Jump to ratings and reviews
Rate this book

It's Easier Than You Think: The Buddhist Way to Happiness

Rate this book
Using delightful and deceptively powerful stories from everyday experiences, beloved Buddhist teacher Sylvia Boorstein demystifies spirituality, charts the path to happiness through the Buddha's basic teachings, shows how to eliminate hindrances to clear seeing, and develops a realistic course toward wisdom and compassion. A wonderfully engaging guide, full of humor, memorable insights, and love.

160 pages, Paperback

First published January 1, 1995

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Sylvia Boorstein

50 books142 followers
Sylvia Boorstein (born 1936) is an American writer and Buddhist spiritualist.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
1,450 (40%)
4 stars
1,211 (33%)
3 stars
630 (17%)
2 stars
192 (5%)
1 star
141 (3%)
Displaying 1 - 30 of 155 reviews
Profile Image for Ellie.
1,495 reviews378 followers
November 28, 2015
If I could remember everything I read in this little book, I would be well on my way to being enlightened. But I forget so quickly. I suppose that's why we speak of spiritual "practice"-it's like exercise. I never "get" it, it's never "finished." And that's a good thing.
It's Easier Than You Think: The Buddhist Way to Happiness by Sylvia Boorstein is a clear, brief guide to Buddhist practice. Boorstein's presence emanates from every page: warm, passionate, compassionate. Funny. Loving. And above all, human. Not perfect & astonishingly ok with that. (Of course, the ways in which she and I are "not perfect" don't bear comparing-but then, comparison is a useless activity anyway). The book consists of short chapters, sometimes less than a page, rarely more than two that explain or-more often-illustrate a Buddhist concept. Mostly (which I love) through personal experiences, anecdotes. It's like listening to a gentle voice help you along a dark road.
Along with the stories are wonderful nuggets, phrases, that vividly capture a concept or experience. I love the idea that we are "verbs not nouns;" "stories that are telling themselves." I love her talk of "magic keys"- she writes that treasuring the moment of a happy memory because it is the key to love and "when I love, I'm happy."
It reminds me of one of my favorite statements in the Catholic Mass where we pray to be free of sin "which makes us all unhappy." Not a judgment but an opportunity to be free and happy.
And it is the ultimate experience of this book to hear, in a very undramatic, practical voice, that it is easier to love everyone then remember a few and that "ardent loving wishes for others erases personal fear."

