Jump to ratings and reviews
Rate this book

Liz & Tom #1

Onder water

Rate this book
Oudejaarsavond
Champagne bruist vrolijk in kristallen glazen en het gonst van de goede voornemens van rijke vrienden, terwijl Liz haar man Tom observeert. Een aantrekkelijke, charismatische man en de trotse vader van hun dochtertje Lara. Tom is vaak van huis en Liz´ gevoel van geborgenheid is door de jaren heen weggeëbd. Ze heeft geen besef van het leed dat Tom onderhuids voor haar verborgen houdt. Zijn verantwoordelijkheden drukken zwaar op hem.

Naast Liz’ argwaan en het financiële noodweer waarin zijn bedrijf verkeert, is er de pijn in een Zwitserse kliniek. Die avond ziet de mooie, lichtelijk aangeschoten Liz een paar donkere ogen op haar gericht die toebehoren aan een jonge man, type covermagazinemodel. Zo iemand kijkt heus niet naar een vrouw van vijfendertig, denkt ze. Over de datum heet dat.

In het nieuwe jaar feest en borrelt Liz vrolijk door met haar vriendinnen, die voor haar door het vuur gaan. Ze blijft geld als water uitgeven en ´neemt´ een minnaar, die haar kolkende rivieren van hartstocht en sensualiteit laat ervaren. Tegen deze achtergrond vecht Tom eenzaam en in stilte voor alles wat hem dierbaar is.

262 pages, Paperback

First published July 1, 2015

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Linda Jansen

32 books7 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
4 (11%)
4 stars
19 (52%)
3 stars
10 (27%)
2 stars
2 (5%)
1 star
1 (2%)
Displaying 1 - 8 of 8 reviews
Profile Image for Paula Van Mourik.
61 reviews2 followers
May 23, 2017
Het verhaal begint als een roman maar eindigt als een thriller met een voor mij onverwachte ontknoping. Het vervolg ga ik zeker lezen!
Profile Image for Helenjochems.
3 reviews
December 22, 2022
Trots op mijn nichtje! Heel ander genre dan wat ik meestal lees, maar wat een spannend boek en wat lekker geschreven. Het vervolg ‘Boven water’ gaat ook op mijn leeslijst.
Profile Image for Hilde Van den bosch.
10 reviews2 followers
September 30, 2015

Liz is jaren geleden gevallen voor de wat oudere Tom. Samen leven ze riant en het leven lacht hun toe. Het bedrijf van Tom, een exclusief sloepenbedrijf, floreert en viert zijn hoogtijdagen. Totdat hun dochtertje Lara wordt geboren. De zorgzame, liefdevolle Tom verdwijnt in zijn werk en in plaats van de belofte dat hij meer thuis zou zijn voor Liz en Lara gaat hij steeds vaker op zakenreis.

Liz distantieert zich steeds meer van Tom. Ze spendeert uren aan shoppen, lunchen en borrels met haar rijke vriendinnen.

Op oudjaarsavond zijn ze uitgenodigd bij rijke vrienden van haar beste vriendin Daniëlle en haar man Laurens. Vol walging en afschuw ziet ze Tom als een vreemde. Door de hoeveelheid drank voelt ze zich eenzaam totdat haar ogen een aantrekkelijke, jonge mooie man in het vizier krijgen. Tot haar verbazing laat deze donkere schoonheid blijken dat hij eveneens in haar geïnteresseerd is. Deze man brengt haar leven weer in extase.

Tom en Liz raken steeds verder van elkaar verwijdert. Ze voelt dat Tom een geheim bij zich draagt. Ze is ervan overtuigd dat Tom haar niet meer aantrekkelijk vindt en zijn heil zoekt bij een andere vrouw. Liz vindt het dan ook geoorloofd om te profiteren van de aandacht van de aantrekkelijke man.

Ze heeft geen idee dat Tom er alles aan probeert te doen om zijn gezin voor de ondergang te behoeden maar daarvoor kan hij nooit zijn geheim uit het verleden prijs geven. Hij worstelt met de financiën van zijn bedrijf, zijn grote geheim in Zwitserland en het terugwinnen van Liz.

Therese, de nieuwsgierige buurvrouw, ziet het allemaal met lede ogen aan en probeert het gezin te behoeden voor de gevaren die op de loer liggen. Ze wordt hierin niet serieus genomen waardoor Liz steeds meer naar de afgrond wordt geleid. Want is haar vriendin Daniëlle wel zo’n goede vriendin? Of wat weet vrijgezelle vrijbuiter Susanne, tevens onderwijzeres van dochtertje Lara, van de problemen in het gezin van Tom en Liz? Wat doet de geheimzinnige minnaar in dit spel?

“Deze roman is als een fles sprankelende, frisse witte wijn van een goed jaar met een spannende afdronk.”
Deze tekst staat op de binnenflap van Onder Water te lezen. Als men het verhaal gelezen heeft zal men kunnen beamen dat het helemaal niet zo’n goed jaar was voor Tom en Liv. Daarbij geven Linda Jansen en de uitgever aan dat in december 2015 een tweede deel volgt; genaamd Boven Water. Mogen we ervan uitgaan dat het dan wel een goed jaar wordt? Ik stel me daarbij een mooie, volle Grand Cru voor. Zeker omdat Linda Jansen een prettige, vlotte leesbare schrijfstijl heeft. Geen onmogelijke verwikkelingen of moeilijk taalgebruik. Korte en bondige zinnen. Leest lekker weg.

De spanning in het boek bevindt zich op het einde, de eerste tweehonderd bladzijden kabbelt het wat voort met het ongenoegen van Liz en de frustraties van Tom. Zeker niet onaangenaam; het boek is dan tenslotte ook bestempeld met het genre Roman en niet als thriller.

De plot is niet geheel onverwacht, je wordt er langzaam naar toe geleid en vermoedens worden bevestigd.
Wel heel knap van Linda Jansen is dat je als lezer steeds wil roepen dat zowel Tom en Liv de verkeerde kant opgaan en elkaar zo nooit gaan vinden. Terwijl dat toch eigenlijk is wat ze allebei het liefste willen. Het verhaal van de liefde en elkaar kwijt (kunnen) raken is zeer geloofwaardig neergezet. De bijrollen van onder andere Daniëlle en Laurens en de settings zijn wat “overdone” en daardoor minder realistisch.

De cover is zeer aantrekkelijk. Het gros van de vrouwen is gek op roze. De bakfiets op de voorzijde heeft een rol in het verhaal en typeert ook de leegte van de zin die erboven staat: “Over de liefde tussen twee mensen die ten onder dreigt te gaan”. Verder staan er op de achterzijde en binnenflappen heel veel tekst. Fragmenten uit het verhaal en hoe Linda Jansen dit boek tot stand heeft gebracht. Een dikke 8 voor de cover!

Het totale verhaal is niet bijster origineel. De liefde tussen twee mensen, de gehele entourage waarbij menig glas champagne rijkelijk vloeit en de intriges zijn in vele andere boeken hiervoor beschreven. Toch is dat wat het boek voor een groot publiek aantrekkelijk maakt. Het blijft boeiend om in andermans keuken te kijken. Het bevestigt maar weer dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant van het hek.

Kortom; Onder water is een zeer, prettig, vlot leesbaar boek. Een lekker hapje voor tussendoor. Voor je het weet is het einde alweer nabij en leg je het boek met een tevreden glimlach terzijde. Drie vette sterren voor Onder Water ***.
Profile Image for Cindy.
84 reviews4 followers
June 13, 2018
Onder water – Linda Jansen (4 sterren)
Over de liefde tussen twee mensen die ten onder dreigt te gaan.

Ik twijfelde of een boek over twee ruziënde mensen met geldproblemen een boeiend verhaal op zou leveren. Maar het boek ziet er niet alleen mooi/verzorgd uit, ik heb het ook met veel plezier gelezen. De korte hoofdstukken lees je om en om vanuit Liz of Tom. Daarbij leer je ze goed kennen en merk je een verschil in de manier van omgaan met een relatie crisis. Terwijl Liz haar frustraties bespreekt met haar vriendinnen, probeert Tom de schijn op te houden.

Op de kaft staat: ´Onder Water is een roman boordevol intrigerende en spannende ingrediënten: hilarische vriendinnenpret, uiterlijke schijn, een passievolle minnaar en andere verleidingen, echte en onechte vriendschappen, flinterdunne jaloezie, en de (on)macht van oud en nieuw geld. Een roman over de vele facetten van de liefde.´ Er is geen woord van gelogen. Niet alleen de relatie van Liz en Tom komt aan bod, ook de vriendinnen van Liz, de vriend van Tom, de nieuwsgierige buurvrouw,........allerlei verschillende soorten relaties komen aan bod en dan niet op een saaie/informatieve manier, maar verweven in een vlot geschreven, eigentijds, leuk, spannend verhaal. Soms ben je het eens met een keuze van een van de personages en soms zou je iemand wel wat willen doen. Maar wat ik er vooral heb uitgepikt is (gebrek aan) communicatie, daar draait het om. Maar wie is er dan te vertrouwen? Bij wie kun jij je hart luchten?

Voor mij een heel verrassend verhaal met alvast wat antwoorden en in december 2015 gaat het avontuur weer verder in Boven Water.
Profile Image for Els .
1,577 reviews28 followers
September 21, 2016
Een leuke cover maar eentje die ik niet zou kiezen voor dit boek. Ik denk dat er zijn die beter zouden passen. De titel vind ik dan wel weer top. Er speelt zich, figuurlijk dan wel, heel wat af onder water.
Een boek dat heel vlot leest en waar de auteur er in slaagt om er telkens dat vleugje spanning in te brengen zodat je weer aangespoord wordt om nog een hoofdstukje te lezen en nog eentje en ... Tot je merkt dat je het uit hebt. Een mooie mix van twijfel, liefde, hartstocht, mysterie en verdriet en waaruit blijkt dat je jezelf veel problemen kan sparen als je eerlijk bent.
Op taalgebied kan ik enkel opmerken dat er, volgens mij, wat komma's ontbreken en ik een typfoutje vond. Ik vermeld het wel omdat het dan kan verbeterd worden in een volgende druk, maar storen, deed het mij niet.
Deel twee ligt ook al klaar om straks in te beginnen. Ik hoop dat de trend daarin verder gaat.
Displaying 1 - 8 of 8 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.