Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Dia Anak Jeneral” as Want to Read:
Dia Anak Jeneral
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Dia Anak Jeneral

3.93  ·  Rating details ·  138 ratings  ·  35 reviews
KALAU sudah nama berbintikan Hambali, semuanya akan diatur…termasuklah mencari calon suami. Bila Leftenan Jeneral kata hitam, maka hitamlah warnanya. Walaupun ketika itu, pelangi sudah jadi 14 warna, Syirin harus akur.

Kehadiran Zakhif, telah menggoyahkan hati Syirin. Kali pertama bertentang mata, dia dan Zakhif saling terpesona. Saat bertegur sapa, hati dibalut
...more
Paperback, 1st edition, 580 pages
Published July 10th 2015 by Grup Buku Karangkraf Sdn Bhd
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Dia Anak Jeneral, please sign up.

Be the first to ask a question about Dia Anak Jeneral

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.93  · 
Rating details
 ·  138 ratings  ·  35 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Dia Anak Jeneral
kuzzeen
Sep 09, 2015 rated it liked it
Shelves: read-2015, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM18.00. PM je...

Cadangan;

Boleh tukar tajuk x?

Dia Anak Jeneral kepada DIA MENANTU JENERAL.....

1/3 naskah ini dikuasai oleh si anak Jeneral, tapi

2/3 lagi dijajah oleh si menantu Jeneral.

Watak si menantu lebih terserlah, bersinar, cemerlang, gemilang, terbilang, bersilau-silauan.....

Peace
Hajar
Jul 17, 2015 rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Fuh, akhirnya tamat juga. Bukan rebah bangun nak habiskan bacaan sebab buku ni tapi sebab mood membaca yang dah ke mana-mana bertaburan. :)

06-02-2015

1. Macam biasa novel penulis jarang ketengahkan isu yang bakalan buat sakit kepala. Hihi. Kali ni lagi santai walaupun isunya tentang menantu lelaki yang tak diiktiraf mertua. Biasanya kita dengar menantu dengan ibu mertua yang tak ngam kan, ha kali ni kita dihadapkan dengan kes menantu lelaki vs bapa mertua. :)

2. Zakhif berkena/> ...more
Ririn
Mar 24, 2016 rated it really liked it
Seumpama dihadapkan dengan makanan tradisi yg dimasak oleh orang berpengalaman, cukup rencahnya, teliti buatannya. Sangat berbeza jika hendak dibandingkan dengan makanan segera yang menjadi kegilaan kita di hari ini. Walaupun luarnya nampak enak, namun khasiatnya kurang, malahan bertambah pula penyakit yang mendatang!

Karya pertama Hezzy Azra yang saya baca, padahal buku Kenangan Terindah tu saya beli pada awal keluarannya, masih elok terletak dia dalam almari. Dan patutlah, teman-teman saya di
...more
Cik Pah
Sep 23, 2015 rated it it was amazing
Cengilnya Leftenan Jeneral Hambali.. bunyi hmmm dan tak bunyi apa2 pun boleh buat si anak kecut perut bila berhadapan dengannya.. aura dia boleh sampai ke pembaca.. sangat2 memahami situasi Syirin... tambah2 rasa kasihan dengan layanan buruk yang dihadapi Zakhif bila dia bukan menantu pilihan... menyampah pula dengan Nukman konon bakal menantu pilihan yang bakal membahagiakan anak bongsu Jeneral sedangkan dia telah merencanakan madu untuk Syirin sebaik sahaja berkahwin.. tsk tsk.. hang nak bahag ...more
 Kak Zie
Jul 23, 2015 rated it it was amazing
Shelves: koleksi-peribadi
Best...
Aku suka...
Cukup rencah...
Part Syirin kena lempang tu buatkan aku menangis.. Dan ada beberapa part lagi yang menyebakkan dada.. hehh...
Siapa yang lempang Syirin..?
Tang ni kena la baca sendiri..
Tak best la kalau setiap inci cerita dalam ni nak di highlight kan..
Itu bukan review namanya..
Itu SPOILER..!

p/s: Dengan aku ni senang je.. Jika cerita tu cukup rencah, aku bagi bintang penuh.. Jika cerita tu tawaq hebiaq, bacapun tanpa emos
...more
Ras
Oct 04, 2015 rated it really liked it
Shelves: 2015-read

Antara buku yang susah saya nak letak sebab tak sabar nak tahu apa akan berlaku pada bab2 seterusnya. Jalan cerita menarik sebab ada part yang saya tak jangka berlaku pada hari Zakhif merisik Syirin.

Macam2 perasaan baca buku ni. Geram, simpati, gembira, lega, risau. Paling banyak tu perasaan geram dengan sikap si Left. Jeneral Hambali. Bukan main garang dan ego dengan Zakhif. Dan geram juga dengan watak bernama Nukman. Harap muka dan pangkat je tapi tidak bertanggungjawab. Lepas tu tamak nakkan
...more
Kiki
Jan 26, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Setelah sekian lama, I baru ada masa nak read & review novel... so I'm gonna start with this book.

"Dia Anak Jeneral" (DAJ) is the seventh book by one of my favourite authors, Hezzy Azra and novel ne juga merupakan salah sebuah buku yang suami I hadiahkan as one of his hantaran for me for our wedding in 2015. Got the novel from the author herself with her special message for my wedding. Hehe. For a novel addict like me, tu macam dapat gold tau…

Sebenarnya I dah baca nov
...more
Harnani Husin
Aug 16, 2015 rated it it was amazing
Shelves: alaf-21
otak tumpul la nak review panjang.

cuma nak cakap buku ni best sangat. Suka watak hero dan heroin ni.

Saya suka watak Zakhif

Paling tak suka Nuqman..pandai cakap tapi tak buat. Cakap tak serupa bikin..cehhhh .. grrrr
creme brulee
Mar 01, 2018 rated it it was amazing
Shelves: owned
Suka cerita macam ni. Santai2. Tak perlu hantuk kepala dekat dinding. Heheehe. Seeloknya jadi ikutan para penulis novel yg lain.
Sweet♡ساكورا
Apr 22, 2018 rated it it was amazing
Shelves: best-novels
OMG!!! Best la novel ni...

Macam² perasan bila membacanya. Perbezaan Darjat peh!! cam drama P. Ramlee cinta 2 darjat laa. Geram dgn Jeneral Hambali tue hebat sgt dgn pangkatnya. Hello! masuk kubur sama je pangkat bukan boleh di bawa pon. Geram kan? geram kan? haha!!!

Benci dengan Nukman. harapkan pangkat kemain g tapi penakut. Bla laaaaa.. ni ke lelaki? geram kan? geram kan? haha!!

Syirin anak bongsu dlm keluarga Jeneral yg berani menentang wpon terpaksa menghada
...more
Azlina Sawal
Oct 26, 2017 rated it liked it
Jalan ceritanya quite okay cuma not my type of story. Cant imagine Fattah Amin bawak watak Zakhif yang kena tabah hadapi kerenah ayah Syirin which is bapak mertua(seorang jeneral yang berpangkat) yang tak berapa suka kehadiran Zakhif ke dalam keluarganya.
nilam
Jul 18, 2015 rated it really liked it
Bestt cerita ni..selalu yg kita baca mesti tentang mak mertua yg x suka kat menantu perempuan..tp DAJ adalah versi si bapa mertua yang x suka kan menantu lelaki..disebabkan si bapa seorang Jeneral yang sentiasa tegas..smpai hidup anak2 nya semua nak dia aturkan.. Syirin pula si anak bongsu yang suka membantah ckp bapanya..tp bila part jodoh...dia terima dgn redha walaupun dia mmg x de perasaan dgn Nukman..

lepas bertemu si kontraktor cum plumber ada rasa berbunga2 dihatinya..Zakhif ju
...more
Zai Abd Rahman
Sep 25, 2015 rated it it was amazing
Sebuah buku yang mengembalikan mood membaca saya. Kisah jeneral yang tegas dan garang, yang menentukan masa depan anak-anaknya.Tiga orang dan kesemua perempuan.

