Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Red ons, Maria Montanelli” as Want to Read:
Red ons, Maria Montanelli
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Red ons, Maria Montanelli

3.19  ·  Rating details ·  962 Ratings  ·  59 Reviews
Het zogenaamd moderne en liberale Montanelli-lyceum, waar kinderen ontzettend creatief moeten zijn en leraren het veel te goed bedoelen, staat centraal in deze angstaanjagend herkenbare roman. Wanneer een zwakbegaafde jongen voor de ogen van de verteller verdrinkt, wordt deze van school gestuurd. Zijn hierop volgende aanklacht tegen een omgeving waarin geld de maatstaf van ...more
Hardcover, 142 pages
Published (first published 1989)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Red ons, Maria Montanelli, please sign up.

Be the first to ask a question about Red ons, Maria Montanelli

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Maurice Setton
Jul 05, 2010 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Geweldig geschreven, mooiste zin uit het boek staat op blz. 120 - daar waar Maria Montanelli het naar haar vernoemde school(systeem) komt redden.
"Wat zijn de coordinaten?" vroeg ze. "De coordinaten?" zei ik. "Voor de luchtmacht," zei zei. "Ze vegen het in één keer van de kaart."

Het verhaal van dit boek gaat eigenlijk meer over de omgeving en omstandigheden waarin de hoofdpersoon is opgegroeid, dan het daadwerkelijke voorval wat de aanleiding voor zijn verhaal is.

Het boek is met de nodige cynisch
...more
Celine
Reminded me of The Catcher in the Rye with its boisterous teenage main character. He hates the bourgeois neighbourhood he lives in, the fancy school and its teachers. It's a story about grief, frustration, and growing up when you're not looking. The main character has a very strong voice, and I quite appreciate what Koch did here, yet I wished we could've seen more of his sympathetic qualities once in a while.
Ruth Govaerts
Apr 12, 2015 rated it really liked it
Ik vond het eigenlijk best goed. Een beetje grof, hard en pessimistisch maar wel boeiend. Het gaat over een rebelse jongen die op een 'alternatieve' school terecht komt en zijn afschuw daar tegenover uitdrukt. Zijn moeder sterft gedurende het verhaal en zijn vader heeft een buitenechtelijke relatie. 'Da's dus nie van de poes!'. Een quote om de sfeer van dit boek te verduidelijken:

