Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Het zwijgen van Maria Zachea” as Want to Read:
Het zwijgen van Maria Zachea
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Het zwijgen van Maria Zachea

3.61  ·  Rating details ·  527 ratings  ·  30 reviews
Het is 1989. Een oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om beurten voor haar te zorgen. ‘Het zal niet lang duren’, zeggen ze tegen elkaar. Maar tegen alle verwachtingen in blijft hun moeder leven. Acht jaar lang zit ze stil voor het raam. Steeds brozer en langzaam vergroeiend ...more
Paperback, 255 pages
Published January 1st 2001 by Plataan
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Het zwijgen van Maria Zachea, please sign up.

Be the first to ask a question about Het zwijgen van Maria Zachea

Community Reviews

Showing 1-30
3.61  · 
Rating details
 ·  527 ratings  ·  30 reviews


More filters
 | 
Sort order
Sandra Leest
Jan 05, 2019 rated it really liked it
Moeder (‘Moe’) Maria Zachea heeft op latere leeftijd een hersenbloeding gehad en stopt uiteindelijk met praten. Haar 12 kinderen kiezen er voor om haar in haar laatste jaren zelf te verzorgen in plaats van te kiezen voor een verpleegtehuis. Overdag staan verpleegsters haar bij, vanaf 16.00 uur tot de volgende ochtend, één van haar 12 kinderen.

In ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ staan 12 mini portretten van de kinderen van Maria Zachea, allen zijn zij geboren tussen 1934 en 1953. En in dat laatste
...more
Elsje
Feb 04, 2011 rated it really liked it
Shelves: read-2008
Wat ben ik toch een bofkont dat ik zoveel mooie boeken mag lezen. Nu ook weer. Judith Koelemeijer heeft de geschiedenis van haar vaders familie opgetekend aan de hand van vele gesprekken met haar ooms en tantes. En dat zijn er nogal wat want haar vader komt uit een gezin met maar liefst dertien kinderen.

De sfeer deed me wel een beetje denken aan Nicolaas Matsier. Ook hier is sprake van een streng religieuze jeugd in Noord-Holland (Koelemeijer in katholiek Wormer, Matsier in gereformeerd Krommeni
...more
Monique
Mar 29, 2019 rated it liked it
Shelves: read-in-2019
Fijn leesbaar, interessant verhaal, maar geen herkenning behalve uit de verhalen van mijn moeder. Haar ga ik het boek zeker aanraden!
Marjon
Jun 13, 2013 rated it liked it
4 voor thema en opzet
2 voor schrijstijl
Hermien
Jul 12, 2015 rated it really liked it
Mooi geschreven en veel van de situaties en gevoelens waren herkenbaar. Intrigerend om een kijkje te nemen achter de schermen in de familie van iemand anders!
Son
Feb 28, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019
Het is een familiegeschiedenis van familie Koelemeijer. Twaalf kinderen doen hun verhaal en op de achtergrond merk je de verandering van de tijd.
Ze vertellen over het opgroeien in het katholieke gezin met dertien kinderen en hoe de band was met hun ouders, elkaar en ook deels wat ze zelf hebben gedaan.

Tussendoor blikken we op hun moeder terug, die weigert te praten nu ze bejaard is en verzorgd wordt door ieder van hen.