Now I think I'll go read the book again. I'm already missing Boorstein's voice!
Profile Image for Bruce Smith.
318 reviews3 followers
May 27, 2018
Boorstein provides a good introduction to Buddhism and the key concepts. The book is about her journey, and she is providing a pathway for others, but her path doesn't work for me. Maybe it will work for others.
Profile Image for Viet Hung.
Author 3 books88 followers
February 27, 2018
Xin chia sẻ một số ghi chú hay từ cuốn sách:
- Tôi đã từng hiểu lầm điểm này, khi mới bắt đầu tu tập, tôi cứ đinh ninh rằng nếu tôi công phu thiền tập cho đúng mức, mọi đớn đau của tôi sẽ biến mất. Đó là một lầm lẫn lớn. Tôi rất thất vọng khi khám phá ra sự sai lầm ấy và cũng hơi xấu hổ vì sự ngây thơ của mình. Rõ ràng là ta sẽ không bao giờ có thể chấm dứt hết những đớn đau trong cuộc đời này.
- Chân đế thứ hai giải thích, khổ đau có mặt khi ta chống cự lại với những kinh nghiệm của cuộc sống, thay vì biết mở rộng ra và tiếp nhận chúng với một sự trong sáng và từ ái.
Hiểu được điều này, ta sẽ thấy rằng giữa đau đớn và khổ não, có một sự khác biệt rất lớn. Đau đớn thì không thể né tránh được, sự sống đi kèm với đau đớn. Nhưng khổ thì không bắt buộc. Nếu khổ là những gì xảy ra khi ta vùng vẫy chống cự lại những kinh nghiệm của mình, vì thiếu khả năng tiếp nhận, thì khổ là một điều dư thừa, không cần thiết.
- Một yếu tố chủ yếu trong sự tu tập của đạo Phật được gọi là chánh kiến. Chánh kiến có nghĩa là thấy biết và nhận hiểu một cách chân chánh. Một khía cạnh của chánh kiến là ý thức được rõ rệt mục đích của con đường tu tập chánh niệm. Nhưng thật ra, bước chân của tôi vào con đường tu tập chánh niệm đã được hoàn toàn thúc đẩy bởi tà kiến, tức một cái thấy sai lầm. Tôi đã tưởng rằng nếu công phu tu tập đúng mức, tôi sẽ không còn kinh nghiệm đớn đau nữa. Lẽ dĩ nhiên, cái thấy biết đó rất sai lầm. Không thể nào khi ta vẫn còn mang thân này, sống trong cuộc đời này, mà lại tránh khỏi được sự đau đớn.
- Đức Phật dạy rằng, chấm dứt khổ đau là chuyện có thể được. Ngài dạy, chúng ta có thể tu tập chuyển hoá tâm mình, giữ cho nó được trong sáng và rộng lớn, để mọi kinh nghiệm của ta đến và đi trong một đại dương bao la của tuệ giác. Khổ đau và an lạc sẽ đến rồi đi, thoả mãn và thất vọng sẽ đến rồi đi, và tâm ta vẫn giữ được sự tĩnh lặng muôn thuở của nó. Ý thức được rằng ta không cần phải được thoả mãn mới có hạnh phúc, là một tự do rất lớn.
- Khi chúng ta thật sự hiểu rằng bất cứ một việc gì rồi cũng thay đổi, ta sẽ có được một cái nhìn sáng suốt hơn đối với những biến cố xảy ra trong đời mình. Giả sử như khi gặp một hoàn cảnh khổ đau nào ta không thể thay đổi được, ít nhất ta cũng có một niềm tin là nỗi đau ấy sẽ không kéo dài mãi mãi. Nhiều khi, chính cái ý nghĩ cho rằng nỗi đau sẽ không bao giờ chấm dứt đã khiến ta không thể chịu đựng nổi. Khi an ủi những ai đang chịu tang, người ta thường nói: "Thời gian sẽ chữa lành tất cả.", nhưng người nghe khó có thể tin được việc ấy. Trong cơn đau, chuyện ấy thấy mơ hồ quá.
Chánh kiến có nghĩa là ta cảm thấy khổ đau nhưng vẫn nhớ rằng nỗi đau nào cũng có một giới hạn, và từ đó ta tìm được an ủi. Và, khi mọi việc là hạnh phúc, ngay cả cực kỳ hạnh phúc, ý thức về vô thường sẽ không làm giảm bớt niềm vui của ta, mà thật ra còn làm tăng trưởng nó thêm nữa.
