Jump to ratings and reviews
Rate this book

100 hemskaste

Rate this book
Oumbärlig guide för skräck- och thrillerfantaster!

Som skräckentusiast får jag ofta två frågor: »Skrämmer du inte dig själv?« Och: »Varför läser du om så hemska saker när världen ser ut som den gör?«

Några av svaren på de frågorna finns i den här boken.
Men framför allt får du hundra omsorgsfullt utvalda skräcktips (plus några till) från 1818 till 2015, från gotikmysrys till splatter. Det är varken kulturkanon eller kulturdebatt - eller kanske både och?

Här trängs penny dreadfuls med Den Goda Smaken, Cthulhu tar en svängom med screamqueens och ja, jag tror att jag kan lova att en viss liten man från en annan plats kommer att dansa igen.

Hundra skräckupplevelser som tar mig i handen och drar mig tillbaka ut i barndomens mörka, mörka skogar.
Vill du följa med ?

[ur bokens förord]

272 pages, Paperback

Published May 31, 2016

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Helena Dahlgren

49 books157 followers
Författare till böckerna om 100 hemskaste, Orkidépojken och nu senast böckerna om Ödesryttarna: Jorvik kallar och Legenden vaknar. Jag är även verksam som översättare. Bor i Tyresö utanför Stockholm med tvillingdöttrar och katt.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
30 (25%)
4 stars
56 (47%)
3 stars
26 (22%)
2 stars
4 (3%)
1 star
2 (1%)
Displaying 1 - 13 of 13 reviews
Profile Image for Bokstavlarna.
104 reviews
August 16, 2016
Full disclosure: jag är jättepartisk. Men det här är faktiskt är skitbra och extremt skräcknördig bok, som jag rekommenderar till alla intresserade.
Btw så är en av de bästa sakerna när man läser böcker skriven av vänner att man liksom kan höra deras röst när man läser. Himla fint.

Profile Image for Minna.
301 reviews30 followers
February 3, 2017
Ingens smak överensstämmer helt med någon annans och ingens bakgrund i populärkultur är helt likadan.

Jag känner igen många av Dahlgrens tips och vissa har jag själv läst. Andra har jag aldrig hört talas om. Det jag känner igen är att som brådmogen lilljänta ha sett min första skräckfilm vid 5-6, givetvis Stephen Kings The Shining och densammes IT (förvisso miniserie). Jag blev först livrädd för, senare extrem skeptisk mot, clowner (men inte för män med yxor). Därefter fascinerad av läskigheter, spökhistorier, vandringssägner och skräck i stort. Min fascination för morbida, makabra och mystiska saker är som ett födelsemärke och lär följa mig livet ut.

Skräck är en grundläggande överlevnadsinstinkt som aldrig försvinner. Det är en röd tråd från våra anfäders rädslor till vår moderna rädsla för utanförskap och ensamhet. Ständigt aktuell.

Även om jag inte håller med om alla Dahlgrens val gör boken mig extremt sugen på att se, läsa och skriva skräck. Och det känns lite som att jag har fått en ny vän inom finkulturen som gillar samma saker som jag. Yay.
Profile Image for Marita Ailomaa.
123 reviews
January 27, 2017
Åh! Vilken oerhörd inspiration den här boken är. Jag vill läsa (om) och se precis allt som Helena tipsar om! Hon gör det så fantastiskt bra och personligt. Inlevelsen! Och referenserna till olika författare och tidsepoker, och anekdoterna ur det egna livet. Hur i all sin dar kommer hon ihåg så mycket detaljer? Jag växte upp precis samtidigt som hon och minns själv hur skräck var det allra högsta i tillvaron. Men hos mig tonade det ner framemot nollnoll-talet och jag kommer verkligen inte ihåg så där kristallklart vad jag gillade i nån särsild bok av t.ex. Stephen King eller Maria Gripe. Jag minns bara den där härliga kusliga känslan. Nu kom suget efter att läsa och se skräck tillbaka med storm!
Profile Image for Alex.
149 reviews125 followers
July 29, 2016
Rolig idé för alla skräckälskare.

It

Lättläst, lättförstådd och informativ men också på tok för trälig.
Det är i runda slängar bara korta, personliga tilltyck i form av stycken om de "största" skräckböckerna som publicerats. Kändes nästan lite som att läsa en skolbok, därav 3 stjärnor.

