Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Wil” as Want to Read:
Wil
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Wil

3.90  ·  Rating details ·  1,973 ratings  ·  193 reviews
Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet zich tegelijk zien te redden as hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem, haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend ...more
Paperback, 1st edition, 334 pages
Published August 8th 2016 by De Bezige Bij
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Wil, please sign up.

Be the first to ask a question about Wil

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Guido
Oct 06, 2016 rated it it was amazing

Miljaar Jeroen, wat een formidabel goed boek hebt gij geschreven! De recensies in die zgn. kwaliteitskranten zegden het al (iets in de trant van ‘Olyslaegers heeft eindelijk zijn grote roman te pakken’, en nog veel andere superlatieven), de snel slinkende stapels in de betere boekhandels wijzen in dezelfde richting, en ik bevestig: ‘Wil’ is magistraal. Hoe gij die pikzwarte maar onderbelichte bladzijde van de Antwerpse geschiedenis (de medewerking van het stadsbestuur en de politie aan de jodenv
...more
Laurence
Jan 12, 2017 rated it it was amazing
"Amai," zuchtte ik toen dit boek uit was.

Dit boek gaat over een politieman tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Over het verzet, over zwartzakken en tweezakken. Over de ambiguïteit die in ieder van ons heerst, maar in de ene toch wat meer dan in de ander.
Alsof het boek met één pennentrek uit Olyslaegers' brein getrokken is, zo veel vaart zit er in dit verhaal, zo vloeiend is het geschreven, in zo'n echt Vlaams.

Amai.
Barbara
Jul 02, 2017 rated it it was amazing

Wie te lang leeft loopt een ernstige kans om in ieders ogen te eindigen als een prutser of een smeerlap.

I rest my case. Jeroen, na zo'n boek kan je rustig sterven. Maar doe dat nu vooral niet. Schrijf. Alstublieft. Want dat is beleefd.
Haaike
Mar 05, 2018 rated it liked it
Shelves: 2018
Hmm, dit boek...
Het leest vlot, ondanks dat het vaak heen en weer springt tussen tijdsperiodes en ondanks dat het soms een soort "afgerateld verhaal" van het hoofdpersonage lijkt (of misschien net daarom, je krijgt wel het gevoel dat hij je zijn verhaal aan het vertellen is). En tegelijk, hoewel ik niets heb tegen het gebruik van ge en gij (ik vind het zelfs heerlijk bij Griet Op de Beeck), stoorde het mij hier: er waren net iets teveel zinnen waar de ge mij het gevoel gaf dat het gesproken volk
...more
Pieter De vroe
Aug 08, 2017 rated it really liked it
Overladen met superlatieven en die zijn zeker terecht. Al stoort het me wel al die quote's op de cover en de achterflap. Is natuurlijk marketing maar bij deze is het echt zoeken naar een korte inhoud over het verhaal zelf. Maar kom dat zal wel aan mij liggen.
Ijzersterke roman. Heel origineel met die sprongen in de tijd. Prachtig uitgewerkt ook die tegenstellingen tussen goed en fout in de oorlog. Leest heel vlot. Op 2 dagen uitgelezen.
Benny
Oct 27, 2016 rated it it was amazing
Dikken truut, luiszak, prut in uw oren, brol. Good ol’ Jeroen schrijft in smakelijk Antwerps en duikt in zijn jongste roman in de verborgen oorlogsgeschiedenis van de stad. Wil gaat over de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de tweeslachtige houding van de Jan met de Kepie daartegenover.

Tegenover een handvol overtuigde zwartzakken staat een kruimel witte ridders, maar voor meneerke doorsnee is alles grijs. Zo ook voor Wilfried Wils. De hoofdpersoon en verteller van dit boek
...more
Pieter Serrien
Dec 09, 2016 rated it it was amazing
Jawel, vijf sterren voor WIL!! Want de lovende kritieken zijn terecht! Een schitterend boek, rechttoe rechtaan, maar vooral: het vat de complexe oorlogsgeschiedenis van Antwerpen als geen ander. Het laatste hoofdstuk bevat ook het leven onder de V-bommenterreur, dat ik in mijn eigen boek Elke dag angst beschrijf. Olyslaegers heeft duidelijk zijn research gedaan, want hij beschrijft het oorlogsleven geloofwaardig. Als historicus ben ik trots dat hij mijn boeken als researchmateriaal heeft gebruik ...more
Laurent
Jun 29, 2016 rated it really liked it
‘Wil’ van Jeroen Olyslaegers, het langverwachte slotdeel van de W-trilogie
(verschenen in STAALKAART #34)

Wanneer we Jeroen Olyslaegers ontmoeten op een zomers terras in Antwerpen is de schrijver duidelijk in zijn nopjes. Met recht en reden want het laatste deel van zijn bejubelde W-trilogie is net verschenen. In de spannende oorlogsroman Winst laveert Wilfried Wils, een hulpagent met dichterlijke ambities, tussen twee werelden: enerzijds neemt hij beroepshalve deel aan de jodenrazzia’s en steekt
...more
Sofie
Aug 08, 2017 rated it really liked it
'Wil' grijpt je bij je nekvel en sleurt je doorheen Antwerpen in den oorlog. Choose your side, choose your battles. Awel, merci.
Tom
May 01, 2017 rated it really liked it
Shelves: belgium, fiction, dutch
So Olyslaegers just won the Fintro Literature Prize, as well as the Jury Prize, for his novel 'Wil', and I just realised I never actually reviewed this book in the first place. The good news is that the love he's receiving is well-earned, and that 'Wil' has that rare feel to it, that je-ne-sais-quoi which tells me this book will probably find a way to the Belgian literary compendia.

It's about World War II, about the prosecution of the Jews, but it's mainly about the city of Antwerp and the warp
...more
Davy Buntinx
Feb 14, 2017 rated it it was amazing
Shelves: boekenkast
Wauw.
Mike
Apr 09, 2017 rated it liked it
Dit boek, ik weet het niet goed...
Uiteraard is het goed geschreven, uiteraard is het een goed verhaal.

En toch...
En toch kon het me om de een of andere reden niet geheel overtuigen.
Misschien kwam het door het constant gebruikte 'ge' in plaats van 'je'.
Misschien doordat ik onlangs een ander (en beter) boek over oorlog in Vlaanderen las (Oorlog en terpentijn).
Misschien kwam het door iets teveel thema's in het boek, die soms te oppervlakkig aangeraakt werden (de homofiele gevoelens van de schoonbroe
...more
Jeroenf
Sep 13, 2016 rated it really liked it
Onstuimig geschreven roman over het bezette Antwerpen. WIL blijft boeien tot het einde, mede dankzij een ambigue verteller die je het ene moment sympathiek vindt en wat later verafschuwt. Dit is het eerste wat ik van Jeroen Olyslaegers las. Op basis van dit boek een schrijver om zeker te blijven volgen.
PJ Mblt
Jul 09, 2017 rated it it was amazing
Very good novel, about the nuances often neglected when speaking about war and war criminals/heroes. The main character was both lovable and despisable, as were most of the side characters.
Some ideas and passages will stay with me for a long time.

4,5*
Dorien
Jul 30, 2017 rated it liked it
Shelves: 2017, bvdm
Zeer vlot geschreven, mooie karakterschetsen bij momenten, je "ziet" de personages ook rondlopen in Antwerpen. Daarentegen wel iets te nerveuze sprongen in de tijdlijn, te veel ballast in het verhaal, te veel losse of overbodige eindjes.
Shelley Van belleghem
Mar 14, 2018 rated it it was ok
Fantastisch onderwerp, fantastische locatie, maar een dooddoener van formaat was de schrijfstijl. Geen hoofdstukken en het hele boek door gebruik van ge/gij, iets waar ik helemaal niet voor te vinden ben.
Mientras Leo
Esperaba muchísimo más de un libro que llegó haciendo ruido, la verdad.
Creo que el tono es la parte en la que no hemos "encajado" el autor y yo
Chris
May 24, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Mijn eigen grootvader was politieman in Antwerpen tijdens de oorlog. Het enige dat hij me daar ooit over verteld heeft was dat hij mensen onder het puin van de Rex heeft gehaald, de door een V-bom getroffen cinema op de De Keyserlei. En dat dat het ergste was wat hij ooit had meegemaakt.
In 'Wil' komt die voor Antwerpen historische gebeurtenis ook voor, maar het is lang niet het ergste wat Wilfried Wils als politieman meemaakt. Jeroen Olyslaegers geeft dit op zijn grootvader geënte hoofdpersonage
...more
Chantal
Apr 19, 2017 rated it it was amazing
Wat een talent van eigen bodem! Wat een taalvirtuoos is die Jeroen! Sommige zinnen zijn zo mooi geschreven dat je ze opnieuw moet lezen. Het verhaal kleeft aan je ribben en het zet je aan tot zelfreflectie: ben je zelf moedig genoeg om het juiste te doen? Ik weet het eigenlijk nog steeds niet... want er is geen zwart-wit, alleen maar grijs.
Julie Carton
Dec 27, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Elk woord, elk beeld, elke zucht, kleur, beroering, gedachte: alles brengt hij tot leven. Die mens heeft geen talig rugzakje - hij heeft een vliegtuigbagageruim aan talig repertoire. En hij gooit je morele kompas overhoop alsof het niets is. Wat is goed, wat is fout, was is schuld, wat is trouw, wat is wraak, wat is vergeven? Wat is zwart, wat is wit? Ik weet het allemaal niet meer.
Willy Schuyesmans
Jan 14, 2017 rated it really liked it
Shelves: eigendom, roman
Precies twee maanden geleden schreef ik hier over dit boek:


Jammer, ik had heel veel van dit boek verwacht, maar het klikte blijkbaar niet, het sloeg niet aan. Na 82 bladzijden heb ik het weggelegd. Misschien dat ik er later nog eens opnieuw in begin...


Dat heb ik dus intussen gedaan. De voorbije vier dagen heb ik 'Wil' opnieuw ter hand genomen en in één ruk uitgelezen. En ik vind het wel degelijk een erg goed verteld verhaal dat mij ook inhoudelijk kon meeslepen. Het verhaal dat de bijna honderd
...more
Tycho Van Hauwaert
Apr 22, 2017 rated it liked it
Fintro Literatuurprijs - part 2

In de categorie oorlogsromans heb ik reeds weinig tot niets gelezen. Ik had dan ook bewust niet te veel gelezen over ‘Wil’ gezien het internet tegenwoordig een broeinest is van recensies en opinies en ik wilde me graag laten verassen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet direct mee was in het boek en pas na een dosis ‘doorgeblazen’ bladzijden zat ik in de Tweede Wereldoorlog. Ik spreek niet enkel voor mezelf als ik zeg dat het boek voornamelijk over Wilfrieds twe
...more
Matthijs Leest
Apr 10, 2017 rated it liked it
Lastig. Het is op zich gewoon een interessant en goed geschreven boek (dat wel veel dichter bij WOII blijft dan ik op basis van de reacties had verwacht), maar niet helemaal mijn ding, want:

- Er wordt maar door en door geschreven, met zeker in het begin erg veel wisselingen in de tijd die mij niet altijd direct duidelijk waren, wat lekker doorlezen lastig maakte.
- De huidige tijd is soms interessant ter reflectie (ook nu staat er weer overal politie en volgens Wilfried 'houdt het nooit op, gaat
...more
Joke
Apr 13, 2017 rated it really liked it
Shelves: e-books, owned-books
Wow, lees dit boek! Iedereen.
Ik voelde me ongemakkelijk, het is zo herkenbaar, zo dichtbij.
Gewoon toekijken en vaststellen dat het fout gaat is geen optie, maar wat moet je dan doen?
Ik blijf achter met een hoofd vol vragen. En is dat niet iets wat een goed boek moet doen?
Dankjewel, Jeroen Olyslaegers.
Laura Massa
Aug 13, 2017 rated it liked it
In eerste instantie had ik mij voorgenomen om het boek af te schrijven als provincialistisch gezwets, hier en daar opgeleukt met een aangebrande analogie met NV-A (als in: militaire catwalks en overdreven uniformmanie. Toch overviel mij geen van deze ergernissen tijdens de verdere lectuur. De parlandotaal en clichématige personages zijn net handige referentiepunten in de flow van de jaren 40. Het prijzenbeesje 'Wil' heeft zijn voorgangers overtroffen, zowel qua stijl als compositie. De ontdubbel ...more
Annelies
Aug 09, 2018 rated it really liked it
Erg goed geschreven! De tijdsprongen tussen heden en verleden maakten het niet altijd eenvoudig om vlot door te lezen. ook jammer dat sommige verhalen in de zijlijn te oppervlakkig zijn gebleven. Meeslepend verhaal, maar je blijft wel nog met een aantal vragen achter.
Olaf
Jan 16, 2018 rated it it was amazing
ik wil er geen spel van maken - zo zou Gaston, een collega van de hoofdpersoon Wilfried Wils zeggen - maar eigenlijk zou iedereen die wil leren over WOII dit boek moeten lezen.

‘Wil’ is een roman over vriendschap, innerlijke tweestrijd en je kop boven water houden in tijden van oorlog.

Wat een grote roman.
Ingrid Hermans
Feb 03, 2018 rated it really liked it
3.5 / 3.75

Review to come.
Dominiek Leenknecht
Apr 20, 2017 rated it it was ok
Matig verhaal, matig verteld, ik had eigenlijk heel wat meer verwacht van deze laureaat voor de Fintra Literatuurprijs. Ik had het alvast niet echt voor het "wat zijn we gezellig in het Vlaams"-e stijlgebruik. Jeroen Olyslaegers lijkt de ambitie te hebben om een soort van boeiende levensloop te vertellen, maar is niet verder geraakt dan een aantal toevallig gelieerde anekdotes waarbij te veel context lijkt te ontbreken.
Luc De Coster
Oct 01, 2016 rated it liked it
Shelves: fiction-dutch
Nagelaten oorlogsmémoires van (over)grootvaders aan hun (achter)kleinkinderen: we hadden Stefan Hertmans met "Oorlog en terpentijn" voor de eerste wereldoorlog, we hebben nu "Wil" van Olyslaegers voor wereldoorlog II. Precies kunnen we het niet weten maar "Wil" presenteert zich veel minder autobiografisch dan "Oorlog en terpentijn" (de dagboeken van Hertmans' grootvader schijnen écht te bestaan): voor Olyslaegers schijnen de "brieven" aan de achterkleinzoon slechts een literaire vorm waarin het ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Verbeelding Bookclub: Juli boek 23 70 Sep 07, 2017 12:59AM