Jump to ratings and reviews
Rate this book

Ρηλάξ! και άλλες ιστορίες

Rate this book
Κατέβηκα στον Πειραιά, άφησα το αυτοκίνητο , ανέβηκα στο καράβι, κατέβηκα στην καμπίνα, άφησα τις βαλίτσες κι ανέβηκα στο κατάστρωμα για να χαρώ τη θέα. Το υπερωκεάνιο θα ξεκινούσε σε μισή ώρα. Προς το παρόν η μόνη θέα που είχα ήταν το Τελωνείο του Πειραιά, αλλά αυτό δεν είχε σημασία. Ένιωθα σπουδαία, όταν ένας καμαρότος ήρθε και στάθηκε μπροστά μου.
- "Τι κάνετε εδώ;" με ρώτησε
- "Ρηλάξ", είπα.

234 pages, Paperback

First published January 1, 2009

1 person is currently reading
17 people want to read

About the author

Freddy Germanos

20 books60 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
8 (17%)
4 stars
14 (29%)
3 stars
20 (42%)
2 stars
3 (6%)
1 star
2 (4%)
Displaying 1 - 6 of 6 reviews
Profile Image for GreekReaders.
146 reviews19 followers
July 19, 2021
Θα έβαζα πέντε αστέρια επειδή μου αρέσει η πένα του Γερμανού, αλλά οι ιστορίες με το θείο Ακύλα δεν ταιριάζουν στο γενικότερο εύθυμο ύφος του βιβλίου, που πρέπει να πω ότι ξεκινάει πολύ δυνατά, αλλά στην πορεία το χάνει.
445 reviews3 followers
February 20, 2023
Κάποιες από τις ιστορίες είναι ενδιαφέρουσες αλλά οι τελευταίες δεν μου άρεσαν. Είναι πολύ ενδιαφέρον πως κάποια από τα πράγματα που ενοχλούσαν τότε όπως κακή ποιότητα του αέρα στις πόλεις, μολυσμένες τροφες, άγχος τα συζητάμε 60 χρόνια μετά. Είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη της ελληνικής πραγματικότητας πριν από 60 χρόνια και τι απασχολούσε τον Έλληνα αλλά μέχρι εκεί. Σε κάποιες ιστορίες γελάς, κάποιες δεν τις καταλαβαίνεις, κάποιες είναι αδιάφορες.
Profile Image for Κατερίνα.
Author 11 books62 followers
March 2, 2024
Ο ευθυμογράφος της καρδιάς μας!

Το λάτρεψα!
Profile Image for Bella Baxter.
704 reviews
December 4, 2025
Η συλλογή διηγημάτων "Ρηλάξ! και άλλες ιστορίες" του Φρέντυ Γερμανού μας μεταφέρει σε διάφορα μικρά, καθημερινά σκηνικά, μέσα από τα μάτια του δημοσιογράφου/παρατηρητή. Το κεντρικό διήγημα, "Ρηλάξ!", μιλάει για ένα ταξίδι με πλοίο και τη συνάντηση με έναν καμαρότο, εστιάζοντας στην ανάγκη του ανθρώπου για ξεκούραση και ηρεμία μέσα στην τρέλα της ζωής. Άλλες ιστορίες καλύπτουν θέματα όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, οι μικρές παραξενιές της ζωής και οι στιγμές που μας κάνουν να σταματάμε και να σκεφτόμαστε. Ουσιαστικά, κάθε ιστορία είναι μια μικρή, αυτοτελής παρατήρηση της ελληνικής πραγματικότητας, γραμμένη με έναν ανάλαφρο, χιουμοριστικό τόνο, που όμως κρύβει πίσω του μια πιο βαθιά ματιά στα πράγματα. Δεν υπάρχει μια κεντρική πλοκή που να ενώνει τα πάντα, παρά μόνο η διάθεση του συγγραφέα να μοιραστεί στιγμιότυπα και σκέψεις.
Τα κείμενα αυτά ψάχνουν να βρουν την ομορφιά και το νόημα στις απλές στιγμές. Ο συγγραφέας ρίχνει φως στις ανθρώπινες παραξενιές και τις ανάγκες μας. Μιλάει για την ανάγκη να πατάμε "φρένο" στη ζωή και να απολαμβάνουμε το τώρα. Τα μηνύματα είναι θετικά, αν και μερικές φορές μένουν στην επιφάνεια.
Ο Γερμανός γράφει απλά και άμεσα. Η γλώσσα ρέει φυσικά και τα κείμενα διαβάζονται γρήγορα. Το χιούμορ είναι παρόν, αν και κάπως παλιομοδίτικο ίσως για κάποιους. Το ύφος είναι ευχάριστο, αλλά χωρίς να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο λογοτεχνικά.
Οι χαρακτήρες είναι καθημερινοί άνθρωποι – επιβάτες, υπηρέτες, γνωστοί. Είναι συμπαθείς, αλλά δεν υπάρχει το βάθος που θα βρούμε σε ένα μυθιστόρημα. Λειτουργούν κυρίως για να περάσουν το μήνυμα της κάθε ιστορίας.
Συνολικά, μιλάμε για μια χαλαρή ανάγνωση. Θα περάσετε ευχάριστα τον χρόνο σας, ειδικά αν σας αρέσει το στυλ του Γερμανού.
Δεν θα σας καθηλώσει, αλλά είναι μια καλή επιλογή για ένα διάλειμμα.

Η ιστορία με το καφέ που δημοσιεύτηκε το 1978 όταν η τιμή του αυξήθηκε 45% , τρομερά επίκαιρη !!!
Displaying 1 - 6 of 6 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.