Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Monokromatik” as Want to Read:
Monokromatik
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Monokromatik

by
3.03  ·  Rating details ·  34 ratings  ·  12 reviews
Rafiq menyedari bersama Adira menjadikan dirinya seperti berada di dalam sebuah ensiklopedia gila. Semua yang berlaku di sekitarnya adalah mental. Yakinkah kita ini normal?

“Korang kena tahu something, sebenarnya berapa kerat sangat orang dalam dunia ni yang betul-betul normal akal fikirannya? Korang, aku sendiri, semua orang ada masalah mental. Korang fikir korang dah cuku
...more
Paperback, 190 pages
Published January 28th 2015 by Terfaktab Media
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Monokromatik, please sign up.

Be the first to ask a question about Monokromatik

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.03  · 
Rating details
 ·  34 ratings  ·  12 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Monokromatik
Tsuki Shiro
Mar 02, 2015 rated it really liked it
Aku suka genre macam ni. Gore, psiko, mental. Maybe sebab aku dikelilingi dengan orang-orang yang ada masalah mental. Heheh~

Nak bagi 5 bintang, tapi buku ni banyak typo. Terpulang pada penulis nak buat ending macam mana, tapi untuk cerita ini. Aku rasa kurang, tak sampai. Bila habiskan perenggan terakhir aku hanya mampu cakap. "Eh, macam ni je?" .

Apapun tahniah penulis. Aku suka jalan cerita Monokromatik ni. Best! Thumbs up.
...more
Bloodycat
May 11, 2015 rated it did not like it
Dalam 4 bab pertama je buku ni dah buat aku ketawa. Sebab penulis ni sama ada keliru ataupun tak dapat putuskan POV mana dia nak guna. Mula-mula ‘ ujar Rafiq’, lepas tu ‘ujar aku’. Sampai ke bab di mana latar masa melompat ke 8 tahun selepasnya pula, aku tak berhenti-henti mengeluh nak habiskan buku ni cepat. Tak tahan terseksa baca buku ni. Dan sebaik sahaja aku habis baca buku ni, ‘Huh?’. Itu je yang aku fikirkan.



Ini salah satu karya yang teruk aku pernah baca. Ironinya, penulis ni boleh pula
...more
Arif Zulkifli
Feb 05, 2015 rated it liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
SS
Oct 22, 2020 added it
Tajuk: Monokromatik
Penulis: @iqbalrafiuddin.official
Mukasurat: 201 mukasurat
Format: Paperback

Mengisahkan tentang seorang remaja lelaki bernama Rafiq yang berpindah ke sekolah baru. Ketika di dalam kelas, dia mendapati ada seorang gadis yang keseorangan dan dipinggirkan oleh kawan yang lain. Jadi dia mengambil keputusan untuk menegur gadis tersebut dan tidak semena mena dia ditegur oleh seseorang dengan amaran: Jangan tegur Adira kalau kau taknak menyesal!

Aneh! Sebab itulah ika ambil keputusan
...more
Syameen Khalili
Aug 10, 2020 rated it liked it
Bila membaca tulisan penulis muda keluaran syarikat indie, saya tak meletak harapan tinggi, maka Monokromatik bagi saya mencapai laras yang saya letak kerana idea asalnya menarik dan watak-watak yang ditampilkan boleh dikatakan kuat untuk menyokong jalan cerita. Gaya bahasa santai lebih sesuai untuk pembaca genre indie tapi tidak menjejaskan plot.

Kalau boleh digarap dengan lebih dalam dan perinci mengenai masalah psikologi DID, pasti lebih menarik. Saya juga pasti kalau bahagian yang ditulis dal
...more
S. Hajar
Apr 28, 2017 rated it did not like it
1 rate je. To be honest aku rasa kecewa gila bila aku beli dan baca buku ni. Aku tengok belakang buku ni, aku dah excited dah sebab aku jumpa buku local yang cerita pasal penyakit mental ni (sebelum ni aku memang baca buku Inggeris je). Baru baca 3 bab, aku tak mampu nak sambung baca.

apa yang buat aku kecewa, penulis ni tak beritahu lebih lanjut pasal penyakit MPD ni. Yang aku baca hanyalah cerita fiksyen yang setaraf dengan novel-novel melayu cinta yang berlambak kat pasaran. Buku ni sangat ta
...more
Adrianz
Feb 16, 2015 rated it it was ok
Kisah dlm buku ni agak meleret..tak byk sgt info psl penyakit ni..bila watak Adlina berubah jd pembunuh tu bg aku agak merapu. Cinta Rafiq kat Adira seolah2 mcm novel cinta berlambak di pasaran. Kdg2 aku rs nak skip je babak tertentu yg buatkan aku merasa bosan..baca sekali cukuplah.
A.Nadhiey
Apr 12, 2015 rated it liked it
Buku yg menarik. Ade elemen sweet, psiko dan kasih sayang family. Ape yg lain buku ni adalah watak utama die. Yg ad due personaliti, which is perkare yg baruu untk aku. Not bad.
anakdenesor
Oct 23, 2020 rated it it was ok
Shelves: malay
Rasa teruja bila membaca review para pembaca yang lain..mengharapkan sesuatu yang lain untuk genre sebegini...namun masih banyak lopongnya..hanya mengambil masa 1 hari untuk menghabiskan buku ini..terdapat beberapa typo, beberapa bahagian cerita yang tak dikembangkan seperti mengapa ibunya jadi begitu, dan perwatakan abg dan kakaknya sebagai watak sampingan. Tidak pula diberitahu akaknya masih hidup atau tidak selepas kejadian 13 tahun yg lepas..watak2 yg minor ini sebenarnya mempunyai impak yan ...more
Sha Mohamed
Jul 19, 2020 rated it it was ok
Topik yang dibawakan memang menarik cuma garapan penulis agak bercelaru.. Boleh dibaca namun memerlukan kesabaran..
Hikaoru
Jul 04, 2016 rated it it was ok
First thing first, unless in their own mindscape, people with DID don't get to see any of the other personas. That is called schizophrenia. If you want an example, a Korean movie called Kill Me, Heal Me did a pretty good job at it(DID).

The writing is juvenile and draggy but pick up its pace around 3/4 of the book. I like the plot twist at the end. That helps a lot in saving the book from being a total dud. So not a fan of Adira, she's too much if a doormat for me. The only reason why I persevere
...more
Pie Mesnan
Feb 10, 2015 rated it liked it
Shelves: terfaktab
Jalan cerita dan plot yg mudah difahami,tidak terlalu berat bg aku. Watak multiple personality disorder tu diceritakan dgn baik,tak keliru. Apa yg diketengahkan dlm buku ni adalah watak dan penyakit tu sendiri. Yg lain2,semuanya okay bagi aku. puas hati la baca sampai habis tanpa perah otak. cuma kurang umpphh
Ain Ain
rated it it was amazing
Dec 12, 2018
Hfztn Basri
rated it really liked it
Apr 24, 2015
Fatin Suraya
rated it it was ok
Jun 08, 2015
Apai
rated it it was ok
Jun 17, 2017
Nadira Ezrin
rated it really liked it
Aug 26, 2019
Azrie Idzmeer
rated it it was ok
May 19, 2019
Dieyana Ayuni
rated it liked it
Nov 11, 2016
Syafira
rated it it was amazing
Apr 11, 2015
Afifah.
rated it did not like it
Feb 27, 2016
Rosmarie Rogue
rated it liked it
Dec 13, 2017
Aya
rated it it was ok
May 19, 2016
Kim Suratman
rated it really liked it
Nov 14, 2016
mz jaafar
rated it it was ok
Jun 06, 2017
Syazrul Aqram
rated it it was amazing
Feb 04, 2015
Yonnanona
rated it really liked it
Jun 19, 2017
Finn
rated it really liked it
Feb 12, 2019
Dc Mint
rated it it was amazing
Feb 16, 2015
Ikhwan Tajudin
rated it it was ok
Apr 12, 2015
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Thomas Edison: Inventor with a Lot of Bright Ideas
  • Stephen Hawking: Cosmologist Who Gets a Big Bang Out of the Universe
  • The White Giraffe (Animal Healer, #1)
  • Mary Leakey: Archaeologist Who Really Dug Her Work
  • Marie Curie: Scientist Who Made Glowing Discoveries
  • Henry Ford: Big Wheel in the Auto Industry
  • Charles Drew: Doctor Who Got the World Pumped Up to Donate Blood
  • Luis Alvarez: Wild Idea Man
  • Rachel Carson: Clearing the Way for Environmental Protection
  • Hold Fast
  • The Bone Sparrow
  • For One More Day
  • MENTAL
  • When I Was a Kid 2
  • 天からの贈り物
  • Self Love
  • Evening First Star
  • Selamat Malam Nostalgia
See similar books…

News & Interviews

  Signed up for the 2021 Goodreads Reading Challenge and looking for tips on how to discover and read more books? We’ve got your back. (And if...
155 likes · 36 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »