In Californië stapt een jongen in een sportwagen, geeft gas en komt terecht in het verleden. In een woestijn in New Mexico ontvangt een vrouw bericht van een buitenaardse beschaving. En in Afghanistan bouwt een gevangengenomen ingenieur een robotpak en ontsnapt.
Voor Hollywood is het gesneden koek, maar achter deze duizelingwekkende scenario's schuilt de intrigerende wereld van wetenschap en technologie. Zullen wij ooit met een ruimteschip een bezoekje brengen aan een ander sterrenstelsel, zoals in Star Trek gebeurt? Bestaat er een parallel universum waarin je een heel ander persoon bent? Wie hoopt van wel, moet Robots, aliens en popcorn lezen, een boek dat laat zien dat de toekomst allang begonnen is.
George van Hal (1980) is sterrenkundige, sciencefictionfan en wetenschapsredacteur bij de Volkskrant. Hij spreekt regelmatig op radio, televisie en in publiekslezingen over wetenschap.
Als je geïnteresseerd bent in populaire wetenschap, vaak Sci-Fi films kijkt en weleens een beetje zelf nadenkt dan valt er in dit boek eigenlijk niet veel nieuws te lezen. Ik had zelf eigenlijk graag meer meningen dan toelichting gezien, maar ik ben dan waarschijnlijk ook niet de doelgroep van George.
Als je weleens een science fiction film of serie kijkt en je bent te snel afgeleid om een serieus populair wetenschappelijk boek of artiel te lezen, dan is dit een fijn boek dat leest als een soort blog over popuair wetenschappelijke thema's in films en series. Serieuze thema's lekker kort door de bocht toegelicht aan de hand van films.
Ook al heeft dit boek voor mij niet veel te bieden, ik vind het wel een goed boek omdat George van Hal heel goed complexe onderwerpen simpel weet toe te lichten. Het kan anderen serieus op het spoor van de wetenschap zetten zonder dat ze een enorm steile horde over moeten en dat kan ik alleen maar toejuichen.
En gelukkig heeft van Hal bonus features toegevoegd aan zijn boek. Een stukje over wetenschappelijk adviseurs bij films en een soort IMDB film recensies die lekker persoonlijk vanuit de schrijver zijn geschreven. Dit vond ik het leukste gedeelte van dit boek. Dus...
Drie sterren voor de stichtelijke inhoud, het vereenvoudigen van complexe thema's en het vermaken van een populair wetenschappelijke snob.
George van Hal bespreekt in zijn boek de wetenschap die voorkomt in films. Wat is fantastie, wat kan wel, wat kan misschien? Het is nooit een aanklacht op films als ze fantasie gebruiken of losjes omgaan met natuurkunde. Door het enthousiasme voor de wetenschap en voor films maakt dit een erg leuk boek om te lezen, waarbij je echt wel wat nieuwe dingen leert. Van Hal toont dat hij veel kennis heeft van de filmgeschiedenis, van huidige stand de wetenschap en de meer obscure theoriën. Grootste nadeel is haast dat het boek te kort is om nog meer films te bespreken.
De stijl en toegankelijkheid deed me enorm denken aan Lieven Scheire, die op dezelfde manier wetenschap weet leuk te maken. Albert Einstein zei ooit "If you can't explain it simply, you don't understand it well enough." Laat het dan duidelijk zijn: George Van Hal snapt wetenschap en ik zou mijn linkerbeen willen geven om eens met hem op café te gaan.
Als Star Wars en Matrix fan, vraag ik me af en toe wel eens af hoe realistisch sommige scenes of zelfs heel de verhaallijn is. Dit boek geeft een antwoord. Ieder hoofdstuk start met een korte scene uit een film en dat wordt nadien op wetenschappelijke wijze uitgelegd. Het is geen gemakkelijk boek want er komt heel wat fysica en astronomie aan te pas, maar iedereen die niet vies is van quantummechanica, de relativiteitstheorie, wormgaten en aliens, drones en cyborgs, kan van dit boek genieten. Achteraan staat ook nog een mooi lijstje sf films die in het boek voorkomen of die de moeite van het vermelden waard zijn.