Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Akvarelleja Engelin kaupungista” as Want to Read:
Akvarelleja Engelin kaupungista
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Akvarelleja Engelin kaupungista

3.54  ·  Rating details ·  951 ratings  ·  107 reviews
Arkkitehti haistaa laudankappaletta, haistaa syvään, sillä siitä alkaa hänen kuvitelmansa purkaminen.

Syksy 1816. Helsingin uudelleenrakennuskomitea on valinnut saksalaisen Johan Carl Ludvig Engelin arkkitehdikseen, ja hän on muuttanut perheineen kaupunkiin, joka on ”harvaan asuttu ulkosaariston kallioniemi, itämeren löytämätön helmi, enimmäkseen vaikeakulkuista vuorta”.

Va
...more
Hardcover, 215 pages
Published February 2016 by Gummerus
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Akvarelleja Engelin kaupungista, please sign up.

Be the first to ask a question about Akvarelleja Engelin kaupungista

Community Reviews

Showing 1-30
3.54  · 
Rating details
 ·  951 ratings  ·  107 reviews


Filter
 | 
Sort order
Katri
Nov 18, 2016 rated it liked it
Shelves: read-in-2016
2-3 tähteä

En voi kiistää, etteikö Akvarelleja Engelin kaupungista olisi kirjallisesti hieno teos. Päiväkirjamainen rakenne, hitaasti pienin paloin avautuva tarina ja kaunis kieli toimivat. Fiktiivinen kirja herättää lukijan kiinnostuksen Engleniin, joka oli itselleni vieras ennen kirjan lukemista. Enpä sanoisi, että hän on nyt tuttu, mutta ainakin tutumpi.

Mutta kirjallisesti hieno teos jäi kuitenkin hyvin etäiseksi, vähän merkityksettömäksi ja lopulta melkoiseksi pakkopullaksi. Kirjalliset ansio
...more
Mai Laakso
Mar 03, 2016 rated it it was amazing
Kirja on kaunis päiväkirjamainen, runollinen ja visuaalinen teos Helsingin talojen arkkitehdistä 1800-luvun alussa. Saksalainen Johan Carl Ludvig Engel on suunnitellut monta taloa ja Tuomiokirkon, jotka seisovat edelleen paikoillaan Helsingissä. Engel tuli Suomeen kuudeksi vuodeksi, mutta jäi loppuelämänsä ajaksi. Harva arkkitehti sai tilauksena suunnitella koko pääkaupungin. Todella hieno kirja, joka kertoo erään historiamme merkkimiehen urakehityksen ja suurtyön.
Laura
Sep 28, 2016 rated it liked it
Viimein luettu. Päiväkirjarakenteeseen meni hetki tottua, se oli vaikeampi sisäistää kuin ajattelisi. Kun kappaleet ovat irrallisia ajatuksia, meinasi omat karata jatkuvasti muualle.

Lopulta kuitenkin nautin loppuosan varsin vauhdilla, nautin siitä yhtä paljon kuin alustakin. Silti osansa jäivät hieman turhan irrallisiksi, ajatukset itseään toistaviksi, kokonaisuus pikkuisen vaisuksi. Pidin, mutten hurmaantunut. Toisena, keskittyneempänä hetkenä ehkä olisi ollut toisin, mutta nyt ei ollut ihan pa
...more
Marko Suomi
Jan 06, 2019 rated it it was amazing
Ennakkoasenne: miksi mua kiinnostaisi jonkun random-arkkitehdin elämä? Mutta, tämä olikin tosi syvällinen ja kaunis yleisinhimillinen kokemus, maaginen tunnelma ja paljon ajatuksia.
Tomi Aho
Jan 05, 2017 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Lajissaan hieno teos.
Tuuli
Jul 02, 2017 rated it it was amazing
'Onko arkkitehtia, joka kieltäytyisi kokonaisen kaupungin rakentamisesta, vaikka se nousisikin näin pimeään, kylmään ja syrjäiseen paikkaan?'

'Is there an architect who would refuse to build a whole city, even if it rose in such a dark, cold and isolated place as this?'
And also: how do you write about a book so intelligent and intellectual that you feel like you haven't lived long enough to match it?

I don't think there's many capital cities that have so prominently been designed by one architec
...more
KatRi
Jan 15, 2017 rated it really liked it
Melankolisen kaunis teos. Päiväkirjamuoto toi tarinaan arvoituksellisuutta ja teksti oli ilmavaa, välillä kuin kokoelma mietelauseita. Ja onhan tämä Helsinki ihan raukoilla rajoilla, kyllä sitä sietää yhden kirjan verran taivastella!
Hande
Jan 01, 2017 rated it it was amazing
Kerrassaan lumoava - en pysty ainakaan tähän hätään sanomaan enempää.
Linnea
Feb 19, 2017 rated it really liked it
Surullinen kirja surullisesta miehestä, mutta tuulinen Helsinki oli kaunis ja tuttu.
Salla W
Dec 17, 2016 rated it liked it
Kaunista kieltä, kyllä, mutta ehkä hieman liiankin juonetonta makuuni. Tajunnanvirtaa ja pieniä, arkisia huomioita on toki mukava lukea. Silti tämä jotenkin pidemmän päälle puudutti.
Lukutoukka-Krista
Feb 14, 2016 rated it it was amazing
Pökerryttävän hieno. Runollinen. Lumoava.
Laura
May 19, 2017 rated it liked it
Shelves: historical
Tykkäsin ideasta - päiväkirjammuotoisuudesta -, mutta Akvarelleja Engelin kaupungista ei kuitenkaan ihan vakuuttanut. Lyhyiden merkintöjen takia tarina jäi etäiseksi. Myös henkilöistä, jopa itse Engelistä, oli vaikea saada otetta. Kieli oli toki kaunista ja Helsingin rakentumiseta oli kiva lukea (...huomaa miten vähän luen suomalaista kirjallisuutta, kun olen innoissani siitä, että tunnistan paikkoja), mutta siihen se sitten valitettavasti jäikin.
Minea
Jul 03, 2017 rated it liked it
Ihan kiva ja kauniskin, mutta ei koskettanut.
Annamariah
"Yöpäiväkirjan" muotoon kirjoitettu kirja kattaa Engelin elämästä yli 20 vuoden ajanjakson reilussa 200 sivussa. Merkinnöistä ei siis muodostu varsinaisesti yhtenäistä tarinaa, vaan kyseessä on pikemminkin tuokiokuvien kokoelma arkkitehdin Helsingissä viettämältä ajalta. Viikilän teksti on kaunista, mutta pidän enemmän romaaneista, joissa on selkeä juoni ja joiden henkilöihin pääsee tutustumaan syvällisemmin.

Toisaalta tykkäsin vanhan Helsingin kuvauksesta ja kauniista kerronnasta, toisaalta jotk
...more
Mira | I Read Like Phoebe Runs
Halusin tykätä tästä, mutta joko ei ollut minun kirjani tai minun aikani lukea tätä. Meni valitettavasti ihan tahkoamiseksi, kielen kauneudesta huolimatta.
Mikko Saari
Dec 19, 2016 rated it really liked it
Kaunis kirja, ei aivan hirveästi harmita, että juuri tämä kirja voitti Finlandian. Kaunis kuva parinsadan vuoden takaa, rauhallinen ja viipyilevä kirja. Päiväkirjamuoto on epätavallinen, mutta toimi tässä mukavasti; tapahtumat asettuivat jotenkin itsestään hyvin rauhalliselle aikajänteelle. Isossa arkkitehtuurissa mittakaava on kuitenkin vuosissa, kirkot ja torit eivät viikoissa rakennu. Hieno teos.
Elina
Jan 04, 2017 rated it liked it
Shelves: read-in-2017
Mielestäni parasta tässä kirjassa ovat ehdottomasti Jukka Viikilän runolliset ja tarkkaan hiotut lauseet. Muuten tekstin lukemiseen keskittyminen on ajoittain vaikeaa, sillä päiväkirjamerkinnät ovat lyhyitä ja sijoittuvat ajallisesti kauas toisistaan. Samasta syystä kirja tuntui kokonaisuutena irralliselta ja kirjan henkilöt jäivät etäisiksi. Sen vuoksi annan arvosanaksi neutraalin 3 tähteä, vaikka vankka mielipide kirjasta jäi muodostumatta.
Päivi Kettunen
Mar 12, 2016 rated it it was amazing
Shelves: 2016
Jukka Viikilän runollisessa ja surumielisessä kirjassa saksalainen arkkitehti rakentaa uutta pääkaupunkia luotaantyöntävään ja syrjäiseen Suomeen. Hän kirjoittaa yöpäiväkirjaa, jossa kaipaa Berliiniin, suree vaimonsa alakuloisuutta ja tyttärensä menetettyä terveyttä. Työ luo tarkoitusta Suomessa olemiseen, mutta onko se kaikkien menetysten arvoista? Kuoleman läsnäolo tuntuu koko ajan. Hieno romaani, kirkasta ja kaunista tekstiä.
Amu
May 20, 2016 rated it it was ok
Kaikesta huomaa, että kirjoittaja on runoilija. Teksti on kaunista, kuvailevaa ja tiivistä, ilmaukset monipuolisia.

Tapahtumia ei sitten paljon olekaan. Samat huomiot toistuvat usein. Tunnelma on vähän liian tasainen.

Minua tökkii se, että minäkertoja on oikeasti olemassa ollut henkilö. Joissain kirjoissa se on perusteltua, mutta tässä ei tule esiin uskottavia syitä tähän ratkaisuun.
Kirja Vieköön!
Dec 03, 2016 rated it really liked it
Kaunista proosaa & hieno tietoteos.
Elina Mustikkakummun Anna
Feb 29, 2016 rated it really liked it
Kaunis, viisas ja vaikuttava teos.
Laura Walin
Jan 10, 2018 rated it really liked it
Shelves: kotimainen
Kirja on rakenteeltaan simppeli, se koostuu Engelin päiväkirjamerkinnöistä, vieläpä hyvin lyhyistä sellaisista. Hienosti niiden avulla kuitenkin kirjan edetessä tavoittaa sekä kasvavan Helsingin rytmin että alati hieman melankolisen kirjoittajansa elämänvaiheet ja tunnelmat. Kirjan nimi onkin kuvaavuudessaan loistava: juuri akvarelleja nämä ovat, yksinkertaisia, läpikuultavia, ja kuitenkin taidokkuudessaan vangitsevia. Kirjallisuutta parhaillaan viedessään minua maailmoihin jonne muuten ei olisi ...more
Aletheia//Johanna
May 02, 2018 rated it did not like it
Minä en taivoittanut tämän kirjan hienoutta. Tarinan seuraaminen oli työlästä ja lukeminen puuduttavaa. Loppumetrit etenin aikalailla harppoen. Minuun tämänkaltainen kirjallisuus ei niin vetoa, vaikka monet ovatkin tätä kehuneet.
Riikka
Olihan tää ihan hyvä kirja, mutta ei sitten kuitenkaan vedonnut minuun samassa määrin, kuin moniin kavereihin. Muutamat kohdat puhuttelivat kovasti, mutta kokonaisuutena lähinnä ihan kiva. Tosin voi olla, että tämä on silti niitä kirjoja, jotka jäävät mieleen pyörimään ja johon pitää joskus vielä palata.
Sarika
The title of this book translates to "Aquarelles from the city of Engel" and it's about the main architect of Helsinki, Johan Carl Ludvig Engel (1778-1840). The Berlin-born architect was commissioned by the Czar Alexander I to rebuild Helsinki as the new capital. His most famous works are the Senate square and the Cathedral of Helsinki.

Engel was a man of a few words. He was a snappy dresser with impeccable manners. He and his family were home-sick to Berlin but never returned there. Engel came
...more
Heidi
Dec 19, 2016 rated it liked it
Shelves: historia, suomi, lyhyet
Kaunis, tunnelmallinen kirja. Teemat seuraavat toisiaan lyhyissä kappaleissa kuin runoteoksessa: ura etenee, kaupunki kasvaa, kaupunki on tyhjä ja kalsea, satunnaiset eläimet ja itse luotu puutarha tuovat viihtyisyyttä, perhe ympärillä kutistuu. Jos tuntisin Helsingin paremmin saisin ehkä enemmän irti arkkitehtuurin ja kaupungin kuvauksesta. Nyt täytyi tyytyä hatariin muistikuviini tai täydelliseen tietämättömyyteeni.
Mielellään tämän luki, joten kolme tähteä voi olla alakanttiin. Toisaalta en k
...more
Johanna Ilen
May 10, 2017 rated it liked it
Shelves: 2017
Kuuntelin tämän äänikirjana.

Todella kaunista, paikoitellen jopa runollista. Aihekin kiinnostava, mutta ehkä vain yleissivistävässä mielessä, ei tarpeeksi neljään tähteen... 1800-luvun arkkitehdin mielenmaisema on sekin kiinnostava, mutta kuitenkin lopulta kuivakkaa.

Viime vuoteen sattui monta neljän ja viiden tähden kirjaa omalle lukulistalle, mutta tänä vuonna en tunnu innostuvan mistään niin paljon.
Tiia
Odotin ehkä vielä maalailevampaa otetta, sulautuvia sävyjä, mutta tämä jäi pitkälti talveen ja pääväri oli valkoinen. Kylmää riipaisuakaan ei tuntunut, lumi jäi ulkopuolelle ja tarjolla oli ikkunanäkymä. Välillä oli hienoja vertauksia, mutta kokonaisuudessa ne upposivat kinoksiin.

Kirja nimeään myöten, hyvässä ja pahassa: kauniita vetoja, mutta minulle jäi hailakaksi.
Heidi
Nov 26, 2016 rated it really liked it
Viimeiselle sivulle asti ajattelin että jahans taas Finlandian voitti kauniisti kirjoitettu mutta kylmäksi jättävä teos. Pidän paljon runollisesta, tiiviistä tekstistä, mutta se kaipaa tunnetta yhtä lailla kuin rönsyävä tai tapahtumarikas teksti ja tarina. Vikalla sivulla tuli sitten koukku ja koukun päässä tunne. vau.
Simo
Jan 05, 2017 rated it liked it
Vaikka en yleensä pidä historiallisesta fiktiosta, tämä kirja oli taitavasti kirjoitettu ja mielenkiintoinen lukea. Viikilän tekstiä oli miellyttävää lukea.

Nyt tekee mieli lähteä kävelylle katsomaan Engelin arkkitehtuuria.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Kultarinta
 • Emme enää usko pahaan
 • Hetken hohtava valo
 • Ennen kuin mieheni katoaa
 • Punainen erokirja
 • Metsäjätti
 • Jokapäiväinen elämämme
 • Neljäntienristeys
 • Rikinkeltainen taivas
 • Jää
 • Kun aika loppuu
 • Niemi
 • Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
 • Lempi
 • Taivaslaulu
 • Sinun jälkeesi, Max
 • Et kävele yksin
 • Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta
“Ainoa ihmisryhmä, jota minun on vaikea kohdata, ovat seikkailijat. Muutaman epätoivoisen puolustuslauseen jälkeen tunnustan, että kyse on kateudesta. Epäilykseni on silti se, että kaikkein herkkävaistoisimmat ihmiset eivät päädy maailmanmatkaajiksi, koska eivät kykene seikkailemaan edes omien estojensa mantereen halki, ja siksi saamamme tieto kaukaisista kulttuureista ei ole laadukkainta mahdollista. Seikkailijoissa loukkaa eniten heidän paatuneisuutensa, he ovat uskotelleet itselleen, että jokin epämääräinen kokeneisuus oikeuttaa yliolkaisen suhtautumisen tutummasta löytyviin arvoituksiin.” 0 likes
“Onko arkkitehtia, joka kieltäytyisi kokonaisen kaupungin rakentamisesta, vaikka se nousisikin näin pimeään, kylmään ja syrjäiseen paikkaan?” 0 likes
More quotes…