Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De kunst van het crashen” as Want to Read:
De kunst van het crashen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De kunst van het crashen

3.49  ·  Rating details ·  228 ratings  ·  35 reviews
Peter Verhelst kwam op de autosnelweg in botsing met een vrachtwagen. Hij ging drie keer over de kop en overleefde op miraculeuze wijze. In de luttele seconden van de crash ontstond een scheur in tijd en ruimte. In zijn nieuwe roman beschrijft hij de plekken en tijden waar hij tijdens het ongeval een glimp van opving. De kunst van het crashen wordt aangekondigd als "een vo ...more
Paperback, 300 pages
Published February 23rd 2015 by Prometheus
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De kunst van het crashen, please sign up.

Be the first to ask a question about De kunst van het crashen

Community Reviews

Showing 1-30
3.49  · 
Rating details
 ·  228 ratings  ·  35 reviews


More filters
 | 
Sort order
Anneliese Tirry
Sep 19, 2015 rated it really liked it
eigenlijk ****(*)
Wat een trip, wat een taal.
Gevoelens die voor mij gaan van de zwarte ondergrondse, van verzet, naar angstdromen, naar vechten, gevaar.
En dan een herkennen van een voorgeborchte (limbo in het engels - het lijkt een dans) waar je wacht op wat komt of niet komt, waar de tijd stil staat.
Hoe langer je dit boek leest, hoe helderder alles wordt, hoe witter,hoe meer alles wat eerst ogenschijnlijk geen zin had, in elkaar past, net als de radars van de klok in het ouderlijke huis. De and
...more
Niki Vervaeke
Apr 13, 2015 rated it really liked it
"Schilderen met woorden", zo zou je het kunnen noemen
De kunst van het crashen, een auto-ongeval dat je inzicht geeft in jezelf, in de wereld en "tussentijd" en dit alles aan de hand van een heleboel verhalen. Het boek leest wel vlot maar de samenhang is niet altijd duidelijk. Na verloop van tijd draaien alle strengen in elkaar en krijg je stevig touw.
Het deed me denken aan sferen van Peter Sloterdijk (van heel andere orde maar toch) en aan het multidimensionele werk en de fotografie van Philipp
...more
Chris
Dec 31, 2014 rated it really liked it
'Waar ik van droomde was met mijn woorden een lichaam te verkrijgen "als een stilleven wachtend op een blos". Een stilleven (nature morte) dat op een lezer ligt te wachten om door hem (haar) te worden bekeken en door die blik te worden bezield, bemind, geweigerd of bestreden. De wederzijdse blos (bij woord en lezer). Het woord wordt pas lichaam door de blik, de hoogstpersoonlijke toevoeging van de lezer. Een nieuw, onuitspreekbaar lichaam.'

'Schrijven naar levend model: elk woord dat het lichaam
...more
Fleur
Aug 14, 2015 rated it really liked it
4,5
Staf
Oct 23, 2017 rated it liked it
Shelves: favorites
Zo mooi verbeeld, denk ik, zo ongelooflijk mooi.
elidesc
Mar 27, 2015 rated it really liked it
Mijn leesplannen volgen geen kalenderjaren en nemen minder ambitieuze proporties aan dan de weldoordachte voornemens van Melanie De Vrieze. En toch poog ik om geregeld boeken te lezen van Nederlandstalige auteurs waarvan ik nog nooit een boek las, al was het maar om onze boekensector te steunen – ja, ik koop nog alles op papier en neen, ik kan er niet van genieten om in bibliotheken rond te lopen. Zo ligt bijvoorbeeld Jeroen Brouwers op de stapel en kom ik bij ‘De kunst van het crashen’ van Pete ...more
Christine Bonheure
Feb 23, 2016 rated it it was amazing
Peter Verhelst verstaat de kunst van het crashen én daar een prachtroman van te maken.
Mijn recensie vind je hier: http://c-bon.org/taalkunstig-crashen-...
Ook over de uitleg die Verhelst gaf over "Zwerm" in een lezing heb ik een blog gewijd: https://c-bon.org/waar-gaat-zwerm-over/
Peter Surmont
Apr 03, 2015 rated it really liked it
Ik werd bang door de zeer aparte schrijfstijl en door hetgeen beschreven wordt! Knap boek. Mag vooraan poseren in mijn kast.
Pascale
Mar 06, 2016 rated it it was amazing
Shelves: 2016
War een boek!!
Obe
Jan 03, 2015 rated it it was amazing
Beste boek van 2015.
Tinne
Jan 01, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: read-in-2015
wie zou afgehaakt zijn de afgelopen jaren: een goed moment om weer aan te haken!!
Isabelle
Mar 01, 2015 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Bedwelmend...
Cédric Raskin
Feb 03, 2018 rated it it was ok
Vroeger in de klas was er altijd wel íemand die steeds zijn vinger opstak, zijn ronde brilletje over zijn neus verschoof en met veel zwier antwoordde op een vraag die niet eens werd gesteld. De slimste van de klas, die de moeilijkste woorden gebruikte om niets te zeggen, daarmee allemaal slimmigheid uitkraamde die er niet toe deed en die niemand verstond uitgezonderd de meester.

Die grootsprakerige slimmeriken zijn er ook in de literatuur. Peter Verhelst is zo iemand. Hij neemt je alweer mee op
...more
Esmeralda
Jun 30, 2017 rated it it was ok
Ik heb dit boek met moeite uitgelezen. Veel random flarden van tekst die niet altijd wat met elkaar gemeen hebben. Daarnaast prikkelde het lezen ook niet mijn nieuwsgierigheid om verder te lezen.
Lieve De velde
Aug 17, 2017 rated it did not like it  ·  review of another edition
Het water tussen mij en de kunst van het crashen was gewoon té diep
Dorien
Apr 01, 2018 rated it it was amazing
Wat een bizar boek! Taaltechnisch heel mooi, inhoudelijk nog mooier. Hoe moet ik het omschrijven? Boeiend, verwarrend, bevreemdend en gelaagd. Maar toch ook in zekere zin herkenbaar, vertrouwd en rustgevend. Snappen jullie me nog? ;-)
Vera VB
Apr 23, 2015 rated it it was ok
Peter Verhelst heeft dit boek geschreven na een auto-ongeluk dat hij op de snelweg had. Hij is enkele seconden van zijn leven kwijt toen de airbags uitklapten.
Boeken van Peter Verhelst zijn zelden gemakkelijk te lezen en het is dit keer niet anders.
Magisch-realisme is zijn stijl en dat is niet echt mijn ding. Toch heb ik dit boek gelezen omdat ik het gewonnen had en van de auteur zelf ontvangen heb.
De auteur beschrijft verdwenen/overleden mensen en dieren die ergens, op een eiland Sandy, samen
...more
Niels Kastelein
Jul 12, 2015 rated it it was amazing
Shelves: boekenclub
Zonder twijfel het meest indrukwekkende boek dat ik de afgelopen jaren las. Vijf sterren is dus te weinig. Uitleg? Helaas heel lastig om te geven. De magisch-realistische stijl overweldigt zonder irritant te worden en sleept je mee door de dromerige werelden die de auteur tijdens zijn crash meemaakt. Mooie metaforen en prachtig taalgebruik. Het duurt even voordat je de samenhang in het boek doorkrijgt, en dat maakt de leeservaring interessant, zelfs verwarrend, want na verloop van tijd 'acceptee ...more
Konrad
Jul 08, 2015 rated it really liked it
Een roman over ongeloof. Of verbazing. Of de twee. Maar is het wel een roman? Voor mij is het tegelijkertijd poëzie, essay (over tijd en tijdservaringen, over de schilderkunst van Francis Bacon), een droom, een documentaire, een visioen... Prachtig en lijfelijk verteld.

Naar het einde wordt Peter Verhelst iets te sentimenteel naar mijn gevoel. Maar wie zou het hem kwalijk nemen na dat traumatisch auto ongeval. Dan wordt het moeilijk om zich niet te laten meeslepen door de emoties die trouwens oo
...more
Els De Laere
Mar 27, 2015 rated it it was amazing
Wat bedwelmd bleef ik de eerste keer achter, na het omslaan van de laatste pagina. Om meteen weer opnieuw te beginnen bij de eerste zin van het boek, meegevoerd door de stroom van woorden, magische visioenen, de poëzie, de liefde. En zelfs heimwee, aan Sandy Island ...

'Dat iemand ons op een dag uit het gat van de tijd tilt om ons naar onze geliefden te dragen.
Meer waarheid is er niet, onze geliefden.'
Esther
Sep 24, 2015 rated it liked it
Shelves: books-i-own
Dit boek had 100 pagina's korter kunnen zijn. Het las vlot en de schrijfstijl is bijzonder mooi en aangenaam, maar op zo'n 50 pagina's van het einde had ik toch genoeg van het 'gezwets' - excuseer mij dit waarschijnlijk barbaars zelfstandig naamwoord - over tijd, ruimte en de tussentijd/-ruimte van het crashen. Ik snap het nu wel al.
4 * voor de roman en schrijfstijl, maar het mocht van mij wat korter geweest zijn, dus 3.
Jeroen
Mar 01, 2015 rated it really liked it
Dit boek speelt als een film af voor je geestesoog. Prachtige beschrijvingen, die de chaos van gedachten tijdens traumatische gebeurtenissen heel mooi vervat. Zoals steeds leest een boek van deze schrijver als een impressionistisch schilderij.
Paul Rigolle
Jul 31, 2015 rated it really liked it
Shelves: roman
Als ik ooit vijf sterren moet geven aan een boek dan komt dit echt heel aardig in de buurt! Zelf schreef ik een recensie over 'De kunst van het crashen' die omstreeks november 2015 verschijnt in "Jaarwerk 2015", het eerste jaarboek van de VWS.
Jessie
Sep 05, 2015 rated it it was ok
Ik vond de opzet van het boek en vele stukken echt speciaal, maar het werd uiteindelijk een beetje too much.. Regelmatig moest ik mezelf aansporen om verder te lezen en geraakte ik compleet uit verhaal. Jammer.
lies
Jan 27, 2016 rated it really liked it
Ik houd van de taal van Verhelst. Ooit las ik 'Tongkat' en da's lang één van mijn favorieten gebleven. De meningen over dit boek zijn verdeeld. Ofwel ben je voor ofwel ben je tegen. Ik ben in ieder geval 100% voor.
Aniek
Feb 24, 2015 rated it really liked it
Prachtig, betoverend, angstaanjagend.
Stijn
Feb 19, 2015 rated it really liked it
Shelves: 2015
****1/2
Stijn Vercamer
May 30, 2015 rated it really liked it
Even uithijgen, na dit boek. Wow... Als zelfs met je auto crashen poëzie wordt
Evelyn
Mar 16, 2015 rated it really liked it
Een reis door fantasie en taal... heb een tijd getwijfeld of ik verder ging lezen of niet. Niet supertoegankelijk maar als je doorbijt, een zeer fijne ervaring! Mooi boek!
Wesley
Jan 11, 2016 rated it it was amazing
In 1 ruk uitgelezen.
In 1 woord: fantastisch.
Nu bekomen, amai!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Koetsier Herfst
 • Marcel
 • De muze en het meisje
 • De rivier van Herakleitos: een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte
 • Villa des Roses
 • Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het mij spijt)
 • De kinderen van Calais
 • Ziezo: de 347 kinderversjes
 • De gedichten
 • Sjeumig
 • Stille lippen
 • El negro en ik
 • De mensengenezer
 • De kracht van Ajajatsoe
 • Pietje Bell
 • Omega Minor
 • Nacht
 • XY
See similar books…
“Ze loodst me langs een slapend dier - ik kan niet uitmaken wat voor dier het is, het ligt helemaal opgerold, het heeft een pels - en overal lopen mensen gearmd. Ze zegt: "Ik denk dat alles goed komt." "Waarmee?" "Met u.” 1 likes
More quotes…