Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Encik Suami Mat Salih Celup” as Want to Read:
Encik Suami Mat Salih Celup
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Encik Suami Mat Salih Celup

by
3.81  ·  Rating details ·  146 ratings  ·  21 reviews
Pertunangan yang diputuskan beberapa minggu sebelum tarikh ijab kabulnya, mengheret perkahwinan yang tidak diduga berlangsung antara Iman Amani dan Ian Hadif.

“So I am your replacement husband?”– Ian Hadif
“If you want to say so.” – Iman Amani

Bukan setakat encik suami mat salih celup itu tidak mahu dan mungkin tidak tahu berbahasa Melayu, sang umi mentua pula mula melantik
...more
Paperback, 564 pages
Published 2015 by Love Novel
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Encik Suami Mat Salih Celup, please sign up.

Be the first to ask a question about Encik Suami Mat Salih Celup

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.81  · 
Rating details
 ·  146 ratings  ·  21 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Encik Suami Mat Salih Celup
Shaky
Mar 17, 2015 rated it really liked it
Best baca during stress. Tak ada conflicts yang menyakitkan hati sampai rasa nak cekik2 orang tapi buku ni tak juga too plain. Enjoy je baca cerita pasal married life Iman and Ian ni. Antara buku kategori tak boleh letak =)
Faradina Azlin Azahar
Apr 20, 2015 rated it really liked it
omey2... beria2 hah bukak kelas bahasa Melayu.. akhirnya.. CIT!!! sudah gaharu cendana pulak, sudah tahu, gatai nak kelas pulak kan!!! sib baek Sayang, kalu x dah melayang hah! hehehe

Puteri Novella
Jul 11, 2015 rated it it was amazing
Shelves: puteri-novella
Cerita yang buat kita sentiasa senyum
mRs bOo ^_^
Mar 12, 2015 rated it it was ok
Shelves: 2015
2.5 *

OK DONE.. HAPPY READING
Scha
May 13, 2015 rated it it was amazing
baca yang ni,rase macam urat perut putus..byk part kelakar...amani suka sgt pedajal laki dia...laki dia pulak ikut jerr..walhal laki dia paham sgt bhasa melayu..saje pura2 tak faham..romantik pun ya...tahniah penulis..kita suka baca novel yg simple2,.takder konflik sgt...
WaNie Jud
Jan 21, 2016 rated it it was amazing
#enciksuamimatsalehcelup
#yumihyra
@lovenovel_publication
#lovenovel
#novelreview

Alahai iman...lg beberapa minggu nak majlis naim pulangkn cincin katanye xde hati dah..jatuh cinton dgn si dora diexplorer tuhh...malas nak.pening2 kepala dia setuju jer la dgn cadangan mama dia utk.kawen dgn anak kwn mama dia..ian hadif..first time jumpa terkejut beruk iman smpai tgglkn mamat tu terkebil2 dkt butik..bila dah nikah lain pulak ceritanye..umi minta jdkn ank dia melayu balik..hahaha dh mcm ajar budak2
...more
ms_inotaku
Feb 05, 2017 rated it it was amazing
Best sangat cerita ini. Dah lama tak baca cerita novel yang kelakar sebegini. Jalan cerita sangat baik dan tidak memudaratkan, characters semuanya tidak terlalu over. Tak jemu kalau nak baca lagi. Tak sabar nak tunggu drama dier pulak!!!
MissMissMiss3X Ariffin
Jun 23, 2015 rated it really liked it
Cute aje ceritanya. Awal-awal aje dah kelakar.

Iman ni nauthy, suka tahu buli husband dia.

Apapun, percubaan yang bagus dari penulis. Buku sulungnya. Buku yang tak berat pun kisahnye. Tapi tak juga kosong. Saya suka baca buku yang memang smooth aje ceritanya. tak ade jump jump.

Well done.
Ririn
2.85*

Quite surprising, actually. Bahasa dan susunan ayat adalah jauh lebih baik dari yang saya jangkakan. The English usage were very good, so I guess the writer has a better proficiency than most of others.

