Jump to ratings and reviews
Rate this book

Zand erover

Rate this book
Wanneer er een familiehuis op Vlieland leeg komt te staan, hoeft Fien niet lang na te denken: ze verhuist. Op Vlieland wil ze genieten van de rust en de natuur. Fien heeft geen relatie, geen baan en geen vrienden meer. En dat is allemaal haar eigen fout. Ze wil opnieuw beginnen, eindelijk haar gevoel volgen en een streep onder het verleden zetten. Maar dan stapt er iemand van de veerpont die ze nooit meer dacht terug te zien... Het rustige eilandleven is ver te zoeken als er nieuwe vriendschappen en romances ontstaan en Fiens verleden haar op allerlei manieren lijkt in te halen. Neemt haar leven dan toch een nieuwe wending? Zand erover is een herkenbaar verhaal over dertigersdilemma's, jezelf vergeven en je gevoel volgen.

310 pages, Paperback

Published January 21, 2016

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Elsbeth Witt

27 books15 followers
Elsbeth Witt is auteur van de feelgoodromans Zand erover en de Barista!-reeks: Koffie verkeerd, Zoete inval en Troost.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
8 (12%)
4 stars
33 (51%)
3 stars
20 (31%)
2 stars
3 (4%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 15 of 15 reviews
Profile Image for Paula.
413 reviews33 followers
July 11, 2018
Leuke feelgood over Vlieland, die ik ook deels las toen ik op Vlieland was. Dat maakt het extra tof. Vroeger was ik fan van de Barista!-reeks van Elsbeth Witt, dus dit boek voelde qua schrijfstijl heerlijk herkenbaar. Ik vond het daarom fijn om te lezen. Jammer genoeg had ik bij dit boek wat minder binding met de personages. Dat kwam vooral omdat ze dertigersproblemen hadden, en daar ben ik nóg niet in mijn leven (haha). Het was hier en daar wat voorspelbaar, maar over het algemeen vond ik het heel leuk allemaal. De sfeer op Vlieland wordt goed neergezet in ieder geval. 3 sterren (of 3,5 denk ik?) dus voor Zand Erover.
Profile Image for Vanessa.
Author 24 books115 followers
August 26, 2019
Wat een zalig boek! Dit verhaal bevat alles wat ik van een chicklit verlang en meer. De personages waren kleurrijk, de setting was origineel en de gedachten van de MC zo herkenbaar, met humor on point ... Lang geleden dat ik nog zo snel gelezen heb. Kortom: toppertje met alle feels inclusief!
Profile Image for Zwart Raafje.
632 reviews
February 20, 2016
3,5

Mijn allereerste boek van deze schrijfster was Koffie verkeerd, het eerrste deel uit de Barista-serie. Deze eerste kennismaking las aangenaam weg maar ik vond het verhaal iets te vlotjes verlopen en miste wat diepgang.

Zand erover heb ik op een heel andere manier ervaren. Het verhaal heeft een rustigere opbouw en is inhoudelijk sterker. De hoofdstukken zijn vrij kort en dat had tot gevolg dat ik steeds aan een nieuw hoofdstuk begon in plaats van even een pauze in te lassen. Geen pitstop dus en ook geen tripje naar de keuken om iets te drinken te halen. Nee, … ik bleef gewoon doorlezen.

Ondanks het gemoedelijkere tempo las dit verhaal onzettend vlot. De personages kwamen ook geloofwaardig over. Ze voelden echt én vertrouwd aan. Als mensen die je zelf zou kunnen tegenkomen wanneer je door je dorp wandelt.

Het is ook een mooi verhaal, al was het naar mijn persoonlijke mening niet het romantische dat overwoog maar het ontwikkelingsproces waarin Fien zichzelf steeds beter leert kennen. Ze wisselt het drukke stadsleven in voor de rust van Vlieland en ruilt haar appartement waar ze amper wist wie er naast haar woont in voor het huis van haar tante waar de dorpsgenoten binnenwandelen zonder te bellen.

...

Mijn volledige recensie kan je hier terugvinden.
Profile Image for Jil.
125 reviews15 followers
June 9, 2016
Nadat ik eerder de Barista serie van Elsbeth Witt heb gelezen, was ik wel benieuwd of zand erover eraan kon tippen.
Zand erover is een heerlijke feelgood die je een vakantiegevoel/eilandgevoel geeft. Dit laatste komt omdat het verhaal zich op Vlieland afspeelt. Je kan merken, dat door de gedetailleerde beschrijvingen van Vlieland, Elsbeth hier goed bekend is.
Het verhaal leest heerlijk weg!

