What do you think?
Rate this book


First published January 1, 1790
Ελληνική λογοτεχνία του 12ου-18ου αιώνα.
1) Βασίλειος Διγενής Ακρίτης (1102-1140)
2) Τα Πτωχοπροδρομικά Ποιήματα (1142-1164)
3) Αφήγησις Λιβίστρου Και Ροδάμνης (1240-1260)
4) Καταλόγια - Στίχοι περί έρωτος αγάπης (1401-1450)
5) Απόκοπος/Βοσκοπούλα (1519 / 1627)
6) Ρίμες Αγάπης (1480-1580)
7) Ερωφίλη (1595)
8) Ερωτόκριτος (1600-1610)
9) Ροδολίνος (1647)
10) Άνθη Ευλαβείας (1708)
11) Κήπος Χαρίτων (1764)
12) Σχολείο των ντελικάτων εραστών
χρόνος ανάγνωσης κριτικής: 55 δευτερόλεπτα
Αυτό ήταν και το προτελευταίο βιβλίο για αυτό το πρότζεκτ που σήμερα έφτασε στο τέλος του, καθώς σήμερα τέλειωσα και το τελευταίο βιβλίο του πρότζεκτ.
Αυτά τα δύο τελευταία βιβλία του πρότζεκτ (ενός πρότζεκτ που ξεκίνησε από τον 12ο αιώνα και το πρώτο εκτενές γραπτό μνημείο στην νεοελληνική, το έπος του Διγενή, και έφθασε μέχρι και τους πρόδρομους της νεοελληνικής πεζογραφίας Φεραίο και Καρατζιά) έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους.
Είναι και τα 2 γραμμένα σε πεζό λόγο, είναι και τα δύο συλλογές διηγημάτων, έχουν και τα δύο κοινό θέμα: των έρωτα μεταξύ νέων και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ή/και τους βάζουν οι γονείς κι οι συγγενείς, και τα δύο εκδόθηκαν στη Βιέννη. Και τα δύο εκδόθηκαν την δεκαετία του 1790, και των δύο οι συγγραφείς εκτελέστηκαν στον Πύργο Νεμπόιτσα στο Βελιγράδι το 1798.
Έχοντας όμως διαβάσει πέρσι το Έρωτος Αποτελέσματα του Ιωάννη Καρατζιά, τον Λέανδρο του Παναγιώτη Σούτσου και τον Θέρσανδρο του Επαμεινώνδα Φραγκούδη, δεν ένιωσα ότι διάβασα κάτι καινούριο, έστω και αν οι συγκεκριμένοι έρωτες και περιπέτειες που έγραψε ο Ρήγας ήταν κατά πολύ πιο ενδιαφέροντες από τα προηγούμενα έργα. Ίσως διότι ήταν διασκευές και όχι πρωτότυπα διηγήματα.
Διασκευές 6 από τα εκατοντάδες διηγήματα του Γάλλου συγγραφέα Nicolas-Edme Rétif de La Bretonne
Φυσικά όπως και με τα Άνθη Ευλαβείας η εισαγωγή μου φάνηκε πιο ενδιαφέρουσα από το κυρίως κείμενο. Εκεί έμαθα για τη ζωή και το έργο του Ρήγα, τη ζωή και το έργο του Ρετίφ, την χρονολόγηση και την κειμενική ιστορία της διασκευής ανάμεσα σε πολλά άλλα.