Jump to ratings and reviews
Rate this book

Кваzи #1

КВАZИ

Rate this book
Один плохой полицейский. Один мёртвый полицейский. Одна неделя, чтобы спасти весь мир.
Впервые знаменитый российский писатель Сергей Лукьяненко решил написать книгу в популярном жанре зомби апокалипсиса. Однако, как всегда, автор выбрал свой уникальный, путь. Зомби Лукьяненко - вернее, кваzи - разумные, и оттого, гораздо более опасные.

352 pages, Hardcover

First published July 28, 2016

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Sergei Lukyanenko

217 books2,463 followers
Сергей Лукьяненко (Russian)
Szergej Lukjanyenko (Hungarian)
Sergejs Lukjaņenko (Latvian)
Sergey Lukyanenko
Sergej Luk'janenko (Italian)
Сергей Лукяненко (Bulgarian)
Sergej Lukianenko (German)
Siergiej Łukjanienko (Polish)
Sergej Lukjaněnko (Czech)

Sergei Lukyanenko (as his name appears on books and films in U.S. markets) is a science-fiction and fantasy author, writing in Russian, and is arguably the most popular contemporary Russian sci-fi writer. His works often feature intense action-packed plots, interwoven with the moral dilemma of keeping one's humanity while being strong.

Lukyanenko is a prolific writer, releasing usually 1-2 books per year, as well as a number of a critical articles and short stories. Recently his works have been adapted into film productions, for which he wrote the screenplays. He lives in Moscow with his wife Sonia and two sons, Artemiy and Danil, keeps mice as pets and enjoys cooking.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
162 (22%)
4 stars
289 (40%)
3 stars
199 (27%)
2 stars
49 (6%)
1 star
20 (2%)
Displaying 1 - 30 of 72 reviews
Profile Image for Lena.
182 reviews74 followers
December 19, 2021
Клишированно, предсказуемо, но вполне бодренько как для представителя постапокалиптического жанра. Мог бы получиться неплохой зомби-боевик, если б не гомофобные, расистские и сексистские комментарии чуть ли не с каждой страницы.
Profile Image for Tais.
169 reviews14 followers
February 5, 2017
2.5
То ли я сильно не люблю тему зомби, то ли Лукьяненко теперь все время так пишет... Но, ей-богу, в этом "Кваzи" штамп на штампе сидит и самокопированием погоняет. И это при объеме в половину стандартной книжки! Зато автор не забыл Путина три раза упомянуть. Нет уж, я на тему не-совсем-людей лучше Азимова почитаю.

Ну и, конечно, не могла отделаться от глобального "не верю".

1. Абсолютно невозможно удержать цивилизацию на современном (и даже более технологически продвинутом) уровне, если несколько миллиардов вдруг стали безмозглыми зомби, принялись нападать на людей и захватили все сельские районы, а некоторые страны и вовсе прекратили свое существование. К примеру, в "Дне триффидов" миру, чтобы рухнуть, хватило и слепоты части населения.

2. Невозможно представить всю эту терпимость и права кваzи в почти-нынешней России. У нас и геев-то избивают, а тут мертвецы - равноправные граждане. Спустя всего 10 лет после катастрофы. Ну да, ну да. Мне-то скорее видится полыхающая ненависть и война до полного уничтожения.
Profile Image for Metodi Markov.
1,303 reviews299 followers
May 20, 2022
Приключение в един постапокалиптичен свят, в познатия стил на писателя.

Но освен тълпа безмозъчни зомбита, в уравнението има и едно неизвестно - разумни, безсмъртни кваzита, еволюирали от тълпите немъртви чудовища. Нито хора, нито зомбита, без чувства и неспособни уж на лъжи. И пълни вегетарианци. :)

Интригата не е лоша, приятно беше да се прочете.

Много игри на думи, препратки към музика, филми и литературни творби, точно както Лукяненко обича, но най-вероятно е добре да се прочете в оригинал.

Единствено изказването, че Путин бил политик от ранга на Чърчил намерих за смехотворно, все пак авторът минава за интелигентен човек. Оказа се, че е просто поредната путинярска гнида... :(

Реално си е за 3*, но краят ми хареса много.

Profile Image for Иван Величков.
949 reviews62 followers
September 14, 2018
Въпреки че произведенията на Лукяненко подозрително си приличат, както и главните му действащи лица, имам някакъв пресантиман към тях. Сигурно защото, дори да не е кой знае колко даровит автор, успява да играе тънко по струните на руската душа, а от там и на всеки закърмен с произведенията на Буличов, Стругацки, Ефремов и така нататък.
Другото, което не мога да отрека е, че Лукяненко много добре познава материята на конкретния жанр в който е решил да пише. В случая е зомбиапокалипсис. Изключително точно е напипал пулса на демонизирането на консуматорското общество и го е вплел в руската действителност, така както я вижда и я е надградил с идеята за кваzитата, вкарвайки надежда в тази безнадеждна тематика. А като бонус е вплел доста препратки към обичани автори и дори самоят сюжет умишлено напомня произведение на братя Стругацки.
Книгата е лека ноарна фантастика със социален елемент и напълно изключва гнусните картини типични за жанра, които в повечето случаи са на въоражение, когато трябва да се прикрие авторово безсилие.
Денис е обикновен московски полицай в постапокалиптично бъдеще. Може мъ��твите да ходят по земята, гладни за човешка плут, но животът продължава както обикновено. Е почти, има ги и кваzитата. Преминали през трансформацията на смърта, те по някакъв начин си възвръщат човешкото до определена степен. На Денис ще му се наложи да работи заедно с колега кваzи, за да разреши заплетен случай интересуващ и живите и мъртвите, можещ да доведе до доста опасни последствия за новоорганизиралото се общество. В процеса на работа ще му се наложи да научи много неприятни истини за заобикалящата го действителност, за кваzи и за себе си.
Profile Image for Ана Хелс.
806 reviews78 followers
August 2, 2018
Факт, че познавам Лукяненко само от Патрулите, които ще си останат за мен образец за алтернативно качество и причина да се четат повече руски автори, въпреки че последното е по-скоро рядкост в плановете на родните издателства. Но въпреки, че в настоящата книга готини източни вампири няма, а вместо това са налични изключително омразните ми зомбита, това е Лукяненко, и задъханото действие, страхотните реалистични в нереализма си обрати, и, естествено, голямата руска душа са тук, и са онзи вид забавление, от който имате нужда в някои особено драматични в живота моменти. Най-малкото да разберете, че туй вашата драма е едно мъничко нищо в сравнение с инвазия на зомбита, която не спира. Никога. И всеки, който умре ще стане немъртъв автоматично. Вие също. И ще изядете мозъка на малкото си дете, докато е живо. И ще станете квази. С което минавате на ниво съвършен. Съвършено нещастен, съвършено виновен. Съвършено отговорен.

Може би така започва новата квази религия. Но какво е квази всъщност? След като умрете, и изядете нечий мозък, докато носителят му още е в света на живите, се събуждате отново. Кожата ви става в приятен леко антрацитен нюанс; превръщате се в супер силни копелета, които могат да скачат от терасата от четвъртия етаж, за да си приберат литналото пране от дръвчето пред блока; можете автоматично да си правите пластични операции, като си нагласите лицето с ръчички, и се концентрирате в една област до перфектно съвършенство, но ако сте многостранен талант не се знае новите ви некроневрони какво ще си изберат, като обаче нелогичното творчество не се включва в офертата. Новите квази са с хладен ум, точна пресметливост на обстоятелствата, и имат само по един обект на емоция. Е, често емоция всъщност няма. Ако описанието ви прилича на някой бивш шеф – замислете се дали случайно зомби инвазията не е започнала, но моля ви – не посягайте към мачетето. Хм, абе, я си го сложете в най-долното чекмедже на бюрото, че то не се знае.

Постапокалипсис със зомбита е последното нещо, което ще чета с настоящите си читателски вкусове. Но това е Лукяненко – с него всичко добива руския чар на прекалеността, на крайностите, на повърхностния класически екшън с онази над духовна близост, която е напълно недостъпна за отвъдокеанските автори. Квазитата са новия господстващ вид, и ще ги харесате до степен, да се замислите дали от мозъка на особено глупавата ви колежка няма да стане чудесен материал за ъпгрейдване на способностите. Въздигналите се – или иначе казано стандартните зелени разкапващи се зомбита, пък ще съжалите – това чака всички, особено старците, държани в нещо като концлагери – старчески домове, поради обективната възможност всеки момент да започнат да ръфат другарчето си по стая. А обществото, опитващо се да въздигне от пепелта и да се адаптира към новите условия с доста добър успех, ще ви накара да се почувствате горди – това, човечеството, е голяма работа, и вдъхва надежда, че предаването не е опция за вида ни.

Въобще очаква ви едно мрачно Лукяненко приключение, динамично, многообещаващо да бъде филмирано с някой руски Брад Пит в него, дано от Тимур Бекнамбетов, сериозно, друг не става, и връщащо вярата във възможностите на един залязващ свят като нашия. Понякога е хубаво да откриеш подобно усещане на такова абсурдно място – човещината, видиш ли, съществувала, въпреки ежедневните ни доказателства в противното. Е, поне в книгите я има. И да не си забравите мачетето.
Profile Image for Mikhail Ignatev.
254 reviews9 followers
October 25, 2019
Очень познавательное чтение. Раньше любил Лукьяненко (да-да, и дозоры мне казались вполне ничего первые). Потом у него уехала кукушка, так что читать его стало невозможно. А тут - дай, думаю! Итоги таковы. Во-первых, никуда не делся его дар рассказчика, как всегда, читается за полтора часа буквально, нигде не хочется отложить книжку. Во-вторых, видимо, его посадили на нейролептики, и очень видно, какие куски написаны утром, после приёма препаратов, а какие вечером, когда действие медикаментов уже ослабевает (тогда попадаются фразы вроде "политик уровня Черчилля или Путина"). В-третьих, идея в целом довольно забавная и не совсем тривиальная - хотя, конечно, ни на какую литературу всерьёз он уже и не замахивается. В-четвёртых, никуда не делась заворожённость автора спецслужбами (если вдуматься, дозоры - это же тоже гбшники от магии). В-пятых, у него, очевидно стоит какое-то приложение, которое регулярно оповещает его: "Вы уже четыре страницы не писали ничего плохого про геев, это подозрительно." Лукьяненко тщательно следует указаниям приложения. Особенно это занимательно в свете того, что в конце книги (КАК И ВО ВСЕХ ОСТАЛЬНЫХ ЕГО КНИГАХ) в финале появляется дрожащий 12-летний мальчик в насквозь мокрой маечке, которого спасает и согревает главный герой)
Profile Image for Anastasia.
186 reviews49 followers
October 11, 2016
Это первая прочитанная мной книга Лукьяненко, и я бы не сказала, что лучшая. Очень много несостыковок, штампов и нераскрытых линий, да и моментами, в которые, положив руку на сердце, можно сказать "Не верю!", роман не обделен (принятие россиянами самих кваzи как таковых - совсем не для наших реалий и менталитета; технологический уровень - нереален; линия Денис - Найд - Ольга - товарищи, роман вроде не для подростков; и тэ дэ). Но при этом все же отрываться от него мне не хотелось, осталось желание прочитать продолжение, да и "Дозоры" Лукьяненко перешли в разряд to-read.
И, неожиданно и никак с сутью книги не связано, захотелось прочитать "Ритуал" Дяченко. Видимо, взыграло то, что автор наш.
Profile Image for Христо Блажев.
2,206 reviews1,419 followers
September 21, 2016
Интелигентни зомбита живеят в мир с хората: http://knigolandia.info/book-review/k...

Апокалипсисът е дошъл… и си е отишъл (засега). По неизвестна причина умрелите се въздигат и стават обичайните кръвожадни зомбита, но по още по-неизвестна причина част от тях преживяват допълнителна трансформация и стават кваzита – силни, бързи, умни и с остра фиксация върху това, което най-много ги е вълнувало, докато са били живи. След тежки битки е постигнат мир и се е формирало смесено общество, в което хора и кваzи съществуват в крехко примирие в нова, бързо наложила се реалност.

"Дори съм се здрависвал с тях. Даже съм им стискал ръцете. Трябва да се съответства на високите стандарти на московската полиция. Ние сме над предразсъдъците, ние сме над половото, расовото или виталното неравенство."

Издателство Инфодар
http://knigolandia.info/book-review/k...
Profile Image for Martina Wolfová.
Author 5 books21 followers
November 14, 2018
Líbilo se mi to, i když Noční hlídka se mi líbila více. Téma zombie - povstanců a jejich vyšší úrovně - kvazilidí - vše zpracováno zajímavě a originálně. Kdo je víc? Kdo je lepší a má větší právo na existenci? Jsou kvazi dalším vývojovým stupněm? Otázka života samotného, jeho smyslu i života po smrti najednou dostává hodně jiný rozměr.
Author 47 books76 followers
October 28, 2018
Po čase návrat k autorovi Noční hlídky. Protože... protože zombie. Tentokrát Lukjaněnko nechal magii magií a vypustil na svět živé mrtvé.
A ano, je to slabší než Hlídková série (hlavně proto, že je tu méně zajímavý svět), ale pořád je to dost čtivá záležitost. Má to sice jen jeden příběh, ale i tak je to rozdělené do kratších epizod, které začínají efektně a končí spíše podehraně... obvykle tím, že si všichni nalejou vodku. Opět se tu hodně filozofuje a dumá a opět se autor snaží, aby bylo všechno nejednoznačné, aby se znejistily termíny jako dobro a zlo, mrtví a živí. Je to směs dobrých nápadů i totálního klišé, směs, která se fajn čte, ale postrádá ostří i nějaké emoční finále. Což umocňuje i to, že do sebe všechno až moc dobře zapadá, že se ukazuje, že i ta nejzbytečnější vyšetřovací návštěva posunula pátrání zase o kus dál.
Nápad vychází z toho, že zombiím se po čase vrací zpátky jejich inteligence a mohou se vrátit zpátky do normálního života. Jsou silnější, téměř nezničitelné.... jen uvíznou ve stavu, v jakém byly před smrtí. A to nejen co se týče věku, ale i názorů. Navíc se jedna jejich vlastnost stává primární a všechny ostatní se potlačí - takže se z mrtvosti stává vlastně forma autismu.
Tohle je zajímavý nápad a klidně by se s ní mohlo pracovat i více. Lukjaněnko to jen naťukává a soustředí se opět na příběh člověka uvízlého uprostřed boje živých i mrtvých špionážních služeb... pronásledujícího nebezpečnou teroristku, která dělá všechno proto, aby byla chycená.
Čili, příjemně čtivá knížka, která v podstatě servíruje příběh podobný Nočním hlídkám jen v méně zajímavých kulisách. Snaha o ne jednoznačnost je tady až moc násilná a otupuje hrany, ale ani tak nepůsobí mudrování vyloženě pitomě. Není to taková pecka, abych si knihu nechával, ale pokud někdy vyjde dvojka, tak po ní asi sáhnu, abych zjistil, jestli dokáže autor ze světa ještě něco zajímavého vymáčknout.
Profile Image for Tatiana.
312 reviews12 followers
August 7, 2016
Легкая детективная социальная фантастика.
Новаторства здесь нет: такую концепцию зомби я уже встречала, и не раз. Образ главного героя тоже не оригинален (пламенный привет Антону Городецкому).
Но, если не брать во внимание вторичность, то мне понравилось. Написано доступно, с юмором и без особых изысков. Если хочется скоротать пару вечеров за развлекательным чтивом, это самое оно.
В общем, жду продолжения.

Profile Image for Maria.
136 reviews10 followers
August 27, 2016
Начали за здравие, закончили за упокой, и это не то, что я пытаюсь обыграть тему зомби.
Началось бодро, а потом скатилось в какие-то предсказуемые штампы.
Отдельно снимаю балл за "педерастов", шовинистические взбрыки вроде "бабу бы ему" и прочую дрянь.
Читала по старой "дозоровской" памяти, теперь буду знать, что не стоит.
Profile Image for Nima.
357 reviews32 followers
December 30, 2019
Elég érdekes morális kérdéseket feszeget az úgymond zombiátalakulásokkal kapcsolatban. Hitek, elvek, elképzelések, lehetőségek meg tények és tévhitek csapnak össze a gyilkosságok körül.
Senki nem ússza meg, hogy legalább magában állást foglaljon.
Profile Image for Beta.
306 reviews13 followers
December 9, 2017
Die Idee des Zombies ist ja an sich nicht neu. Umso mehr freut es mich, wenn ein Autor noch ein paar neue Ideen dazu hat. Die Vorstellung einer zweiten „Stufe“ nach dem Dasein als menschenfressendes Ungeheuer hat was, vor allem, wenn man das moralische Dilemma bedenkt. Quazis sind zwar weiterentwickelt, aber sie stecken fest. Sie leben verflixt lang, sind aber dazu verdammt in einem fast emotionslosen Sein zu leben, bis auf eine Leidenschaft, die sie aus ihrem Leben mitbringen. Das können ganz unterschiedliche Dinge sein, aber darum dreht sich ihr ganzes untotes Leben.
So ganz gefangen hat sich die Menschheit nach der Krise noch nicht und die Beziehungen zwischen Lebenden und Toten sind sehr angespannt. Als dann ein kleiner Polizist (Amt für Todesangelegenheiten) zu einem Quazi-Partner verdonnert wird, rutscht er in eine Sache, die den Frieden und das Überleben der Menschheit bedrohen wird.
Das ist mein erster Lukianenko. Gut geschrieben, gute Geschichte, interessante Personen, extrem anstrengende Ortsangaben. Russische Straßennamen sind der Hammer.
Profile Image for Richard.
307 reviews3 followers
June 4, 2019
Tentokrat Lukjanenko celkom prijemne prekvapil. Ci uz tym, ze sa jedna o zaujimavy NOIR pribeh, alebo tym, ze v tomto svete su vsetci KVAZI (rozumej zombie, ktori su inteligentni a uvedomuju si svoju "existenciu" vegetariani. Dobre sa to cita, nie su tam nejake silne nelogicke kotrmelce. Odporucam :)
Profile Image for Kris.
323 reviews5 followers
February 22, 2017
Харесвам историите на Лукяненко, историите за зомбита и постапокалиптичните истории.
В случая получавам 3 в 1 от гореизброеното :)
Е, има го и момента, че имам чувство, че чета все за един и същи герой - както в Патрулите, така и в Чернови, Белови и Квазита, ама не ми пречи...
Profile Image for Yacoob.
337 reviews7 followers
April 12, 2021
Ljukaněnka jsem doposud žádného nečetl, a protože jsem na něj na předsádkách celkem často narážel, zkusil jsem namátkou tuhle sérii. Popravdě řečeno, čekal jsem větší pecku. Jistě, je to akční, řemeslně dobře napsané, ale nějak tomu schází cokoliv nového či nadstadardního.

