Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Frau” as Want to Read:
Frau
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Frau

by
3.70  ·  Rating details ·  141 ratings  ·  30 reviews
Vaikuttava romaani pelätyn natsikenraalin ja hänen vaimonsa välisestä suuresta rakkaudesta – ja tapahtumista, jotka muuttivat maailman lopullisesti.

Lina Heydrich, natsipyöveli Reinhard Heydrichin leski, on jo vanha nainen. Hän on päättänyt antaa elämänsä viimeisen haastattelun luotettavalle toimittajalle. Vuosikymmeniä hänen miehestään on kerrottu karkeita valheita, mutta
...more
Hardcover, 232 pages
Published March 2016 by Karisto
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Frau, please sign up.

Be the first to ask a question about Frau

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Matti Karjalainen
Terhi Rannelan "Frau" (Karisto, 2016) on nuorille aikuisille suunnattujen romaanien parissa aloittaneen kirjailijan toinen historiallinen romaani, jonka kohderyhmänä ovat aikuiset. Se kertoo Lina Heydrichista, natsi-Saksan keskusturvallisuusviraston RSHA:n pahamaineisen päällikön Reinhard Heydrichin puolisosta. Reinhardista on kirjoitettu paljon, mutta millainen olikaan hänen rinnallaan elänyt nainen?

Tyylillisesti romaani muistuttaa kirjailijan aikaisempaa romaania Punaisten kyynelten talo. Myös
...more
Laura
Jun 15, 2016 rated it it was amazing
Pidin kyllä, sain paljon ajateltavaa. Kirja oli helposti luettava ja olisin jotenkin toivonut että kirja olisi ollut pidempi! Olisin voinut lukea vielä lisää! Jäin kaipaamaan vielä lisää, jotain enemmän.

Ja tässä tapauksessa se on kyllä mielestäni hyvän kirjan merkki. Aihe ja juoni on kiinnostava. Nyt juuri lukemisen jälkeen tuntuu että arvio on neljä tähteä viidestä mutta voi olla että se vielä nousee kun vähän saan prosessoitua lukemaani.

Ainiin! Kun hain kirjan varauksesta aurinkoisena päivän
...more
Sini
May 10, 2016 rated it really liked it
Shelves: fiktio
Tämä kirja sai minut valvomaan iltamyöhään, mitä ei tapahdu kuin muutaman kerran vuodessa. Ihailen Rannelan lakonista tyyliä. Hänen kerronnassaan vaikuttavuus syntyy oikeastaan juuri tästä vähäeleisyydestä, toteamisesta. Samalla se tuntuu taiturimaiselta. Tapahtumat elävät ja välittyvät lukijalle ilman tunteiden suoraa kuvaamista, pikemminkin ajatusten ja eleiden kautta.

Samalla on ansiokasta, että kuvataan reilusti naisen julmuutta: voihan nainen olla täynnä pahuutta siinä missä mieskin. Samoin
...more
Ullalin
Apr 03, 2016 rated it really liked it
Hieno, hieno kirja, vuoden kärkeä kotimaisissa.
Muikku
Aug 23, 2016 rated it it was amazing
Huikea. Ihan huikea. Hienosti kirjoitettu, uskottavat hahmot, syvyyttä löytyy, vangitseva. Tarina kulkee eri ajoissa ja paikoissa sujuvasti. Lisää tällaista tai isommat lusikat!
Heli
Sep 26, 2016 rated it really liked it
Frau on taidokas ja tiiviisti kerrottu romaani Lina Heydrichistä, joka oli natsikenraali Reinhard Heydrichin vaimo ja mitään katumaton kansallissosialisti kuolemaansa saakka. Aiemman faktapohjaisen aikuistenromaaninsa Punaisten kyynelten talon tapaan Terhi Rannela on tehnyt tarkkaa taustatyötä voidakseen kertoa vuoden 1942 karmeista tapahtumista uskottavasti. Romaanissa liikutaan eri aikatasoilla ja eletään tapahtumia eri henkilöitten kautta. Moniääninen kokonaisuus pysyy hyvin kasassa eikä muut ...more
Kirjavaras
Mar 20, 2016 rated it really liked it
Frau on tiivis ja vähäeleinen mutta silti täyteläinen musta rakkaustarina, joka kertoo vallasta, kostosta, kostosta kärsineistä ja syyllisyyden puutteesta. Suosittelen myös kirjan ohessa julkaistua työpäiväkirjaa.
Janette
Feb 13, 2018 rated it liked it
Huolellisesti tehty taustatyö antaa kirjalle uskottavuutta. Henkilöhahmot jäivät valitettavan etäisiksi. Kaipasin kirjaan elämää ja eri tunnetiloja, tarinasta puuttuu sielu.
Sarika
Mar 25, 2017 rated it really liked it
Frau is a fictional story of an interview of Mrs Lina Heydrich, née Von Osten, later Manninen. She used to be the wife of a Top-Nazi Reinhard Heydrich, the Butcher of Prague and the annihilator of millions. Much has been written about SS-Obergruppenführer Heydrich but not so much about Lina Heydrich. By all accounts she seemed to be just as evil as her late hubby. In fact, it was Lina who joined the Nazi party first and convinced her husband to join in. Using her connections (she was an aristo, ...more
Ronja
Tiukasti historiankirjoitukseen pitäytyvä Terhi Rannela kuvaa kirjassaan Lina Heydrichin elämää ja tekoja. Prahan teurastajana tunnetun Reinhard Heydrichin vaimo oli sekä herkkä ruusujen kasvattaja että tunteettomasti kuolemantuomioita määrännyt nainen. Linan elämä ja tsekkoslovakialaisten historia avautuvat luku luvulta, epäkronologisella tavalla niin, että lukija saa vähän kerrallaan selville, mitä tapahtui ja miksi. Lopputulos on hyytävä. "En kadu mitään", Lina toteaa muistellessaan elämäänsä ...more
Laura
Apr 23, 2016 rated it liked it
Rannela tarttuu jälleen rohkeasti aiheeseen, joka on kirjallisuudenkin maailmassa hurjan puhkipureskeltu - toiseen maailmansotaan, natsihistoriaan, Reinhard Heydrichin salamurhaan. Näkökulma on kuitenkin raikas ja erilainen, paikoin häiritsevänkin sekava tarina kasaantuu yllättävänkin mukavasti loppua kohti yhteen. Hieman tästä puuttui sellainen soljuvuus ja tietynlainen pakottamattomuus, mutta varsin hyvä kirja kuitenkin. Vahvempi kun alku antoi ymmärtää.
Salla W
Oct 09, 2016 rated it really liked it
Erilainen kuva tutusta historiasta. Hahmot säväyttivät sekä inhimillisyydellään että kylmyydellään.

Aarrekirjastossa: https://aarrekirjasto.wordpress.com/2...
Johanna
Sanattomaksi vetää joka kerta ihmisten julmuus. Rannelan kirja on hieno kuvaus naisesta, joka eli miehelleen ja aatteelleen loppuun asti.
Tiina Mahlamäki
Nov 26, 2017 rated it it was amazing
Olen aiemmin lukenut teoksen HHhH eli Laurent Binet’n metaelämäkerran Reinhard Heydrichistä. Tämä Terhi Rannelan biofiktio Frau valottaa tapahtunutta toisesta näkökulmasta tai oikeastaan toisista näkökulmista, joista osa on historiallisia henkilöitä, osa ei. Kummankin teoksen fokuksessa on Prahassa tapahtunut Heydrichiin kohdistunut attentaatti ja sen jälkiseuraukset. Kumpikin teos perustuu vahvaan lähdekirjallisuuteen sekä kenttämatkoihin teosten tapahtumapaikoille. Kumpikin teos sekä on totta ...more
Titus Hjelm
Aug 23, 2018 rated it really liked it
Binet'n HHhH on seissyt hyllyssä jo pari vuotta, mutta päätin lukea tämän saman tien kun sen Akateemisen alehyllystä löysin. Aiheesta on tehty viime vuosina parikin elokuvaa ja se on tuttu kaikille Natsi-Saksan historiaa tunteville, mutta Rannelan keskittyminen Heydrichin vaimoon kuulosti kiinnostavalta.

Kirja on hyvä yhdistelmä kevyempää jännitystarinaa ja syvällisempää pohdintaa ihmisyydestä. Yleensä en pidä ylipäätään preesensissä kirjoittamisesta, enkä varsinkaan aikamuodon vaihtumisesta, mut
...more
Helena
Rannelasta on tullut yksi minua kovasti kiinnostava kotimainen kirjailija. Jos Punaisten kyynelten talon aihepiiri yllätti, sen teki myös tämä Frau. Todella mielenkiintoinen ja uusi näkökulma natsiajan hirveyksiin, suorastaan koukuttava tarina kaltaisellenikin lukijalle, joka ei yleensä historiallisesta fiktiosta innostu. Natsitarinoissa, joita olen aiemmin lukenut, ovat julmuuden 'pääosissa' olleet miehet, natsipyövelin vaimon nostaminen päähenkilöksi toi paljon uutta ajateltavaa.