- Suy nghĩ chân chánh, tức chánh tư duy là những gì phát huy trong tâm thức khi chúng ta hiểu rằng mình có sự tự do chọn lựa. Sự sống lúc nào cũng sẽ khai mở theo đường lối của nó: dễ chịu hoặc khó khăn, thất vọng hoặc vui tươi, biết trước hoặc bất ngờ, ... hoặc tất cả những cái vừa kể! Hạnh phúc biết bao khi biết rằng, bất cứ một làn sóng nào từ biển khơi xô đến ta cũng có thể vui vẻ cưỡi lên nó được. Nếu thiện nghệ hơn một chút, ta có thể như những người cưỡi ván lướt sóng chuyên nghiệp, mừng vui mỗi khi gặp được những cơn sóng to.
- Tôi bất mãn nhất là mỗi khi nghe ai nói: "Ngày nào tôi vẫn còn sống, tôi sẽ không bao giờ tha thứ cho người đó!" Tôi tự nghĩ: "Thật tội nghiệp cho cô ta. Cô đã bị người kia làm đau khổ, và bây giờ cô còn định ôm giữ nỗi đau ấy mãi bằng cách tôn thờ nó trong ký ức."
- Tại thành phố Alexander Valley tại California nơi tôi cư ngụ, ở một tiệm hàng có một bảng hiệu ghi: "Tự do không phải là quyền cho phép bạn làm bất cứ việc gì bạn muốn, mà là để làm những gì bạn nên làm."
- Tôi rất thích dạy cho người ta hiểu là nếu ta truyền đạt thông điệp của mình mà không nổi giận, ta sẽ có thể nói bất cứ một điều gì mà ta muốn cho bất cứ một ai trên thế giới này, mà vẫn có thể nhấn mạnh được quan điểm của mình, và cảm thấy được lắng nghe. Thông điệp ấy có thể nói lên sự thật là ta đã hoặc đang cảm thấy tức giận, nhưng không nhất thiết nó phải là một sự biểu lộ của cơn giận ấy!
Trong bộ Vinaya, tức những giới luật và uy nghi của bậc xuất gia, Đức Phật có để lại những lời hướng dẫn sau đây cho việc biểu lộ cơn giận. Ngài nói: "Trước khi khiển trách một người nào, ta nên suy ngẫm những điều này... Lời nói phải hợp thời, hợp lúc. Lời nói phải chân thật, không dối trá. Lời nói phải vì lợi ích của người ấy, không phải để gây sự mất mát. Lời nói phải ôn hoà, không được gay gắt. Lời nói phải vì từ bi, không phải vì giận dữ.
- Một khi chúng ta thấy được tâm phiền não chỉ là những năng lượng, ta sẽ có thể đối phó với chúng khôn khéo hơn. Chúng ta có thể ghi nhận chúng, tìm hiểu chúng, có những quyết định cân nhắc về chúng, và từ đó ta có thể hành động khôn ngoan hơn. Ta sẽ không còn cảm thấy bị chúng đàn áp và tấn công nữa. Mỗi khi tôi bị áp đảo bởi một năng lượng nào của tâm, tôi có cảm tưởng như là có một bàn tay khổng lồ không biết từ đâu, bắt lấy tâm ý tôi, và nắm lắc nó một cách thô bạo.
- Nếu bạn vẫn còn sợ hãi, điều ấy không có gì là xấu hổ hết. Chúng ta có thể làm một người lớn mà vẫn còn có những nỗi sợ. Chúng ta chia sẻ những nỗi sợ sâu kín của mình với những người thân thiết nhất - thường thì đó là một vị thầy, một nhà tâm lý trị liệu. Nếu chúng ta thật sự may mắn, người ấy cũng chính là người bạn đời của ta. Những nỗi sợ hãi khi được nói to lên sẽ không bao giờ còn đáng sợ như khi ta dấu kín nó. Tôi lớn tuổi đủ để chính mình được nghe tổng thống Hoa Kỳ Franklin Roosevelt nói ra câu bất hủ: "Chúng ta không có gì để sợ, trừ chính cái sợ ấy". Tôi nghĩ ông nói đúng.
- Chúng ta biết việc gì rồi cũng sẽ đổi khác, cái gì rồi cũng sẽ qua. Nhưng trong cuộc sống, đôi khi ta lại quên việc ấy, nhất là khi bị bối rối. Buồn rầu làm ta bối rối, mất mát và muộn phiền làm ta sợ hãi. Nếu chúng ta có thể giữ cho tâm mình được trong sáng một chút thôi, và ý thức được rằng cái gì cũng chỉ là tạm thời, ta sẽ có thể đối diện với những hoàn cảnh phức tạp, khó khăn bằng một thái độ ung dung, tự tại hơn.
Profile Image for Kristine.
26 reviews
June 21, 2017

