Jump to ratings and reviews
Rate this book

Markus av Trolyrien #1

Markus av Trolyrien

Rate this book
När Markus blir kidnappad av Diomeda ligger han på sjukhus efter en skidolycka. Den vackra, men egendomliga kvinnan, titulerar sig Kungen av Valariens budbärare och påstår att han är den försvunne prinsen som hon är skyldig att hämta hem. Plötsligt befinner han sig i en ny, märklig värld, där kläder växer på träd, gräset är blått och en riktigt artig hälsning medför några salivfläckar på tunikan. I Valarien måste Markus navigera en ny och främmande kultur och vänja sig vid sitt tunga ansvar som denna världs motvillige prins och beskyddare. Det är ingen lätt uppgift, särskilt inte med de skräckinjagande monstren som håller på att invadera. Tillsammans med Diomeda ger sig Markus ut på jakt efter den legendariske Kung Josuas talismaner, som kanske – om de gamla sagorna stämmer – är det enda hoppet för att bli kvitt de farliga inkräktarna.

385 pages, Hardcover

Published September 1, 2016

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Joseph A. Davis

13 books15 followers
I am an American fantasy author living in Sweden's most beautiful province. I enjoy writing stories for children, youth and the young at heart.

Find out more at my website or my facebook page:
https://trolyrien.com
https://www.facebook.com/trolyrien

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
11 (19%)
4 stars
25 (44%)
3 stars
17 (30%)
2 stars
3 (5%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 25 of 25 reviews
Profile Image for Håkan Carlsson.
524 reviews24 followers
December 8, 2018
Detta är första boken om Markus en tonåring som hamnar i en främmande värld, det finns två böcker till efter denna. Det är en fantasybok som riktar sig huvudsakligen till ungdomar men även till vuxna som har kvar barnasinnet och vill ha en spännande och humoristisk berättelse att koppla av med.

Språket är lätt att ta till sig och det är som sagt en spännande berättelse som vi får serverad i denna bok. Det händer saker hela tiden och det är en märklig (på ett härligt sätt) värld som har konstiga, enligt våra mått, seder. Man tänker efter lite om att vi troligen har konstiga seder som för oss känns helt naturliga. Är man i lässlukaråldern så misstänker jag att bokens knasigheter faller en verkligen i smaken och man kommer att skratta gott åt vissa händelser. Jag log åt dem själv och kom att tänka lite på Terry Pratchetts Skivvärlden, det är inte lika galet här men det finns.

Då den riktar sig till lite yngre publik så blir det aldrig blodigt våldsamt men det finns äventyr och faror som lurar i denna värld och det håller intresset uppe. Det är en värld som är riktigt påhittigt skapat och den känns rik med alla småbitar av dess historia som vi får ta del av i små bitar tillsammans med Markus som är lika ny som oss i den här världen.

Detta var en riktigt trevlig läsupplevelse och jag vill verkligen läsa de andra böckerna om Markus och hans äventyr i Valarien. Denna bjöd på sina överraskningar då man trodde att det var på ett sätt men visade sig att inte vara helt sant. Är nyfiken på hur detta slutar.

http://hakanshylla.blogspot.com
Profile Image for Julia - Bookishlyfalling.
378 reviews30 followers
September 19, 2018
Tack @trolyrien för recensionsexemplaret!

Markus av Trolyrien är en fantasy bok där en vanlig pojke hamnar i en ovanlig värld.

Markus ligger på sjukhus när han blir kidnappad av den vackra, men egendomliga, Diomeda. Hon påstår att han är Valariens försvunne prins. I nästa nu befinner han sig i en ny, märklig värld, där kläder växer på träd, gräset är blått och en riktigt artig hälsning medför några salivfläckar på tunikan. Valariens kultur är ny och främmande och Markus har ett tungt ansvar som landets motvillige prins och beskyddare.

