Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Ma” as Want to Read:
Ma
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Ma

3.98  ·  Rating details ·  1,188 ratings  ·  145 reviews
Hartverscheurend boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder, liefdevol en met veel gevoel geschreven.

Hugo Borst vindt ‘mantelzorger’ een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook besc
...more
Paperback, 208 pages
Published November 1st 2015 by Lebowski Publishers
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Ma, please sign up.

Be the first to ask a question about Ma

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.98  · 
Rating details
 ·  1,188 ratings  ·  145 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Ma
Wilma
Nov 22, 2015 rated it really liked it
Een ode van Hugo Borst aan zijn (dementerende) moeder.
Ik ben getroffen door de liefde van Hugo Borst voor zijn moeder. De hechte band die hij heeft met haar en het besef dat zij hem straks misschien niet meer herkent. Dat zijn moeder weg is, alleen lijfelijk nog aanwezig. Het besef dat Alzheimer in de familie zit en dat hem waarschijnlijk een zelfde lot wacht...Enorm veel respect voor hem, familie, vrienden en buren die de rol van mantelzorger op zich hebben genomen. Hij heeft een inkijk gegeven
...more
Rita
Jan 04, 2016 rated it really liked it
Shelves: 2016, favorites
De schetsen waren zo herkenbaar en zo volledig identiek aan wat wij drie jaar geleden met onze dementerende vader hebben beleefd : eerst mantelzorg thuis, dan onvermijdelijke verhuis naar een zorginstelling, het opruimen en de verkoop van de gezinswoning, regelmatige bezoekjes in de zorginstelling.
Aanvankelijk was hij erg kwaad “Ik wil dit niet”, maar gelukkig schikte hij zich snel en had nog een relatief mooie tijd dank zij zeer geduldige en lieve verzorgers, hoewel wij vaak gedacht hebben dat
...more
Belinda
Feb 13, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Wat gebeurd er met je als zoon als je moeder Alzheimer ontwikkelt? Wat voor moeilijkheden kom je tegen? Hoe kijk je er (met wat humor) tegen aan en hoe geef je je moeder terug wat ze al die jaren aan jou heeft gegeven? Mijn mening is dat Hugo Borst dat op meesterlijke wijze omschrijft.
Hugo Borst is bekend van de boeken over bekende voetballers en trainers maar hier beschrijft hij wat hij over een langere periode meemaakt met zijn dementerende moeder. Het boek kan ruwweg in twee delen worden ver
...more
Hannie Snels
Jul 26, 2016 rated it it was amazing
Ma door Hugo Borst

In een dag tijd uitgelezen. Dit is iets wat ik normaal niet doe, maar wat een boek is dit zeg. De manier dat Hugo Borst over zijn dementerende moeder schrijft, waar hij samen met zijn broer en hun vrouwen mantelzorg voor zijn.
Hugo Borst is columnist en sportjournalist, maar dit keer heeft hij een boek geschreven over het volledige proces dat een buitenstaander meemaakt als zijn moeder dement wordt.
Alle hoofdstukken zijn kort en telkens weer een ander verhaal wat hij met haar me
...more
Ingrid Verschelling
Nov 05, 2016 rated it really liked it
Als luisterboek op Spotify!
Alja Katuin
May 23, 2017 rated it really liked it
Er valt ontzettend veel te vertellen over Hugo Borst's Ma, maar eigenlijk is het allemaal een beetje overbodig. Wat een liefdevolle omarming, een zacht woordje en een handje vol herinneringen die je je nog wel kunt herinneren toch met je kunnen doen.