Suorastaan har
...more
Rl
Feb 25, 2018 rated it it was amazing
4.5*. Teksti ja tarina vie mukanaan. Rannelan kieli on jälleen sujuvaa ja vivahteikasta. Yhtäkkiä huomasin lukeneeni jo koko kirjan, koska en oikein malttanut laskea sitä käsistäni. Tarinaa olisi voinut ehkä vielä hieman syventääkin (esim. laskuvarjojääkärien osalta).
Leena
Jul 19, 2017 rated it it was amazing
Napakymppi. Historiaa ja fiktiota taitavasti limittäin. Vaikka olen jo yhden kirjan lukenut Reinhard Heydrichista, tämä innostaa tutkimaan aihepiiriä lisää. Nyt pitäisi vielä matkustaa Tanskaan, Saksaan ja Tsekkeihin, kaikille tapahtumapaikoille. Seuraavaksi luen Terhi Rannelan tutkimuspäiväkirjat?
Celestine
Jun 29, 2017 rated it really liked it
Shelves: 2017
Ahmittava. Onko väärin sanoa, että nautin lukemisesta?
Marja Lukka
Oct 02, 2017 rated it it was amazing
Hieno kirja. Luin sen yhteen menoon, kun en malttanut jättää kesken. Kirja herättää ajatuksia, saa pohtimaan mm. pahuutta. Mielenkiintoinen henkilökuvaus Heydrichin leskestä.
JaanaMi
Apr 03, 2016 rated it really liked it
Shelves: read-2016
"Vihalla ja rakkaudella oli jotain yhteistä, se oli sammumaton."

Rannela saa kudottua tiiviiseen kirjaan uskomattoman laajan ajallisen kerrostuman ja tarinan, joka avautuu moneen suuntaan paitsi historiallisena kuvauksena toisen maailmansodan ajoista ja sen ihmiskohtaloista, myös kuvauksena natsikenraali Reinard Heydrichin ja tämän vaimon, Linan, parisuhteesta. Kerronnallinen katse suuntautuu erityisesti Lina Heydrichiin ja siihen, miten hän kokee tai kertoo maailmaa pelätyn miehensä salamurhan j
...more
Heidi
Apr 05, 2016 rated it liked it
Shelves: lyhyet, suomi, historia, sota
Jälleen kerran päädyin romaanin mukana toiseen maailmansotaan. Tällä kertaa henkilöt ja tapahtumat perustuvat pitkälti tosielämään. Tarinan keskiössä on natsikenraali Heydrichin kylmäverinen kansallissosialistivaimo, Lina. Sivujuonteena kuvataan joukkomurhaa ja julmuuksia, jotka Heydrichin salamurhasta Tsekissä seurasivat.

Järkyttävistä tapahtumistaan ja vaikuttavasta keskushenkilöstään huolimatta kirja jätti hiukan kylmäksi. Ehkä lukijaa säästääkseen Tsekin tapahtumat jätetään melko etäisiksi ja
...more
Arja-täti
Mar 18, 2016 rated it it was amazing
Shelves: ahdistus, aikuiset
Huu mikä kirja.
Piti otteessaan koko matkan ajan. Asia, josta en tiennyt mitään, mutta nyt tiedän paljon paljon enemmän. Ensin hämmennyin, että pääseekö kirjassa eteenpäin lainkaan, kertokaa nyt, mitä tapahtui jne jne mutta kuten aina, lopussa asiat menevät oikeaan paikkaan ja järjestykseen ja kirja avautuu kuin uudelleen. Eli kun kirjassa pääsi puolen välin yli piti palata uudelleen alkuun ja taas ymmärsi niin paljon lisää. Huikea.
Mintti
Aug 31, 2016 rated it really liked it
Shelves: history
Hieno kirja oikeasta historiallisesta hahmosta. Hän oli natsisaksan pyövelin vaimo, ja tarina liikkuu muutamassa aikakerrostumassa. Kirjassa ei mässäillä millään kauhuilla vaan pikemminkin keskitytään muutamaan tapahtumaan historiassa, muutamassa eri näkökulmassa sekä tuoreemmassa historiassa kun tätä rouvaa haastatellaan hänen elämäsä ehtoopuolella. Mielenkiintoista ja hienoa luettavaa!
Katri
Apr 03, 2016 rated it really liked it
Shelves: read-in-2016
Frau oli pakko lukea alusta loppuun heti, sen verran kiinnostava ja kauhea oli tarina.

Kirjassa oli aina tärkeä aihe, käsittämätöntä julmuutta, joka on totta, unohdettujen tarinoita (niin hyvässä kuin pahassakin), sekä sujuvaa ja taidokasta tekstiä, jota luki nopeasti.

Täytyy vielä vähän sulatella tätä kaikkea. Myöhemmin enemmän blogissa.
Tui
Apr 22, 2016 rated it it was ok
Ihan ok lukukokemus, taisin odottaa enemmän kuin mitä sain mutta se ei missään nimessä tarkoita, että tämä olisi ollut huono kirja. Odotin, että kirja olisi mennyt syvemmälle koska kaikki mahdollisuudet oli mutta osa jäi käyttämättä.
Katja
Apr 27, 2016 rated it really liked it
Samalla kertaa vähäeleinen ja väkevä, koko ajan mieltä askarruttava romaani natsikenraalin leskestä. Lakoninen kerronta toimii tehokeinona.
Kati
Jan 30, 2017 rated it it was amazing
Shelves: kotimaiset
Taustalla niin äärimmäisen tuttu tarina, mutta onnistui silti koskettamaan.
Jenni
rated it it was amazing
Nov 19, 2017
ArjaJ
rated it really liked it
Sep 14, 2016
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »