Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Nenäpäivä” as Want to Read:
Nenäpäivä
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Nenäpäivä

2.89  ·  Rating details ·  698 ratings  ·  55 reviews
Mikko Rimmisen kolmas romaani Nenäpäivä kertoo Hakaniemessä yksin asuvasta, ihmisrakkaasta Irmasta.

Paljon emme tiedä, mutta jollain tavalla Irman elämä on liikahtanut sijoiltaan. Ihmisseuran kaipuussaan hän ajautuu soittelemaan ovikelloja sekä omassa naapurustossaan että Keravalla, jonne hän sattumalta päätyy.

Koska ihmisten ovikelloja ei voi soitella ilman syytä, keksii
...more
Kindle Edition, 225 pages
Published November 17th 2014 by Kustannusosakeyhtiö Teos (first published October 2nd 2010)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Nenäpäivä, please sign up.

Be the first to ask a question about Nenäpäivä

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 2.89  · 
Rating details
 ·  698 ratings  ·  55 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Nenäpäivä
Mai Laakso
Mikko Rimmisen Nenäpäivä odotti kirjahyllyssä useamman vuoden lukuvuoroaan ja teki sen todella kiltisti. Yhtä kiltti oli Nenäpäivän päähenkilö Irma, joka asui yksin Hakaniemessä. Hän oli ihmisten keskellä yhtä yksinäinen kuin lukematon kirja luettujen kirjojen keskellä, ei juuri keinoja lähestyä muita. Tosin Irma keksi yhden tavan lähestyä muita ihmisiä, sillä hän päätti ryhtyä taloustutkijaksi ja kierrellä ihmisten asunnoissa tekemässä galluppeja. Siinä hommassa Irma tutustui aika värikkääseen ...more
Ieva
Jan 24, 2016 rated it it was ok  ·  review of another edition
"Sarkanā degundiena" ir grāmata, kura ja būtu filmu tiktu aprakstīta kā "nu tas dīvainais Eiropas kino" - par dīvainajām eiropiešu grāmatām mazāk dzirdēts, lai gan tādas jau nu ir vēl vairāk kā filmas. Šī ir no tām.
Tā sajūta, kad lasi un domā - nu kas tas par sviestu, bet neesi pārliecināts, vai tas ir tiešām sviests, vai tava literārā gaume ir atrofējusies tik tālu, ka neko labu nespēj saprast, un smadznes prasa tikai plaša patēriņa izklaidi. Nu kā skolas laikā, kad dramatiskajā pulciņā lūdza
...more
laura
Aug 09, 2018 rated it liked it  ·  review of another edition
~2,5
Matti Karjalainen
Onko kaikki okei, kysytään Irmalta usein, eikä välttämättä ihan syyttä. Yksinäisyyskö vaivannee keski-iän ylittänyttä naista vai mistä mahtaa olla kyse, mutta joka tapauksessa päähenkilömme ryhtyy soittelemaan tuntemattomien keravalaisten ovikelloja, esittäytyy taloustutkimuksen tekijäksi ja löyttäytyy näin ihmisten seuraan, asuntoihin joiden seinillä raksuttavat erilaiset kellot.

Mikko Rimmisen "Nenäpäivä" (Teos, 2010) on Finlandia-palkittu romaani, joka on saanut runsaasti kiitosta erityisesti
...more
Susa
Nov 14, 2010 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: 2010
Aivan järjettömän hyvä. Rimmisen tyyli, joka Pussikaljaromaanissa ja Pölkyssä on tuntunut päällekäyvältä ja turhan itsetarkoitukselliselta, sopii tähän kuin no, nenä päähän. Sama tyyli tekee Pussikaljaromaanissa ulkopuolisesta kertojasta itseriittoisen oloisen, mutta Nenäpäivässä tapahtumia tarkastellaankin jonkun toisen pään sisältä. Irman ajatuksiin villisti poukkoilevat lauseet ja sanat sopivat.

Tarina on omaperäinen, mutta silti todentuntuinen. Irma alkaa seurankaipuussaan kiertää ovelta
...more
KM
Nov 05, 2013 rated it it was ok  ·  review of another edition
(Arvio, jonka olen kirjoittanut taannoiseen blogiini marraskuussa 2011)

Lääketieteen nobel Mikko Rimmiselle

Otsikko on, tietenkin, uutisankka mutta ei sinällään mahdoton skenaario. Matalaan verenpaineeseen kun ei toistaiseksi löydy tehokasta lääkitystä, mutta omakohtaisen kokemukseni vakuuttamana olisin valmis suosittelemaan jollekin komitealle Mikko Rimmisen Nenäpäivä-kirjan verratonta tehokkuutta verenpaineen nostattajana.

Nobelin sijaan viime vuoden Finlandia-palkinnon voittanut kirja kertoo
...more
Hanna
Odotin Nenäpäivää ihan valtavasti, koska Pussikaljaromaani lukeutuu mun lempikirjoihini ja koska Pölkkykin on aivan loistava. Valitettavasti jouduin pettymään: ei kirja räjäyttänytkään tajuntaa. Jokainen Pussikaljaromaaninsa tai Pölkkynsä lukenuthan tietää, kuinka näissä kirjoissa toistuvat oivaltavat vertaukset, metaforat, Rimmisen itse keksimät sanat sekä epämääräiset jotenkin-ilmaisut. No, Nenäpäivässä sama meininki jatkuu. Jos Rimmistä ei ole aiemmin lukenut, Nenäpäivän kerronta voi varmaan ...more
Janne Paananen
Jul 03, 2017 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: finlandia
"Ymmärsin kyllä, että tuli hirveä määrä umpia ja lampia, mutta puheesta ei vain meinannut tulla loppua."

Nenäpäivän antisankari on Irma. Ilmeisen yksinäinen keski-iän ylittänyt työtön nainen, joka löytää itsensä pimputtelemasta ihmisten ovikelloja esitellen itsensä Taloustutkimuksen kyselijäksi. Siitä sitten sisälle ja kahville ja... jotain pitäisi kai kysyä.

Irmalle sattuu ja tapahtuu. Välillä tuntuu, että hän on Nolojen tilanteiden miehen naispuolinen vastine. Pakonomaisella ovikellojen
...more
Marja
Apr 23, 2013 rated it did not like it  ·  review of another edition
Ihailtavan kekseliäästi Mikko Rimminen käyttää kieltä, mutta se onkin ainoa positiivinen asia, mitä tästä pystyn kirjoittamaan. Samalla se oli kuin olisi rämpinyt verbaalisessa suossa.

Surkuhupaisa Irma ei onnistunut herättämään sympatioita ja koko lukukokemus tuntui niin uuvuttavalta että jaksoin juuri ja juuri lukea luvun kerrallaan. Kun olin tahkonut ensimmäistä 150 sivua melkein kaksi viikkoa, otin itseä niskasta kiinni ja luin loppuun kahdessa päivässä, jotta pääsisin tarinasta eroon.
...more
Mari
Jul 27, 2011 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: books-i-own
Hyvä kirja. Erilainen. Ja jotenkin tuli itsellekin vähän surumielinen ja ahdistunut olo päähenkilön, Irman, hyväntahtoisia toilailuja seuratessa. En myöskään koskaan ole lukenut toista kirjaa, jossa olisi yhtä paljon keksittyjä sanoja, jotka jotenkin sopivat niin hyvin tarkoitukseensa. Myöskin tämä on ensimmäinen kirja, joka sijoittuu hyvin lähellä omia asuinseutujani, niin että tuntui hassulta, kun kirjailija kuvaili tuttuja taloja ja maisemia niin yksityiskohtaisesti.

Aika nopeasti tuo tuli
...more
Mer Vi
Irma ei tiedä itsekään, mikä häntä ajaa rimputtamaan keravalaisten ovikelloja ja tunkeutumaan ventovieraiden ihmisten sohville ja keittiönpöytien ääreen itsetehtyine kyselylomakkeineen. Surumielisen hauska romaani, kieleltään rikas ja yllättävä. Hömeltävä Irma on ihan huippumuija.
Arja-täti
Meidän rappuun tuli smana aamuna lappu kun aloin lukee kirja. Lapussa isännöitsijä ilmoitti että pitää kysyä ovipuhelimessa kuka eikä avata kelle tahansa. Hih. Mielensäpahoittajan ohessa parhaita kirjoja.
Anna-Sofie
I had high expectations of this book - it sounded both charming, touching, and funny. It was neither - well, it was funny in parts, but the over-all picture was that it was too slow, and Irma was simply a pain in the b... - I really wanted to like her, but she was simply so annoying and irritating, I couldn't!
The language was great though and earns the two stars - I loved all the word-pictures and new metaphors!
iixo
Mikko rimmistelee menemään sellaisella sanaähkyllä, että yhdistettynä henkilöiden loputtomaan jahkaamiseen ja mikrotoilailuun se aiheutti mulle niin kosmisia levottomat jalat -oireita, että useaan kertaan piti panna kirja sivuun jokusenkymmenen sivun jälkeen. Mutta oli siinä jotenkin hyviäkin jaksoja.
MariKoo
Yksinäinen Irma tulee lötyäneeksi itsensä talojen ovilta ja kertovansa tekevänsä taloustutkimuksen gallupia: Mitä mieltä olette pähkinöistä? Pidättekö broilerinmaksasta?
Nenäpäivä on inhimillinen kuvaus yksinäisyydestä ja kaipuusta toisen ihmisen luo, rupattelemaan niitä näitä kahvikupin ääreen, myötäelämään. Se on samaan aikaan jotenkin omalla tavallaan surullinen mutta kuitenkin lohdullinen.
Sakari Lehtonen
Aiheeltaan tylsä ja kerronnaltaan hidas kuvaus päällisin puolin ei-mistään - päähenkilönään keski-ikäinen nainen, joka käy soittelemassa tuntemattomien keravalaisen ovikelloja. Luin kirjan loppuun vain, koska halusin nähdä mihin tarina vie, ja loppua kohden ideaa alkoi jo hahmottuakin. Kielellä ”leikittelevä” tajunnanvirta on rasittavaa muutamia tehokkaita kohtauksia lukuun ottamatta.
Sirkkis
Kaksijakoinen lukukokemus. Toisaalta tarinan päähenkilön, Irma, jahkailu ja törmäily oli raivostuttavaa, samoin Rimmisen uudissanaverbit. Toisaalta kirjassa oli huumoria, joka minua miellytti sekä jännitystä, joka pisti lukemaan eteenpäin, jotta sai tietää miten asiassa kävi.
Pinja Luoma
Haluaisin uskoa etten vaan tykännyt kirjoitustyylistä, mutta sanon silti, että oli kyllä yksi huonoimpia kirjoja mitä olen lukenut.
Tomi
Jan 08, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Pidin ensilukemalla enemmän kuin nyt toisella kierroksella. Erittäin hyvä kyllä edelleen.
Annamariah
Irma on idiootti, jolla on elämänhallinta pahasti hukassa. Hän ei hallitse ollenkaan sanojaan eikä tekojaan, ja hänen aivonsa toimivat (sikäli kuin ne ylipäätään toimivat) hyvin omituisella tavalla.

Kirjan lähtöasetelma (yksinäinen nainen alkaa soitella tuntemattomien ovikelloja tutkimushaastattelijaksi tekeytyen) kuulostaa erittäin lupaavalta, mutta toteutus ontuu pahasti. Koko romaani on pelkkää Irman tajunnanvirtaa, joka käy ennen pitkää todella raskaslukuiseksi. Pisteitä on käytetty todella
...more
Joni
Olisin halunnut tykätä tästä, mutta vaikka päähenkilö olikin ihan sympaattinen ja tarinassakin jotain itua, yksityiskohtiin takertuva kerronta vain oli liian raskasta.
Mika Auramo
Mar 31, 2011 rated it it was ok  ·  review of another edition
Recommends it for: Rimmisen tyylistä pitäville
Vuonna 2010 Finlandia-palkittu Nenäpäivä ei oikein jaksa vakuuttaa. Jollain tavalla yhteiskunnallisesti syrjäytyneen keski-ikäisen mielenvikaisen Irman toilailut Helsingin ja Keravan välillä eivät jaksa sytyttää eivätkä herättää empatiaa.

Kertomus siis sijoittuu Helsingin Kallioon ja Keravalle, jonne hetken mielijohteesta bussin kyytiin hypännyt bimbo matkaa hakemaan jotain kukkasenreteletta. Aikansa – muutaman kuukauden – väliä bussilla sahailtuaan aikamiespoikansa kärrynkottero avittaa matkaan
...more
Timo
Dec 20, 2014 rated it did not like it  ·  review of another edition
Kirjan ”sankari” on Irma, keski-ikäinen luuseri, joka saa jostain päähänsä esittää mielipidekyselyiden tekijää saadakseen kontakteja tuntemattomiin henkilöihin. Vähitellen tämä kontaktinhaku alkaa muistuttaa enemmänkin vainoamista.

Kirja on kirjoitettu kokonaan erittäin omaperäisellä tajunnanvirtatekniikalla, ja se on selvästi luovan ja taitavan kirjoittajan tuotosta. Mukan on värikkäitä onomapoeettisia ja muuten erikoisia keksittyjä sanoja. Eri asia onko koko ajan vastenmielisemmäksi muuttuvan,
...more
Jani
Nov 03, 2013 rated it it was ok  ·  review of another edition
While I did not much enjoy the only novel I had read from Rimminen (Pussikaljaromaani), I decided to give him another try as fates seemed so declined to propose, after all I ran into a cheap copy of this novel close to the day that gave it its name and a reasonable price. Some might call this a marketing campaign, I prefer fates.

