Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Ulama Yang Bukan Pewaris Nabi” as Want to Read:
Ulama Yang Bukan Pewaris Nabi
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Ulama Yang Bukan Pewaris Nabi

3.63  ·  Rating details ·  51 ratings  ·  14 reviews
Ulama yang mewarisi Nabi, mereka akan mengambil sikap seperti sahabat yang berjumpa dengan Huzaifah alYAmani (penjaga senarai nama orang munafik) dan bertanya, "apakah aku dalam senarai orang munafik atau tidak?"

Ini berbede dengan ulama yang tidak mewarisi sifat Nabi, kerana mereka akan bertanya, "apakah si fulan itu, si fulan ini tersenarai orang munafik atau tidak?"

Dunia
...more
Paperback, 216 pages
Published 2015 by Ilham Books

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Ulama Yang Bukan Pewaris Nabi, please sign up.

Be the first to ask a question about Ulama Yang Bukan Pewaris Nabi

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.63  · 
Rating details
 ·  51 ratings  ·  14 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Ulama Yang Bukan Pewaris Nabi
Luqman Tarmizi
May 04, 2015 rated it liked it
Meletakkan harapan yang tinggi pada buku ini, tapi ternyata buku ini sekadar himpunan artikel Ustaz Wan Ji seputar masalah dan sikap beragama kita. Aku mengharapkan beliau akan mengolah dan membahas secara terperinci akan konsep ulama itu sendiri, tapi ternyata meleset.

Bagi yang sudah biasa dengan idea-idea Ustaz Wan Ji, buku ini sekadar bahan bacaan ringan. Tapi bagi yang ingin membaca sudut pandang beliau dalam mengkritik cara beragama Muslim di Malaysia, buku ini bagus untuk mencabar minda
...more
Naim AlKalantani
Jul 11, 2015 rated it liked it
Tulisan pendek-pendek yang mudah. Aku ingat Wan Ji tulis secara serius dan menjawab persoalan. Tetapi ada kalanya memberi soalan kembali.

Untuk diriku yang agak tegar follow-up kejadian Wan Ji, buku ini ibarat ulangkaji sahaja apa yang telah Wan Ji sebut dalam blog dan Lepak Maqasidnya.

Satu-satu bab tidak dikupas secara total dan tuntas. Ada bab yang isunya sama dibincangkan. Dan ada isu yang hanya dipersoalkan tanpa diselesaikan.

Tapi buku ini enak dan lazat dikunyah oleh sang pemula pemikiran
...more
Calvin Ohsey
Dec 30, 2018 rated it really liked it
Antara buku Wan Ji yang terbaik setakat ini saya baca. Perbahasan yang agak penting namun bersifat menyeluruh untuk semua termasuk bukan Islam.

Kelebihan buku ini terletak kepada cabaran Wan Ji serta kritikan terhadap cara dan pola berfikir amalan ulama Islam mahupun umat Islam dalam mendepani pelbagai isu.

Kelemahan buku ini adalah berkaitan dengan isu kebebasan beragama. Wan Ji berani mengutarakan beberapa cadangan ringkas mengenai idea peranan jabatan agama mahupun idea Islam yang bersifat
...more
Naqiuddin Ansarullah
Sep 12, 2015 rated it it was ok
Shelves: 2015
Sebelum membacanya, saya menyangkakan buku ini akan menghadirkan kritikan yang keras dan idea kritikal kepada agamawan, namun sangkaan saya itu meleset.

Penulisan sangat simple, hujah yang longgar dan banyak pengulangan idea. Contohnya, isu autoriti menerangkan agama, kemudian membawa kepada mengkhilafi ijmak bukan larangan, bukan hanya ulama' boleh menerangkan Islam, pendapat ulama' bukan agama, Jakim bukan agama Islam dan sewaktu dengannya. Ia sesuatu yang sudah difahami lebih awal. Wan Ji
...more
Ikmal Hisham
Jul 16, 2015 rated it liked it
Buku ini agak ringkas persembahannya. Namun persoalan yang terbit dari buku ini bersifat provokatif. Mungkin sesiapa menyangka membacanya akan menjadi 'radikal' tetapi tunggu dulu, ia tidak semudah itu sebenarnya. Masih banyak persoalan yang perlu digali dan jangan harapkan jawapan yang muktamad dan tuntas!
Shariman Arifin
Jul 15, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019
Hujah dan kritikan yang di usul oleh Wan Ji didalam buku ini harus dibaca. Penulis membawa kita kembali kepada akal dan berfikir kembali apa betul benar landasan sistem yang di guna oleh negara kita.

Kritikan penulis terhadap dogma kehidupan kita membuatkan kita berhenti sejenak dan menilai hujah-hujah nya. Penulis banyak memperincikan perihal hak kebebasan bersuara dan mengolah tentang kefleksibelan dalam beragama terutama agama Islam yang lebih menyeluruh. Tulisan nya juga merangkumi idea-idea
...more
Sherry Abdullah
May 10, 2017 rated it liked it
Good book for BBNU, ke arah pemikiran kritis tentang hal-hal beragama. Agama bukan hak milik JAKIM, agama bukan hak milik mana-mana parti politik atau jemaaah, bagaimana Tuhan menyarankan penggunaan akal dalam hal-hal agama sebab kalau kita tidak menggunakan akal atau takut menggunakan akal, makanya agama ini tidak akan berkembang dan terhenti.

Cumanya sedikit persoalan terhadap tulisan ini, penggunaan ayat "La Ikraaha Fiddin" - tiada paksaan dalam agama. Adakah memang ayat ini bertuju kepada
...more
Syaz Wani
Aug 30, 2019 rated it liked it
Shelves: wani-ilgoyo-2019
3.5
Nur Asilah
Sep 17, 2017 rated it really liked it
selepas habis baca, aku tertanya apa sebenarnya maksud liberal?
Akmal A.
Oct 23, 2015 rated it really liked it
Buku ini memberi pencerahan tentang realiti yang dialami umat Islam di Malaysia. Sedang sekian lama kita telah dijajah dan dimomokkan oleh penguasa, Ustaz Wan Ji telah menyatakan kritikannya yang bisa untuk kita merujuk kembali teks-teks asal dan menyelak kembali bagaimana pengalaman-pengalaman mereka yang terdahulu mengalmalkan Islam. Islam itu bersifat universal, dan kelemahan manusia yang gila akan kuasa memburukkan Islam itu sendiri. Sejarah telah membuktikan banyak pertumpahan berlaku dalam ...more
Sabihah Shamsuddin
Jun 01, 2015 rated it liked it
Pada saya, Buku Ulama Yang Bukan Pewaris Nabi ini lebih kepada mengkritik orang-orang yang dilabel atau dianggap sebagai ulama' zaman sekarang. Semua Ustaz Wan Ji 'bantai' dalam buku ini. Sebagai pembaca, saya mengharapkan buku ini membincangkan secara mendalam tentang ulama yang dikatakan pewaris nabi dan yang bukan, beserta contoh pada zaman dahulu kala yang boleh dijadikan sebagai iktibar.

Buku ini boleh dikatakan bukan bacaan yang berat. Santai sahaja. Tapi okay untuk dibaca. Sesetengah orang
...more
Anas
Jul 12, 2015 rated it really liked it
Buku yang berkisar tentang kritik terhadap golongan yang berjawatan ulama tetapi tidak bersikap seperti ulama malahan tersasar dengan sikap yang dianjurkan oleh Islam dan Nabi Muhammad. Antara isi penting yang boleh diambil dari buku ini
1. Terdapat pelbagai tafsiran dalam setiap situasi
2. Wala' secara membuta tuli hanya dengan kerana dia adalah 'ulama' satu tindakan yang tidak memanfaatkan akal untuk berfikir.
3. Hujah sepatutnya dilawan dengan hujah, bukan kekuasaan

Satu perkara yang saya
...more
Ammar Ibnu ziyadi
Jul 21, 2015 rated it liked it
Tajuk buku ini sedikit kontroversi, ramai kawan-kawan yang bertanyakan adakah buku ini mengkritik PAS semata-mata (disebabkan gagasan Kepimpinan Ulama'), namun hakikatnya penulis memberikan kritikan umum terhadap badan-badan atau institusi yang berpaksikan islam.

Buku ini tidak berat, sekadar himpunan artikel-artikel pendek yang rasanya pernah dibaca di laman FB penulis. Isinya seolah-olah memprovok diri ini untuk berfikir dan mencari hujah ilmiah bagi menjawab idea-idea penulis yang
...more
Shaharuddin
Jan 26, 2016 rated it really liked it
Isi yang berat diulas dalam bahasa yang ringkas. Kalangan pembaca akedemik anggap menganggap buku ini terlalu ringkas, tapi rasanya sesuai untuk masyarakat umum berjinak-jinak untuk mengubah cara mereka berfikir. Ada yang berkata tajuk buku ini tidak sesuai dengan isi. Ia disebabkan persepsi bahawa buku ini akan mengulas secara terperinci maksud "ulama". Tapi sebenarnya buku ini mengulas tentang orang-orang agama yang dianggap sakral di negara kita. Bagi saya tajuk ini sesuai.
Arif Putera
rated it liked it
Jan 31, 2016
Muhammad Al-Syafi'i
rated it really liked it
Apr 01, 2017
Wan Khuzairey
rated it really liked it
Jul 14, 2018
Wan Abd muhaimin
rated it it was amazing
May 11, 2015
Zahar Abe
rated it it was amazing
May 01, 2016
Nadirah Shamsuddin
rated it really liked it
Nov 16, 2018
Megat Aiman
rated it really liked it
Oct 26, 2015
Muhammad Fairuz
rated it liked it
May 21, 2016
MOHAMAD SYAFIQ
rated it liked it
Oct 26, 2017
Nawal Syifa
rated it liked it
Oct 30, 2018
Rush
rated it it was amazing
Mar 29, 2017
Anita Awang
rated it really liked it
Apr 23, 2017
Muhamad Syafiq
rated it really liked it
Mar 10, 2016
Wan Faizuddin
rated it really liked it
Jun 12, 2015
Masyhoor Akram
rated it it was amazing
Jun 28, 2015
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • AMSTERDAM
 • Bidadari Burung
 • The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom
 • Television Was a Baby Crawling Toward That Deathchamber
 • Traffic
 • Aku Ini Binatang Jalang
 • Filsuf Untuk Noob
 • Wailing Ghosts
 • Menyusuri Jalan Cahaya
 • Kasmaran: Sepilihan Puisi
 • Alfred and Guinevere
 • Three Tang Dynasty Poets
 • Sepetang di Haeundae
 • Minda Tertawan: Intelektual, Rausyanfikir dan Kuasa
 • Letters to a Young Muslim
 • Islam Tuhan Islam Manusia: Agama dan Spiritualitas di Zaman Kacau
 • Hujan
 • Falsafah Ketuhanan
See similar books…
12 followers
Nama : Wan Ji bin Wan Hussin (Pak Syaikh Muka Buku)
Kelahiran : Rong Chenok, Pasir Mas, Kelantan
Pendidikan :
1-Institut pendidikan al-Balaghul Mubin, pasir Mas Kelantan (tahfiz al-Quran);
2-Pondok Lubuk Tapah, pasir mas kelantan;
3-Karachi, Pakistan;
4-Al-Azhar, Mesir;
5-Universiti Malaysia Kelantan.