Jump to ratings and reviews
Rate this book

Hallahem #1

Hallahem – Staden under berget

Rate this book
Tänk om du en dag fick veta att hela ditt liv varit en lögn, att du egentligen tillhör en annan värld. En värld där det finns troll, vittror och magiska väsen. Det är precis vad som händer i detta spännande äventyr, som tar ett nytt grepp på vad som gömmer sig i svenska skogar och berg. Här blandas myten om bortbytingar med urban fantasy.

I Hallahem, en hemlig stad belägen djupt under ett berg, lever Vitterfolket. De liknar människor på många sätt, men är också väldigt olika oss.

Vitterflickan Torun är tolv år, och en dag råkar hon och hennes bästa vän Auda höra något som inte var ämnat för deras öron. Hallahem är hotat, och någonstans finns en flicka som kan hjälpa dem att rädda staden. Men vem är hon, och varför är hon så viktig?

Tilda lever i en vanlig stad i människornas värld, när ödet plötsligt för henne samman med Torun. Tillsammans med sina vänner ställs de inför svåra prövningar, och snart vilar hela Hallahems framtid på deras axlar. Ju mer de får veta om varandra och sitt ursprung, desto mer blir de varse om att sanningar kan göra mer ont än lögner.

Detta är den första delen i trilogin om Hallahem och Vitterfolket. Den andra delen, Sveket vid sjön, är planerad att komma 2016 och den avslutande Striden i skogen, 2017.

256 pages, Hardcover

First published January 1, 2015

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Susanne Trydal

4 books4 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
12 (16%)
4 stars
29 (38%)
3 stars
28 (37%)
2 stars
6 (8%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 11 of 11 reviews
16 reviews1 follower
Read
June 29, 2018
En bra bok för att lära sig att läsa på svenska. Det är lätt att följa historien och jag gillar verkligen att det finns skandinaviska mytologiska väsen (vitterfolk och rådare).
Profile Image for Antonia.
368 reviews12 followers
August 21, 2015
Troll! Jag gillar troll. En bok som är fylld av troll, dock något moderna sådana. Bokan handlar om Tilda och Torun. Varken Tilda eller Torun känner sig hemma hos sina vänner och sin familj. De sticker ut, är konstiga, passar inte riktigt in. Torun är inte bra på att klättra och kan inte springa lika fort som de andra. Tilda däremot är ovanligt stark, snabb och kan kommunicera med djur genom tanken. Vi får följa Tilda och Torun mot deras oundvikliga möte.
Profile Image for Erik Öhrn.
12 reviews3 followers
July 9, 2015
Best preteen fantasy in quite some time. I'm very fond of the Scandinavian mythology that's blended in, and I like the hidden politics in it. However, I feel that the humans are pictured as "weaker" than the vitter, which was a little bit of an identity throw off for me. I'd rather see us more alike than that. Anyhow, looking forward to the next two parts!
Profile Image for Agnetha Jönsson.
429 reviews7 followers
January 22, 2019
Mysig, spännande med ett äventyr som tar dig till vittrorna till människans värld. Torun blir varse om att ett hot som kommer att förgöra hela hennes värld, Hallahem om inte en flicka som lever ovan jord kan hjälpa till att förhindra katastrofen. Vem är hon och hur ska hon lyckas finna henne?
Profile Image for meandermind.
187 reviews19 followers
May 9, 2017
surprisingly good, but keep in mind it's a children's book and rated as such. I love me some trolls, and the urban fantasy feel works very well.
Profile Image for Anja.
268 reviews
January 14, 2018
Underbar bok som låter oss bekanta oss mer med nordisk mytologi/sägner.
Profile Image for Henric Luth.
12 reviews
December 25, 2022
Had a good story with a lot of different views, quite interesting to follow two so different chatacters through their jouerny.
October 16, 2016
Älskar den nordiska mytologin i boken! Vitterfolk, trollar, magiska väsen och bortbytingar i berättelsen! Att följa två tjejer från två olika världar som båda inte passar i på grund av de är annorlunda får en överraskande avslöjande som avslöjar allting. När man får reda på att man bytte flickorna som spädbarn, en människa hos vitterfolket och en från vitterfolket hos människorna. Trots överraskningen så skapades en fin vänskap mellan dem två. När vitterfolkets existens hotades att avslöjas så försöker tjejerna stoppa det, spännande att läsa!

Tilda och Torun, huvudkaraktärerna som man får följa är två helt olika personer med olika personligheter. Torun är en lugn och försiktigt person som inte har så bra självförtroende på grund av att hon är människa hos vitterfolket, medan Tilda som är väldigt självsäker när hon får reda på sina krafter på grund av hennes arv från vitterfolket. Tyckte om att läsa från bådas sidor där man fick läsa deras upplevelse hur det är att vara annorlunda i en värld där de inte tillhör. Men när Tilda upptäcker vitterfolket och Torun så förändras allting och de två får en väldigt fin vänskap.

Jag gillade den fina vänskapen, vitterfolket och kampen för att dölja deras existens. Jag tycker väldigt mycket om berättelsen och ser väldigt fram emot nästa bok! Jag gillar allt som är gammalt och har mytologi i berättelserna. Det gör boken mer mystisk och intressantare att läsa!

Profile Image for Maria (miamaria_348).
319 reviews8 followers
August 30, 2015
Har läst ut första delen av tre i serien Hallahem - Staden under berget. Jag tror att barnen på 12 & 10 år kommer att gilla den. Jag tyckte i alla fall mycket om den. Kul att det kommit flera böcker med nordiska väsen, jag gillar djupa skogar och troll och vittror och knytt.

Boken börjar med att ett barn byt ut mot ett annat. Tolv år senare får man följa Tilda i människornas värld och Torun i berget. Men kan de i berget leva utan att bli upptäckta av människorna? Myten om bortbytingar blandas med urban fantasy.

Ser fram emot fortsättningen. Fortsättningen Sveket vid sjön, är planerad att komma 2016 och tredje delen Striden i skogen, 2017.
Displaying 1 - 11 of 11 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.