I enjoyed this a good bit more. While I still could not really feel much connection to the characters (not that he means to create one) and overall the events unfolded
...more
Outi
Oct 31, 2010 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: finnish, read-in-2010
Ongelmallinen tapaus, 3,25 tähteä noin. Lukeminen lähti käyntiin hyvin, kirjoittaahan Rimminen osaa ja hyvin. Mutta sitten eteen tuli ilmiö, jonka myöhemmin ymmärsin olevan mahdollisesti sama kuin joillain lähipiirissäni oli Pussikaljaromaanin kanssa. Venytetyt lauseet, sanoilla taiturointi, mielen sisällä liikkuminen ja henkilöiden ajatusten keskeytyminen ympäristön yksityiskohtien vuoksi, kaikki se mikä esikoisessaan viehätti!, aiheutti Nenäpäivässä sen, että lukeminen jähmettyi, ei soljunut ...more
Niko-Janne Vantala
Esikoisellaan "Pussikaljaromaani" Rimminen oli Finlandia-ehdokkaana ja tällä uusimmallaan hän sitten pokkasikin kyseisen pystin. Siinä missä Pussikaljaromaani oli verbaalista akrobatiaa (jopa anarkiaa) ja joutilaisuuden kuvausta, tämä uusin keskittyy lähinnä siihen pelkkään joutilaisuuteen. Juuri mitään ei kirjassa tapahdu. Toki Rimminen onnistuu kuvaamaan elävästi tunnetiloja ja sielunmaisemia, mutta kun kahvikupillisen ryystämistä ja ikkunaan tuijottelua kuvailee kymmeniä sivuja, ei voi oikein ...more
Annina
Nov 06, 2014 rated it did not like it  ·  review of another edition
Nenäpäivä kertoo Irmasta, jolla on selkeästi vähän vaikeaa elämässään, tai on muuten vain pahassa paikassa elämässään. Irma tupsahtelee vieraiden ihmisten koteihin ja esittää huonolla menestyksellä taloustutkijaa. Sen lisäksi Irman poika käyttäytyy vähän oudosti ja kaikki loppujen lopuksi menee vaan hieman vinksalleen.

Olen lukenut Rimmisen Pussikaljaromaanin muutama vuosi sitten, ja se oli mielestäni parempi kuin Nenäpäiväkirja ja Irman seikkailut. Jotenkin oli vaikea päästä selvyyteen Irman
...more
Teemu
Dec 27, 2011 rated it did not like it  ·  review of another edition
Kielellisiä kikkailuja, jotka eivät loppujen lopuksi ole erityisen omaperäisiä tai nokkelia, kunhan vaan ovat sen vuoksi ettei tarinan onttous paljastuisi. Mutta sekään ei riitä, vaan totuus on ettei tarinassa ole mitään mielenkiintoa, henkilöt - varsinkin päähenkilö - ovat täysin yksiulotteisia ja persoonattomia hahmotelmia, jotka vaeltavat paikasta toiseen ja näille tapahtuu asioita joihin he oikeastaan eivät edes reagoi. Henkilökuvauksessa ei ole logiikkaa, nämä eivät ole eläviä ihmisiä.

...more
Päivi
Nov 27, 2011 rated it did not like it  ·  review of another edition
No ei uppoa Rimminen, ei. Ei uponnut Pussikaljaromaani ja tämä upposi vielä huonommin. En voi käsittää, että tästä on annettu Finlandia-palkinto. Ihan sama kuinka paljon kielellä kikkailee, jos tarina ei kanna yhtään, ei mitkään mötkeän pötkeät kielelliset krumeluurit ja suikean puikeat uudissanat noin niinkun auta. Päähenkilöstä tuli mieleen naispuolinen Mr. Bean, nolojen tilanteiden nainen, joka vaan ei ollut edes hauska. 150 sivun kohdalla mietin jo, että jätänkö kesken, mutta kun ei se ...more
Marja
Dec 27, 2011 rated it really liked it  ·  review of another edition
Minua hämmentää tämä. Rimmisen teksti on neroutunutta, silti sain eläytymyksestä kiinni vasta toisella aloittelemisella. Sittenkin jo polunpäässä sisäydyin Irman aivorakenteisiin, mikä ei ollut pilkkeenkään vertaa mukavaa. Etenkään ei oma-aloitettujen sattumussumien pyörrytyksessä. Kaikki meni farssiksi, Irma alkoi vaivauttamisen päälle hävetyttää. Mutta miksi, mitä kokemus kertoi Irmasta, mitä Rimmisen lukijasta? Neljä pistettä pahkakelloille, naisten väliselle ystävyydelle ja ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Goodreads Librari...: Book should be deleted or combined 3 14 Oct 15, 2016 04:33AM  

Readers also enjoyed

 • Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
 • Taivaanpallo (Angus, #1)
 • Juoksuhaudantie
 • Paperilla toinen
 • Vadelmavenepakolainen
 • Sirkka
 • He eivät tiedä mitä tekevät
 • Lopotti
 • Metsäjätti
 • Miniä
 • Naiset joita ajattelen öisin
 • Akvarelleja Engelin kaupungista
 • Jää
 • Miten maailma loppuu?
 • Tosi kivat juhlat
 • Bolla
 • Everstinna
 • Rakkaudenhirviö
See similar books…
No trivia or quizzes yet. Add some now »