Unless you never rate your books here, or are a pretty picky reviewer, you probably know that as you select the five-star rating, you get a brief glimpse of the phrase "it was amazing". When I saw it this time, it struck me that while this book gets an easy five stars from me, I wouldn't call it 'amazing', because that's not the point. Sometimes, you don't want AMAZING, and when I want to ponder something like The Buddhist Way to Happiness, I appreciate that Sylvia's writing is something even better: Just Right.

Like Goldilocks's favourite porridge, it's never too hot or cold, but warm and comfortable and nourishing. To deliberately strain the metaphor, it's easy to digest, too! The chapters are short and sweet, the personal anecdotes down-to-earth and relatable. It's a lovely, gentle introduction to the concepts of Buddhism as they apply to everyday life.

The following excerpt perfectly captures what I love about Sylvia (and why I keep hoping I might meet her someday and convince her to be my adopted Buddhist Jewish grandmother):

Grandmothers often have the role of spiritual teacher. My grandmother was my first teacher, and I hope I am carrying on in her tradition. The lesson I learned best from her was fortitude in the face of disagreeable situations. "Where is it written," she would ask, "that you are supposed to be happy all the time?"
I took my grandson Collin to visit my friend Mary when he was three years old. Mary is a member of the Dominican Sisters of San Rafael and at the time of our visit was living in a wonderful, huge convent that had for many years served as the mother house of her order. It had tall, heavy, imposing doors and a very long staircase leading up to them. Mary had spoken to me about how formidable passing through those big doors had been for her thirty years earlier when she had entered as a novice. Collin didn't like the entrance either.
"I don't like these steps, Grandma. Let's go home."
"Now is not going-home time. Now is visiting-Aunt Mary time."
"I *really* don't like these steps, Grandma."
"You don't have to like them, Collin. You just have to go up them. Hold my hand, and we'll do it together."
We paid our visit, of course, and Collin enjoyed himself. He came out a Master of Long Staircases. "Wow, look at those stairs, Grandma!" He felt good about his triumph, and I felt good about beginning his spiritual training. I tell the story of Collin often to students, especially those doing meditation in a retreat setting. I tell it when people say, "I'm experiencing myself and my mind in a new way, so I'm frightened." I want them to know that new and unfamiliar often feels frightening, but it doesn't need to. If someone holds our hand, "frightened" changes to "interested," and "interested" is one of the Factors of Enlightenment.

See? Not AMAZING, and even kind of ordinary, but wise and kind and -- for me, anyway -- just right.
Profile Image for Anne-Marie.
316 reviews33 followers
September 26, 2013
"The tendency to struggle in the mind comes from taking one's own story personally rather than seeing it as part if the great unfolding cosmic drama."

"We have two kinds of fears. One is a fear that whatever is going on is going to go on forever. It's just not true - nothing goes on forever. The other is the fear that, even if it doesn't go on forever, the pain of whatever is happening will be so terrible we won't be able to stand it."

One of those books that popped up in my life right when I needed to read it.

Hope this ends my summer hiatus.
Profile Image for Debra.
Author 13 books20 followers
March 30, 2014
This was one of the most delightful books I have read in a long time. Sylvia reveals the simplicity and complexity of Buddhism in everyday life. Great book...looking forward to reading her other books.
Profile Image for Eric Dye.
161 reviews2 followers
December 5, 2021
Another excellent book by Sylvia Boorstein that helps to explain many of the teachings of Buddhism. I am really thinking a lot about impermanence right now and what that means. Above all, Buddhism is a constant practice and getting reminders by reading multiple books about it (like Sylvia Boorstein’s) and following guided meditations is a important part of that practice for me.
407 reviews68 followers
March 3, 2017
This is a gentle introduction to Buddhism, discussing the basics in the context of many anecdotes of the author and people she knows. The stories were intended to be inspiring, but I didn't feel all that inspired by them. Really what I appreciate about the book is the attitude that spiritual living is really pretty plain. Many people can be teachers who know nothing about Buddhism.

The point of Buddhism, according to the Buddha himself, is the end of suffering. I think this sounds too ambitious (he was, after all, teaching to monks who devoted their lives to his teachings). While the author does often speak in terms of ending suffering, she did at one point offer an approach that I liked better: rather than thinking of suffering as something to be ended, thinking of it instead (or maybe, in addition) as something that can be managed. That is more what I'm interested in. I don't want to be an enlightened monk who never suffers. I just want tools to help me cope with the really ugly shit in life. I think this is true for most people.

Buddhism has a reputation for being joyless. Having been active in it for years, I can say that this reputation is at least partly earned. She tries to counter this reputation, suggesting that it's possible to be very passionate and joyful but also peaceful. I found this a little encouraging but mostly unpersuasive.

One suggestion she makes was pretty dumb. She recommended that you take 60 seconds before responding to people. Can you imagine someone being silent for a full minute after you ask them a question? It's completely impractical and useless advice. In the audio book I listened to, there was a brief interviewer with her at the end. She did practice her own advice in the interview. The interviewer even specifically asked her to wait 60 seconds to answer one of his questions. I counted. She answered in 10 seconds.

