Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Het bestand” as Want to Read:
Het bestand
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Het bestand

2.78  ·  Rating details ·  526 ratings  ·  52 reviews
In die betere wereld was je niet gedetermineerd, ook niet geslachtelijk, desgewenst kon je jezelf iedere dag opnieuw vormgeven en er verschillende, zelfs tegenstrijdige identiteiten op nahouden. Het gevaar bestond dat je sporen naliet, maar als je een beetje bedreven was kon je de sporenzoekers misleiden of het achterlaten van sporen voorkomen. Voor wie wilde was het verle ...more
Hardcover, 200 pages
Published February 23rd 2015 by Nijgh & Van Ditmar
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Het bestand, please sign up.

Be the first to ask a question about Het bestand

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 2.78  · 
Rating details
 ·  526 ratings  ·  52 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Het bestand
Rowie
Mar 24, 2015 rated it did not like it  ·  review of another edition
Ik houd niet zo van Nederlandse literatuur. Ik snap de kunstvorm niet. Af en toe doe ik toch weer een poging, want ik wil het wel snappen. Misschien kan ik dan eindelijk doorgronden wat de 'intellectuele mens', waarvoor deze boeken bestemd lijkt, zo trekt aan de perversiteit van dit genre die in veel gevallen niet onder doet voor keiharde porno. Of hoop ik meer Nederlandse literatuur te treffen die hier niet onder valt.

Het bestand trok mijn aandacht in de boekenwinkel. De tekst op de achterflap
...more
Jard
Feb 25, 2018 rated it did not like it  ·  review of another edition
Raar, cynisch en zelfs een beetje walgelijk. Ik vond het niets aan.
Bart Vermeulen
Dec 26, 2019 rated it did not like it
...
Dawn
Sep 03, 2018 rated it it was ok
Slaat nergens op.
Kris
Feb 28, 2015 rated it liked it
"Het bestand" brengt het verhaal van een bizarre jonge vrouw in twee bizarre werelden. Lillian. Digitale wraakengel. Oosterse prinses. Maar ook nog steeds "mens met een lichaam". Ze begeeft zich op een missie in de zichtbare werkelijkheid, waarin de "oude mens" nog als dier tussen de dieren leeft. Kauwend, smakkend, snuivend. Iedereen heeft pijn en ziet af op zijn manier. De ratten en bulten zijn overal.

We volgen Lillian tijdens een paar fasen uit haar leven. Via korte, scherpe, vaak harde zinne
...more
Chris
Feb 19, 2018 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: dutch-writer
Het idee achter dit verhaal sprak me sterk aan, maar zowel het verhaal als de personages vond ik ontzettend zwak uitgewerkt. Meer pagina’s hadden daar ook niet bij geholpen denk ik.
Evi
Oct 30, 2015 rated it did not like it  ·  review of another edition
Voor iedere stijl is een periode. Dit soort Arnon heb ik achtergelaten in mijn jongvolwassenheid. Zich misdragende mensen (op zowel seksueel, sociaal als crimineel gebied) met zieke moeder-relaties in een 'pipi-kaka-vorm' ben ik precies ontgroeid. Of is het de documentaire die ik maar niet uit mijn hoofd krijg? (Knipoog naar Barbara ;-))
Je kan het Arnon: terug naar Tirza en de techniek van het lijden!
...more
Anieke
Feb 26, 2015 rated it really liked it
Shelves: lerarenopleiding
Dit boek sleepte me mee, ik had het zo uit. Echte aanrader, waanzinnig verhaal.
Youssef Sfn
Mar 05, 2018 rated it it was ok
Arnon Grunberg, Het bestand, Nijgh & van Ditmar, 172p

Bibliografie van de auteur :
Arnon Grunberg (officieel: Arnon Yasha Yves Grünberg, Amsterdam, 22 februari 1971) is een Nederlandse schrijver van joodse komaf. Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt.

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz,
...more
Wijnand Marchal
Afgaande op de cover verwachtte ik een cyberverhaal met nerds, het was vooral een veganistenverhaal met nerds. Jammer dat stereotype. Het absurdisme slaat door met billentattoo’s, mensenallergie, een kattenmoord en een warrige theologische verhandeling aan het slot. Ook jammer dat mijn werkgever op pagina 30 als vijand wordt aangeduid...
Rene Ijzermans
Nov 16, 2019 rated it it was ok
Vreemd boek. Grunberg lijkt vooral een concept uit te hebben willen werken. Maar weinig geloofwaardig, naargeestig en slecht uitgewerkte karakters. Na zowat al zijn fictie te hebben gelezen, heb ik het wel met hem gehad. De verrassing is er vanaf. Hij moet met iets anders komen wil ik hem nog gaan lezen.
Joke
Mar 09, 2017 rated it liked it
Een vlot leesbaar verhaal over een meisje dat zich niet zozeer menselijk maar eerder digitaal voelt, en na een periode van ontmenselijking toch zachtjes aan zichzelf weer toestaat contact te maken met andere mensen, die op een bepaalde manier even afwijkend zijn als zij.
Tof boek, heel vlot geschreven. Alleen de plot op de laatste drie pagina's valt me eerder tegen.
...more
Willemien&Jeroen
Oct 11, 2019 rated it it was amazing
"Na een wetenschappelijk onderzoek in het Grunberg Lab waarbij meer dan 350 participanten werden geanalyseerd op hun hersenactiviteiten tijdens het lezen van de roman, kan het volgende gezegd worden over uw gemoedstoestand na het lezen van Het bestand:
- U zult 7% meer geamuseerd zijn
- U zult 37% meer walging voelen
- U zult 10% meer lust voelen
- U zult 22% minder hoopvol zijn"
(J)
...more
Anita
Sep 30, 2018 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: nederland
Met veel plezier gelezen. Onderhoudend, vermakelijk en op een bepaalde manier stimulerend. Ineens stond me de novelle 'Hermans is hier geweest' weer voor ogen, waar ik sinds mijn eindexamen nooit meer aan heb gedacht. Van de gedachte dat de grote WFH in Arnon Grunberg een opvolger heeft in het Nederland van de 21ste eeuw wordt ik vrolijk.
Het is geen goed boek. Maar dat is geen reden om het niet te lezen.
...more
Aaron Kessens
Aug 29, 2021 rated it did not like it
Bagger
Emma
Een paar uitstekende ideeën, maar gevangen in bloedeloze mensen en een verhaal dat niet me niet kon boeien. Goed idee, matige uitvoering.
Julief
Aug 15, 2021 rated it liked it
Veel nullen en eentjes, eens iets anders, maar weinig memorabel.
Mark
Jan 07, 2017 rated it it was ok  ·  review of another edition
Het idee is best aardig, maar veel te mager uitgewerkt. Draagt wel een paar punten om over na te denken aan, maar vliegt daar eigenlijk ook weer snel overheen. Zonde.
Yoy
Nov 03, 2016 rated it really liked it
Dit boek speelt zich volledig af in de wereld van het internet, security en hackers. Een pareltje voo wie daarvan houdt.
Een meisje leeft op het internet en droomt van een wereld waarin mensen geen lichamen meer hebben. Iemand uit haar virtuele wereld draagt haar op te gaan werken bij het bedrijf BClever, een bedrijf dat de security doet voor andere bedrijven en voor regeringen. Ze wordt aangenomen voor de job. Zij en twee van haar collega’s zijn de hoofdpersonen van het boek. Ieder hebben ze ee
...more
Julie Mestdagh
Apr 05, 2015 rated it liked it
"De mens is een werk in uitvoering. Lillian beseft hoeveel werk er nog te doen valt".

Ik heb een echte haat-liefde verhouding met Arnon Grunberg. Sommige boeken heb ik in één ruk uitgelezen en vond ik subliem (Met huid en haar, Tirza), andere boeken vond ik dan weer verschrikkelijk en zou ik na 3 hoofdstukken met veel plezier door het raam gezwierd hebben (De asielzoeker, de man zonder ziekte).

Met "Het bestand" heeft Arnon Grunberg me dan ook enorm verrast. Het is zowat de eerste keer dat ik een
...more
Reshma
Deze novelle las ik voor het eerst terwijl er sensoren mijn leeservaring ervan registreerden. Destijds dacht ik dat bekeken en gemeten worden terwijl ik maar 2,5 uur had om het boek uit te lezen, een vluchtige oppervlakkige lezing in de hand werkten. Ik had dus vast, zo dacht ik, veel gemist. Daarnaast, concludeerde ik, waren voor het experiment enkel de eerste paar hoofdstukken ter lezing gegeven.

