Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Wit is altijd schoon” as Want to Read:
Wit is altijd schoon
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Wit is altijd schoon

3.44  ·  Rating details ·  342 ratings  ·  33 reviews
In Wit is altijd schoon heeft Leo Pleysier voor een prachtige, originele vorm gekozen om de gecompliceerde gevoelens te verbeelden van een zoon bij het overlijden van zijn moeder; een moeder die hem zijn leven lang bedolven heeft onder haar gepraat. Het resultaat is een ontroerend en liefdevol portret van die moeder en een buitengewoon opgewekte roman over rouw, afkomst en ...more
Paperback, 116 pages
Published 1996 by De Bezige Bij (first published 1989)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Wit is altijd schoon, please sign up.

Be the first to ask a question about Wit is altijd schoon

Community Reviews

Showing 1-30
3.44  · 
Rating details
 ·  342 ratings  ·  33 reviews


More filters
 | 
Sort order
Ka Vee
Jun 06, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Eerste boekje van De Familiekroniek. Een zoon zit aan het bed van z'n gestorven moeder, terwijl zij maar niet stoppen kan met hem nog wat o zo onontbeerlijke kleine dingetjes te vertellen.... Hij luistert zeer aandachtig, stelt het afscheid nog een beetje uit... Vooral de epiloog vind ik ijzersterk, maar alles ademt zuiverheid, ja, van het schoonste, zuiverste wit.
Elisse
Nov 13, 2017 rated it really liked it
Wit is altijd schoon is een geweldig boekje voor tussendoor. Want ja, met zijn 105 pagina's is het geen lijvig boek te noemen. Het gaat over een man die afscheid neemt van zijn praatgrage, moeder terwijl ze opgebaard ligt. Het boek is opgesteld in monoloog-vorm, de dode moeder spreekt tegen haar zoon over van alles en nog wat. Zo volks, zo banaal, zo heerlijk alledaags en ook zo typerend voor het dorpsleven van die tijd (denk ik). De epiloog raakte mij ook erg. Echt wel een must-read!
Betty
Sep 21, 2017 rated it it was ok
Shelves: gelezen-in-2017
Wit is altijd schoon. Pleysier beschrijft het mooie wit en dat op een lieve manier. Goed gedaan, dat wel. Maar ik raakte wat verblind door al dat wit, zag nog maar weinig contrast met iets dat een beetje zwart zou kunnen lijken. Of was het de bedoeling om te beschrijven hoe iemand achter al die woorden toch onzichtbaar kan blijven?
elidesc
Nov 04, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Ondertussen ben ik al aan mijn derde Verborgen Parels e-book toe: dit keer koos ik voor een relatief dun – al klinkt ‘dun’ wat onnozel als je het boek op iPad leest – boek van Leo Pleysier. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van de man hoorde, Wikipedia leert mij echter dat hij al in 1971 debuteerde. Maar liefst 12 jaar voor mij geboorte!?! En ‘Wit is altijd schoon’ dateert blijkbaar uit 1989, iets wat ik pas na het lezen ontdekte.

Lees meer via http://elidesc.com/2015/11/25/wit-is-....
Michelle
Nov 01, 2015 rated it liked it
Dit boek staat vermeld bij de Verborgen Parels van de bibliotheek. Het verhaal sprak mij meteen aan, en ik was ook gewoon erg nieuwsgierig hoe dit verhaal tot zijn recht zou komen in zo'n dun boekje. Ik vond het erg origineel, mooi. Je zou verwachten dat dit zware lectuur zou zijn omwille van het onderwerp, maar dat was, gelukkig, niet het geval. Het komt erg geloofwaardig over. Ik herken er mijn grootmoeder in die ook altijd praat over mensen waar ik nog nooit van gehoord heb. Het was realistis ...more
Geoffry
Oct 24, 2015 rated it liked it
Ondanks de monoloog vanuit het hiernamaals, riep dit boek bij mij vooral herinneringen op aan de vaste zondagavondbezoekjes aan oma en opa. Terwijl de volwassen roddels uitwisselden over mensen waarvan ik nog nooit gehoord had, sloeg m'n verbeelding op hol bij iedere nieuwe naam. En net zoals die bezoekjes destijds, ben je met dit boek ook na een uurtje of twee klaar. Meer hoeft dat echt niet te zijn. Toen niet en nu niet.
Stéphane Vande Ginste
Dec 26, 2013 rated it really liked it
Dit hele korte boekje is een juweeltje.
Een moeder, op leeftijd, sterft en ... praat van op haar sterfbed verder tot haar zoon. Anekdotes, sappige details; hier triomfeert het optimisme. Ook sterven heeft iets mooi als je dit boekje leest. Pleysier heeft een prachtige stijl: een hele mooie, plastische taal. Veel zeggen met weinig woorden: een kunst!
Birgit Reynders
Sep 24, 2015 rated it it was amazing
Ik heb dit boek jaren geleden gelezen. Eén van mijn eerste 'volwassen' boeken. Ik vond het fantastisch. En de volgende boeken ook: de kast, de gele rivier is bevrozen, ...
Een terechte verborgen parel van de bib. (Actie bibliotheken oktober 2015).
Britt
Apr 03, 2016 rated it really liked it
:-)
Jules Volckaert
Mar 08, 2018 rated it really liked it
Het boek is een aanrader, maar niet het beste boek dat ik ooit gelezen heb. Het is een boek met een goede levensles : je moet genieten van elke dag die komt. Dat heeft mij wel aan het denken gezet, je moet van elke dag genieten want het kan zo maar eens gedaan zijn.

De hoofdrol in dit boek is Marie, een oudere dame. Het verhaal start met het moment waarop Marie en haar drie vriendinnen (Gusta, Bertien en Tilleke) op een doodnormale middag samen gezellig een koffie drinken en wafels eten bij Gust
...more
Sarah
Mar 14, 2019 rated it it was amazing
De allermooiste passage uit de Nederlandstalige literatuur:

‘Geef haar al het wit dat opstuift tussen Nova Zembla en Alaska, dat schuimt op de golven die aanrollen op de kusten van Yokohama tot de baai van Lourenço Marques, van Nomé tot Rio Grande; al het wit van de witste woestijnsteden van Arabië en Afrika, het wit dat pijn doet aan de ogen van Damascus tot Dakar. En dan nog is er geen wit genoeg, denk ik’ (p. 116)
Ka
Oct 19, 2017 rated it it was amazing
Shelves: belgië, 5-sterren
Pleysier is altijd schoon...
Jasmine
Apr 18, 2016 rated it it was amazing
18/04/2016 over Wit is altijd schoon- Leo Pleysier
Plyesier, L. (1994). Wit is altijd schoon. Amsterdam: De Bezige Bij.
door Jasmine D.S.

Het boek 'Wit is altijd schoon.' is me redelijk goed bevallen. Als eerste ga ik het hebben over de lay-out van het boek. Het boek heeft een zeer sobere omslag. Er is een contrast tussen wit en zwart, geen enkele andere kleur komt hier aan bod. Als lezer vind ik dat het wit mooi verwijst naar het leven, naar de familieleden die volop plannen maken voor de toekoms
...more
Mighty_k24
Jun 06, 2012 rated it really liked it
In't kort: hoe ga ik om met het overlijden van mijn moeder, in 110 bladzijden.

Mijn oordeel: een herlezing van een ondertussen al wat gedateerd boekje. Het boek is eigenlijk een dialoog tussen de overleden moeder en haar zoon (in casu de auteur), waarbij enkel de moeder aan het woord komt en de tussenkomsten van de zoon verzwegen worden, en dat in het Kempens dialect.
Moeder is vooral bekommerd om de uiterlijkheden (is mijn rouwkleed wel mooi gestreken, is de kamer waar ik lig wel proper genoeg, z
...more
Inge Vermeire
Mar 11, 2016 rated it liked it
Shelves: moederboeken, vlaams
Literatuur waarin schrijvers afscheid nemen van hun moeder ontroert mij altijd. 'Wit is altijd schoon' is een dun boekje dat eigenlijk dient als een ( te lang uitgevallen) bidprentje.

Enerzijds houdt de schrijver zijn moeder in leven door haar op papier te later verder ratelen, - anderzijds wekt hij haar opnieuw tot leven voor ons, de lezers, en op geen enkel moment lijkt ze ook echt dood - ook niet twee jaar na haar sterfdatum.

Maar wat ik zo mooi vind aan dit boekje is de afstand tot de dood e
...more
Natalie
Ik las het boek +20 jaar geleden, toen vond ik het geweldig goed. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het ondertussen de tand des tijds niet geheel heeft doorstaan. Het doet behoorlijk gedateerd aan.
Ook de taal stoorde mij nu plots. Het lijkt nu alsof Pleysier ergens een tussenweg zoekt tussen AN en Kempisch en helaas uitkomt bij een armzalig verkavelingsvlaams.
Wat mij wel nog steeds erg beviel was en de inhoud. Ik vind het nog steeds een erg origineel boek met een unieke en af en toe heerlij
...more
Hannie
Nov 09, 2015 rated it it was ok
Ik vond dit boekje wat tegenvallen. Het is niet heel dik, dus in een avond kun je het wel uitlezen. Wat mij stoorde is dat er geen fatsoenlijke hoofdstukindeling is. Het verhaal begint gewoon en op een epiloog na, stop het ook gewoon. Verder gaat het verhaal maar door. Ik denk dat de schrijver dit wel bewust heeft gedaan, maar ik houd er niet van. Een pluspunt vind ik dat de toon van het verhaal toch luchtig blijft, ondanks het thema de dood. Toch was ik blij dat ik het uit had. Niet mijn ding.
Haaike
Dec 08, 2014 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2014
Als je moeder, die je je leven lang bedolven heeft onder gepraat, sterft, dan stopt haar gepraat niet zomaar. Leo Pleysier laat de moeder het hele boek aan het woord in wat tegelijk een afscheidsrede en een verderzetten van het altijd aanwezige gepraat is.
Bij momenten een beetje grappig, deels door het taalgebruik, bij momenten een beetje ontroerend, maar wat mij betreft blijft het bij dat "beetje" en wordt het het nooit echt helemaal.
Sigrid Van de Ven
Oct 18, 2015 rated it it was ok
Dit boek heeft me niet kunnen bekoren. Het is wat gedateerd en voelt niet aan als een verhaal door de opbouw (een dialoog waarin één gesprekspartner mist). Wat ik wel positief vond is het Kempisch karakter en ik hoorde soms mijn eigen grootmoeder :-)
Anne
Jan 10, 2017 rated it did not like it
alleen de epiloog had wel iets, de rest van het boek was gewoon een geklets over niets
Annemie Van Winckel
Feb 24, 2016 rated it really liked it
Juweeltje.
Kato
Feb 08, 2010 rated it liked it
Lang geleden dat ik dit nog gelezen heb - ik zou het nog eens ter hand moeten nemen - maar ik herinner me wel nog dat ik dit een fijn boek vond.
Ellentea
Mar 11, 2014 rated it it was amazing
vraagt om meer
Dragana
Mar 29, 2012 rated it really liked it
review can be found: http://snorrigereader.tumblr.com/post...

warning: may contain spoilers in the end + it is in dutch
Liesbesth
Dec 20, 2015 rated it liked it
als ik zo maar niet wordt ;-)
Sindy
Sep 03, 2013 rated it really liked it
Terug thuiskomen in de Kempen.
Marc
Aug 31, 2013 rated it it was ok
Shelves: dutch-literature
Vertederend verhaal, gesteld in veredeld Kempisch dialect, maar niet echt doorgedreven. Interactie tussen de gestorven moeder en haar zoon, in het hoofd van die zoon. Toch niet helemaal overtuigend
Moens Bib
Mar 28, 2014 rated it really liked it
Shelves: romans
ontroerend boek met wrange humor
Nele Drijkoningen
Jan 13, 2016 rated it it was ok
Shelves: 2016
Wat een woordenstroom. Ik heb het boek hierdoor heel opgejaagd gelezen. Weinig herkenning voor mij, ook weinig sympathie voor het personage.
Christel Peeters
Jan 30, 2017 rated it really liked it
Ik heb dit boek jaren geleden gelezen. Origineel! Een fijn boekje.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Zwellend fruit: roman in sprookjes
 • Kartonnen dozen
 • Menuet
 • Geheel de uwe
 • Duet met valse noten
 • Het ei van oom Trotter
 • Margot en de engelen
 • De man die zijn haar kort liet knippen
 • De Witte
 • Reus
 • Bal masqué
 • Problemski Hotel
 • Vallen
 • De gedichten
 • De Geruchten
 • Het dwaallicht
 • Geheime kamers
 • Sokolows Universum
See similar books…
“Gij met uw angsten altijd. Gij met uw emoties!” 1 likes
More quotes…