Jeneral yang hanya memilih menantu dari golongan pakaian uniform. Pegawai askar, tapi tidak pada anak bongsunya. Dia mengingkari arahan ayahnya dan mengahwini seorang contractor. Ego seorang ayah walau menantu itu melayannya dengan baik.

Belilah buku ni kalau nak tahu apa jadi. Tapi dalam buku tu sebut Kem Sirusa, mengingatkan
...more
Wan Amalyn
Sep 16, 2015 rated it really liked it
Shelves: wan-baca-2015
Ya... bacaan yang tak menghampakan! ^____^

Saya baca buku ini sebab penulisnya Hezzy Azra!

Kisah anak Jeneral yang membuatkan emosi saya turut sama turun naik dengan masalah yang dihadapinya.

Bahasa yang mudah dihadam. Plot cerita yang menarik. Watak hero-heroin yang dipotretkan sebagai individu yang berpijak di bumi nyata. Kesilapan editing yang minima (tidak seperti mana buku terbitan Alaf yang lain) membuatkan saya jatuh cinta dengan naskhah ini.



-tbc
Que Razali
Jul 22, 2015 rated it really liked it
Shelves: membaca2015
Luar biasanya kisah ini buatkan kita tak perlu ragu-ragu dengan nukilan HA kali ini. Bagaimana HA menghidupkan watak Syirin, Khif dan Hambali cukup mengusik hati. Sebal dengan sikap Hambali, suka dengan perjalanan kisah cinta antara Rin dan Khif. Tapi... jangan lupa juga sediakan tisu kerana penulis juga berjaya wujudkan babak air mata tanpa diduga. Tahniah Hezzy Azra. Tetap menunggu karya anda seterusnya.
Cthajarronaldo
Jul 19, 2015 rated it really liked it
huhuhu.....macam2 perasan baca novel ni...mula2 tergelak pastu xsedar ada airmata menitis...garangnye jeneral...mcm raja bersiong...malukan bakal menantu n anak didepan org...aduyai...tabahnye zakhif n syirin...syabas penulis...
Bidadari Hujan
Oct 12, 2015 rated it really liked it
baca novel buat terasa nak kawen ngn tentera la..wlaupn sbnrnya kita anti giler ngn tentera aka unit beruniform ni kt u dlu....haha..
kot la dpt jumpa hero gitu..tp xmo ayah mentua gitu..hehe
Amalina Syamsul
Feb 19, 2019 rated it liked it
Seperti biasa novel ni agak cliche jalan ceritanya tapi ada sedikit twist yang membuatkan ada kelainan pada jalan ceritanya dan tema novel itu sendiri! Apa2pun dah habis baca versi eBook novel ini di https://www.e-sentral.com/book/info/5... and thanks to Hezzy Azra on your hardwork and time writing this novel.
Farisya Natasha
Aug 29, 2018 rated it really liked it
Membaca novel ni sebelum drama ditayangkan tetapi ketika itu sudah tahu siapa yang melakonkan watak sebagai Zakhif. Jadi secara automatik, dah terbyg heronya macam mana walaupun saya ingin mmbygkn org lain 😅

overall, cerita yg penuh dengan pengisian. Bukan sekadar cerita cinta antara hero dan heroin tetapi juga tentang kekeluargaan, tentang hidup orang2 gelandangan.
Ctsue
Feb 16, 2017 rated it really liked it
tahun lepas punya bacaan.

abam patah nye pasal tahun ni kena reread. :P
Intan  Musa
Dec 21, 2015 rated it really liked it
Kalau dah kata Nur Syirin anak Leftenan Jeneral Hambali, dia tidak boleh kata tidak jika ayahnya sudah tentukan jodohnya dengan Nukman. Kenapa hati rasa berdebar bila bertentang mata dengan Zakhif, si contractor cum plumber. Di pujuk hati untuk terima Nukman. Tetapi Nukman curang dengan bekas kekasih hatinya, Diara. Dia rasa sangat terhina bila Diara dan Nukman sudah bercadang untuk mereka bermadu. Nukman tidak berani berdepan dengan ayahnya, lalu ditinggalkan Syirin walaupun dia yang disalahkan ...more
Norliza Yusop
Aug 05, 2015 rated it really liked it
Best! geram jugak dgn Tuan Jeneral yg hanya nak baran dan hangin..mujurlah isteri penyabar...antara 3 anak perempuan yg bongsu sahaja mencari pasangan bkn dr bidangnya yg merupakan seorang Jeneral askar...malah pilihannya untuk sianak bongsu juga ditolak oleh si anak!

dan itu buat Tuan Jeneral sengaja mencari pasal dan tidak melayan dgn baik anak menantu bongsunya tapi apabila berlaku sesuatu..barulah terbuka mata Tuan Jeneral! baru dia sedar siapa menantu bongsunya...

kese
...more
Nuha Aziz
Oct 03, 2015 rated it really liked it
Novel ini buat saya nak cari dan baca novel lain tulisan Hezzy Azra. Cerita yang menarik, tak ada tengku2, datuk datin. Cerita ni tentang keluarga. Tentang keyakinan diri dalam mencari bahagia dan yang paling saya suka adalah part syirin cuba tarik perhatian zakhif. Zaman sekarang walaupun tak ada istilah perigi cari timba, tapi cara nak tarik perhatian tu jangan la over sangat. masih ada nilai keperempuanan
Lindz
Jul 12, 2015 rated it really liked it
Shelves: lindz
This book might not as 'heavy' as kenangan terindah or cinta tak beralih but I love the family values that were potrayed in it. Antara rasa hormat isteri kepada suami yg ego, kasih ibu kepada anak and vice versa.Personally i think DAJ is a light reading for me but at times tersentuh juga. Apa2 pon hasil yg tak mengecewakan from hezzy.
Ctriko
Nov 03, 2016 rated it really liked it
Jeneral Hambali ni memang bikin hati Zakhif haru biru je tau...tapi salute dgn sifat penyabar dan tidak berdendam Zakhif. Macam ni baru betul boleh buat menantu...memang TERBAIK !!! Bukan macam sekarang ni ramai menantu jadi hantuuu he he he. Orang dolu dolu kata bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian...
Rinna MY
Nov 29, 2015 rated it really liked it
General Hambali yang sangat garang dan tegas
Syirin yang sabar ngan ayahnya.. dan sanggup mintak putus tunang yang jadi pilihan ayahnya..
Zaakif yang juga sangat penyabar dalam melayani perangai bapa mertuanya..
Latifahrahim
Sep 01, 2015 rated it it was amazing
One of my favorite author and always looking forward on her latest novel. True engough, this one will not disappoint you as her story line is not "out of this world"; something that you can relate to with dash of humor, romance, good feeling and family bonding.
Zaitini
Jul 19, 2015 rated it it was amazing
Best....jalan ceta yg berbeza. Terus kan berkarya.
athirah amri
Aug 12, 2015 rated it really liked it
Azratul Husna
Feb 02, 2017 rated it it was amazing
best..xsabar nk tggu versi drama pulak..
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Lelaki Kiriman Tuhan
  • Cik Cinderella Dan Encik Tengku
  • Suamiku Paling Sweet
  • Cik Bunga Dan Encik Sombong
  • Aku Ada
  • Jodoh Sebelah Pintu
  • Hanya Itu Pintaku
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Tiada Arah Jodoh Kita
  • Untuk Seseorang Sepertimu
  • Jujurlah Nikahi Aku...
  • Sweet Dreams
  • Dia...Pelengkap Hidupku
  • Lelaki Antagonis
  • Calon Isteri Jutawan
  • Pengantin Tangkap Muat
  • The Misadventures of Cik Reen & En. Ngok Ngek
  • Ajarkan Aku Subjek Cinta
See similar books…
31 followers
Dengan menggunakan nama pena Hezzy Azra, anak bongsu daripada tiga adik beradik ini mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Puteri Pandan sebelum bertukar ke Sekolah Rendah Convent Bukit Nanas (2) Kuala Lumpur pada tahun 1984. Meneruskan persekolahan menengah di Sekolah Menengah Convent Bukit Nanas sehingga tamat tingkatan enam pada tahun 1992. Seterusnya melanjutkan pengajian pering ...more