Dementie en alzheimer heb ik ergens altijd al lastig gevonden. Als 23 jarige heb ik dit alleen, heel onbewust, op jonge leeftijd bij mijn vaders oma mee gemaakt. En ik merk zelf dat ik een beetje ongemakkelijk word van het idee; de volgende keer dat
...more
Elke Eelbode
Jan 06, 2016 rated it really liked it
Een ontroerend boek ! We volgen de moeder van auteur Hugo borst doorheen verschillende stadia van dementie. De fragmenten zijn heel herkenbaar en geven een duidelijk beeld van deze ziekte, mantelzorg en verblijf in de zorginstelling.
Ook mooi om te zien hoe de moeder - zoon relatie een "andere dimensie" krijgt doorheen het verhaal.
...more
Dirksboekenkast
Sep 11, 2017 rated it really liked it
Een boek dat je naar de keel grijpt. heel ontroerend geschreven . Een sereen boek over de gevolgen van Alzheimer.
Jacoline Maes
Apr 01, 2016 rated it liked it
3,5 sterren.
Mehsi
Jul 23, 2017 rated it really liked it
Een mooi, soms best hartbrekend, en eerlijk boek over de moeder van Hugo Borst die Alzheimer heeft, en herinneringen aan de jeugd (ook al moet ik zeggen dat ik één stuk gewoon echt nee dank je vond (die met het doktertje spelen, te veel details die ik NIET hoef te lezen, dank je)). Ik zou het zeker aanraden, en ik hoop ook dat bibliotheek #2 snel het volgende deel heeft.
Henriette
Apr 28, 2019 rated it liked it
Een boekje met korte columns die de teloorgang van de cognitieve functies van de moeder van de schrijver op een vrij luchtige, maar liefdevolle manier en vol respect weergeven.
Lie
Jul 11, 2018 rated it it was amazing
Shelves: borst, e-book
Maakte het mee bij mijn papa...
Mama was jaren mantelzorger. En, samen met ons, voor papa een onbekende. Wij hielpen waar we konden, telefoon stond naast het bed.
Viel papa uit bed, gingen we hem er terug inleggen....niet eenvoudig want hij hielp niet mee ( probeer eens een zak aardappelen van 80 kilo te verzetten).....
Mama zag de dood naderen, belde ons op....we waren tijdig thuis om afscheid te nemen, om nog eens -opflakkering-dochter genoemd te worden ...
Papa stierf thuis....
Mama viel in een do
...more
Peter
Jan 03, 2016 rated it really liked it
Shelves: in-dutch
Pas halverwege dit boek kwam ik erachter dat Ma is samengesteld uit stukjes die Hugo Borst over zijn moeder schreef/schrijft voor het wekelijkse AD Magazine. Daardoor viel ook op zijn plaats dat hij regelmatig basisinformatie herhaalt, omdat je van de krantenlezer natuurlijk niet mag verwachten dat hij alle voorgaande stukjes ook heeft gelezen. Maar ja, dat hadden bij het maken van dit boek dan natuurlijk wel kunnen gladstrijken. Een slordigheid in een voor de rest liefdevolle en gevoelige besch ...more
Hannie
Jul 13, 2018 rated it it was amazing
Een goed boek. Mijn schoonmoeder had ook Alzheimer. Daardoor herkende ik veel. Dat ik dingen zou herkennen had ik wel verwacht. Maar dat er zoveel overeenkomsten waren, had ik niet gedacht. Het boek leest vlot. Daardoor had ik het zo uit. Hugo Borst schuwt de waarheid niet, maar beschrijft zijn ervaringen wel op een respectvolle manier. Ik vind dat hij goed heeft beschreven hoe de ziekte is, zowel voor de persoon die ziek is als de omgeving. Een aanrader.
Joanne
Nov 24, 2015 rated it really liked it
Shelves: non-fictie
Eigenlijk het eerste boek, wat ik over Alzheimer heb gelezen, wat niet zo naargeestig is geschreven.
Ik kende natuurlijk al een aantal stukjes uit het AD.
Maar deze min of meer chronologische verzameling van columns heeft mij geraakt, doen glimlachen, knikken van herkenning en geconfronteerd met wat nog komen gaat.
Niets anders dan respect voor de manier waarop Hugo Borst over deze mensonterende ziekte van zijn moeder schrijft!
Savanna Vries
Feb 08, 2019 rated it it was amazing
Een boek die je aangrijpt met korte verhalen over hugo borst zijn moeder die de ziekte van Alzheimer heeft. Niet alleen omschreven wat er met zijn moeder gebeurd, maar ook wat er met het gezin/ de famillie gebeurd rondom de toestand van 'ma'. Erg mooi verwoord allemaal en zeker aan aanrader. Hugo laat geen informatie achterwegen. Alles hoort erbij, ook de minder leuke dingen.
5 sterren voor dit mooie, bijzondere boek!
...more
Hans Canters
Dec 15, 2015 rated it liked it
Nogal recht-toe-rechtaan geschreven liefdevol portret van zijn moeder die langzaamaan verdwijnt in de mist van de dementie. Over mantelzorgen, verpleeghuizen, de sores die het met zich meebrengt, het verdriet, de ontroering maar ook de bindende kracht die zo een ingrijpende episode op gezinsrelaties kan hebben. (niet altijd, ik ken ook voorbeelden waar het juist verwoestend werkt) . Het zijn allemaal korte columns die grotendeels eerder in het AD zijn verschenen.
Jessica De Haas
Jan 01, 2016 rated it it was amazing
Dit boek is prachtig! Erg indrukwekkend. Hugo Borst weet de juiste snaar te raken: met humor en tegelijkertijd met respect. Het is absoluut geen zware kost en dat heeft Borst echt superknap gedaan! De voorbeelden zijn ook zeer herkenbaar. Ik zag situaties terug die ik bij mijn oma heb gezien, wat het draaglijker maakt.
Webkim
Jan 17, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Wat schrijft Hugo Borst respectvol en liefdevol over zijn moeder en de slopende Alzheimer, die eigenlijk de familie nog meer overvalt dan haar. Want zij raakt alle puzzelstukjes razendsnel kwijt.
Een treurig en mooi relaas over Borsts Ma, geen 'afgerond verhaal', want bij het voltooien van het boek is Ma er nog altijd.
...more
Danielle
Mar 07, 2016 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: best-of-2016
Een oprecht, eerlijk en ontroerend verhaal over wat dementie met een mens doet. Allerlei korte fragmenten vormen samen één geheel. Soms met humor, sommige delen zijn alleen maar om van te huilen. Duidelijk is wel dat dementie niet alleen de dementerende raakt, maar ook dierbaren heel hard treft. Een mooie en eerlijke ode aan de vrouw die Hugo's moeder is en was. ...more
Jil
Jul 14, 2017 rated it it was amazing
Zo mooi geschreven met alle mooie, verdrietige en soms ook grappige momenten. Heel herkenbaar allemaal. Daardoor had ik dit boek lang in mijn boekenkast laten staan, maar blij dat ik 'm nu toch heb gelezen. ...more
Ingrid
Dec 16, 2015 rated it it was amazing
Mijn recensie kan je nalezen via mijn blog op https://boeklovers.wordpress.com/2015... ...more
Kees Bruijn
Aug 14, 2018 rated it really liked it
Gelezen precies na 4 jaar overlijden van mijn vader. Mooie en heftige momenten waarvan je zou willen dat jezelf het zo kon omschrijven. Mooi en liefdevol.
Eveline Kleijn
Feb 08, 2017 rated it it was amazing
zo mooi geschreven! met heel veel liefde beschrijft hij het leven van en met zijn dementerende moeder.
Allemaal heel herkenbaar.
Suzanne den Toom
Bijzonder mooi geschreven. Soms hardop lachen, soms een enorme brok in de keel en zelfs een traan. De liefde voor zijn moeder spat van de pagina's. ...more
Katrien Vermeire
Ontroerend. Eenvoudig. Mooi.
Gertrud
Jan 06, 2017 rated it really liked it
Het zIjn korte verhalen, geeft een goed beeld van dementie bij ouderen. Tobben!!
Maria
Nov 22, 2017 rated it really liked it
Shelves: 2017
Het boek bracht verschillende emoties bij mij naar boven. Mooi, hard, vertederend, grappig, triest, liefdevol...
Saskia
Oct 25, 2019 rated it really liked it
Zo recht uit het hart en herkenbaar!
Marcella
Jul 05, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Ma van Hugo Borst gaat over de relatie tussen een moeder en een zoon, de liefde waar het monster Alzheimer tussen probeert te komen. Maar ook over een liefdevolle omarming en herinneringen, en toch nog met elkaar kunnen lachen.

Het boek begint als de moeder van Hugo Borst, Joke Borst, de eerste tekenen van dementie begint te vertonen. Hugo en andere familieleden nemen steeds meer de verzorging van hun moeder over in huis; van het helpen met de tv aanzetten tot de verzorging van de maaltijden. La
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Rinkeldekink
 • Die ene patiënt
 • Damn, Honey
 • Confettiregen
 • Zondagskind
 • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
 • Hallo witte mensen
 • Paaz (Paaz, #1)
 • Lieveling
 • Moord op de moestuin
 • Knap voor een dik meisje
 • Toen ik je zag
 • De ontdekking van Urk
 • Huidpijn
 • Opgewekt naar de eindstreep: Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar
 • Taal is zeg maar echt mijn ding
 • Judas: een familiekroniek
 • Licht in de tunnel
See similar books…

News & Interviews

These twelve books are so consistently adored, they have become regulars month after month in our data of most popular and most read books on...
123 likes · 43 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »