Jump to ratings and reviews
Rate this book

Bantustan

Rate this book
BANTUSTAN is an illustrated travelogue, novel, atlas and encyclopedia. It is at once a textbook for independent travel in Africa, an illustrated atlas, a collection of life stories, an intimate confession, a list of little secrets and shame. Alternating between three narrators, it is a story of division, isolation and contact. Bantustans were reservations for Black Africans set up by the apartheid regime; in this book, bantustans refer to the bubbles in which we all live our lives. The three protagonists, as well as the people they encounter along the way, are constantly struggling to escape these multi-layered bubbles – of ego, family, social circle, class, race, religion, ethnicity, language, nationality etc – and establish contact with the rest of the world. Such attempts are often painful and sometimes downright disastrous, leading to a series of conflicts, disappointments and crises, but ultimately confirming the possibilities and importance of human connections.

With a collection of maps, infographics and data visualizations for non-linear reading, BANTUSTAN is an example of ergodic and interactive literature. Readers can choose how to move through the book: in the traditional linear fashion, or using the maps as visual interfaces for skipping from one story to another. The maps represent a tapestry of pictograms, ideograms, scripts, labyrinths, emblems, motifs, secret messages and hidden clues for the reader to discover and decipher.

BANTUSTAN contains a total of 32 full-page illustrations (19 of which are maps), as well as 25 smaller illustrations/glyphs.

360 pages, Hardcover

First published May 12, 2015

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Lazar Pascanovic

5 books28 followers
An engineer by education, a vagrant by vocation, and an omnivore by interests. In early 2005 he co-founded The Travel Club, a community of travelers, explorers and creators built on the ideas of free sharing, free movement, and building personal connections with the world. He has visited 50+ countries, lived in 5, hitchhiked tens of thousands of kilometers, and is capable of fairly fluent miscommunication in five languages.
𝐁𝐀𝐍𝐓𝐔𝐒𝐓𝐀𝐍 is his only book in English, hopefully with more to come. Or not.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
141 (67%)
4 stars
46 (22%)
3 stars
9 (4%)
2 stars
5 (2%)
1 star
7 (3%)
Displaying 1 - 30 of 31 reviews
Profile Image for Boris Maksimovic.
84 reviews46 followers
May 17, 2015
Prije nego što će Bantustan postati knjiga pratio sam tekstove koji će kasnije poprimiti čvršću formu na blogu Kluba putnika. Ti tekstovi su mi uljepšali čitavo jedno ljeto, jer mi je svaki dan počinjao sa njima.

Kasnije će me oni i natjerati da se upoznam sa ljudima koji su ih pisali i da ih svako malo počnem smarati pitanjima kad će više ta knjiga izaći. I prije nego što je izašla dobio sam rukopis za čitanje koji sam pročitao za dan ili dva. A to je još bio goli rukopis, bez svih onih ilustracije i mapa što se nalaze u ovom štampanom izdanju.

To što su autori putovali tri mjeseca kroz Afriku samo po sebi ništa ne znači. Upoznao sam ljude koji su putovali mnogo više, ali njihova površnost nije bila ništa manja. Ni to što se na knjizi radilo skoro pet godina ne mora ništa da znači, načitao sam se vala knjiga koje su i duže nastajale, a bolje da nisu.

Ono što vrijedi jeste da je u ovu knjigu stalo mnogo onog krvavog života, onog života kad čovjek shvati da između Balkana i Afrike i nema neke pretjerane razlike, samo su kulise drugačije. Vrijedi i to da je ova knjiga još i prije nego što je postala knjiga povezala neke ljude sa ova dva nesrećna kraja svijeta, ali nema neke vajde od mog prepričavanja. Puno bolje će biti da sami uzmete ovu knjigu i vidite šta sve putovanje može da bude, šta putopis može da bude i šta, na kraju, život može da bude. Zato ću prekinuti ovdje jer mi malo fali da potonem u patetiku (jebiga, mnogo sam vezan za ovu knjigu), a to nam nikako ne treba.
1 review
May 25, 2015
Bantustan je pomalo neobican putopis, pisan iz perspektive tri razlicita autora, svaki od njih sa svojim specificnim stilom. Ponekad je malo konfuzno za pratiti ali prica me potpuno opcinila i procitao sam je prakticki u jednom danu. Ilustracije i mape su sjajne i svakako nesto sto se ne vidja cesto u "klasicnim"
putopisima. Afrika je cesto zapostavljena od nasih putnika i putopisaca pa svima njima(a i ostalima) preporucujem da procitaju ovu sjajnu knjigu.
Profile Image for Smiki.
6 reviews1 follower
August 23, 2019
Knjiga koja vas poveze sa likovima iz komsiluka koji su skupili muda i krenuli na neuobicajenu avanturu. NJihove veze sa drugim ljudima, sirovost pripovedanja, manjak ulepsavanja iskustava, prelepi vizuali...

Topla preporuka za sve, pa i za one koji ne vole putopise. Momci su prelili deo svoje duse u tu knjigu.
Profile Image for Klara.
2 reviews
October 18, 2015
Namesto recenzije citiraću uvaženog g.Froma:

Moderan čovek je preoblikovao sebe do nivoa robe. Doživljava svoju životnu energiju kao investiciju koja mu mora doneti profit. On je otuđen od sebe, od svog bližnjeg i od prirode. Njegov glavni cilj je korisna razmena veština, znanja, njegovog "paketa ličnosti" sa drugima koji su jednako spremni za poštenu i korisnu razmenu. Život nema nikakvog cilja sem da se kreće, nikakvog principa sem principa korisne razmene, nikakvog zadovoljstva sem trošenja.
Profile Image for Charlotte Acrobat.
6 reviews21 followers
May 12, 2015
Obično ne volim čitati putopisnu literaturu.
Obično ne volim čitati s ekrana.

Ovu putopisnu knjigu sam pročitala na ekranu kompjutera u PDF-u, tolikom brzinom da mi je bilo žao što nisam dovoljno dugo uživala u njoj. Jedva čekam da primim papirno izdanje u svoje ruke i ponovim gradivo.
Profile Image for Semra.
4 reviews3 followers
December 8, 2015
Afrika je druga planeta. Putovati kroz nešto neizmjerno nepoznato (i to uglavnom autostopom) je ogroman izazov. Napraviti OVAKVU enciklopediju takvog putovanja ne izgleda kao ništa manji.
Među ovim koricama sam našla mnogo hrabrosti, iskrenosti, posvećenosti, ljudskosti. Putnici, hvala.
1 review
June 25, 2015
Toliki hype za nešto što je iskreno prosek. ˛˛Sheruje'' se preporučuje masovno, priča...kako neko pomene putovanje mora se desiti da se neko utrpa i preporuči ovo. Okej ima gde bude interesantno avantura i tako ali neki delovi su dosadni do bola. Stil reportažno novinarski. 1* zbog diskriminatorsko potcenjivačkog naslova!
Profile Image for Nataša.
141 reviews
April 9, 2016
Za početak, nešto drugačije, potpuno osvežavajuće i nesvakidašnje.
Priča - iskrena, nenašminkana, često surova, ali zanimljiva, pitka..stiče se utisak da ste i sami na putovanju, da zajedno sa autorima proživljavate svaki trenutak.
Svaka čast momci, niste pogrešili što ste objavili knjigu..
Blog je in, ali knjiga je knjiga <3
Profile Image for Goran.
52 reviews13 followers
February 5, 2017
Discover dozens of small new strange worlds from interesting point of view :)
Profile Image for Uros Sivic.
3 reviews
June 17, 2015
Lako zabavno stivo sa univerzalnom porukom opsteg tipa. Dusu dalo za citanje pod suncobranom dok pece. Ortak vec pokupio moj primerak da nosi u prestojecu putnicku kucu na Atinsku zegu :)
Profile Image for Doktor Zeus.
1 review
January 26, 2016
Osećam da tu nešto ima neka jaka poruka od koje zastaje knedla a nikako da skontam šta su mladi autori želeli da nam poruče :-/
1 review8 followers
March 5, 2021
Bantustan je sirovo svedočenje.
Zato ga i smatram moćnom datotekom sećanja, memoara, osećanja i opažanja. Bantustan je po meni jedna iskrena studija ljuskog stanja, iako su možda momci negde nešto dodali ili oduzeli. Tako se i pišu priče, iz subjektivne perspektive nekoga ko je zatečen, ko je u afektu, ili ko spoznaje sebe kroz druge ljude i situacije u kojima se našao nespreman. Mi kao čitaoci možda jesmo putovali sa njima kroz Afriku i zemlje "trećeg sveta" koje iz opisa jako liče na Balkan. Međutim, moj fokus je više bio na njima trojici i tome kako oni "putuju u svojim glavama", kritika za sebični pokušaj inicijacije koji se poput lajt-motiva provlači kroz L-ove fragmente sage i podseća ga da se vrati sadašnjem trenutku, a koji se odnosi ne samo na njih trojicu kao "putnike samospoznaje", nego i na nas, koji kroz njihove neišmirglane priče sudimo njihove odluke, slabosti i iskalkulisane poteze, dok ujedno hvatamo sebe u introspekciji gde bismo mi možda uradili isto, ili čak i gore! Tako prihvatamo i njih kao nestabilne naratore, a i sebe kao saučesnike i putnike svojih sopstvenih saga. Možda "putovanje služi da ti pronađeš sebe, a svet mu dođe kao tvoj poligon za samoostvarenje", i možda svi mi nesvesno tragamo za "emocionalnim turizmom", ali nije sve ni tako egocentrično kao što izgleda. Nekad se i "otvore neki mali prolazi između udaljenih tačaka" i svet život postane malo manje konfuzno, nepoznato i napaćeno mesto : )
Profile Image for Srđan.
Author 10 books15 followers
September 23, 2018
Čitajući sjajan putopis “Bantustan” u izdanju Kluba Putnika, nešto je u meni proradilo, tačke se povezale, emocije i sećanja navrnuli napolje, i tako pričajući sam sa sobom kroz pisanje, odlučio sam da ispričam sopstvenu priču o putovanjima (imaginarnim i fizičkim) i nekim izazovima koji ih prate...