“Nee, het rampzalige was wanneer ze je begonnen te vragen 'wat je nou eigenlijk wilde in dit leven?', terwijl ze zelf
...more
Arne-Jan
Jul 15, 2014 rated it liked it
Gewoon een sterk debuut van Herman Koch. Ik vind het altijd prachtig als een auteur het milieu waar hij uitkomt goed weet neer te zetten, zeker als dat vergezeld gaat van enig sarcasme. Koch bevestigt hier op hilarische wijze een hoop vooroordelen over Montessori-onderwijs. Regelmatig hard gelachen dus, maar het is ook voor de rest een prima opgezet boek. Met de boeken die hierna volgden heeft Koch ook wel bewezen een serieuze auteur te zijn.
Stéphane Vande Ginste
Kort, ironisch tot sarcastisch verhaal waarbij de auteur vooral de draak steekt met de zgn. "alternatieve scholen", waarbij "Maria Montanelli" natuurlijk moet gelezen worden als "Montessori"... Debuutroman van Koch, en dus nog pril en nog niet zo goed uitgewerkt als de latere succesromans, zoals "Het Diner", maar toch vind je hier al helemaal de elementen van zijn stijl terug. Bijzonder geestig om te lezen.
Sander
Dec 11, 2013 rated it liked it
Lekker cynisch debuut van Koch. De tragische ik-figuur beschrijft de gebeurtenissen die aanleiding zijn tot zijn verplichte afscheid van het 'ontzettend creatieve' Montanelli-lyceum. Hard, grappig, en misschien een beetje puberaal. Voor de fans. Van deze auteur zou ik vooral 'Het Diner' aanraden.
Hermien
Oct 07, 2012 rated it really liked it
Shelves: ebooks, nederlands
Een zestienjarige jongen beschrijft op een scherpe en humoristische manier zijn omgeving en de omstandigheden die leiden tot de verdrinkingsdood van een van zijn klasgenoten. Ik moest er vaak luid bij lachen.
Dianne
Jan 31, 2017 rated it it was ok
Shelves: school
Dit was gewoon zo'n negatief boek.
Britt
Feb 21, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Had ik Koch maar al eerder in m'n leven ontdekt
Laura
May 06, 2016 rated it really liked it
Ik vond dit echt een hilarisch boek. Herman Koch zet zijn hoofdpersoon fantastisch neer.
Matthijs Aukema
Jun 08, 2017 rated it it was ok
Ruim honderd jaar geleden startte Maria Montanelli (lees: Montessori) in Napels een onderwijssysteem voor arme kinderen. Zoals alle goede bedoelingen is de uitwerking helaas slecht, zo ondervindt ruim honderd jaar later een door en door cynische puber uit de rijkste, meest elitaire buurt van de stad (lees: Oud Zuid). Er heerst op school en in de wijk een onbegrensd geloof in het systeem van zelfredzaamheid in de opvoeding en educatie; alles met de zachte hand. Maar dit lijkt juist concurrentie e ...more
Joost
Feb 12, 2018 rated it it was ok
Nee, echt bekoren deed Herman Koch me niet met dit boek. Een ik-verteller kijkt vilein terug op zijn middelbare schooljaren. Een protserig Amsterdam-Zuid (de verteller noemt het tot drie keer toe 'kankerbuurt'), kleurloze docenten, zelfzuchtige ouders, meelijwekkende klasgenoten, alles en iedereen moet eraan geloven. Het doet ergens denken aan Salingers Catcher in the rye, maar dan iets cynischer en Hollandser, want de verteller is minder ondernemend en laat de gemaaktheid gelaten over zich heen ...more
Hans van der Veeke
Jan 30, 2018 rated it liked it
Ik heb het boek op mijn leeslijstje gezet omdat Sylvia Witteman het goed vindt. En omdat ik de boeken van Sylvia Witteman goed vind, dacht ik dat dit wel goed kwam. Maar ik moet bekennen dat ik het verhaal van een jongen gedurende een deel van zijn middelbare school periode met gemende gevoelens gelezen heb. De kijk van de jongen op het leven en zijn omgeving is uitermate cynisch. En dat is dan nog zacht uitgedrukt. Alhoewel het soms wel grappig overkomt, en ik moet toegeven dat ik na een vermoe ...more
Monica Wies
Mar 02, 2017 rated it liked it
De ik-figuur uit dit boek zit op het Maria Montanelli lyceum.
Een school met kinderen uit de gegoede klasse.
Op een gegeven moment komt er een nieuwe leerling, een zwakbegaafde jongen.
De ik-figuur vindt hem het ene moment onuitstaanbaar en zou hij hem het liefst in elkaar trappen, dan heeft heeft hij weer medelijden met hem.
Met de hoofdpersoon gaat het niet zo goed op school, dankzij het overlijden van zijn moeder gaat hij toch over; zijn vader heeft dan al een tijdje een affaire met een weduwe.
D
...more
Ellen
Dec 26, 2016 rated it liked it
Shelves: humor, roman
In 'Red ons, Maria Montanelli' staat het Montanelli- lyceum centraal en de komst van een zwakbegaafde jongen naar deze school. Het Montanelli- lyceum is een liberale school waar kinderen vooral creatief moeten zijn. Het verhaal wordt verteld door een zestienjarige leerling. Hij hekelt de onderwijsmethode, de leraren, de 'kaklui' die er hun kinderen naar school sturen en ook de zwakbegaafde jongen. Al vroeg in het verhaal blijkt dat de zwakbegaafde jongen sterft en in zijn verhaal wordt via omweg ...more
Jan Geerling
Nov 21, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Soms herkenbaarder dan menig onderwijsvernieuwer zou willen toegeven. De eeuwige dans tussen structuur en het geven van eigen verantwoordelijkheden op sommige scholen mooi vormgegeven. Een pageturner wat mij betreft.

(Enige reden dat ik m niet eerder uit had was dat ik het boek na een treinreis ergens had laten liggen)
Wijnand Marchal
Dit debuut van Koch is het beste wat ik tot nu toe van hem heb gelezen. In de eerste hoofdstukken geeft hij flink af op de welgestelde inwoners van Oud-Zuid, het Montessori onderwijs en andere belachelijke zaken die sterk doen denken aan de zaterdagse columns van Youp in het NRC. Kortom, een vermakelijk boekje van Herman Koch.
Mark Groenen
Mar 17, 2018 rated it really liked it
Finished ‘Save us, Maria Montanelli’ (Red ons, Maria Montanelli) by Herman Koch

In essence a very simple story about a boy hating his school and rebelling against it. However, the way Koch expresses this hatred is what makes the book shine. In his book ‘Dear Mister M.’ he tried to recapture some of this book’s essence, it seems - but I like this one a lot better than M.
Lijadora Del Prado
Jul 08, 2017 rated it liked it
Een boek met precies de juiste zuurtegraad om het Nederlandse Literatuur te kunnen noemen. Blij dat ik het uit heb; de boze pubertaal begon me eerlijkgezegd behoorlijk de keel uit te hangen.

(O ja, het boek is ook bij vlagen grappig enzo. En vanwege de omvang ook reuze geschikt voor de leeslijst van middelbare scholieren.)
Dymphie
Jan 15, 2018 rated it really liked it
Behoorlijk cynisch verteld verhaal uit de mond van een puperjongen.
Erg verdrietig eigenlijk onder alle hardheid, tegen het depresssieve aan.
Wel goed, beetje kort.
Deed me denken aan Irving (A prauer for Owen Meany), ook die lange volzinnen en dat springen in de tijd.
Hannie
Een interessant verhaal. Wel wat cynisch van toon, maar dat past bij dit boek. Hoewel alles wel gezegd is wat nodig was, vind ik het toch jammer dat het verhaal niet iets langer is. Van mij had het boek nog wel wat dikker mogen zijn.
Ellen van Ruremonde
Feb 19, 2017 rated it liked it
Het verhaal deed me niks, maar de manier waarop het verteld is, is echt goud waard. Meest cynische boek dat ik ooit heb gelezen.
Djeph
Apr 14, 2018 rated it really liked it
Behoorlijk harde afrekening met de middelbare school en nieuwlichterij in het onderwijs
Maura
Feb 19, 2018 rated it it was amazing
This book is what I wanted 'A Catcher in the Rye' to be like
Fnnedir
Sep 09, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Heerlijke satire.
Luella
Nov 12, 2017 rated it really liked it
Shelves: 2017
herlezen in Senegal, eerste keer in 4VWO
Sophia
Feb 23, 2017 rated it really liked it
Shelves: school
3.5* had to read this for school. Was an okay book and an easy read.
Anastassia Dyubkova
Nov 30, 2016 rated it really liked it
Мне не вполне понятна тенденция сравнивать всех подростков-бунтарей мужского пола с сэлинджеровским Холденом Колфилдом. Да, в принципе, при желании, если задаться целью, между Холденом и парнем из книги Коха можно найти общее, но впечатления близнецов-братьев они на меня, тем не менее, не произвели.
Хотя книга в целом понравилась. В первых главах оказалось не очень просто вникнуть в повествование и прочувствовать его ритм - в чём-то оно и правда напоминает монолог подростка, немного сбивчивый, мы
...more
Natalia
Jan 21, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Довольно интересная книга, написанная от лица подростка-максималиста, у которого все только белое или черное, а серых тонов не существует.

В чем-то я деже узнала себя какое-то время назад, хотя не у всех война с окружением и устоями принимает такие резкие формы, как у героя.

А какие-то реплики заставили задуматься над трактовкой событий. "Преподавательское поприще – это последний аварийный выход, позволяющий спастись от будущего," - это, конечно, крайняя формулировка, но что-то в ней есть. Вообще
...more
Chris Galle
Je zal als puber maar terechtkomen in een alternatieve school, waar ze erg met je begaan zijn, waar zelfwerkzaamheid, creativiteit en verantwoordelijkheid hoog op de agenda staan.
Zo'n school is het Maria Montanelli Lyceum. De cynische en eigenwijze ik-figuur slaagt erin zich van deze school te laten sturen, al willen ze dat op Montanelli niet met zoveel woorden gezegd.
Voor de lezer levert het in elk geval een zeer leesbaar verhaal met best grappige uitspraken op. In de verte waart de geest van
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • De wandelaar
 • Dooi
 • De gelukkige klas
 • Het bittere kruid
 • Duel
 • Transit
 • De passievrucht
 • De oesters van Nam Kee
 • De dochter
 • Eclips
 • De avondboot
 • Au Pair
 • Blokken
 • Kort Amerikaans
 • Noodlot
 • De kleine blonde dood
 • Meneer Beerta (Het Bureau #1)
 • Serenade
942 followers
Herman Koch (1953) is known as a television producer and a writer. The book 'Het diner', published in 2009, was his breakthrough in the Netherlands. It was published in 17 countries. It was partly based on a true story involving a homeless woman named, María del Rosario Endrinal Petit, in Barcelona (Spain), in December 2005.

Koch was born in Arnhem, and later moved to Amsterdam. He studied Russian
...more
More about Herman Koch

Fiction Deals

 • Echoes of Family
  $4.99 $1.99
 • Checking Out
  $4.99 $1.99
 • This Is the Story of You
  $13.99 $1.99
 • Outlaw
  $7.99 $1.99
 • Transit
  $9.99 $3.99
 • Class Mom
  $13.99 $2.99
 • Drawing Lessons
  $3.99 $1.99
 • Revolution 2020
  $3.99 $0.99
 • A General Theory of Oblivion
  $13.99 $1.99
 • The Bloom Girls
  $3.99 $1.99
 • So B. It
  $6.74 $1.99
 • Island Beneath the Sea
  $10.49 $1.99
 • Petersburg
  $7.99 $1.99
 • Journey to the Center of the Earth
  $3.99 $1.99
 • Life is What You Make It: A Story of Love, Hope and How Determination Can Overcome Even Destiny
  $1.99 $0.99
 • As Good as True
  $4.99 $1.99
 • The Last Telegram
  $9.99 $2.99
 • The Spinning Heart: A Novel
  $11.99 $1.99
 • The Ocean Liner
  $4.99 $1.99
 • Every Day Is Mother's Day
  $7.99 $2.99
 • Breakdown: A Love Story
  $3.99 $0.99
 • The House Girl
  $8.24 $1.99
 • The Shepherdess of Siena
  $3.99 $1.99
 • The Man Who Could Be King
  $4.99 $1.99
 • Wildflowers (Glenbrooke, #8)
  $9.99 $1.99
 • A Mother's Secret (Hearts of Lancaster Grand Hotel #2)
  $4.99 $1.99
 • Chasing Rainbows: A Novel
  $3.99 $1.99
 • The Vagrants
  $11.99 $1.99
 • The Perfect Son
  $4.49 $1.99
 • The Winnowing Season (Amish Vines and Orchards, #2)
  $9.99 $2.99
 • The Feathered Bone
  $6.99 $1.99
 • Woman Last Seen in Her Thirties
  $3.99 $1.99
 • A Reunion Of Ghosts
  $6.99 $1.99
 • Crooked Little Lies
  $4.99 $1.99
 • Our Own Country (The Midwife, #2)
  $5.49 $1.99
 • The Women in the Castle
  $11.99 $2.99
 • Kat and Meg Conquer the World
  $8.99 $1.99
 • Hag-Seed (Hogarth Shakespeare)
  $11.99 $2.99
 • News of the World
  $11.99 $2.99
 • The Girls
  $11.99 $2.99
 • We Are Okay
  $10.99 $2.99
 • The Nix
  $11.99 $1.99
 • The Gentleman's Guide to Vice and Virtue
  $9.99 $2.99
 • The Twelve Lives of Samuel Hawley
  $12.99 $1.99
 • The Orphan's Tale
  $9.99 $2.99
 • The Heart's Invisible Furies
  $11.99 $3.99
 • Salt to the Sea
  $9.99 $2.99
 • Now Is Everything
  $8.99 $1.99
 • Words on Bathroom Walls
  $10.99 $1.99
 • American Street
  $9.99 $1.99
 • The Alice Network
  $9.99 $3.99
 • The Curious Charms of Arthur Pepper
  $8.99 $1.99
 • The Pants Project
  $9.99 $2.99
 • Arcadia
  $9.99 $2.99
 • Hoot
  $6.99 $1.99
 • The Secret to Hummingbird Cake
  $6.99 $1.99
 • The Girl Who Saved the King of Sweden
  $10.24 $1.99
 • Black Swan Green
  $11.99 $1.99
 • London
  $9.99 $2.99
 • The Swans of Fifth Avenue
  $13.99 $1.99
 • Shōgun (Asian Saga, #1)
  $9.99 $2.99
“Er was gewoon geen bewegingsruimte om helemaal niets te willen, dan begonnen ze meteen weer over je negatieve houding door te zagen, terwijl ik vind dat dat een van de steunpilaren van de vrijheid is, om het zo maar eens te zeggen, dat je nou eens een keer niet wilt kiezen tussen al die mogelijkheden die de wereld al voordat je geboren werd voor je heeft uitgedokterd en waar je zelf helemaal nooit om hebt gevraagd.” 1 likes
“Nee, het rampzalige was wanneer ze je begonnen te vragen 'wat je nou eigenlijk wilde in dit leven?', terwijl ze zelf toch het beste voorbeeld gaven van hoe je het in elk geval niet aan moest pakken.” 1 likes
More quotes…