Nonetheless, this is a pretty decent little intro to Buddhism, especially if you enjoy little heartwarming stories.
Profile Image for Rick.
Author 114 books1,033 followers
July 9, 2017
Excellent insight into basic Buddhist principles for beginners and the dim-witted.
Profile Image for Cheryl.
270 reviews
September 3, 2017
Wonderful little book. Hope I can remember some of it so I can apply the learnings to my own life and its ups and downs. Boorstein is very relatable and doesn't claim to be the perfect Buddhist.
Profile Image for Deb (Readerbuzz) Nance.
5,874 reviews292 followers
October 14, 2017
I've found a new writer on happiness, and that's a happy thing. Sylvia Boorstein shows us how to take a step back from our thoughts and reflect on our reflections before we jump into anger or frustration or annoyance. And it really is easier than I thought.
Profile Image for Kimee.
330 reviews9 followers
November 11, 2021
I read this mostly while at an airport, as it must have been intended because of all the airport stories. Boorstein taught me a self-soothing phrase and I've gobbled up her work ever since. I recommend as an approachable insight into Buddhist tenets, which is exactly what I hoped for.
Profile Image for Bill Krieger.
555 reviews27 followers
June 14, 2018
 

Hrmph. Not a good read. I starting reading It's Easier Than You Think with a very strong bias... a bias in favor of the book's premise. I meditate. And I appreciate some Buddhist notions. Most importantly, I firmly believe that things like happiness and control are easier than they are presented a lot of times.

Which leads to my main problem with the book: its contents are the opposite of the title. The author presents a very long, convoluted 150 page path to happiness. We learn there are 4 noble truths and another 7 or 8 “right ways” to do things like speaking and concentrating and all. Then there are the “hinderances to clear seeing” which include lust, aversion, sloth, torpor, restlessness and doubt. And don't forget Anicca, Dukkha, and Anatta?!? Think that's easy? Try parsing the author's “divine abodes” of the mind...

QOTD

In traditional Buddhist texts, Lovingkindness, Compassion, Sympathetic Joy, and Equanimity are called the “divine abodes” of the mind. The essence of mind, unencumbered by confusion, is ultimately spacious. It is inherently equanimous, encompassing all things and holding them in an ease-filled balance.

- uneasy gibberish, Sylvia Boorstein


Nerd list. 1) The book contains no meditation advice. 2) I'm sorry. The stories just aren't that good. 3) This one is a Buddhism pet peeve of mine. Every Buddhism and meditation teacher she encounters is the greatest ever, unbelievably wise and enlightened. 4) More gibberish. I swear this is in the book. (ha) We can attain the “ultimate high level Right Speech” by pausing 60 seconds before replying to any question someone poses to you. That's right. Sit there and ponder for 60 seconds in silence. This minute of reflection, our humble author assures us, will “make for a wise response”. (pfft)

I strongly believe in meditation. And yes, it IS easier than you think! It's been wonderful for me... and just 10-15 minutes a day. I've read some good books that reflect this simplicity. My first book was, of all things, Meditation For Dummies. I'm not kidding. It does a great job introducing the process. I also like 8 Minute Meditation by V Davich (4 bill-stars). And if you want a more complete story about one guy's journey to meditation and mindfulness try 10% Happier by Dan Harris (5 bill-stars).

Not a good read.
thanks... yow, bill

 

Profile Image for Linda Hollingsworth.
55 reviews3 followers
October 6, 2022
This is another great book about spirituality with a very down to earth and friendly tone. Reading these short chapters is very much like sitting in the kitchen of a friend over a cup of tea and coffee cake. It is so friendly you may want to stay, and as Silvia points out, it is difficult not to want. The line between appreciating and wanting is so very difficult to negotiate, but Silvia shares stories and insights that illuminate the path and the purpose of mindfulness practice.

A good example is "Larry King and the Swami". In this chapter Silvia not only relates the interview she watched, she proceeds to give step by step instructions to introduce the reader to meditation and what to expect during meditation. Her approach is valuable for new and experienced meditators alike, for no matter how long we have been practicing, we find we need this kind of support. Quoting her description of the mind during meditation: "...it is quiet in there, until it gets stirred up. But there is no willfulness or purposefulness about stirring it up...It's in the nature of mind to be stirred by confusing energies, like winds that blow back and forth across the surface of a clear pool, disturbing the visibility. Becoming a meditator doesn't mean stopping the ripples all the time. Regular seekers like myself are really happy if they can remember that they're just ripples and that there is another side."

It's Easier Than You Think is a great title for this gem that reflects the light of a loving mentor for us all.
Profile Image for Lan Tô Thị Hoàng .
68 reviews108 followers
February 7, 2018
Quyển sách này do một nhà tâm lý học nghiên cứu và thực tập giáo lý Phật giáo viết nên. Bà cũng là một giáo viên dạy trong những khóa tu thực hành giáo lý Phật giáo.
Trong quyển sách này, bà dùng các câu chuyện trong đời sống hiện đại ngày nay và những trải nghiệm của chính bà trong quá trình tu tập để nói về Tứ diệu đế, Bát chánh đạo, Vô thường, Vô ngã - những khái niệm rất cơ bản và nền tảng của Phật giáo. Vì viết lại dưới góc nhìn của một người thực hành bình thường nên ngôn ngữ khá dễ hiểu và gần gũi. Mình nghĩ quyển này phù hợp cho những bạn mới bắt đầu tìm hiểu về những khái niệm này.
Vì cũng đọc kha khá sách của thầy Thích Nhất Hạnh nên có đôi chỗ bà dùng câu chuyện minh họa hay giải thích mình thấy khiêng cưỡng hoặc không giống như là mình hiểu trước đó lắm. Ví dụ câu chuyện về 2 bài học trên máy bay, việc bà dằn vặt mình vì không giúp đỡ 1 người phụ nữ bực bội con mình và liên tục la mắng đứa trẻ (và bà thấy mình bị làm ồn trên máy bay). Nếu bà ngồi sát bên cạnh phụ nữ đó thì việc bà nghĩ mình có cơ hội giúp đỡ người phụ nữ ấy có vẻ hợp lý, còn đây cách đến mấy dãy ghế, bà sẽ giúp đỡ sao đây? Hoặc nguyên phần bà viết về Vô ngã, mình thấy bà không nói được cái cốt lõi của Vô ngã như khi mình đọc sách thầy Thích Nhất Hạnh (hay do mình học chưa tới).
Nhưng nhìn chung, quyển sách này vẫn hay, bởi đa số chúng ta cũng chỉ là người bình thường nên nó hữu ích.
Profile Image for lynn.
230 reviews
February 24, 2010
Sylvia B is awesome! Her book is just what I needed to give me some timely insights into life. The thoughts and teachings are not radically different from what I’ve learned from my parents, my teachers, my friends, and my religion. But its surface level practicality and simplicity just grabbed me, and it offers enough depth to delve into for years.

From my very initial reading, most of Buddhism seems to revolve around the fact that life is difficult, and we can’t change that. Obviously, not rocket science. But we choose how to deal with those difficulties, so it offers guidelines on the dealing end of things.

This is a very small book, organized into topics of a couple of pages. Definitely one to carry around, or leave beside the bed, for reminders and insights as needed. I'm guessing that understanding each section will keep getting deeper with each reading!
Profile Image for Scout Stirling.
1 review1 follower
March 20, 2014
A very informative introduction to the practice of Buddhism with personal opinions from the author's own experience. With each chapter being no more than three (with the exception of one that is still only about seven) pages long, it makes it a very easy to understand book with no confusing details.

However, as it says on the front, it generally does not stray from the 'path to happiness', so maybe if you are interested in the deepest realms of Buddhism, it might not be your cup of tea. Ideal for those looking for a motivational and inspiring way to change their lifestyle or introduce themselves to new spiritual mindsets, I would strongly recommend this book.

I cannot stress the simplicity of the concepts within it; it truly is 'easier than you think'.
Profile Image for Laila.
1,316 reviews47 followers
March 24, 2020
What a find! I learned of Boorstein through Dani Shapiro's awesome book, Devotion. I think it was fate! In an engaging, relatable manner (lots of personal stories about her own mental struggles) she lays out Buddhist ideas about happiness - obstacles and how we can change our way of thinking to move closer to experiencing it. I really don't think you have to identify yourself as a Buddhist to benefit from this book (I don't.) I came away from this wanting Sylvia Boorstein to adopt me as a granddaughter!
Profile Image for Carrie.
136 reviews5 followers
February 28, 2015
Overall I enjoyed this book. The author is very down to earth and writes in a way that is both easy to understand and educational. This would be a good book for someone interested in learning more about buddhism without getting bogged down in conceptualism. That being said, I wish more time was spent on each topic. This book only scratched the surface and was set up as a collection of short essays/thoughts about very topics, as opposed to an in depth discussion.
6 reviews
March 4, 2009
A phenominal primer on the beauty of freeing your mind from itself and finding or creating peace in your life. No, you don't have to be Buddhist to enjoy this, or even to benefit from Boorstein's teachings.
Profile Image for Ruhegeist.
296 reviews5 followers
May 11, 2011
In depth, not at all. Interesting insights and new ways to see basic Buddhist concepts, definitely. Still really enjoy Boorstein's voice. Her willingness to admit to still learning and practice is helpful and hopeful.
Profile Image for Harriet Roll.
54 reviews
January 23, 2014
Truly enjoyed this book. Puts some unfamiliar or "hazy" concepts, right thinking, lovingkindness, etc. into actual experience. This work can/will be helpful and insightful to anyone wanting to both be happy and increase the happiness around them.
Profile Image for Codii.
183 reviews
September 19, 2017
The most wholesome book to ever grace my soul. The type of book you pick up, read a page, put down and then ponder on the teachings for half a day before picking it back up and starting all over again. A true gem of an introduction in to Buddhism from a lovely lady.
Profile Image for Laura Siegel.
Author 1 book15 followers
December 10, 2013
I love reading Sylvia Boorstein's uplifting essays of practical and personal wisdom gleaned from Buddhist teachings. Read one a day. Or two. Each one is a special treat.
Profile Image for Beth.
219 reviews4 followers
May 5, 2020
I'm a clinical psychologist, yoga instructor, and self-described "budding Buddhist." My yoga practice led me to Buddhism, and I have read various books in this topic over the past several years. I particularly like to read books that take a simple, secular approach. I discovered this little paperback at a used book sale some time back, and I am so glad I picked it up. It was published over 20 years ago now, but the message is timeless.

Author Sylvia Boorstein is both a meditation teacher and a psychotherapist. She writes in a manner that is completely accessible and totally down-to-earth, using many stories and anecdotes from her own life. A fellow well-known meditation instructor, Jon Kabat-Zinn, is quoted on the the back cover of the book saying that Boorstein provides "grandmotherly mindfulness wisdom," which I think is accurate. She provides readers with the benefit of her personal experience as a means to simplify Buddhist teachings.

I knew that this book was for me by the time I reached the second chapter (which is on Page 5, as the chapters are only a few pages long), called "Managing Gracefully." Boorstein makes the point that even when we are struggling, most of us are still managing, sometimes even just somewhat gracefully. I think the main gist of this book is how Buddhism can help with this process, allowing us to manage life with just a bit more grace. In the end, I found this to be a perfect book. It would be ideal for those brand new to Buddhist teachings but is also an excellent refresher for those (like myself) already familiar with these topics. Highly recommended!!!
Profile Image for Andrea Nestor.
14 reviews
June 14, 2019
If you are under a lot of stress in your everyday life, this is the right book for you! Ms. Boorstein approaches the art of meditation from both a practical and a health standpoint. She teaches you how to meditate in clean, easy-to-understand language that makes learning to apply it in your everyday life simple.

Ms. Boorstein gives specific examples of events in her own life that lead her to her current place in life, and it helps you feel connected to her, which also helps you trust her, and that is so important when learning something like meditation.

If you want to learn how to release your stress to the four winds and calm your mind for the benefit of your mental and physical health, as well as for your interpersonal relationships, I definitely recommend "It's Easier Than You Think" as a starting point because, as the title states, it's easier than you think!
Profile Image for Nicole.
233 reviews15 followers
June 26, 2019
"Life is an ongoing series of adjustments in search of comfort."

Thoroughly enjoyed this from start to finish. Buddhism has always appealed to me, and the way Boorstein lays it out is concise and relatable. It's about the concepts of Buddhism, along with her personal take and experiences.

Great perspective. Helpful reminders. I saved so many snippets to the Notes app in my phone and underlined even more in the book. It's definitely one that I will look back on and re-read.

Would recommend to anyone & everyone for maximum happiness.
124 reviews1 follower
November 6, 2017
This is the second time I have read this book.

Ms Boorstein presents many aspects of the Buddhist perspective in a very personable
way which also allows the reader to relate more easily to what the Buddha's teachings
are about.

This is a very good book about the possibilities found through Buddhist practice.

I don't recommend many books, but I do this one.
Displaying 1 - 30 of 155 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.