“Dodir sa drugim ljudima i (mikro) svetovima kroz iskustvo pisaca Bantustana mi se čini da je stalno bio na klackalici između guranja nosa u tuđe živote (i patnju), i stvaranja „malih prolaza”, veza i konekcija između ljudi. Odnosno, jedno moralno pitanje.”

“I odakle sve to, taj nemir i radoznalost. Odatle i Tahiti, Afrika, čak i naučna fantastika. Zapravo, verujem da sci-fi literatura istražuje baš to, odnos prema drugome. Čitajući o kolonijalizmu, razmišljao sam o dalekim svetovima i alternativnim društvima, i obratno. Herbertova Dina mi tako strašno miriše na Saharu, koju želim da vidim jednog dana, sve uz zvuke benda Tinariwen u pozadini.”

Pročitajte ceo tekst na: http://www.klubputnika.org/zbirka/blo...
Profile Image for Jessica Russell.
Author 2 books19 followers
May 29, 2021
This book was amazing, really. It’s hard to fit into a genre and I don’t think I even want to try to make it fit! It really is its own genre. It’s similar to a travelogue, but to call it ONLY a travelogue does not do it justice. It’s really also like reading a diary or memoirs, but then also almost like a work of fiction as well. The maps and graphics are awesome and they tell their own story. This is really one of the most entertaining books I’ve read in a long time and in my opinion, it would be very hard for anyone to put it down once they start reading. It really makes you think and shows multiple viewpoints on a variety of topics, which is one of the best ways to broaden your mind. I would recommend it to anyone, it is a really great book.
Profile Image for Danny Lamar.
48 reviews1 follower
June 6, 2021
This book was recommended to me by an author who has become one of my favorites and I didn't get a chance to read it until over the Memorial Day holiday. It is a fantastic book and I would recommend it to anyone. It's very hard to explain the genre because it's kind of like a blend of different genres. It's sort of like a diary, and also like a travelogue. I never read anything exactly like it before but I hope I get to read something like it again! It's just very different and unique and that's what I always search for with books. Sometimes they all seem the same and they blend together, but this one will always stand out in my mind. It's definitely a top-notch book.
Profile Image for Ivan.
4 reviews
May 12, 2020
Ne čitam putopise, ali prijatelji su mi doslovno stavili ovu knjigu u ruke i natjerali me da je pročitam. I pročitao sam. Postoje stvari koje bi se mogle bolje realizirati u književnom smislu, ali dajem pet zvjezdica jer rad ocjenjujem u cjelini: pisanje, crtanje, ideja, tema, putovanje, originalnost, smjelost, iskrenost, poruka i, u konačnici, zaokruživanje, kombiniranje svih tih elemenata u jedan proizvod koji je napravljen , kako kaže jedan od junaka knjige, "od komadića". Ova je knjiga ovdje da traje. Kapa dole.
Profile Image for Mohamed Omar.
68 reviews12 followers
June 1, 2021
I was never a fan of travel literature, but this one got me hooked from the very first page. The narration, illustrations, maps, QR codes - everything is seamlessly intertwined into a single story made up of dozens of separate narrative lines. Not to mention all the interesting (and often uncomfortable) questions it raises about today's world.
Profile Image for Denise -Marie.
111 reviews24 followers
July 25, 2021
Three distinctively different young men - unknown to each until they embark on a life changing intrepid hitchhiking exploration into the Bantustan of Africa in 2009/2010. Equipped with ever changing passports from Serbia; it reads as an interactive travelogue with text, maps & Qr codes; navigating perceptions from all sides with a goal of "understanding, connecting, and creating value."
January 13, 2019
Jedan od najboljih putopisa koje sam ikada pročitala! Ubrzo je postao i deo moje pažljivo birane zbirke.
Profile Image for RainLady777.
72 reviews
June 7, 2021
This was a highly enjoyable book. Very different. Crossed many genres! Unique and interesting.
Profile Image for Ivana Tomić.
23 reviews4 followers
February 23, 2023
Ovo nije obična knjiga, ovo je umetničko delo. Prelepa sinteza literalnog i vizuelnog, knjiga koja će vam pričati i sa kojom ćete pričati.
1 review
July 29, 2015
Ovo je kvaziangazovani bs sladunjavih pricica. Nekad smo imali S.Pesica, I.Sekulic ili R.Petrovica... a danas? Danas svako pise knjige i misli da je pisac i mislilac pride. Hiperinflacija izdavastva.

Srecom poklon je pa nemam zaliti za ovih par stotina. Kvalitet korica i papira za 5, steta posecenog drveta :(
Profile Image for Branko.
27 reviews
February 4, 2016
Neverovatna priča mladih pustolova o lepotama i užasima Afrike. Iako je fabula na momente plitka i nepovezana mora se skinuti kapa za netipičan stil naracije i multimedijalnost knjige (qr kodovi, mape, rečnici).
Profile Image for MM.
18 reviews
September 2, 2015
Pre svega lepa knjiga, vrlo inspirativna i zanimljiva.
Displaying 1 - 30 of 31 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.