Hlavní hrdina je problémový policajt (to tu dlouho nebylo), který musí pracovat s parťákem, o kterého nestojí (vážně?), má osobní problémy a chlastá (surprise, surprise), ale přesto jeho morální kompas funguje a koná dobro kudy chodí (ech, ano) a s parťákem se nakonec smíří a tvoří nerozlučnou dvojku (mrk mrk).

Zombíci fungují naprosto standardně, jen mají další evoluční level, na který se ale dostanou jen když sežerou "živý mozek"(braaaains!), což je tak šokující (a biologicky nesmyslné), že z toho hlavní hrdina až zvrací a dokonce chvíli nemluví se se svým parťákem. Kvazi - oni überzombíci - posléze vymyslí strašlivou zbraň na pobití a zotročení lidstva, ale protože lidi mají svojí zbraň na vyhubení zombíků, je z toho atomová plichta a jsme nabádáni hlavním hrdinou, abychom se měli rádi (originelní).

Počet zemřelých kladných postav = 0, počet mrtvých zombíku - nepočítaně, počet bokem zachráněných civilistů - spousta. Už chyběla jen bomba, která se zastaví v čase 00:00:01.

Nevím no, asi jsem zmlsán Strugackými a dalšími klasiky :/
Profile Image for Sublimacia.
196 reviews14 followers
October 29, 2018
Uf uf, mal som veru problém sa rozhodnúť či nedať až 4*. Nakoniec len úžasné 3, pretože v porovnaní s inými jeho knihami je to veruže slabšie.
Ja keď zistím, že Sergei vydal novú knihu utekám, kupujem, hltám. Páči sa mi jeho štýl a jeho príbehy.
Kvazi prináša celkom originálny pohľad na zombíkov. Ich posmrtná púť smeruje až k "životu". Takže tu máme jedného mŕtveho policajta, jedného živého policajta a prípad, ktorý nerieši nič menšie než ZNIČENIE CELÉHO SVETA!!!! Ako inak ...
Sergei ale aj tu, viac ako na nejakú akciu, dáva dôraz na filozofovanie o tom, čo je to ten život a či je lepší ako ten posmrtný ... a veci okolo toho.
Postavy sú fajn, príbeh je fajn, ale chcelo by to predsalen trošku viac deja a nejakej komplikovanosti do vyšetrovania. Menej spoliehať na náhody.

Plusy: Je to Lukyanenko, takže rozhodne kniha nesklame a dobre sa číta.

Mínusy: Naozaj musela aj banálna náhoda prispieť k rozuzleniu vyšetrovania? Trošíčku lame. Neuškodilo by viac akcie.
Profile Image for Katerina.
80 reviews
December 13, 2018
За что мне понравилась книжка? За легкость чтения.
Например, пока болеешь и пребываешь в состоянии зомби, можно ненапряжно прочитать интересных историй про зомби)) Ну и постапокалиптические темы - это любовная любовь, даже если не претендуют на 100% оригинальность сюжета
Profile Image for Avarla.
352 reviews14 followers
July 23, 2018
Mal wieder ein schnelles, einfach verdauliches Lesevergnügen. Den Stil aus Wächter der Nacht erkenne ich ganz deutlich wieder, tatsächlich habe ich immer wieder damit gerechnet, einer der Figuren aus der früheren Reihe zu begegnen.

Die unmittelbaren Kapiteleinstiege sind teilweise etwas verwirrend, sodass ich oft nicht wusste, wo wir jetzt schon wieder sind und was denn da jetzt passiert ist.
December 8, 2022
Боже мой, а ведь когда-то я считала Лукьяненко достойным писателем... Беспомощный текст, нелепые реверансы из двухтысячных не к месту, и самое позорное - зашкаливающее количество сексистских ремарок. Интересно, что в текстах почти двадцатилетней давности такого бурного потока женоненавистничества не наблюдалось и близко, картонные героини - да, но и герои были соответствующие, нормально. Что, конечно, наводит на мысли, что это дань моде, безыскусная попытка оставаться на одной волне с предпенсионными любителями пива и камеди клаба.
Очень жаль, у самой истории был потенциал.
Profile Image for Anita.
58 reviews5 followers
March 19, 2018
Ein interessanter Science Fiktion Thriller mit coolen Ideen und Charakteren. Allerdings konnte er mich nicht ganz in seinen Bann ziehen. Es hat mir teilweise an Spannung gefehlt.
Eine ausführliche Rezension findet ihr auf meinem Blog: https://aniscrazybookworld.wordpress....
(Den Link findet ihr auch in meinem Profil)
Profile Image for Lia.
58 reviews
November 29, 2017
Ein Krimi mit übernatürlichen Elementen. Nicht mehr, nicht weniger. Ein solides Buch, das mich unterhalten hat, aber das war es dann auch schon. Kann man lesen, muss man aber nicht.
Profile Image for Amina Mirsakiyeva.
479 reviews38 followers
July 20, 2019
🇷🇺🇬🇧

🇷🇺Я редко читаю Лукьяненко, но эту книгу проглотила за день. Мне понравилась сама идея, что зомби -это не просто поедатели мозгов, а в какой-то мере развивающиеся создания, которые, в конце концов, превращаются в прагматиков кваzи. Лично мне было интересно читать, как эмоциональный человек взаимодействует с этаким мистером Споком русской версии.

🇬🇧I rarely read Lukyanenko, but this book I read within a day. I loved the whole idea of zombies as something going through evolution and not just dummies eating humans brains. I personally liked to follow the communication between an emotional human and modern Spock.
Profile Image for Powerschnute.
245 reviews22 followers
December 29, 2017
Wenn man es genau nimmt, ist „Quazi“ ein Zombie-Buch. Nur eben etwas anders. Weniger post-apokalyptisch. Irgendwie. Es gibt funktionierende Regierungen, Städte mit Infrastruktur. Und eben Zombies. Und von den Zombies gibt es zwei Arten: den klassischen Ich-will-Dich-fressen-Typ und den neuen Ich-bin-zwar-tot-aber-ich-bin-Vegetarier-Typ. Klingt irgendwie schräg. Ein interessanter Ansatz ist es auf jeden Fall. Menschen, die sterben, stehen wieder auf. In diesem Stadium – als Aufständische – sind sie allerdings Typ 1 und fressen sich ihren Weg durch die lebendigen Menschen. Dann passiert jedoch etwas, was diesen Typ 1 zu Typ 2 erhöht und Typ 2 ist ein Quazi. Intelligent, anständig, allerdings äußerst emotionslos. Ein wandelnder Toter: er könnte Deine Nachbarin sein. Oder Deine Mutter. Im Buch wird verraten, was passieren muss, damit aus einem von Instinkten getriebenen Aufständischen ein Quazi wird. Ich will es Euch nicht verraten, nur soviel, dass es nicht wirklich lecker ist. Quazi sind also lebende Tote, mit grauer Haut, die nicht atmen und nichts fühlen: weder Freude noch Trauer noch Mitleid. Aus ihrem alten Leben haben sie nur eine einzelne Leidenschaft mit in ihr neues Leben übernommen und diese blendet meist alles andere aus. Michail war vor seinem Tod Polizist und ist es auch weiterhin.

Er wird Denis zur Seite gestellt, der Quazi hasst und am liebsten jedem Aufständischen den Kopf abschlagen würde. Während die beiden also unfreiwilliger Weise zu Partnern im Dienst werden, entwickelt sich zwischen beiden eine – wenn auch nicht innige – Freundschaft. Und zusammen decken sie etwas auf, dass die Zukunft der Menschheit und der Quazi verändern könnte.

Für mich hat sich „Quazi“ wesentlich besser und flüssiger lesen lassen, als „Wächter der Nacht“, an dem ich ja immer noch irgendwie sitze. Das Setting in Moskau finde ich klasse und auch die Rückblenden, die Denis‘ Geschichte erzählen finde ich sehr schön. Manche Stellen haben den Plot nicht wirklich vorangetrieben und waren teilweise auch etwas langatmig, aber für das Worldbuilding waren sie sehr förderlich. Lukianenko erschafft hier definitiv eine interessante Welt.

Fazit
Mir hat das Buch wirklich sehr gut gefallen. Einzig für das Klischee des alkoholkranken Polizisten mit dramatischer Vergangenheit sowie die teils sehr antiquierten Ansichten über Frauen muss ich einen Stern abziehen, denn das hat mich irgendwie sehr gestört. Ansonsten definitiv ein unterhaltsames und spannendes Buch.
Profile Image for Lacivard Mammadova.
574 reviews56 followers
October 24, 2020
Zombiləri sevmirəm. Amma bu kitab yaxşıydı.
Lukyanenkonun "Gecə gözətçisi" seriyasından ilk kitabı oxumuşdum, digərlərinin tamam fərqli və daha bəyənilən kimi təqdim edilməsinə rəğmən onları oxumadım. Kitab yaxşı idi, amma qəhrəmanların dünyası tam olaraq açıqlanmırdı.
Kvazidə tam əksi. İlk bir neçə bölümdə süjetlə bərabər hansı problemin yaşanması, zombilərin peyda olması, onlarla əməkdaşlıq və mübarizə üsulları, yaşadıqları dövrün təsviri də yer alır. Hadisələr Rusiyada cərəyan etdiyindən, oxucu olaraq mənə tarixi hadisə, göndərmələr və zarafatlar baxımından uyğun idi. Qəhrəmanlar bezdirmirdi, canlı idilər (zombilər haqqında olan kitab üçün ən qəribə review). Sevgiləri də, nifrətləri də anlaşılan və inandırıcı idi. Əsərdən zövq aldığımı qeyd etməliyəm. Kitabın ikinci hissəsinin olduğunu bildiyimdən sonluğun bulanıq olacağını düşünürdüm, amma olmadı. Yaxşı idi, hətta indi də ikinci hissənin ilk hissəni korlayacağı qorxusu baş qaldırmağa başladı.
Profile Image for Red.
301 reviews3 followers
February 5, 2017
Удвоенное ощущение вторичности по сравнению с другими книгами Лукьяненко.
Ещё немного зашкаливает количество извинений за мизогинию и подобное, которые сами же этим и являются; зачем-то упомянут путин ни к селу ни к городу; очевидная нереальность существования такого устройства мира, прямо как в каком-то метро203*.
Определенно никому не порекомендую.
Profile Image for Commander Xell.
44 reviews3 followers
August 6, 2016
Как будто и не Лукьяненко писал, а какой-то копирайтер, решивший создать текст про восставши�� мертвецов из кусков других текстов про восставших мертвецов. Идея хорошая, в мультсериале Ugly Americans отлично обыграна, да и вообще про разумных зомбей и их сложные психологические проблемы за последние пять лет столько понаписано, что уже противно. Сложно написать что-то новое, но я надеялся, что у Лукьяненко-то как раз получится. А нет. Не получилось. Есть пара шуток, эпизод со штурмом дома престарелых неплох, а так - ну совершенно никакой текст.
Profile Image for Gregory Kolosov.
12 reviews
September 7, 2016
Это Лукьяненко с первых строк. Одинаковые персонажи, сюжеты и моральный выбор. Популярные последнее время зомби добрались и до его книг. Всегда нравились миры Сергея - его фантазия переиначивала знакомые сюжеты и задумки, добавляя свежие идеи, и в этой книге тоже. Но она получилась очень слабой, простой линейный сюжет с ожидаемыми поворотами и скучной концовкой. Хороша, как напоминание о проведенных, несколько лет назад, часах за книгами Л, но не рекомендуется в качестве первой книги автора.
Displaying 1 - 30 of 72 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.