Wanneer er een familiehuis op Vlieland leeg komt te staan, hoeft Fien niet lang na te denken: ze verhuist. Op Vlieland wil ze genieten van de rust en de natuur.
Fien heeft geen relatie, geen baan en geen vrienden meer. En dat is allemaal haar eigen fout. Ze wil opnieuw beginnen, eindelijk haar gevoel volgen en een streep onder het verleden zetten. Maar dan stapt er iemand van de veerpont die ze nooit meer dacht terug te zien.
Behalve een vakantiegevoel is het ook een verhaal over het maken van keuzes, voor jezelf kiezen, risico's durven nemen, over het opbouwen van nieuwe vriendschappen en over romantiek. Hoe verwerk je je verleden en wat doe je als je verleden ineens op het eiland is.
Het is een voorspelbaar verhaal, maar ondanks dat niet met minder plezier gelezen. Zeker niet omdat het gewoon een heerlijke feelgood is!
727 reviews2 followers
July 26, 2018
het eerste boek dat ik lees van deze schrijfster.
Maar cover en korte inhoud leken oke, dus waarom niet proberen.
In het begin had ik een heel raar gevoel bij het boek, een beetje het gevoel van, dit heb ik al wel eens gelezen. Alles gaat mis en verschuilen op een nederlands eiland, denk dat ik het zelfs een 5 tal boeken geleden gelezen heb. Maar eens ik dat wat kon loslaten, kon ik wel genieten van het boek.
Allemaal vrij voorspelbaar, allemaal wat net niet, maar dat is dan ook typisch aan deze schrijfstijl en dan is het ook heel moeilijk als schrijver om er net boven te springen.
al bij al een leuk boek
Profile Image for Viviane.
65 reviews4 followers
May 11, 2018
Heerlijke chicklit die zich afspeelt op het eiland Vlieland. Ik kom ook graag op de waddeneilanden dus kon me helemaal vinden in de sfeer die werd neergezet. Fien komt op het eiland te wonen in het huis van haar overleden tante. Ze wil een nieuwe start en laat alles achter in Rotterdam. Ze sluit snel nieuwe vriendschappen op het eiland. En begint een eigen bedrijf. Ook komt er (oude) liefde om de hoek kijken. Een voorspelbaar verhaal maar ach met chicklits mag dat! Leest lekker weg en en er is een happy end! Ben ook wel benieuwd naar de Barista reeks ook van deze schrijfster.
Profile Image for Tineke.
58 reviews2 followers
August 24, 2019
Heerlijk boek om tijdens m'n vakantie te lezen. Elsbeth heeft een prettige schrijfstijl. En ik zag Eddie Redmayne voor me als ik over Floris las, dus dat was niet vervelend. :-)
Profile Image for Joyce.
6 reviews2 followers
June 25, 2020
Heerlijke feelgood roman, in een ruk uitgelezen. Soms een beetje voorspelbaar, maar ik kon en wilde 'm niet weg leggen.
Profile Image for Evana Kuipers.
4 reviews12 followers
April 7, 2016
Ruim anderhalf jaar heeft deze auteur gedacht over een nieuw feelgood-verhaal, nadat ze haar succesvolle ‘Barista’-trilogie afrondde. Met ‘Zand erover’ kiest ze een andere strategie: geen settingen in de stedelijke sfeer maar ze kiest voor het eilandgevoel van Vlieland.

In tegenstelling tot andere auteurs kiest Elsbeth voor het eilandleven op Vlieland. Typerend voor het Hollandse dorpsleven, is de kleine gemeenschap op het eiland erg hecht, maar lukt het hoofdpersonage Fien prima om zich als buitenstaander te settelen en hulp te krijgen, nadat zij het huis van haar onlangs overleden tante heeft overgenomen. Ze verbrandt alle schepen uit de grote stad Rotterdam achter zich: haar verbroken relatie, haar kwijtgeraakte baan en haar veroordelende vriendengroep die alleen maar kleiner wordt. Op het eiland probeert zij een nieuw leven op te bouwen. Al gauw sluit ze vriendschap met enkele mensen uit het dorp en de opstart van haar eigen bedrijfje gaat haar ook prima voor de wind. Alles lijkt tot zover haar voor de wing te gaan. De enige vriendin uit Rotterdam die ze nog heeft, komt op bezoek tijdens het weekend van een groot celebrity-feest van een snobistische soap-actrice. Het toeval wil dat de mysterieuze vriend van deze actrice de grote verloren liefde van Fien blijkt te zijn, wat zorgt voor de nodige opschudding in Fiens zorgeloze bestaan op Vlieland.

