Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “BONGKAR” as Want to Read:
BONGKAR
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

BONGKAR

3.20  ·  Rating details ·  64 ratings  ·  22 reviews
80 tahun selepas banjir besar, wujud Kota Tak Bernama. Miskin kaya sangat jauh jurangnya. Dek kerana pemimpin yang tamak haloba. Ini semua Ratu punya angkara.

Bar Asmara Juita. Pemiliknya Sorjono dan isterinya Mem Dara. Mereka mewah di Kota. Namun itu semua tak menjamin bahagia. Sorjono suka bermain kayu tiga. Diwujudkan gelaran Perempuan Sorjono untuk gadis sunti yang ber
...more
Paperback, 272 pages
Published 2015 by Buku FIXI
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about BONGKAR, please sign up.

Be the first to ask a question about BONGKAR

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.20  · 
Rating details
 ·  64 ratings  ·  22 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of BONGKAR
Asmar Shah
Jul 12, 2015 rated it it was ok
Terlalu lama masa yang diambil untuk menghabiskan kisah ini. Mungkin kerana kesibukan yang melanda. Lagi pula hanya membacanya di Esentral.

Buku ini baik sebenarnya. Cuma tidak memenuhi jangkaan minda saya. Ianya terlalu mudah bagi sebuah kisah penyiasatan, terlalu ringan jika diangkat sebagai cerita thrill malahan terlalu kurang menyengat untuk menjadi sebuah kisah dystopian. Semuanya terlalu ringan. Fokus penceritaan pun hanya berkitar di tempat yang sama. Sering kali juga minda tertanya-tanya,
...more
Dyh Usen
Jul 22, 2015 rated it liked it
Shelves: fixi
Baca yang versi e-book. Terima kasih E-Sentral dan Fixi, nanti buatlah lagi :)

Syaihan Syafiq
Sep 28, 2015 rated it liked it
Pertama sekali, syabas buat penulis dengan kelahiran novel keduanya di bawah label Fixi. Bongkar membawa pembaca menelusuri sisi gelap thrill-noir, apabila membacanya pembaca bagaikan dibawa masuk ke dalam dunia lain yang gelap, misteri dan semestinya hitam-putih dan misterius. Semacam menonton filem-filem lakonan Clark Gable atau P. Ramlee, versi lebih gelap dan nakal. Secara teknikalnya, Bongkar merupakan sebuah karya yang bagus. Namun pada hemat saya, penulisnya agak ambitious dalam mengutara ...more
Firdaus Abu Bakar
Nov 22, 2015 rated it it was ok
aku taktau apa benda yang aku dah baca.
Cik Hati Kertas
Ok jugak la...mcm ada sekuel je.....
heril azwan
Mar 09, 2016 rated it liked it
saya suka dengan jalan ceritanya (penyiasatan memang genre kegemaran saya).

tapi, bagaikan ada yang kurang dalam naskhah kali ini.
berbanding dengan sumbat, yang lebih kemas susunannya, watak2 yang menyerlah dengan identiti sendiri walaupun banyak watak dalamnya, tapi kali ini rasa sepeti terlalu santai.

masih ada tarikan tersendiri, tapi tidak upaya menampung beberapa kelompongan yang ada.
adegan2 pembunuhan yang tidak menjadi, motif yang kabur dan watak villain yang ntah...

confuse gak sebenarnya,
...more
Husna Rosli
Previous rating : 1 star. Final rating: 2 stars

Buku ni start lambat sangat. Lambat gila. Sampai dah separuh buku pun belum nampak lagi ke mana hala tuju buku ni. Penulis cuba alihkan fokus pembaca dengan selitkan kisah 'Ratu' dengan dongeng Si Penghukum. Dekat 60% novel baru nampak flow buku ni. Yes, gila lama sampai sikit lagi nak DNF-kan buku ni. Habiskan pun sebab Una bukan jenis baca buku tapi tak habis walau seslow dan seteruk mana buku tu. Ini cerita penyiasatan = adrenaline rush almost ev
...more
Amalia Masrom
Nov 22, 2015 rated it liked it
Membaca Bongkar, rasa saspen yang patutnya ada tak tau terbang p mana. Kelonggaran di mana-mana. Selepas Sumbat, aku mengharapkan sesuatu yang sepertinya atau lebih baik daripadanya. Tapi hampa.

Novel ini bagus sebenarnya. Idea ceritanya, aku faham..Boleh hadam. Cuma kalau penulis tambahkan lebih drama, lebih mood saspen tu, mungkin jd lebih baik.

Apa pun 3 bintang. :)
Yazlina Saduri
Aug 29, 2020 rated it it was ok
Ceritanya okay ada kelainan cuma... Yang dah baca tahu lah kot
Azril Noor
Jul 20, 2020 rated it liked it
Kisah antara Hud-Uma-Bayu menyiasat kisah pembunuhan bersiri. Keseluruhannya agak memuaskan, cuma ada beberapa details yang terlalu terang, tak diperlukan kot, dan permulaan yang agak slow. Plot twist tak dijangka.
Bil Halim
Sep 17, 2015 rated it liked it
terima kasih atas naskah yg percuma ini.
suatu kisah yang pada saya sangat sangat power dan ironi.seakan satu sindiran kepada pihak tertentu pun iya juga.hehehehe.
cuma dari cara penulis menggambarkan latar masa tu aku sedikit keliru.sekejap terasa berada dizaman purba sekejap rasa terlebih moden .( walau sudah dijelaskan iaitu tahun 2094).

tapi ending nya terlalu terburu buru .jadi aku kasi 3 sahaja.aku takberani kritik lebih sebab aku pun takkan mmpu nak tulis sehebat ini.terima kasih sekali lagi
...more
Dian Achdiani
Jul 17, 2015 rated it really liked it
Bacanya agak-agak terantuk-antuk, masalah bahasa kali ya xD kebanyakan geli sendiri bacanya. Tapi garis besar isinya ketangkep.

Secara umum ini dystopia, engga ketangkep fantasinya. Masyarakat hidup biasa secara umumnya masyarakat dystopia. Ada pembunuhan, dan menjadi bacaan detektif-misteri. Kemudian pemberontakan *yang sepertinya terlalu mudah diselesaikan, tapi... sudahlah* daaaan... kemudian muncullah warna fantasinya xDD

Sekarang udah engga free lagi ya, tapi lain kali mau cari buku lain lagi
...more
Amy Thea
Jul 21, 2015 rated it liked it
free read (kaki buku) by fixi. thanks fixi.

overall best. walaupun expect the unexpected.
hmm bole la boley laa
Adrianz
Jul 14, 2015 rated it liked it
Shelves: buku-fixi
Permulaan agak slow tp lps tu perjalanan cerita tak meleret2 dan mudah difahami. Hud-Bayu-Uma. Ratu-Sorjono-Mem Dara. Watak2 sampingan (perempuan) semuanya ending mati. Rsnya ada sambungan lg kot.
Aurélien Tantey
Apr 20, 2019 rated it really liked it
Perasaan membaca: sangat futuristik, bahasanya sangat berbunga-bunga dan banyak juga kosa kata yang saya belajar. Jalan cerita agak lambat tapi bagiku ada perasaan dark dan gothic gitu. Jadi jangan sangkakan bahawa buku yang tak tebal ini mudah dibaca... sebenarnya kena hadam setiap ayat dengan baik agar tidak buntu ketika membaca. Suka sangat juga dengan nama2 tempat dan wataknya, ada ala2 Indonesia gitu.

Bahagian2 yang mengejutkan: RATU SEBENARNYA LELAKI! DAN PEMBUNUHNYA OMG YANG PALING TIDAK K
...more
Sha Mohamed
Jan 09, 2018 rated it liked it
Buku ini lama gila baru Sha habis baca.. Agak slow tapi menarik.. Bahasa yan dia guna boleh buat Sha tersenyum.. Jalan cerita dia walaupun sangat perlahan tapi ending dia gempak.. Sha memang tak sangka la pembunuh dia depan mata.. Cerita dia pasal pembunuhan tapi ada selingan lain sama.. #bongkar #faizalsulaiman #fixi #novelmelayu #bookreview #booklover #bookworm #bookstagram #hobisaya #reviewbukuolehsha #bookreviewbysha #bacaanjanuari2018 #bloggerbuku #blogger #bloggerperak #blogkasihkuamani #m ...more
Zaiful Zahiri
Aug 08, 2020 rated it liked it
Boleh la. Citer dia tak ada la best sangat, tp tak ada la boring sangat. Just ok2 je.
Izzul
Apr 08, 2019 rated it liked it
Jalan ceritanya slow sikit dan plot twistnya buat aku macam ehh...laaa...camtu ke?...aikkk...boleh pulak camtu...
Delisha
Jul 19, 2017 rated it liked it
slow nya buku ni. ambik masa lama nak abiskan.huhu
Anas
Dec 08, 2015 rated it it was ok
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Elvitah Ej
May 07, 2016 rated it liked it
so-so sahaja. kadang-kadang skip beberapa part. Jalan cerita yang agak mengelirukan tetapi masih boleh difahami jika dibaca beberapa kali ;) nama2 watak yang unik haha tak mau komen banyak2 sebab diri sendiri pun tak mampu nak tulis buku sebegini.
Ririn Aziz
rated it it was ok
Jul 16, 2015
Najmi
rated it it was amazing
Sep 01, 2015
unie arisya
rated it liked it
Aug 01, 2015
Ummu Sulaim
rated it really liked it
Apr 18, 2020
Wan SC
Apr 04, 2017 rated it liked it
Shelves: fixi
Sebuah novel berbentuk dystopian yang agak menyesakkan aku sebagai pembaca. Ketika membayangkan latar tempat dan latar masanya, aku terbayangkan satu keadaan yang cukup kusam, busuk, berjerebu, semua keadaan yang menyesakkan nafas. Kiranya, memang penulis berjaya membuat pembacanya rasa lemas dengan keadaan cerita.

Aku suka ending nya.
IRz
rated it liked it
Oct 01, 2015
syafura
rated it liked it
Jul 19, 2015
Sarara
rated it liked it
Dec 26, 2016
Nita S
rated it really liked it
Jul 17, 2017
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • ILUSANITI
  • AKU
  • DELIRIUM
  • KONSPIRASI
  • HILANG
  • TANGKAS
  • KACAU
  • RASA
  • SAKTI
  • VIDEOTAPE
  • VELVET
  • MENTAL
  • INTERBIU
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • NIKINA
  • Diari Sayang
  • CERPEN
  • MANGSA
See similar books…
23 followers
Faizal Sulaiman was born in Batu Pahat and grew up in Kota Tinggi, Johor. He has published short stories in the 2012 anthologies KOPI and BOLA and SUMBAT (2012) is his first novel.

News & Interviews

Care to travel to past times for some serious drama? Check out this season's biggest historical fiction novels and be transported to tales of...
64 likes · 20 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »