Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Frau” as Want to Read:
Frau
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Frau

by
3.69  ·  Rating details ·  180 ratings  ·  38 reviews
Vaikuttava romaani pelätyn natsikenraalin ja hänen vaimonsa välisestä suuresta rakkaudesta – ja tapahtumista, jotka muuttivat maailman lopullisesti.

Lina Heydrich, natsipyöveli Reinhard Heydrichin leski, on jo vanha nainen. Hän on päättänyt antaa elämänsä viimeisen haastattelun luotettavalle toimittajalle. Vuosikymmeniä hänen miehestään on kerrottu karkeita valheita, mutta
...more
Hardcover, 232 pages
Published March 2016 by Karisto
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Frau, please sign up.

Be the first to ask a question about Frau

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.69  · 
Rating details
 ·  180 ratings  ·  38 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Frau
Heli
Apr 07, 2019 rated it really liked it
Shelves: travelling
Mielenkiintoinen, hieno, mutta myös kauhistuttava kirja, joka herätti paljon ajatuksia. Kirja piti niin hyvin otteessaan, että tämä tuli luettua nopeasti. En ole kovin montaa toiseen maailmansotaan sijoittuvaa kirjaa lukenut enkä ainakaan ainuttakaan sellaista, jossa tulee esiin kauheuksia tehneen miehen vaimon näkökulma. Toisin kuin kuvittelin, vaimokaan ei tässä tapauksessa ollut täysin syytön.

Jo kirjan lukemisen alkuvaiheessa halusin lisätietoa aiheesta, sillä myönnettäköön, että en ollut He
...more
Matti Karjalainen
Terhi Rannelan "Frau" (Karisto, 2016) on nuorille aikuisille suunnattujen romaanien parissa aloittaneen kirjailijan toinen historiallinen romaani, jonka kohderyhmänä ovat aikuiset. Se kertoo Lina Heydrichista, natsi-Saksan keskusturvallisuusviraston RSHA:n pahamaineisen päällikön Reinhard Heydrichin puolisosta. Reinhardista on kirjoitettu paljon, mutta millainen olikaan hänen rinnallaan elänyt nainen?

Tyylillisesti romaani muistuttaa kirjailijan aikaisempaa romaania Punaisten kyynelten talo. Myös
...more
Laura
Jun 15, 2016 rated it it was amazing
Pidin kyllä, sain paljon ajateltavaa. Kirja oli helposti luettava ja olisin jotenkin toivonut että kirja olisi ollut pidempi! Olisin voinut lukea vielä lisää! Jäin kaipaamaan vielä lisää, jotain enemmän.

Ja tässä tapauksessa se on kyllä mielestäni hyvän kirjan merkki. Aihe ja juoni on kiinnostava. Nyt juuri lukemisen jälkeen tuntuu että arvio on neljä tähteä viidestä mutta voi olla että se vielä nousee kun vähän saan prosessoitua lukemaani.

Ainiin! Kun hain kirjan varauksesta aurinkoisena päivän
...more
Mai Laakso
Terhi Rannelan Frau porautuu Tšekkoslovakian saksalaismiehityksen käskynhaltijan rouvan Lina Heydrichin elämään toisen maailmansodan aikana ja 80-luvulla. Onneksi Hitler ei ymmärtänyt ajattelevien naisten päälle, sillä Lina Heydrich olisi ollut julmaakin julmempi natsipäällikkö saadessaan suunnattomasti valtaa. Heydrichin vaimona hänellä oli mahdollisuus käskyttää ja kohdella ikävästi omia alaisiaan ja palvelusväkeä. Mies teki sitten mitä rouva käski suuremmalla skaalalla.
Mistään suuren suurest
...more
Tarinan vuoksi
May 10, 2016 rated it really liked it
Shelves: fiktio
Tämä kirja sai minut valvomaan iltamyöhään, mitä ei tapahdu kuin muutaman kerran vuodessa. Ihailen Rannelan lakonista tyyliä. Hänen kerronnassaan vaikuttavuus syntyy oikeastaan juuri tästä vähäeleisyydestä, toteamisesta. Samalla se tuntuu taiturimaiselta. Tapahtumat elävät ja välittyvät lukijalle ilman tunteiden suoraa kuvaamista, pikemminkin ajatusten ja eleiden kautta.

Samalla on ansiokasta, että kuvataan reilusti naisen julmuutta: voihan nainen olla täynnä pahuutta siinä missä mieskin. Samoin
...more
Ullalin
Apr 03, 2016 rated it really liked it
Hieno, hieno kirja, vuoden kärkeä kotimaisissa.
Muikku
Aug 23, 2016 rated it it was amazing
Huikea. Ihan huikea. Hienosti kirjoitettu, uskottavat hahmot, syvyyttä löytyy, vangitseva. Tarina kulkee eri ajoissa ja paikoissa sujuvasti. Lisää tällaista tai isommat lusikat!
Heli
Sep 26, 2016 rated it really liked it
Frau on taidokas ja tiiviisti kerrottu romaani Lina Heydrichistä, joka oli natsikenraali Reinhard Heydrichin vaimo ja mitään katumaton kansallissosialisti kuolemaansa saakka. Aiemman faktapohjaisen aikuistenromaaninsa Punaisten kyynelten talon tapaan Terhi Rannela on tehnyt tarkkaa taustatyötä voidakseen kertoa vuoden 1942 karmeista tapahtumista uskottavasti. Romaanissa liikutaan eri aikatasoilla ja eletään tapahtumia eri henkilöitten kautta. Moniääninen kokonaisuus pysyy hyvin kasassa eikä muut ...more
Kirjavaras
Mar 20, 2016 rated it really liked it
Frau on tiivis ja vähäeleinen mutta silti täyteläinen musta rakkaustarina, joka kertoo vallasta, kostosta, kostosta kärsineistä ja syyllisyyden puutteesta. Suosittelen myös kirjan ohessa julkaistua työpäiväkirjaa.
Mikko Saari
May 08, 2020 rated it really liked it
Nopealukuinen ja näppärä kirja, joka kuvaa pätkän historiaa 1940-luvulta. Reinhardt Heydrich oli SS-kenraali, Böömin ja Määrin protektoraatin protektori. Kirjan keskiössä on kuitenkin hänen vaimonsa Lina. Vuonna 1942 Heydrichiin kohdistui attentaatti, jossa hän haavoittui kuolettavasti. Mitä natsijohtajan leskelle kävi?

Kirjan kehyskertomuksessa toimittaja on 1980-luvun puolivälissä haastattelemassa Lina Heydrichiä tämän kotona. Mitä rouva Heydrich, sittemmin Manninen, muistaa ja toisaalta haluaa
...more
Kirsikka Myllyrinne
Jul 05, 2020 rated it really liked it
Terhi Rannela hallitsee useiden kertojen eri äänien paletin, historialliset yksityiskohdat joita on sopivasti mutta ei liikaa tukkimassa tarinan kuljetusta. Kiinnostava ja kiehtova avaus itselle tuntemattomampaan aiheeseen. Otin rinnalle jo Binetin HHhH:n mutta tämän luki nopeasti ensin.

Tekijän tutkimustyötä valottava työpäiväkirja kannattaa lukea.
Janette
Feb 13, 2018 rated it liked it
Huolellisesti tehty taustatyö antaa kirjalle uskottavuutta. Henkilöhahmot jäivät valitettavan etäisiksi. Kaipasin kirjaan elämää ja eri tunnetiloja, tarinasta puuttuu sielu.
Sarika
Mar 25, 2017 rated it really liked it
Frau is a fictional story of an interview of Mrs Lina Heydrich, née Von Osten, later Manninen. She used to be the wife of a Top-Nazi Reinhard Heydrich, the Butcher of Prague and the annihilator of millions. Much has been written about SS-Obergruppenführer Heydrich but not so much about Lina Heydrich. By all accounts she seemed to be just as evil as her late hubby. In fact, it was Lina who joined the Nazi party first and convinced her husband to join in. Using her connections (she was an aristo, ...more
Ronja
Tiukasti historiankirjoitukseen pitäytyvä Terhi Rannela kuvaa kirjassaan Lina Heydrichin elämää ja tekoja. Prahan teurastajana tunnetun Reinhard Heydrichin vaimo oli sekä herkkä ruusujen kasvattaja että tunteettomasti kuolemantuomioita määrännyt nainen. Linan elämä ja tsekkoslovakialaisten historia avautuvat luku luvulta, epäkronologisella tavalla niin, että lukija saa vähän kerrallaan selville, mitä tapahtui ja miksi. Lopputulos on hyytävä. "En kadu mitään", Lina toteaa muistellessaan elämäänsä ...more
Laura
Apr 23, 2016 rated it liked it
Rannela tarttuu jälleen rohkeasti aiheeseen, joka on kirjallisuudenkin maailmassa hurjan puhkipureskeltu - toiseen maailmansotaan, natsihistoriaan, Reinhard Heydrichin salamurhaan. Näkökulma on kuitenkin raikas ja erilainen, paikoin häiritsevänkin sekava tarina kasaantuu yllättävänkin mukavasti loppua kohti yhteen. Hieman tästä puuttui sellainen soljuvuus ja tietynlainen pakottamattomuus, mutta varsin hyvä kirja kuitenkin. Vahvempi kun alku antoi ymmärtää.
Salla W
Oct 09, 2016 rated it really liked it
Erilainen kuva tutusta historiasta. Hahmot säväyttivät sekä inhimillisyydellään että kylmyydellään.

Aarrekirjastossa: https://aarrekirjasto.wordpress.com/2...
...more
Johanna
Sanattomaksi vetää joka kerta ihmisten julmuus. Rannelan kirja on hieno kuvaus naisesta, joka eli miehelleen ja aatteelleen loppuun asti.
Tiina Mahlamäki
Nov 26, 2017 rated it it was amazing
Olen aiemmin lukenut teoksen HHhH eli Laurent Binet’n metaelämäkerran Reinhard Heydrichistä. Tämä Terhi Rannelan biofiktio Frau valottaa tapahtunutta toisesta näkökulmasta tai oikeastaan toisista näkökulmista, joista osa on historiallisia henkilöitä, osa ei. Kummankin teoksen fokuksessa on Prahassa tapahtunut Heydrichiin kohdistunut attentaatti ja sen jälkiseuraukset. Kumpikin teos perustuu vahvaan lähdekirjallisuuteen sekä kenttämatkoihin teosten tapahtumapaikoille. Kumpikin teos sekä on totta ...more
Tinker
Kirja Lina Heydrichista Prahan teurastajan Reinhard Heindrichin leskestä. Kirjan alussa Lina on jo vanha ja avuton. Se herättää lukijassa hämmentävää myötätuntoa. Häntä haastattelemaan saapuu Erich Richter. Toimittaja ei alkuun saa Linalta paljon tietoja. Kirja etenee hitaasti. Vähitellen Linan hahmo alkaa avautua ja näemme hänen yhä uskovan vakaumuksellisesti natsiaatteeseen. Hän ei myöskään kadu menneisyyttään. Lina pääsee ihon alle ja alkaa vähitellen puistattaa. Rannela on saanut lyhyessä ro ...more
Titus Hjelm
Aug 23, 2018 rated it really liked it
Binet'n HHhH on seissyt hyllyssä jo pari vuotta, mutta päätin lukea tämän saman tien kun sen Akateemisen alehyllystä löysin. Aiheesta on tehty viime vuosina parikin elokuvaa ja se on tuttu kaikille Natsi-Saksan historiaa tunteville, mutta Rannelan keskittyminen Heydrichin vaimoon kuulosti kiinnostavalta.

Kirja on hyvä yhdistelmä kevyempää jännitystarinaa ja syvällisempää pohdintaa ihmisyydestä. Yleensä en pidä ylipäätään preesensissä kirjoittamisesta, enkä varsinkaan aikamuodon vaihtumisesta, mut
...more
Helena
Rannelasta on tullut yksi minua kovasti kiinnostava kotimainen kirjailija. Jos Punaisten kyynelten talon aihepiiri yllätti, sen teki myös tämä Frau. Todella mielenkiintoinen ja uusi näkökulma natsiajan hirveyksiin, suorastaan koukuttava tarina kaltaisellenikin lukijalle, joka ei yleensä historiallisesta fiktiosta innostu. Natsitarinoissa, joita olen aiemmin lukenut, ovat julmuuden 'pääosissa' olleet miehet, natsipyövelin vaimon nostaminen päähenkilöksi toi paljon uutta ajateltavaa.

Suorastaan har
...more
Waltteri
Aug 19, 2019 rated it it was ok
"Millainen nainen oli natsipyöveli Reinhard Heydrichin rinnalla?"

Näin kysyy kirjan takakansi. Ja nyt kirjan luettuani voin sanoa, että en tiedä. Kirja ei kysymykseen vastausta tarjoa. Hädin tuskin raapaisee pintaa Lina Heydrichista ja hänen elämästään. Heti perään on todettava, että ei kirja kyllä Herra Heydrichistakaan kerro. Sen sijaan tässä kirjassa seikkailee liuta täysin fiktiivisiä mieshahmoja, jotka ovat toinen toistaan yksiulotteisempia. Käteen ei jää siis oikeastaan juuri mitään. Nopeal
...more
Freija
Feb 25, 2018 rated it it was amazing
4.5*. Teksti ja tarina vie mukanaan. Rannelan kieli on jälleen sujuvaa ja vivahteikasta. Yhtäkkiä huomasin lukeneeni jo koko kirjan, koska en oikein malttanut laskea sitä käsistäni. Tarinaa olisi voinut ehkä vielä hieman syventääkin (esim. laskuvarjojääkärien osalta).
Runo Verkkapuro
Jun 23, 2019 rated it really liked it
Loppua kohden hyvinkin ahdistava kirja.
Uusi näkökulma natsi Saksaan ainakin itselle.
En ole koskaan opiskellut saksaa, joten välillä piti googlailla käännöksiä, mutta ei se kamalasti lukukokemusta häirinnyt.
Leena
Jul 19, 2017 rated it it was amazing
Shelves: favourites
Napakymppi. Historiaa ja fiktiota taitavasti limittäin. Vaikka olen jo yhden kirjan lukenut Reinhard Heydrichista, tämä innostaa tutkimaan aihepiiriä lisää. Nyt pitäisi vielä matkustaa Tanskaan, Saksaan ja Tsekkeihin, kaikille tapahtumapaikoille. Seuraavaksi luen Terhi Rannelan tutkimuspäiväkirjat?
Celestine
Jun 29, 2017 rated it really liked it
Shelves: 2017
Ahmittava. Onko väärin sanoa, että nautin lukemisesta?
Marja Lukka
Oct 02, 2017 rated it it was amazing
Hieno kirja. Luin sen yhteen menoon, kun en malttanut jättää kesken. Kirja herättää ajatuksia, saa pohtimaan mm. pahuutta. Mielenkiintoinen henkilökuvaus Heydrichin leskestä.
Jaana
Apr 03, 2016 rated it really liked it
Shelves: read-2016
"Vihalla ja rakkaudella oli jotain yhteistä, se oli sammumaton."

Rannela saa kudottua tiiviiseen kirjaan uskomattoman laajan ajallisen kerrostuman ja tarinan, joka avautuu moneen suuntaan paitsi historiallisena kuvauksena toisen maailmansodan ajoista ja sen ihmiskohtaloista, myös kuvauksena natsikenraali Reinard Heydrichin ja tämän vaimon, Linan, parisuhteesta. Kerronnallinen katse suuntautuu erityisesti Lina Heydrichiin ja siihen, miten hän kokee tai kertoo maailmaa pelätyn miehensä salamurhan j
...more
Heidi
Apr 05, 2016 rated it liked it
Shelves: lyhyet, suomi, historia, sota
Jälleen kerran päädyin romaanin mukana toiseen maailmansotaan. Tällä kertaa henkilöt ja tapahtumat perustuvat pitkälti tosielämään. Tarinan keskiössä on natsikenraali Heydrichin kylmäverinen kansallissosialistivaimo, Lina. Sivujuonteena kuvataan joukkomurhaa ja julmuuksia, jotka Heydrichin salamurhasta Tsekissä seurasivat.

Järkyttävistä tapahtumistaan ja vaikuttavasta keskushenkilöstään huolimatta kirja jätti hiukan kylmäksi. Ehkä lukijaa säästääkseen Tsekin tapahtumat jätetään melko etäisiksi ja
...more
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Bolla
 • Lempi
 • Ensimmäinen nainen
 • Ei kertonut katuvansa
 • Evening in Paradise: More Stories
 • Män kan inte våldtas
 • Jalat ilmassa
 • Westend
 • Rouva C.
 • Katie-Kate
 • My Life as a Rat
 • Memento mori
 • Yliaika
 • Äiti meidän : tosielämän selviytymistarina
 • Kaikki oikein
 • Toinen silmä kiinni
 • 13 katseluasentoa - miltä televisio tuntuu?
 • Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla
See similar books…

News & Interviews

Last year, Buzzfeed culture writer Anne Helen Petersen struck a chord with her viral article “How Millennials Became the Burnout Generation.”...
79 likes · 14 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »