Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Planen” as Want to Read:
Planen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Planen

by
4.34  ·  Rating details ·  1,128 ratings  ·  77 reviews
Morten vokser op i ghettoen Urbanplanen på Amager med det værst tænkelige udgangspunkt - han er intelligent, dygtigere end sine jævnaldrende i skolen, og drømmer om at blive skuespiller. Men drømmene lever under umulige vilkår i et understimuleret miljø præget af vold og kriminalitet, samt en selvforstærkende underklasse-jantelov, der mere end noget andet dikterer, at man ...more
ebook, First, 568 pages
Published 2015 by Politikens Forlag
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Planen, please sign up.

Be the first to ask a question about Planen

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.34  · 
Rating details
 ·  1,128 ratings  ·  77 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Planen
Helle Skov Wacher
Læs den, læs den, læs den!

Helt personligt er jeg sjældent blevet så grebet af noget. Sprog og indhold minder i tone om Jakob Ejersbos ”Nordkraft”, Kim Leines ”Kalak” eller Morten Ramslands ”Hundehoved”, men mest af alt er det helt unikt stof, der skriver sig ind i hjertet.

Morten Pape viser bagsiden af barndom, ensomhed, opvækst i en ghetto med mange kulturer, baggrunde og indstillinger til medmenneskelighed under svære sociale kår, og han gør det ufattelig godt. Han er født i 1986, så det er i
...more
Rikke Simonsen
Jeg vidste på forhånd, at det ville være uden for min 'comfort-zone' at læse denne bog, men ikke desto mindre, så var jeg blevet nysgerrig over al den omtale den fik i forbindelse med kåringen som Bogforums Debutantpris. Jeg blev positivt overrasket, og jeg er virkelig glad for at have læst bogen. Den skildrer rigtig mange ting fra 90'erne og 00'erne rent samfundsmæssigt, men også hvordan det hele kan krakelere i ens familie, omgangskreds, og hele hurlumhejet med at finde sig selv.

Man skal lige
...more
Kim
Feb 25, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favorites
Fantastisk skrevet!
Første to tredjedele er klart bedst, den taber lidt til sidst, hvor det mere er en hashtågespiral. Men stadig en fængende velskrevet og meget sanseligt skrevet bog.
Den lugter af sved, øl, klor, marsvin, og smager af blod, hashrøg og mikroovnsmad. Jeg har haft rigtigt svært ved at lægge den fra mig.
Marlene Bentsen (Boggrippen)
Lige nu sidder jeg og undrer mig over, at jeg ikke har læst Morten Papes debut bog noget før.

Men så igen, det kræver et helt særligt mindset at komme igennem historien, for Planen er en lang nedadgående spiral af dårlig opvækst, dårligt miljø, vold og andre ubehageligheder. I bund og grund en vildt barsk og deprimerende sag.

Jeg blev meget hurtigt mindet om Jakob Ejersbos Nordkraft med det rå miljø og den grå og håbløse hverdag, der fortsætter i det uendelige.

Planen er Papes autofiktive roman om
...more
T
Jun 30, 2017 rated it it was ok
Mit indtryk: Historier fra en egentlig ret ordinær opvækst i et alment boligbyggeri. Hovedpersonen virker til at fremstille sig selv i det bedst tænkelige lys, mens andre personer beskrives med et snert af moralsk overlegenhed. Almindelige hændelser overdramatiseres, ofte på en klichéfyldt manér.
Anna Wilcks
May 03, 2016 rated it it was amazing
Fanger dig så fandens meget!!
Markus
Jul 28, 2020 rated it it was amazing
+ bogen kombinerer så mange ting for at skabe et helhedsbillede af livet i Planen (den personlige historie, politik, religion, familieforhold, stoffer, skolegang osv osv) og gør det så sindssygt vellykket
+ Hands down den sjoveste bog jeg har læst i år, og det er ikke så meget pga historien, men mere pga det sprog den er skrevet i og de vendinger som bruges
+ selvom man ikke er født og opvokset i Planen bruger Morten Pape mange referencer til ting og trends der gør man kan spejle sig i meget af de
...more
Anne-Sophiemarie Fris Meng
Jun 28, 2019 rated it it was amazing
Det smukkeste litteratur jeg længe har fordybet mig i.
Sikke en gave.
David Svinth
Mar 14, 2017 rated it it was ok
Det virker næsten lidt utaknemlig at give Morten Papes mursten af en debutroman 'Planen' to stjerner, for han har lagt et solidt stykke arbejde i den. Og han har blottet sig selv, som moden i den nordiske litteratur foreskriver for tiden.

Jeg har læst den fra ende til anden, jeg har undervejs tænkt "hold da kæft, godt det ikke er mig", men jeg har grundlæggende manglet identifikation med romanens 'jeg', og så bliver det aldrig helt godt. Det er som om Morten Pape peger på samfundet, i særdeleshe
...more
Sabine
May 15, 2018 rated it it was ok
Jeg blev slet ikke grebet af denne bog. Jeg går ud fra, at den har fået så gode anmeldelser fordi, det Morten fortæller, er vigtigt fra det samfundsmæssige synspunkt.
Det kan jeg godt se at den er... Men den kunne sagtens have været indsnævret til 3-400 sider. Der er alt for meget kredsen om en masse ligegyldigt alt og ingenting. Det er der sikkert en mening med, men det virker ikke for mig.
Tina Hansen
Oct 29, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Der er ingen tvivl om, at Pape er på hjemmebane, med en skarp pen og en stærk stemme guider han os hæmningsløst gennem Urbanplanens alt andet end rosenrøde landskab.
En af årets suverænt bedste danske udgivelser!
Stina
Anmeldelsen kan læses på http://bognorden.blogspot.dk/2015/11/...

I min optik: Årets roman 2015
...more
Frida Kahlo
Apr 12, 2020 rated it it was ok
Ergh, det her er grunden til jeg ikke læser socialrealisme. Thanks for reminding me. 1 ekstra stjerne for stedvist godt sprog.
Kirsten
Aug 26, 2020 rated it did not like it
Shelves: dnf
Stoppede efter få sider, kunne simpelthen ikke holde sproget og heller ikke tonen i bogen ud, alt for rå for mig
Christian Pedersen
Nov 01, 2018 rated it liked it
Shelves: autobiografi, dansk
Morten Papes Planen må nok være en af de mest overhypede bøger de sidste fem år. Er den god? Ja, det er en god bog. Er den fantastisk? Overhovedet ikke. I Planen, der er autobiografisk, følger vi Morten fra helt lille til han er voksen, og meget af fortællingen fokuserer på Urbanplanen, hvor Morten er vokset op i en noget dysfunktionel familie. Vi følger, hvordan han har svært ved at finde et fodfæste, ikke helt ved om han er 'kartoffel' eller 'Perker-Pape' og hans tvivl om hvad livet egentlig h ...more
Nadia
Mar 09, 2016 rated it it was amazing
Jeg er virkelig blæst bagover af den her bog. Morten Pape skriver fantastisk. Lugtene, lydene, lyset. Børnene, de elendige forældre der er i skræmmende overtal, den dårlige skole, håbløsheden... Det trænger rent igennem. Morten Pape skriver om sin barndom og sin ungdom, så man får en fornemmelse af, man selv sad på stolen ved siden af ham.

(Noget af det er måske en slags ekko. Aldrig, nogensinde, har jeg læst en bog, der i dén grad bragte mig tilbage i barndommen. Min opvækst har på nogen måder v
...more
Steffen Nielsen
Nov 21, 2016 rated it it was amazing
Det her var en af den slags bøger der gør ondt helt nede i maven. Den gør naturligvis ondt pga af det liv, der leves i Mortens familie, og alt det han skal igennem. Den gør også ondt på et helt andet plan, for ens fordomme bliver udfordret på et for mig hidtil uset niveau. Man kan næppe kalde Morten for en racist, men han udstiller i bogen nogen af de mange konsekvenser, der er, ved den fejlede integration i områder som f.eks. Urbanplanen.

Det er lang tid siden jeg har fået sådan et litterært sp
...more
Lise Højer
Dec 14, 2016 rated it really liked it
Han skriver vanvittigt godt. Tror aldrig jeg har læst så rammende beskrivelser af alting. Alligevel tog bogen mig en rum tid at komme igennem. Den var god, men også ubehagelig og lidt lang. Jeg har noget med bøger, der fortælles fra børneperspektiv. Det får altid mine tanker til at flakke og betyder, at jeg skal tvinge mig selv til at læse videre. Det er under alle omstændigheder en meget anbefalelsesværdig bog, men hav god tid til den.
Frederik
Apr 22, 2020 rated it liked it
Meget fængende bog. Er ikke enig med andre i at den er deprimerende, omend den selvfølgelig er barsk. Synes tværtimod at bogen er gennemsyret af en sær form for håbefuldhed, en ide om at tingene nok skal gå.
Josefine
Livet er for kort til bøger der tager livsglæden fra mig. Også selvom det er til undervisning.
Cecilie Refsager
Feb 24, 2021 rated it really liked it
For english see below

Det er præcis 2 år siden jeg læste Morten Papes ‘Guds bedste børn’. Dengang var jeg lidt overrumplet af og taknemlig over at få indblik i en verden, der bare er 1000 kilometer væk fra min egen.

I sommers købte jeg Papes debutromanen ‘Planen’, der i høj grad er selvbiografisk. Morten Pape vokser op i urbanplanen på Amager med sine 2 søskende og sine forældre, der bare ikke helt kan finde ud af det der med at være mennesker. Vi følger Pape på en skole, man ville kalde socialt
...more
Finn Wiedemann
Oct 01, 2020 rated it it was amazing
Pape vokser op i en dysfunktionel familie med en psykisk syg mor, der samler på marsvin og en fraværende og skvattet far, der efter skilsmissen svigter sin opdrageropgave overfor Pape og de to mindre søskende. Det konstellation er set før, hvad der ikke er set før, er opvæksten i Urpanplanen på lorteøen Amager, der er domineret af "brune" indvandrere.

Mødet med dem i skolen, i kammeratskabsgruppen og på gaden er en indgående indføring i det kultursammenstød, som det færreste af os hvide middelkl
...more
Ditte
Sep 26, 2018 rated it it was amazing
Fantastisk bog. Stod længe i min bogreol - der var så meget andet, der også skulle læses. Men hvor er den altså god. Det er een lang øjenvidneberetning om opvæksten i Urbanplanen, og i det hele taget en roman om at vokse op. På godt og ondt - måske primært ondt. Og så alligevel, for midt i alt det kaos, som Planen er for mange af de mennesker, der lever der, så finder de jo ud af at vokse op, de unge mennesker. Nogle bedre end andre. Og nogle også klogere end andre. Jeg blev klogere - ikke af at ...more
Anne-Mette Brandt
Feb 14, 2019 rated it really liked it
Shelves: mest-om-mænd
Bogens afsluttende citat fra Tove Ditlevsens “Barndommens gade” rammer fint denne historie ind og minder os om, at det hårde, barske børneliv endnu findes.

Morten Pape tegner et portræt af sin barndoms gade på godt og ondt - mest ondt, og det er tankevækkende, hvor meget man kan byde mennesker og alligevel se dem stå på benene som voksne.

Denne bog er vigtig for vores samtid, den er godt og stærkt fortalt.

Oplæseren har valgt en monoton og lidt flad stemmeføring, som jeg havde det svært med helt
...more
Bebs Andersen
Mar 24, 2019 rated it it was amazing
En fantastisk og meget vedkommende bog om børns opvækst i et ghettolignende kvarter. Morten skriver et blomstrende sprog helt uden sidestykke, der i den grad gør den læseværdig bare for sprogets skyld. Indholdet er en mavepuster og en øjenåbner som enhver, der arbejder med børn og unge (eller deres forældre) burde læse. Det gør også ondt at læse den. Men heldigvis lever håbet og troen hele vejen igennem bogen. Solidariteten og ensomheden med, og i, familien og de mange kulturer er blændende inte ...more
Peter Thorell
May 02, 2019 rated it it was amazing
Stærk, rørende, barsk, grotesk, skræmmende, humoristisk beskrivelse af en drengs udvikling fra barn til voksen i Urban Planen og der omkring - på Amager. Jeg skiftevis læste og lyttede til bogen, som er indlæst af Zaki Youssef. Han læser meget hurtigt og monotont, men når man først har vænnet sig til det, er det perfekt!! Man tænker nogle gange "Det er simpelthen løgn", men det er det naturligvis ikke. Det er bare en anden verden - for mange af os - og det er FANTASTISK at få et indblik i den ve ...more
Marina
Jul 30, 2019 rated it it was amazing
Det tog mig et par hundrede sider, før det gik op for mig, at Morten Pape og jeg er jævnaldrende. Jesus til forskellig opvækst, vi her haft. Morten Pape skildrer sin opvækst i Urbanplanen, og det er mig et under, at han har kunnet navigere i det sammensurium af vold, mistillid, omsorgssvigt, alkohol, stoffer og generel opgivenhed. Bagsiden kalder bogen en dannelsesroman - jeg er helt enig. Læs den for...
Siri Agnete
Apr 02, 2019 rated it really liked it
Jeg har haft den her bog liggende i alt for lang tid. Jeg ved ikke … den så bare så tyk og skræmmende ud. Og det var den på sin vis også. Den er lang, længere end de bøger jeg normalt læser. Men den var bare så meget mere. For det første er den skrevet i et helt vildt godt sprog, der gjorde, at man nærmest kunne flyve gennem siderne. Samtidig er historien bare så relevant, at man godt kan tilgive bogen for de lidt kedelige passager, som den også består af. De er glemt i det store billede.
Grete Larsen
Emne: Pape, Morten, f. 1986 ; børn ; unge ; opvækst ; ghettoer ; vold ; kriminalitet ; erindringer ; barndomserindringer ; Amager ; København ; Danmark ; Urbanplanen ; 1990-1999 ; 2000-2009

Morten Pape beretter i romanform om sin opvækst i den berygtede ghetto Urbanplanen på Amager. I et minisamfund præget af vold, mobning og overflade må Morten i høj grad klare sig selv, da forældrene bliver skilt

https://netpunkt.dk/linkme?rec.id=870...

Kilde: DBC
...more
Morten
Jan 29, 2020 rated it it was amazing
Fremragende første-person indblik i opvæksen i en familie i Urbanplanen. Jeg levede mig helt ind i "Morten" og hans opvækst og oplevelser.
Sproget er fremragende underspillet og kontant, og udviser en tvetydighed og sårbarhed som understøtter historien. Intet er enkelt eller entydigt.
På mange måder minder bogen mig om andre bøger jeg også har en svaghed for, nemlig gode mennesker der begår tvivlsomme eller dårlige handlinger pga. deres omstændigheder. Dermed en meget 'empatisk' bog.
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Tour de chambre
 • Meter i sekundet
 • Hvis der skulle komme et menneske forbi
 • Den, der lever stille
 • En dag vil vi grine af det
 • Frank vender hjem
 • Dødevaskeren
 • En lykkelig slutning
 • Nordkraft
 • Yahya Hassan
 • Nye rejsende
 • Hvor der er fugle
 • Papmachéreglen - og andre glimrende leveregler fra livets lovsamling
 • Folkets skønhed
 • Skyggedanseren
 • Ser du månen, Daniel
 • Den som blinker er bange for døden
 • Tyverier
See similar books…

News & Interviews

  Kerine Wint is a software engineering graduate with more love for books than for computers. As an avid reader, writer, and fan of all things...
14 likes · 7 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »