Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De verborgen impact” as Want to Read:
De verborgen impact
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De verborgen impact

(Collection Anthropocène (Seuil))

4.07  ·  Rating details ·  224 ratings  ·  29 reviews
Het boek De Verborgen Impact vertaalt de ’grote’ wereldwijde inzichten naar wat we kunnen doen in ons dagelijks leven. Het geeft je de kennis en de tools in handen om het verschil te maken.

De Verborgen Impact
We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen dagelijks binnenshuis of wekelijks aan de pomp, maar juist aan de andere kant van de werel
...more
Paperback, 200 pages
Published May 27th 2016 by Think Big, Act Now
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De verborgen impact, please sign up.

Be the first to ask a question about De verborgen impact

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.07  · 
Rating details
 ·  224 ratings  ·  29 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De verborgen impact
Loesje
Jan 10, 2018 rated it really liked it
Verplichte kost voor iedereen, vooral voor hen die nog niet echt bewust zijn van de impact van hun leefstijl. Ook geschikt voor mensen die plaatjes preferen boven letters dankzij de heldere en overzichtelijke afbeeldingen...
Eduardus Leeuwenhoofd
Aug 30, 2017 rated it it was ok
The books agenda is good and I like the fact that someone tries to portray the hidden impact of living. But the scope is too big to have enougt detail, making it less convincing by simple calculations. Also, the section on 'what can I do' is way too small and hardly innovative. I think this needs some more work to be effective.
Sabine
Sep 02, 2019 rated it it was amazing
Ik ben één keer van verbazing bijna van mijn loungeset gevallen toen ik dit boek las.

Babette Porcelijn beschrijft het deel van de impact van ons consumptiegedrag dat buiten ons blikveld ligt. Doordat onze spullen in andere landen gemaakt worden zien we niet dat met de productie daarvan heel veel co2 uitgestoten wordt. En we denken wel na over de impact van het verwarmen van ons huis (gas! Groningen stort in!) maar niet over de co2-uitstoot die gepaard gaat met het (ver)bouwen van datzelfde huis.
...more
Miriam
Dec 27, 2017 rated it it was amazing
Geweldig!
Wouter Zwemmer
Feb 28, 2018 rated it it was amazing
Geïnspireerd boek over de verborgen impact van hoe mensen leven op de aarde. Laat de sociale impact links liggen, als keuze; dit boek focust op de impact op ecologie. Een aanrader!

Vijf vragen
Porcelijn beantwoordt vijf hoofdvragen:
1. Wat we willen in het leven: spullen, wonen, vervoer, eten
2. Wat we daarvoor doen: landbouw, industrie, transport, bouw
3. Gevolgen voor de planeet: schade aan milieu, klimaat, natuur
4. Gevolgen voor ons: schade aan economie, gezondheid, tekorten, onrust en conflicten
5
...more
Zoja
Sep 19, 2019 rated it liked it
Shelves: sustainability
Mooi boek, soms niet duidelijk hoe de berekening tot stand kwam. Een serie tabellen was handig geweest om snel de gegevens te kunnen terugvinden.
Tech Nossomy
Oct 11, 2020 rated it liked it
Een boek waarvan er al talloze eerder zijn geschreven, en ook ditmaal is de tekst zo toegankelijk mogelijk gehouden. Er wordt bijvoorbeeld nederlands en engels door elkaar gebruikt, kennelijk verhoogt dit de attentiewaarde.
Het boek bevat ook veel plaatjes en tips die vooral de nederlander zullen aanspreken, maar veel minder bijvoorbeeld de amerikaan, canadees of australier, waarvan veel steden niet eens een recycling programma hebben en waar de aanleg van fietspaden actief wordt gesaboteerd.

Waa
...more
Conrad
May 26, 2019 rated it liked it
Often I struggle with the question: what IS the more sustainable choice? I WANT to contribute, with my actions, to a more eco-positive world, but more often than not it is unclear how a choice does contribute to it, if at all. Yes, flying is aweful and driving a car isn't good, but beneath these basics its easy to get lost. Thankfully, Babette shows in a visually spectacular but OK written book what you should focus on. The more valuable contributions of the book are the calculations constructed ...more
Marlies
Aug 12, 2019 rated it really liked it
Super interessant boek over wat voor effect wij hebben op klimaatverandering.
Wat ik leuk vind aan dit specifieke boek, is dat het heel erg geschreven is vanuit het perspectief van de lezer/consument. Dit is wat jij kunt doen om een kleinere klimaat impact te hebben (itt het aan overheid/bedrijfsleven overlaten).
Wat Babette daarbij heel goed doet is niet alleen direct te meten impact (zoals microbeads in shampoo bijvoorbeeld momenteel een hot-topic is), maar dat bandenslijtage van autorijden ee
...more
Wieske
Oct 15, 2020 rated it really liked it
Na het lezen van een aantal boeken en onderzoeken was ik enigszins in de war waar ik als individu het beste op kan letten voor het klimaat. Sommige onderzoeken geven het beeld dat het veranderen van ons eetgedrag (naar bijvoorbeeld veganisme) de enige oplossing is, terwijl volgens andere cijfers een lange vlucht net zo slecht is als een jaar lang vlees eten. In dit boek worden al dit soort cijfers duidelijk naast elkaar gelegd, waardoor het makkelijker te zien is waar je de meeste impact kan heb ...more
Kitty Kilian
Sep 22, 2018 rated it it was amazing
Superb. A designer investigates how sustainable our western way of living is and what matters most, if you want change. She translates immeasurable hunches and fears into tangible numbers and actions. Eat no beef. Do not buy new stuff. Her research is backed by scientific institutions. The way she presents her results is extremely fun, clever and insightful: she designs visual graphs in lots of shapes that make the statistics very clear.

A remarkable book. Pleasant and with a light tone. I would
...more
Linda
Jul 02, 2019 rated it liked it
Prima boek over hoe alles wat we kopen en gebruiken niet alleen een directe ecologisch impact, maar ook een verborgen impact heeft waar we maar zelden bij stilstaan. Porcelijn laat via een boel infographics zien hoeveel energie, CO2, vervuiling, water en plastic er nodig is voor alle dingen/diensten waar we gebruik van maken. En dat is meer dan je denkt.

Problematisch bij dit soort boeken is dat ze voornamelijk gelezen worden door mensen die al het beste in het thema zitten en/of het minste over
...more
Paul Noordhuizen
May 13, 2019 rated it it was amazing
Shelves: duurzaamheid
Wat een goed boek dit, vol research en duidelijke taal over hoeveel we als westerse samenleving de aarde overvragen en hoe we wel duurzaam kunnen leven.

“We staan voor een ongekend grote opgave. Iets wat volgens mij nog nooit eerder vertoond is in de geschiedenis, niet qua belang voor de mens en niet qua omvang van de opgave. Namelijk om in zeer korte tijd (25 jaar) de maatschappij om te vormen van verspillend en vervuilend naar duurzaam en schoon.”

Laten we allemaal in actie komen! Lees dit boek
...more
Marc
Jul 05, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Dit boek wil je niet lezen, want het boek legt duidelijk uit hoe en waarom de wereld naar de sodemieter gaat: doordat we hem uitputten. Het is niet zo heel briljant geschreven, maar alles staat er wel duidelijk in. Er moet erg snel heel veel veranderen, wil het voor ons nog een beetje leuk blijven op de wereld. En met "ons" bedoel ik ons in het Westen, voor het grootste deel van de wereld is het al niet zo leuk.
Margot
Apr 30, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
Precies het boek wat ik zocht: niet alleen maar blindstaren op CO2-uitstoot en plastic tasjes, maar wat kunnen we globaal zeggen over de volledige impact achter een product of levensstijl?

(Verder ben ik natuurlijk wel voor het verminderen van onze CO2-uitstoot en geen plastic tasjes gebruiken, maar dat terzijde.)
Sigrid
Nov 03, 2017 rated it really liked it
Ik heb veel geleerd van dit boek en zou het iedereen aanraden, het heeft meer dan eens mijn ogen geopend, maar het is ook heel repetitief, daardoor soms wat saai, en het taalgebruik was wat enerverend.
Gianna
Jun 17, 2017 rated it it was amazing
Shelves: read-in-2017, 5-stars
Een overzichtelijk, duidelijk en praktisch boek! Het geeft veel inzicht in de (on)duurzaamheid van de gemiddelde Nederlander, en laat je op een andere manier naar je eigen gewoontes kijken. Het zet (in ieder geval bij mij) aan tot gedragsverandering, en dat is nou precies wat we nodig hebben!
Dorien
Aug 16, 2020 rated it it was amazing
Dit boek geeft echt een handjevol inzichten die ik dacht al wel een beetje te weten maar jeetje! Veel van geleerd en geeft inspiratie om zelf ook goed na te denken over eco positieve keuzes in alle hoeken van het leven.
Daphne
Dec 13, 2018 rated it really liked it
Shelves: non-fiction
4,5 sterren.
Kijkt verder en dieper naar een duurzame levensstijl, en niet het geijkte "korter douchen en een ledlamp indraaien". Dit boek zou verplicht leesvoer moeten zijn voor iedereen.
Wouter
Feb 03, 2019 rated it really liked it
Informative and clearly explained. Nice use of geaphs and figures. Leaves a bit of ambigueity in the "solutions" section, but a good eye opener.
Worth a read for everyone.
Danielle Van Veen
Great book, a book that everyone should read that wants to make a positive impact on the earth. Great tips and good visuals!
Catheriiine J
Mar 12, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Perspective différente sur un sujet très d'actualité et disposant de sources déjà très nombreuses.
Ludovic Iribarne
Les tois quarts de notre empreinte écologique sont invisibles. Quel est l'impact réel quand nous prenons une douche de 10 minutes, passons un coup de fil pendant 1 heure, roulons 50 kilomètres en voiture ou consommons 100g de bœuf? Les réponses sont parfois très surprenantes. A l'aide d'illustrations claires, l'autrice nous guide vers des choix plus responsables.
Tessa
Jun 14, 2016 rated it it was amazing
Shelves: non-fiction
Goed boek, dat duidelijk uitlegt hoe het nou eigenlijk zit met onze impact op de planeet, en ook waarom dat niet alleen uitmaakt voor de ijsberen maar ook voor ons. Duidelijke afbeeldingen en veel tips, geschreven met een can-do houding.
Eline
Jun 14, 2016 rated it it was amazing
Heel verhelderend boek waarin de impact van allerlei aspecten uit onze leefstijl in samenhang besproken wordt. Vooral de praktische toepasbaarheid, goede graphics en de vlotte schrijfstijl spraken me aan.
Eva Van Genuchten
Aug 30, 2016 rated it it was amazing
Super boek! Vertelt precies hoe het zit (en hoe erg het al is), maar simpel uitgelegd. Ook praktische tips wat jij in je eigen leven kan veranderen. Zou een verplicht boek voor iedereen in Nederland moeten worden.
Remi van Beekum
Jun 11, 2016 rated it really liked it
Interessante analyses en inzichten in de verborgen impact van ons handelen. Heeft me zeker aan het denken gezet, ondanks dat sommige cijfers erg ruw betekent zijn. Aanrader voor iedereen die wil weten hoe je minder impact kunt hebben.
Everlina Muilwijk
Nov 06, 2017 rated it it was amazing
#readingwomanchallenge2020 3. A book about the environment
Bo~babiesbooksboardgames
Leuk maar veel cijfers , ik mistte meer concrete oplossingen a la "green evelien"
Barbara Creemers
rated it really liked it
Mar 29, 2018
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Hoe gaan we dit uitleggen
 • Verlangen naar minder
 • Weg ermee
 • Het water komt
 • De meeste mensen deugen
 • Het Zero Waste Project
 • Steeds leuker
 • Ooit aten we dieren
 • Drawdown: The Most Comprehensive Plan Ever Proposed to Reverse Global Warming
 • Doughnut Economics: Seven Ways to Think Like a 21st-Century Economist
 • Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers
 • Als gezond verstand koning was
 • Nooit meer slapen
 • Damn, Honey
 • Confettiregen
 • Een beter milieu begint niet bij jezelf
 • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
 • Uit het leven van een hond
See similar books…
Babette Porcelijn heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft. Daar heeft zij kennis van industriële processen en ketenanalyse opgedaan. Babette heeft een ontwerpstudio voor design en communicatie. Ze staat in de Trouw Duurzame 100-lijst 2017 en werd genomineerd voor de Dutch Design Awards 2017. Ze schrijft populaire blogs over duurzaamheid voor Bedrock en is inmiddels uitgegroeid tot e ...more

Other books in the series

Collection Anthropocène (Seuil) (1 - 10 of 28 books)
 • Toxique Planète: Le scandale invisible des maladies chroniques
 • The Shock of the Anthropocene: The Earth, History and Us
 • Earthmasters: The Dawn of the Age of Climate Engineering
 • Nous sommes des révolutionnaires malgré nous: Textes pionniers de l'écologie politique
 • L'Âge des low tech: Vers une civilisation techniquement soutenable
 • La Terre vue d'en haut : L'invention de l'environnement global
 • The Power of Just Doing Stuff
 • Nature en crise: Penser la biodiversité
 • Comment tout peut s'effondrer : Petit manuel de collapsologie à l'usage des générations présentes
 • Sortons de l'âge des fossiles !: Manifeste pour la transition (Anthropocène)

News & Interviews

Bryan Washington, the acclaimed author of 2019’s short story collection Lot, has returned with his debut novel, Memorial. The story follows...
12 likes · 0 comments