Boken passar bäst för yngre tonåren men passar nog samtidigt vem som helst som gillar fantasy och böcker med äventyr! Jag tror att jag hade uppskattat boken ännu mer om jag läst den när jag gick i mellanstadiet, då var denna typen av genre min absoluta favorit!

Jag är mycket imponerad av författarens fantasi. I Valarien finns det jätte sniglar, jätte fjärilar, skräckfåglar, monster och magi! Hur häftigt är inte det?


Markus är ett troll som av "misstag" blir igenkänd som Valariens prins. I början undrar han vart han har hamnat och känner sig ganska så bortkommen, men under boken får han lära sig om denna nya spännande värld och det är riktigt kul att läsa om!
Profile Image for Cecilia Grip.
386 reviews11 followers
July 25, 2021
Då har jag läst den här som har tagit lite tid men det berodde helt enkelt på att andra böcker hamnade före. Boken va inte dålig utan mycket spännande och jag älskar den gröna jättefjärilen som tar Markus och hans vän på resa för att rädda Valarien! Alltså en färgsprakande berättelse om trollet Markus som blir svärdbärare och den är så spännande!!

Profile Image for Linn J.
639 reviews2 followers
September 7, 2020
En spekad fantasy äventyr med stackars Markus som blir kidnappad, klädd till prins och hjälte i en värld som inte är hans egen. Mycket fighter och nonsens, för vilken kultur spottar man på folk som en hälsning? Men spännande och mystisk.
Profile Image for Joseph Davis.
Author 13 books15 followers
September 8, 2020
”Boken är skriven med humor och den är lättsam att läsa… Det här är en bra och välskriven bok för fantasyfrälsta.” (Anna-Karin Närkling i Bibliotekstjänsts häfte #2, 2017)
Profile Image for Sanna G. Ståhl.
Author 1 book36 followers
January 20, 2019
Markus är en 15 årig pojke från Trolyrien som kidnappad och tas till en annan värld. I den nya världen möts han av utmaning efter utmaning då han förväxlas med Valariens prins Albrak.

”Markus av Trolyrien” är en fartfylld, spännande och rolig bok. Det var väldigt få gånger jag kände på mig vad som skulle hända vilket gjorde att jag inte ville lägga ner boken!

Jag fastnade väldigt snabbt för Diomeda och Kiron. Diomeda eftersom hon är den där starka och intelligenta kvinna alla böcker behöver och Kiron för hans mystiska beteende men goda hjärta.

Jag skulle rekommendera boken till alla åldrar eftersom den tar dig på ett äventyr i en likande (men ändå väldigt olikt) sätt som i Narnia, Harry Potter och Percy Jackson! Dock tror jag att en yngre person skulle uppskatta bokens lekfullhet mer.

⭐️ ”Markus av Trolyrien” av Joseph A. Davis får av mig 3/5 stjärnor! Jag ser nu fram emot fortsättningen då denna boken slutade väldigt spännande.

Tack för det fina recensionsexet Joseph! 😁

❤️Du kan hitta min recension + en kreativ bild där boken är i fokus på min Instagram: @sannareads
5 reviews
October 12, 2016
En riktigt bra och spännande bok man inte vill släppa! Man kastas rakt in i en annan värld fylld av äventyr, humor, fantasifulla varelser, märkliga folkslag och sägner. När man tror att man vet vad som ska hända tar berättelsen oväntade vändningar... Dessutom har den ett jättebra och viktigt budskap om att man kan övervinna omöjliga situationer om man inte ger upp och att även en liten människa kan göra stor skillnad!
1 review
March 31, 2017
Det var jätte roligt att läsa den här boken. Karaktärerna var älskvärda och berättelsen var spännande.
Profile Image for Maria.
Author 6 books8 followers
July 8, 2020
Markus av Trolyrien är första delen i en fantasyserie med samma namn för unga vuxna, målgruppen är skriven som 12–15 år, men jag skulle säga att den här fungerar för både äldre och yngre läsare också. Det är visserligen ganska våldsamt emellanåt och en del död, men om man är yngre och van vid den sortens berättelse borde det inte vara ett hinder. För den här boken är så mycket mer än det.

Joseph A. Davis har byggt en spännande och helt egen värld dit Markus blir tagen när han är femton år. Helt plötsligt kallas han för prins Albrak och han måste lära sig ett helt nytt sätt att tänka, att vara på och en massa traditioner som han inte är van vid. Att han dessutom inte kan erkänna att han inte är prins Albrak gör att han måste lära sig på egen hand, om han inte lyckas verka nog förvirrad från sin frånvaro i Trolyrien att någon förbarmar sig över honom och talar om vad som borde hända/göras.

Det är en typisk fantasy, med både magi, sätt att hela på, portaler mellan världar, helt andra varelser och monster, och egna världar med egna traditioner och synsätt. I Valarien och de kringliggande rikena och städerna finns det dessutom en typ av religion som får dem att ligga i fejd med varandra. Vissa tror stenhårt på att kung Josua har funnits och att han har skrivit en bok, medan andra inte alls tror på honom, och vissa andra tror att han visst har funnits men har en annan bok från honom som de följer. Som upplagt för misstro och dåliga relationer.

Det är ett relativt stort persongalleri, men eftersom fokus hela tiden ligger på Markus (ibland med några avstickare) gör det inget. Markus är väldigt lätt att sympatisera med och tycka om, just för att han verkligen blir inkastad på ett helt nytt ställe men också för att han verkar vara en sådan genuint trevlig person. Sedan gillar jag också Diomeda, för hon är så häftig och stark.

Markus av Trolyrien är lättläst och det är hela tiden ett driv framåt. Det är en relativt lång bok i pocket, men det känns aldrig onödigt långt utan som att allt är där det behövs vara. Det är inte rakt igenom spännande och actionfyllt, ibland finns det avsnitt som är mer förklarande och informativa delar, och det behövs eftersom det är en helt ny värld både för Markus och för läsaren.
November 9, 2020
Alla äventyr- och fantasyälskare, SE HIT! Det var ett tag sedan jag läste fantasy och fantasy kan vara en av genrerna jag läser minst av, men denna bok var något alldeles extra! En bok fylld med fart och fläkt - det hände något hela tiden och när jag väl kom in i boken kunde jag inte släppa den ur mina händer!

De fina beskrivningarna fick mig att sugas in i boken och jag ville inte lämna Valarien. Beskrivningarna av olika monstervarelser i boken var så bra att de blev otäcka! Allt i boken var väldigt genomtänkt och det fanns i princip inget som var förutsägbart för mig. Det fanns många intressanta karaktärer och jag är helt säker på att varje läsare kommer fästa sig lite särskilt vid minst en karaktär. En av mina favoritkaraktärer var jättefjärilen Lövgrön!

Varför spottar Valariens invånare på kungen och hur känns det att rida en jättefjäril? Det får du svar på om du läser boken! Jag rekommenderar ”Markus av Trolyrien” starkt till alla som tycker om Harry Potter och alla som gillar fantasy!
Profile Image for Sarah.
468 reviews24 followers
January 26, 2020
Markus av Trolyrien är den första delen i fantasytrilogin om Markus som blir kidnappad till den underliga världen Valarien.

I Valarien är allting helt annorlunda och Markus måste nu vänja sig vid att kläder växer på träd, att det finns jättesniglar och att man spottar på varandra för att hälsa artigt. Kvinnan som kidnappade honom, den mystiska Diomeda, påstår att Markus är den försvunne prinsen av Valarien, vilket gör det hela ännu mer förvirrande och skrämmande.

Boken är spännande från första sidan till sista och jag hade verkligen älskat den i mellanstadiet! Den är både lättläst och fylld av äventyr. Det var kul att bli introducerad till en så originell och färgsprakande värld och alla kulturkrockar som uppstod.

Stort tack till @trolyrien för recensionsexemplar!
Profile Image for Christina Öhman.
Author 4 books16 followers
December 28, 2020
Vi får följa den helt vanliga pojken Markus som dras in i ett osannolikt och övermäktigt äventyr.

I början är det väldigt mycket att ta in om denna nya värld, alla dess seder och gamla legender. Informationsflödet kändes ibland lika överväldigande som Markus uppgift. Men det är en otroligt fantasifull värld som Joseph A. Davis byggt upp! Och nyfikenheten om hur allt ska sluta är stark.

Även om boken för min smak är lite för mild för att bli riktigt spännande så kan jag förstå varför den är en mycket omtyckt ungdomsfantasy. Den är bisarr, händelserik och full av intressanta karaktärer och monster.

Ett stort plus vill jag ge till kartan över Valarien! Jag bläddrade ofta tillbaka till den för att leva mig in lite extra i Markus och Diomedas alla resor 😊
September 26, 2020
Markus av Trolyrien var en fantasifull, rolig och fantastiskt underhållande bok. Jag tror att boken är för åldersgrupp 12 - 15 år men både yngre och äldre kan läsa den med behållning. Det är en hisnade berättelse om Markus som blir kidnappade och tagen till en annan värld genom en portal. Där finns klädesträd, blått gräs, jättefjärilar. Världen är full av magi, kungligheter och monster. Ja både karaktärerna och den fantasifulla miljön gör det till ett nöje att läsa berättelsen. Kan varmt rekommendera boken och nu ser jag fram emot att läsa nästa del framöver.
Profile Image for Cassandra.
73 reviews17 followers
June 3, 2017
Markus av Trolyrien är ingen bok som jag direkt hade hört talas om innan författaren skrev till mig och undrade om jag ville läsa hans bok. Den lät lite underhållande, så jag bestämde mig för att tacka ja och det är jag glad över att ha gjort.

Inledningsvis känns Markus av Trolyrien som en klassisk fantasyberättelse: en ung pojke kommer till en annan värld, måste försvara den och får ett uppdrag.

Läs resten av recensionen på min blogg: http://lacrimamens.com/blog/markus-av...
Profile Image for Rebecka Nyman.
293 reviews6 followers
June 9, 2020
Det tog ett litet tag att komma in i boken då Davis har en enorm fantasi. Jag kom på mig själv med att småle då det är en del humor och vissa helt sjuka saker, med vår värld som jämförelse. Det är kul att följa Markus på hans äventyr och de är inte få i antal. Riktigt bra blandning av fantasy, vänskap och äventyr. Jag blir sugen på att läsa mer och lära mig än mer om Valarien.
Profile Image for Jenny Holmström.
Author 3 books4 followers
September 4, 2017
Värme och berättarglädje genomsyrar den här boken. Jag blir glad av att läsa den och slukar den snabbt. När man väl kommer in i det mest spännande vill man inte sluta att läsa. Nu hoppas jag på en fortsättning.

Snart kommer hela min recension på min blogg, länk i bio.
Profile Image for Neo.
6 reviews5 followers
December 28, 2020
Efter att jag kommit in i den (det är dock alltid ett problem för mig med fantasy) så började jag längta efter rasterna på jobbet när jag fick sätta mig och läsa. Den är spännande rakt igenom, och ett stort plus på att jag aldrig kunde gissa mig till hur den skulle sluta.
Profile Image for Anna Maja.
97 reviews9 followers
October 27, 2018
En okej läsupplevelse som jag nog tyvärr läste under fel period. Jag är dock övertygad om att den lämpar sig alldeles perfekt som högläsningsbok för fantasisugna barn eller sträckläsning åt bokslukande nyblivna tonåringar. För en sak är säker och det är att berättelsen blir aldrig långdragen eller tråkig.

Läs hela recensionen här:
https://littermentart.blogspot.com/20...
April 5, 2017
En härlig bok med oväntade vändningar. Den var både lättläst och djup med sina underfundiga jämförelser av Bibeln.
Displaying 1 - 25 of 25 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.