Je leest door twaalf paar ogen hoe hun moeder was. Ik word er behoorlijk verdr
...more
Mart-Jaap Van leeuwen
Sep 16, 2017 rated it really liked it
Traditioneel Katholiek gezin, groot, zwijgend de kinderen klaarmaken voor hun toekomst: de meiden als huisvrouw en de jongens als harde werkers, of als studiebol. Maar de jaren ’60 gooien roet in het eten. De kinderen groeien niet meer op de generaties voor de oorlog, maar de wereld krijgt vat op dit verzuilde geslacht.
Een voor een blikken de kinderen terug terwijl ze hun oude moeder verzorgen, na haar hersenbloeding. Moeder zwijgt, de kinderen passen op. Elk op hun eigen manier kaderen ze hun
...more
Sandra Buys
May 06, 2018 rated it it was amazing
Mooi boek. Over hoe 11 broers en zussen heel verschillend naar hun zelfde jeugd kijken. Judith Koelemeijer schrijft een stijl die me aanspreekt.
Kyra
Oct 16, 2016 rated it it was ok
Ik behoor denk ik niet tot de doelgroep van dit boek. In principe vond ik het erg interessant om te lezen over zo'n groot katholiek gezin in de jaren 40 tot 70 (tot 90 (heden)). Omdat de hoofdstukken kort waren leerde je de verschillende kinderen niet erg goed kennen (soms werden ze nog even genoemd in het verhaal van anderen, maar daar hield het wel op). Hierdoor haalde ik vaak de verschillende jongens door elkaar. Het benoemen van de kampen (werkers, professoren ed.) hielp hier wel bij. Ik mis ...more
weaverannie
Feb 26, 2012 rated it really liked it
Shelves: dutch, family, history
Maria Zachea had thirteen children. This book tells about all of them. The first were born in the late 1930s, till, the last boy, who was born in 1953. One of the boys died when he was still young. The daughter of one of the other boys interviewed her father and her uncles and aunts.

Maria is old and dying. All her chidren take turns looking after her. Their memories are all different.
It is a book I read with great interest, because I knew part of this family and I knew the time which is describe
...more
Gabby Naus
Apr 21, 2016 rated it liked it
Het leuke van een lidmaatschap van Elly's Choice is dat je ook eens "out of the box" leest, zo las ik deze week deze unieke roman.
In elk een eigen hoofdstuk verhalen de kinderen van een groot katholiek gezin over hun jeugdjaren en over de jaren dat het gezin samen zorgt voor hun moeder.
Door steeds een wisselend perspectief kun je als lezer langzaam je eigen beeld vormen over het gezin, en voor mij als lezer een beeld over hoe het is om in zo'n groot gezin op te groeien.
De zwijgende hoofdperso
...more
Nathalie Van Beek
Jun 13, 2016 rated it it was ok
Op aanraden van een vriendin heb ik dit boek gelezen. Uiteindelijk viel het me tegen, jammer genoeg, want ik lees meer positieve dan negatieve reacties. Door de verschillende points of view in het boek, had ik het idee dat de schrijfster nooit echt de diepte in kon met het verhaal. Ik hoopte dat alles aan het eind nog samen zou komen, misschien nog een stuk geschreven vanuit de moeder, om nog wat overgebleven vragen te beantwoorden, maar dat was kennelijk niet hoe de schrijfster het voor ogen ha ...more
Daphne
May 11, 2011 rated it it was ok
Shelves: literature
I liked the book and that's all. It was nothing special and nothing exciting. The book reads very easy and fast, but I really missed the depth in the characters. Everybody in the book tells a little story and then it ends. No depth and no feelings. The ending of the book is also I bit disappointing. I expected more of this book.
Elsbeth
Jan 05, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Heel indrukwekkend verhaal over een familie in de jaren '50, '60, '70 en '80 van de 20ste eeuw. Door de vele herinneringen krijg je een beeld van de moeder (Maria Zachea, in het boek meestal 'moe' genoemd. Guus' opmerking aan het eind van het boek zegt het het duidelijkste: 'Haar zwijgen was haar liefde geweest'.
Een echte aanrader! Bedankt, familie Koelemeijer, voor het delen van jullie leven!
Lekker-Lezen
Dec 25, 2016 rated it really liked it
Eindelijk weer eens een goed boek uit de maandelijkse selectie van Elly's Choice. Goed geschreven boek, het geeft een tijdsdoorsnede van de vorige eeuw aan de hand van verhalen van de vele kinderen van het gezin van Maria. Zo krijg je een aardig beeld wat er bij ieder van hen omgaat; behalve van moe zelf die gesloten blijft en op het laatst helemaal niets meer zegt.
Bart Vanvaerenbergh
Feb 03, 2015 rated it liked it
Judith Koelemeijer leidt je door de laatste jaren van haar oma, die na een hersenbloeding, thuis verzorgd wordt door haar 12 kinderen.
Elk kind krijgt een hoofdstuk, gekoppeld aan de jaren 40, 50, 60 en 70.
De verhalen van haar ooms en tantes geven een mooi inzicht in de manier waarop mensen in een Hollands dorp leefden.
AK


Na het boek Hemelvaart van Judith Koelemijer ben ik aan haar debut roman begonnen wat in 2001 ook een prijs heeft gekregen.

het is een historische (familie) roman. Het boek gaat over een echte familiegeschiedenis, waarin je door de ogen van de personen de Nederlandse cultuur ziet ontwikkelen.


Esther
Dec 18, 2012 rated it really liked it


Mooi boek! Geschreven vanuit de perspectieven van de 12 kinderen. Knap gedaan. Het boek leest heel makkelijk weg en ik heb naar mijn idee echt een kijkje kunnen nemen in het leven van dit grote gezin.
Leonie Koerhuis-Gritter
Apart boek zonder echt een verhaal. Verteld hoe 12 kinderen tegen hun jeugd aankijken met tussendoor hoe ze nu zijn. Ik vond het soms lastig te volgen omdat je door zoveel verschillende ogen naar iets kijkt.
Remke
Oct 05, 2016 rated it liked it
Mooi tijdsbeeld. Door de gekozen schrijfstijl vond ik het moeilijk een beeld te krijgen van de personen. Ik zag wel goed voor me wat ze deden, en de locaties, maar hun gezichten bleven vaag. En dan haal je 13 broers en zussen al snel door elkaar.
Mips
Nov 18, 2009 rated it liked it
Journaliste Judith Koelemeijer interviewde haar 12 ooms en tantes die in de jaren '40, '50, '60 en '70 opgroeiden in een katholiek tuindersgezin in het Nederlandse Wormer.
Mooi om opvattingen, ideeën en levensvisies over de generaties van de kinderen heen geleidelijk te zien evolueren!
Kay-Leigh 📚
Jul 29, 2016 rated it liked it
3.5 sterren. Niet heel diepgravend, veel clichés/stereotyperingen, maar wel min of meer in een ruk uitgelezen, dus dat is een goed teken.
Kimberley
Ik vond het een intrigerend boek. Twaalf broers en zussen met allemaal hun eigen verhaal.
Annemieke
Nov 30, 2016 rated it it was ok
Mooi portret van een gezin van 13 kinderen, maar non-fictie en dus niet helemaal mijn genre.
Marlies Wassink
Oct 09, 2016 rated it it was amazing
Wauw!
Irene
Mar 21, 2013 rated it really liked it
Very interesting and impressive story about a big family in the previous century in the Netherlands. Especially the way it is told, seen from the point of view from all brothers and sisters.
Suzan Spruijt
Aug 13, 2012 rated it liked it
In het begin een beetje inkomen, maar uiteindelijk ook wel boeiend. Grappig al die verschillende personen en sommige stukken zo herkenbaar
Doornroosje
Aug 14, 2016 rated it really liked it
mooi taalgebruik, interessant.
Dymphie
Jan 09, 2012 rated it really liked it
Sociale geschiedenis via een orale traditie. Heb het toen het uitkwam meteen gelezen, en nog steeds vind ik het erg goed. Ze gaat heel zorgvuldig om met toch persoonlijke familieverhalen. Boeiend.
Anneke van Dijken
Oct 19, 2016 rated it liked it
Mijn recensie over dit boek kan je op mijn blog lezen, https://surfingann.blogspot.nl/2016/1....
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • En ook weemoedigheid (Het Bureau #5)
 • Hoe God verdween uit Jorwerd: een Nederlands dorp in de twintigste eeuw
 • De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog
 • Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt
 • De val
 • Wie scheep gaat
 • De heilige Antonio
 • The Storm
 • Dorsvloer vol confetti
 • De co-assistent
 • Serpent in Paradise
 • De buitenvrouw
 • Nathan Sid
 • Een uur en achttien minuten
 • Evelyn: A True Story
 • Spitzen
 • De hemel van Heivisj
See similar books…