Nu weet ik wel beter: Het bestand blijft, m.i., een bloedeloze novelle. Noch verhaal, stijl, perso
...more
Sigried
Aug 26, 2015 rated it liked it
Na het lezen van Het Bestand blijf ik een beetje vertwijfeld achter. Voor mij is Grunberg een auteur die me de ene keer helemaal in de ban houdt en de andere keer geweldig kan teleurstellen. Tijdens het lezen van dit boek werd ik tussen beide ervaringen heen en weer geslingerd. De initiële uitwerking van de idee van ontvreemding van de realiteit en de vlucht in de digitale wereld was veelbelovend, maar dan zakt het verhaal plots in en worden sublieme passages afgewisseld met zwakke, slordige bes ...more
Roos
Mar 29, 2015 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: read-in-2015
Het hoofdpersonage van Het Bestand is Lillian; een 24-jarige jonge vrouw die zichzelf een Oosterse Prinses noemt, met name rauwe groenten en winegums eet en haar leven grotendeels online doorbrengt. Daar voert ze ellenlange gesprekken met haar enige "vriend" Banri Watanuki, die haar op een dag aanspoort om te solliciteren naar de baan van receptioniste bij het online security bedrijf BClever. Lillian wordt aangenomen en komt voor het eerst in tijden in direct contact (nou ja, naast haar moeder d ...more
Vera VB
Jun 27, 2015 rated it liked it
Shelves: dutch-literature
Lilian is in de online wereld een oosterse prinses die meewerkt aan het aan de kaak stellen van pedo's en iedereen die dieren iets aandoet. In het echte leven is ze een twintiger die eigenlijk geen leven heeft, constant achter de computer zit, in eerste instantie ook geen werk heeft. Ze heeft iets met hoofdrekenen en niets met mensen.
Dat verandert wanneer ze van een van haar online vrienden de opdracht krijgt te solliciteren bij BClever,een software bedrijf dat zich specialiseert in anti-malwar
...more
Nikkie
May 27, 2016 rated it it was ok
In de verantwoording noemt Grunberg een aantal boeken over internet. Het nadeel van het verwerken van informatie van boeken in een nieuw boek is dat de informatie achterhaald kan zijn, zeker met snel veranderende digitale wereld. En dat is ook direct het grote minpunt van deze roman, het voelt achterhaald en clichématig. Vooral in de typering van 'nerds' zoals het hoofdpersonage. De kaft was erg mooi en veelbelovend helaas viel de novelle tegen. ...more
Remco
Feb 27, 2015 rated it it was ok
De eerste keer dat Grunberg me teleurstelt. Tof dat hij er een experiment van heeft gemaakt door zijn eigen hersenactiviteit en die van lezers te meten. Dat laat zien hoe Grunberg voortdurend vernieuwt en zichzelf en zijn publiek uitdaagt. Maar ik ben bang dat hij zich te veel heeft laten leiden door het experiment. Het bestand is een typisch Grunberg-boek, maar het mist de zorgvuldige opbouw en het vernuft van zijn betere werken. Onaf voelt het voor mij.
Rachel Thyssen
(3,5 sterren)

Status: confused. Reden: de vele random dingen in her verhaal.
Dit boek had zoveel potentie. Maar het was gwn niet goed... Het einde was ook zo raar.
Ik bleef echter wel lezen omdat het zo vreemd was en ik verwachtte een openbaring of iets. Helaas, ik werd teleurgesteld.

Ik heb er geen woorden voor...
Syll
Mar 07, 2015 rated it it was amazing
Weer een geniaal werk van Arnon Grunberg, vol absurde maar treffende beschrijvingen van mensen die anders dan de meeste anderen zijn. Heerlijk en vaak herkenbaar. Ik had alleen nog verder willen lezen, ik had het te snel uit.
Koen De Bock
May 19, 2015 rated it liked it
De toon herinnerde me, vooral in het begin, aan de vroege, grappigere Grunberg. Op het einde verzandt het verhaal wat. Een aangenaam weglezende novelle, maar met wat meer uitwerking van de karakters en verhaallijnen had dit de aanzet van een veel betere roman kunnen zijn.
Geert Verheyen
Feb 26, 2015 rated it it was ok
Een teleurstelling op alle vlakken. Duidelijk een tussendoortje voor Grunberg. Een verhaal dat nooit echt van de grond komt, een boek dat uit is voor het begonnen is en personages die heel weinig inhoud met zich meekrijgen.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • De dood van Murat Idrissi
 • Dit is mijn moeder
 • In weerwil van de woorden
 • De engelenmaker
 • Red ons, Maria Montanelli
 • De man van je leven
 • Het gouden ei
 • The Gladiators: History's Most Deadly Sport
 • Ivanov
 • HEX
 • Joe Speedboot
 • Een barbaar in China: Een reis door Centraal-Azië
 • Finse dagen
 • Ilyas
 • Postcolonialism: A Very Short Introduction
 • Het gym
 • Summer House with Swimming Pool
 • Habibi
See similar books…
302 followers
Arnon Yasha Yves (Arnon) Grunberg is a Dutch writer. Some of his books were written using the heteronym Marek van der Jagt.

In 1989 Grunberg made his acting debut in Maria's Cunt (de Kut van Maria); a short film by Dutch enfant terrible filmmaker Cyrus Frisch.

Grunberg made his literary debut in 1994 with the novel Blauwe maandagen (Blue Mondays), which won the Dutch prize for the best debut novel t
...more

News & Interviews

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We've got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our...
43 likes · 16 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Dat had niemand gedacht, dat Christus terug zal komen als malware, als een worm, als het meest ingenieuze computervirus dat ooit bestaan heeft. (...) Maar als je de Bijbel goed leest, als je Openbaringen bestudeert, dan kun je daar eigenlijk al lezen dat Christus terug zal keren als een bestand” 0 likes
“Waren er geen carnivoren, dan was er ook geen vleesverwerkende industrie. Dat is het punt. Geen vraag, geen aanbod. Wij zijn getuigen van een dierenholocaust. Voor mij maakt het niet uit of je op grote schaal mensen vergast of dat je op diezelfde schaal dieren doodt. Industriële vernietiging is industriële vernietiging, maar het grote verschil tussen de vorige en deze holocaust is dat deze schaamteloos onder onze neus gebeurt. Niemand doet moeite ook maar iets te verbergen. Als ik langs een slager loop zie ik daar Joden hangen, en als ik mensen een broodje rosbief zie eten dan eten ze wat mij betreft een broodje Jood” 0 likes
More quotes…