Cuma, ianya tak dapat menarik perhatian saya untuk terus mengikuti kisah ini. Bukan kerana ianya telah diadaptasi ke drama tv, saya tengok gitu-gitu jer drama tu. Saya jenis yang tak punya bayangan semasa membaca novel, jadi tak terpengaruh sangat dengan rupa dan perwatakan pelakon-pelakon
...more
Nidea
Oct 16, 2017 rated it it was ok
Mendatar aje rasa bile baca buku ni. Takde up nor down dari mula sampai habis. Dah berkali stop baca tapi gigih kan jugak utk habiskan. Watak heroine tak begitu matang, ade jugak rasa mcm tak respect suami. Takde rasa chemistry langsung between hero & heroine. Mayb if dis had been written in 3rd pov then baru ade kesan sikit kot. Star yg xtra tu i bagi utk watak angah..
Rahimah Mansor
Dec 10, 2016 rated it really liked it
Santai dan happy reading. Ini satu-satunya buku yg saya tak selak belakang.
Bobsr
Jul 01, 2018 rated it it was ok
Lulus, with some reservations...

- Accent si mat salih celup, bukanke mamat tu kawan dengan set2 upper class? Ada keturunan Duke lagik, so accent dia patut takde (macam cikgu BI dari kalangan ex-pat, smooth je dengar diaorang cakap) - mungkin lebih hampir dengan Queen's English. Yang cakap payah nak paham/slang pekat tu selalunya dari 'kasta' rendah - working class, "chavs" (derogatory sket nih). Satu lagi penulis patut belajar cara nak menulis ayat2 yang menggambarkan accent pelik bukannya tulis
...more
Suzyanna yap
Aug 09, 2017 rated it it was amazing
Iman Amani dan ian Hadif.Bagaimana dua orang yang berkahwin tanpa cinta dan berbeza segalanya.Walaupun bangsa yang sama namun Ian Hadif lebih pada western apabila dibesarkan di luar negara.

Bagaimana Iman Amani memelayukan Suami Mat Salih Celupnya.Mampukah rasa cinta berputik sesama mereka. Bagaimana Iman Amani menghadapi apabila sang bekas tunang mula merayu?Apabila Bekas cinta hati Ian Hadif kembali menagih janji dan sudi bermadu???

Siapa yang sudah baca ...dan tengok drama ni..Mv lebih suka
...more
Nadiatulhusna
Nov 12, 2018 rated it it was amazing
Best story
Inn Auni
Apr 03, 2017 rated it really liked it
Lepas dapat tahu yang novel ni akan didramakan dan tengok senarai pelakonnya, hati ni dah menggatal nak baca novel ni. Tapi saya harap sangat yang penulis skrip boleh olah semula terutamanya dialog English sebab serius rasa skema sangat bila baca.

Kira lama juga ambil masa habiskan bacaan. Akhirnya saya main selak je helaian novel tu dan baca mana yang menarik minat. Banyak sangat isu yang nak diketengahkan oleh penulis sampaikan kejap jadi Firas kejap jadi Faris. Dan saya sebagai pembaca ni pula
...more
Jumay
Jun 27, 2015 rated it liked it
ok lah.....nice reading
Fairuz Anas
Dec 13, 2016 marked it as to-read
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Suhada
rated it did not like it
Jul 30, 2017
Nurul Athierhah
rated it it was amazing
Jul 30, 2017
Nur Athirah
rated it it was amazing
Jun 25, 2017
Yannz
rated it it was ok
Feb 03, 2017
Cecelia Bunga
rated it did not like it
Jul 22, 2017
Kl Drift
rated it it was amazing
Aug 22, 2017
Sue Chiaki
rated it really liked it
Feb 24, 2016
Amara
rated it really liked it
May 03, 2015
Siti
rated it liked it
Oct 31, 2019
Aqish
rated it it was amazing
Apr 08, 2017
Jae
rated it really liked it
Jul 09, 2017
Nur Syafiqah
rated it liked it
Mar 04, 2018
MackMegan
rated it liked it
Apr 26, 2017
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Tundukkan Playboy Itu
  • Cik Bunga Dan Encik Sombong
  • Mr. Grey
  • How to Be a Domestic Goddess: Baking and the Art of Comfort Cooking
  • The Barefoot Contessa Cookbook
  • The Photographer's Eye: Composition and Design for Better Digital Photos
  • The Photographer's Eye
  • Henri Cartier-Bresson: Masters of Photography Series
  • The Camera (Ansel Adams Photography, #1)
  • Date Me
  • Camera Lucida: Reflections on Photography
  • Sanggupkah Bersabar Sayang?
  • Lelaki Kiriman Tuhan
  • Cinta Sedingin Mint
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • Why So Serious, Parents?
  • The Sirens of Baghdad
  • Escape from Aleppo
See similar books…