Boken gav många tips och idéer på böcker man annars kanske aldrig kommit på att läsa. Böcker som, jag personligen, aldrig hört talas om. Helt plötsligt fick jag ytterligare 50 titlar på min att läsa lista
Profile Image for Lena.
544 reviews
June 10, 2018
Personlig, initierad och rolig.
Och min TBR-lista bara växte och växte...
Profile Image for Tina.
454 reviews
March 3, 2017
Mycket självbekräftelse för skräckfans. Tack vare denna lista kunde jag både stryka och lägga till böcker på min "ska läsa"-lista. Plus att jag fick extra pepp att kanske ge mig på någon av de där titlarna som skvalpat runt i evigheter på min radar men aldrig blivit lästa (Hej Ghost Story av Straub och Vi have always lived in the castle av Jackson). Det här är definitivt ingen bok du sträckläser, men ett par punkter från 100-listan till morgonkaffet är trevligt. Vilket också är anledningen att det tog mig en evighet att läsa färdigt boken, det tar ett antal morgonkaffen för att hinna igenom hela listan.
Profile Image for Maria Strale.
310 reviews30 followers
September 20, 2016
Spännande! Skräck är verkligen inte min genre men blev nyfiken. Har läst en och annan Stephen King men för väldigt länge sedan. Blev inspirerad att läsa flera av böckerna Helena skriver om. Men det får bli böckerna, filmerna tror jag inte jag klarar av...
Author 5 books2 followers
April 14, 2018
Är då detta en bok bara för den som snöat in sig på skräck i böcker, film, musik, TV? Eller kan ni andra som inte valt rätta vägen få ut nåt av denna bok? Så klart är det en bok för bägge lägren. Innan jag började läsa tänkte jag att hoppas det inte är en vanlig uppslagsbok. I stil med att det under varje nummer står en handling och nån liten analys och att man måste se filmen. Men som tur är inte. Ibland står det nästan inget om det författaren rangordnat, utan texten viks ut kring ett helt annat spår. Det är bra helt enkelt att det är så. Ger liv till texten och det är det som gör att även ni som inte är skräckälskare också kan läsa för texten är personlig, ärlig, humoristisk, kunskapsfylld, och med ett trivsamt anslag. Ni som inte är skräckbesatta kan också läsa den här för att kunna komma med nåt inpass om ni någon gång skulle sitta med författaren eller mig och kunna delta i samtalet. Alla hundra saker som står i denna bok kan jag prata om hur mycket som helst och en del jag inte hört talas om innan och annat som bara ramlade ned i min härliga nostalgikällare. Ni behöver inte streckläsa som jag men läsa ska ni. Så.
Profile Image for Matilda Persson.
193 reviews
August 1, 2021
Jag har varit en skräckfantast så länge jag kan minnas och dessutom älskar jag ju listor så den här boken kändes som ett måste för mig. Emellanåt kändes det som att det var jag som skrivit boken. Jag kände igen mig fruktansvärt mycket i Helena Dahlgren vilket gjorde att jag tog åt mig lite extra av tipsen. Dock var där vissa tips som jag absolut inte köpte. Jag förstår att skräck är subjektivt men jag hade hoppats på fler användbara tips på vad som kunde skrämma mig i solstolen I ÅR, inte vad som skrämde Dahlgren när hon var ett barn. Var dock flera tips som skrevs upp på min ”att läsa”-lista så jag kan bortse från att telefonen fick en plats på listan.
Profile Image for Bjorn.
791 reviews149 followers
June 2, 2018
100 hemskaste har egentligen bara två huvudnackdelar som skräckbiografi
1. Den har en tendens att se ut som en katalog för Modernista.
2. Dahlgren och jag har väldigt lika smak på många punkter, så hur kul det än är att läsa någon annans perspektiv på böcker, filmer och låtar som betytt enormt mycket för mig, så hade det varit kul att få lite fler överraskningar.

Samtidigt gillar jag det hon skriver, och även att det inte finns någon innehållsförteckning. Varje ny sida är en - ofta glad - överraskning.
Profile Image for HeWhoWalksBehindTheRows.
159 reviews4 followers
April 18, 2019
Great get-to-know-horror-themed-books-music-and-movies kinda book. I’ve read, seen, listen to most of it befors but it’s always fun to get reminded once again.
Displaying 1 - 13 of 13 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.