Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Husákův děda” as Want to Read:
Husákův děda
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Read Book

Husákův děda

by
4.30  ·  Rating details ·  73 ratings  ·  20 reviews
Generace prarodičů dnešních dospělých byla zvláštní tím, že její příslušníci postupně žili v několika státech a společenských zřízeních, aniž by vytáhli paty ze svého města. Bouřlivé zvraty dvacátého století se jim vryly do životů a daly vzniknout komickým i dramatickým příběhům, které jejich vnuci nadšeně hltali. A nové s nimi prožívali. Jak vypadalo dětství vedle jednoho ...more
Hardcover
Published July 15th 2015 by Argo
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Husákův děda, please sign up.

Be the first to ask a question about Husákův děda

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.30  · 
Rating details
 ·  73 ratings  ·  20 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Husákův děda
Bosorka
Aug 04, 2015 rated it liked it
Když jsem rozečetla Husákova dědu, přišlo mi, jako bych jen pokračovala v povídkách z knížky Mé dětství v socialismu. I když tahle povídka byla mnohem delší a jak se posléze ukázalo, také mnohem více svěží a mnohem čtivější i vtipnější. Jak moc nemusím blogové zápisky vydané papírově, protože mi zhusta přijde, že vydané naráz nedrží pohromadě, tady jsem ten pocit neměla. Pro mě, která jsem přibližně stejně stará jako autor, navíc historky mají příchuť něčeho známého, něčeho, co jsme v obdobných ...more
Zuzana
Jul 19, 2015 rated it really liked it
Jen pro pořádek: O Patricku Zandlovi jsem doteď věděla jen to, že kdosi toho jména existuje a má cosi do činění s interneti. Nikdy jsem ho na facebooku nesledovala a žádný z jeho příběhů nepotkala, takže pro mě byl "pole neorané". Jeho Husákova dědu jsem vzala do ruky (strčila do Kindla) čistě proto, že se mi chtělo číst něco nenáročného a snad přiměřeně zábavného a nedlouhého. Trochu jsem se bála, že to zase bude takové to: "Kluci říkali, že jsou moje příspěvky na FB dobrý, že bych mohl napsat ...more
Anysha
Aug 26, 2015 rated it really liked it
Tři nejdůležitější věci, které mi kniha dala: připomněla mi, jak moc důležité je to, co (naštěstí) sama dělám - ptát se prarodičů na jejich život, dětství, na to co jim v mládí dělalo radost, jak prožívali nejdůležitější okamžiky dějin, které my známe jen ze stránek učebnic dějepisu. Nikdy nezapomenu například na vyprávění mého dědy, jak k nim na samotu uprostřed Vysočiny přišli četníci vyšetřovat atentát na Heydricha. Nebo jak měla moje babička šaty z padákového hedvábí..

Druhá věc se týká hist
...more
Martin
Jul 15, 2015 rated it it was amazing
Moc hezky jsem si zavzpomínal na dobu minulou, nakonec i na svého dědu. Na příběhy.

Líbí se mi styl, jakým je kniha psána - většina vzpomínek je popisována očima 10-12 letého kluka. Nevěděl, proč se děje to, či tamto, což vedlo někdy ke komickým situacím. Dnešní pohled dospěláků byl upozaděn a ponechán dospělému čtenáři jako něco, co mu roztáhne koutky. Líbí se mi důraz na dědictví v podobě příběhů. Abychom se nestali pouhými statistickými hodnotami v matrikách, papírovými účtenkami, abychom se v
...more
Jan
Jul 26, 2015 rated it really liked it
Shelves: 2015, 52knih
Tato kniha je báječný dárek. Prakticky pro každého.

Jednak je moc hezky zpracovaná. Hezká ilustrace na obálce, sympatická úprava samotného obsahu. Dobře se na to kouká a zaujme jak na první pohled, tak i při prolistování. Palec hore.

A jednak je přístupná všem věkovým skupinám.

Dědu s charakterem a podobnou zásobou vzpomínek aby dneska pohledal. Mládež tedy bude tiše závidět a třeba se projednou vybodne na levné letenky do Milána a travelhacking ubytovacích portálů a jednu dovolenou stráví v drsněj
...more
Vlastimil Šeliga
Jul 21, 2015 rated it really liked it
Prijemna jednohubka o detstvi v osmedastkach a komunismu. Nekolik volne propojenych vzpominek, ktere autor, jak sam pise, planoval jako zaznam vlastni rodinne historie. Trosku jsem byl zklamany urovni redakcni prace - historiky jsem znal z facebooku, bohuzel prosly jenom minimalnima upravama a jsou temer v te podobe jako na internetu, plus tam neni nic novehoi :-(. Ale ony se mi hodne libily a ted jsem rad, ze je mam v elektronicke knihovne.
Jitka Egressy
Sep 21, 2015 rated it it was amazing
Vyborna jako vsechny od Zandla
Dymbula
Jul 31, 2015 rated it liked it
Velmi příjemné čtení z dob, které jsem prožíval na vlastní kůži. Sympatické je, že nekope do komoušů a ani je nechválí. Ano, tak nějak to většinou bylo.
Jirka Hiemer
Jul 25, 2015 rated it really liked it
Pokud bych měl označit Patrickovu knihu jediným popisným přídavným jménem, pak je tím slovem laskavá. Husákův děda je kniha plná laskavého humoru, laskavých vzpomínek na dětství malého kluka, v jehož očích byl dědeček nepřemožitelným ranařem, kutilem, pivovarníkem, (ne)hrdinou, mazanou liškou a hlavně tím nejlepším dědou v jednom, laskavého pocitu dobra, který ve vás čtení jednotlivých příběhů vyvolá.

Přistihnete se, že sedíte u otevřené knihy a nečtete, vlastně jen zíráte a za očima vám probíhaj
...more
Roman Turna
Jul 26, 2015 rated it it was amazing
Ač nepatřím mezi tzv. Husákovy děti (narodil jsem se zbaběle dva roky před revolucí), měl jsem v mládí podobné zážitky jako autor knihy. I díky tomu dávám nadprůměrných 5 kvězd, ztotožnění se Zandlem juniorem totiž bylo velmi silné. Knihu jsem vůbec neměl v úmyslu kupovat, povídky jsem četl už v době, kdy vycházely jednotlivě na Facebooku. Když se ale naskytla příležitost zahrát si o ni tady na Goodreads, neváhal jsem. Štěstí se na mě nakonec usmálo a já teď tuto sbírku povídek držím v ruce. O c ...more
Jan
Nov 02, 2015 rated it really liked it
Pro mě překvapení letošního roku. Velmi mi připomínalo "To na tobě doschne" Ivana Krause, s maličko politickým přesahem.
Velmi pěkně a lehce psané. Do 5 hvězd tomu chybí
- větší rozsah, množství příběhů mě jenom rozdráždilo chuťové buňky
- přechod do "poučení" na konci příběhů je někdy maličko těžkopádný.

Celkově to ale pro mě byla veliká radost číst. Ne proto, že by to uhodilo na nostalgické struny, ne proto, že by to byl "laskavý humor" (hrozné označení), ale protože je to dobře napsaný.
Tomáš Řeháček
Jul 26, 2015 rated it it was amazing
Další výborné čtení od Patrika Zandla, tentokrát z úplně jiného soudku. Ačkoli jsem většinu příběhů četl již dříve, když je autor zveřejnil na svém FB účtu, s chutí jsem si je přečetl znovu. Vtipné, drsné i nostalgické vzpomínky vyprávěné očima malého kluka. Závěrečná úvaha může rozdělit čtenáře na dva nesmiřitelné tábory. I když sám jsem odpůrce komunismu, nemohu soudit lidi, kteří v té době museli žít. Věci nelze vidět jen černobíle, což platí prakticky o všem.
H+
Jul 24, 2015 rated it it was amazing
Přečteno jedním dechem - resp. za dva večery. Některé příběhy jsem chytil na internetu už při vydání, ale rád jsem se k nim vrátil a přečetl si to všechno tak nějak pohromadě.

Knížka potěšila - a už putuje dál po rodině.
Pavlína
Sep 12, 2015 rated it really liked it
Hořkosladké rychlé čtení.
Iva Endrychová
Dec 05, 2015 rated it really liked it
Příběhy Patrika Zandla jsem četla už dříve a na FB si pokaždé ráda přečtu další. Tuhle knížku jsem si koupila, protože prostě píše pěkně. Nevtíravě a lehce a navíc píše z míst, která dobře znám.
Sadmanwholikesblues
Jul 21, 2015 rated it it was amazing
Úžasná knížka, která mi hodně připomněla mé dětství a mého dědu. Zároveň bych alespoň touto cestou rád poděkoval autorovi za zajímavou úvahu na závěr.
Martin Hassman
Aug 21, 2015 rated it it was amazing
Shelves: manhood
Pro mě je to nejlepší kniha, jakou Patrick zatím napsal. Povinné čtení pro české kluky, jejich táty i dědy. Přečetl jsem ji jedním dechem.
Ondřej Pojzl
May 09, 2017 rated it really liked it
Jaké by bylo dětsví na za normalizace a k tomu na vesnici? Tahle kniha vám to přiblíží. Povídky jsou velmi zábavné, mně osobně přijde, že dnes už se většina z toho ani nemůže stát a vše zní jako výmysl, na což poukazuje sám autor na konci knihy, kde hezky polemizuje o našem smýšlení vůči komunismu/tům.
Ačkoliv jako velkému odpůrci komunismu se postava dědy příčila v jeho přesvědčení o jeho správnosti, díky Zandlovi je pěkně ukázáno, že i komunisté byli normální lidí, kteří věřili v jeho utopicko
...more
Martin
Nov 23, 2016 rated it liked it
Jsou to pěkné povídky a vybavilo se mi samozřejmně moje dětství, bohužel jsem ale před nákupem získal pocit, že půjde o nějakou veselou taškařici z doby komunizmu címž ale tahle kniha podle mého nározu vůbec není. Jde totiž o poměrně smutné a vážné svědectví z oné doby kde i samotný dovětek vše uzavírá smutnou tečkou.
Michal
Mar 26, 2016 rated it liked it
Dal bych dvě hvězdy, ale ta třetí je za můj trvale projektivní pocit, že ta kniha je o Danielu Svobodovi.
Patrick Zandl
Aug 06, 2015 rated it it was amazing  ·  (Review from the author)
Premek Zak
rated it really liked it
Oct 18, 2016
Jiří Starý
rated it it was amazing
Mar 07, 2016
Ondro Straka
rated it really liked it
Nov 13, 2016
Marek Straka
rated it really liked it
May 17, 2016
Tomas Frey
rated it really liked it
Dec 08, 2019
Barbora Vertaľová
rated it it was amazing
Dec 11, 2019
Jan Davídek
rated it it was amazing
Dec 22, 2018
Em
rated it it was amazing
Sep 05, 2019
Martin
rated it really liked it
Sep 17, 2015
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom
  • Dědina
  • Holky to někdy nemaj lehký
  • The Man Who Planted Trees
  • Sophie's Choice
  • The Left Hand of Darkness (Hainish Cycle, #4)
  • Krkavčí súd
See similar books…
81 followers
Patrick Zandl je jedním z pozoruhodných internetových memů počátku 21. století. Ačkoliv se nikdy neprokázalo, že by kdy žila osoba tohoto jména, vyskytuje se celá řada takto signovaných textů z nejrůznějších oblastí literární činnosti. Literární vědci předpokládají, že tento pseudonym používala řada autorů jako sdílenou totožnost. Příčinu tohoto vtipu se nikdy nepodařilo přesvědčivě doložit.

News & Interviews

The prolific and beloved author John Grisham, known for his courtroom thrillers, is back this month with a new pageturner, A Time for Mercy,...
27 likes · 1 comments