‘Zand erover’ is een heerlijk geschreven roman waar de chicklit-fan/feelgood fan zeker waardering voor heeft. het is een prettig verhaal met de Hollandse eigenheid van het gezegde “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. De setting op Vlieland met een dorps gevoel van saamhorigheid, maakt dat deze roman ontspannen te lezen is. Het is zo’n zorgeloos boek dat je continue oppakt om verder te willen lezen en langer voor op te willen blijven. De schrijfstijl is vloeiend, de personages simpel maar sympathiek. De plot is dan misschien wel tamelijk voorspelbaar; maar het leest heerlijk weg. Elsbeth verstaat de kunst om met haar beeldende schrijftalent personages levensecht te laten lijken.
Profile Image for Sandra Hutchison.
87 reviews2 followers
February 21, 2016
Zand erover speelt zich af op het eiland Vlieland. Fien heeft een moeilijke tijd achter de rug. Ze gaat na het overlijden van haar tante samen met haar moeder naar Vlieland, waar haar tante woonde. Ze besluit daar te blijven en haar woning in Rotterdam achter te laten om zo een nieuwe start te kunnen maken. Op het Waddeneiland leert ze de hartelijke eilandbewoners stuk voor stuk beter kennen en maakt ze al snel nieuwe vrienden. Dan, net als haar voorgenomen plan om een heel nieuw leven op te bouwen lijkt te slagen, ziet ze een oude bekende……

Zand erover is een hartverwarmende roman over de zoektocht naar geluk, echte liefde, het (terug) vinden van je ware zelf, verwerking, loslaten en keuzes maken. Als lezer maak je kennis met diverse eilandbewoners, die de auteur Elsbeth Witt stuk voor stuk levendig neer weet te zetten. Het verhaal – en dan vooral de keuzes die de diverse personages moeten maken - komen realistisch over en zullen voor menig lezer herkenbaar zijn. Het boek heeft een gemoedelijke opbouw, leest gemakkelijk weg en blijft boeiend tot de laatste bladzijde. Vlieland wordt door de auteur uitgebreid beschreven, Elsbeth weet dit stijlvol, op passende wijze met het verhaal te verweven. Hierdoor zijn de beschrijvingen geen moment saai te noemen, maar maken juist dat het verhaal en het eiland extra intrigeren. Tijdens het lezen kun je je haast de zeelucht van Vlieland opsnuiven en lijkt het even of je de karakters uit het boek persoonlijk hebt ontmoet.
Profile Image for Kouk.
139 reviews52 followers
February 24, 2016
Fien heeft er wat een bende van gemaakt!
Ze is haar baan kwijt, haar vriend en de bijbehorende vriendengroep ook
Op 1 vriendin na dan, Monica.
Fien is niet gelukkig.
Maar als haar tante Nel overlijd die op het Waddeneiland Vlieland woont, besluit Fien haar intrek in het huis nemen.
Fien bloeit weer wat op en maakt algauw nieuwe vrienden op Vlieland.
Als een bekende BNer haar verjaardag op het eiland wil vieren, zorgt dat voor de nodige opschudding op het eiland, vooral als een van haar gevolg een verleden met Fien heeft, iemand waarvan ze niet had gedacht nog eens te zullen zien.

''Zand erover'' is een heerlijke feel good roman over tweede kansen en je gevoel volgen.
Ik vond het heel leuk dat het boek zich op Vlieland afspeelt, door de omschrijvingen kon ik mij goed een beeld van het eiland en de mensen daar vormen.

Ik kijk ernaar uit om de Barista reeks van Elsbeth Witt te gaan lezen!
Profile Image for Ivette.
187 reviews12 followers
February 14, 2016
Zeer vermakelijke chicklit, dat zich afspeelt op Vlieland!
Recensie volgt binnenkort :)
Displaying 1 - 15 of 15 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.