Nederland, de nabije toekomst. Een superstorm heeft de westelijke dijken verwoest en de hele Randstad tot aan haar knieën in het water gezet. Snelwegen overstromen, elektriciteit en gas werken niet meer en reddingsacties komen veel te traag op gang. De Europese Unie stelt Nederland een ultimatum om orde op zaken te stellen binnen eigen grenzen. Maar dan wordt Emir Berk vermoord, de vooruitstrevende Turkse premier van Nederland, en is de paniek compleet.
Drie tieners raken ongewild betrokken bij het complot. Loekie Laroes filmt per ongeluk de moord op Berk en wordt daarmee het volgende doelwit van de moordenaars. Haar beste vriend Jacinto Zondervan ontdekt de gruwelijke waarheid achter de reddingsacties. En Felix Rutgers van Rozenburg, de luie, rebelse zoon van de populistische politicus Boris, wordt na één van zijn extravagante feesten uit zijn huis ontvoerd.
Terwijl de noodtoestand in Nederland toeneemt, dringen Loekie, Jacinto en Felix steeds dieper door in het complot achter de moord op Berk. Een complot dat alleen zij kunnen stoppen.
Olga Ponjee (Utrecht, 1983) is scenarioschrijfster en amateur tuinier, kledingmaakster en dragking. Ze schreef mee aan de serie "Feuten" (2012), de speelfilm "De Ontsnapping" (2014) en won de ANV Visser-Neerlandiaprijs voor haar scenario "Voortjagers" (2020), de prijs voor het beste nog niet verfilmde script van Nederland en Vlaanderen.
Olga houdt van verhalen vertellen in de breedste zin van het woord en schrijft naast films ook boeken, immersieve games, theater en liedjes. Ze combineert daarbij graag maatschappelijke vraagstukken met fantasie en kijkt met een liefdevol oog naar underdogs en mensen die buiten de gebaande paden leven.
Na haar debuut "Het Verdronken Land", schrijft Olga momenteel aan een reeks erotische queer novelles voor Luitingh-Sijthoff.
Deze spannende Young Adult trok me aan omdat ik zelf nu aan de rand van ons kleine landje woon: in Zeeuws-Vlaanderen. Het stijgen van de zeespiegel is een actuele dreiging die ons hier zeker bezighoudt! Ook superstormen komen tegenwoordig vaker voor in de wereld en de beschreven angst en verdeeldheid na zo'n gigantische overstroming is goed voelbaar.
Knap dat ook het vluchtelingen-probleem hier een plek heeft gekregen, want ineens is het geen ver-weg-van-mijn-bed show meer! Het zou inderdaad ook hier kunnen gebeuren.
Het Verdronken Land wordt verteld vanuit een wisselend perspectief. De personages zijn door de auteur goed uitgewerkt waardoor hun overpeinzingen en handelingen natuurlijk overkomen op de lezer. Niet alleen de jongeren hebben eigen hoofdstukken, maar ook de moeder van Felix komt aan het woord in dit verhaal. Niet iedereen is hetzelfde, tenslotte. "De zeemeermin had eindelijk haar weg naar huis gevonden." Lees mijn recensie hier verder: https://graaggelezen.blogspot.com/201...
Nederland. Overspoeld door een grote storm. En dan wordt ook nog eens de premier vermoord. Loekie, Jacintho en Felix proberen de waarheid te ontrafelen.
Het boek leest vlot en wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van 1 van de drie jongeren. Het gaat over een thema dat toch wel actueel is want zo een storm dat zou toch maar eens moeten gebeuren in de nabije toekomst. Maar het gaat natuurlijk niet gewoon over de storm. De storm is gewoon een leuk kader waarbinnen het echte verhaal zich afspeelt.
Het verhaal is erg Nederlands. Het speelt zich daar natuurlijk af. Het taalgebruik is vaak erg Nederlands in de conversaties en ook veel van de personages hebben namen die je in Vlaanderen niet vaak hoort. Maar het is echt niet storend. Je waant je dan gewoon als lezer zelf bij onze noorderburen.
De hoofdpersonages zijn tieners. Ze denken als tieners. Het boek is gericht op jongeren. Maar even goed te lezen als volwassene.
Toen wij voor de blog het aanbod kregen om de Young Adult ‘Het verdronken land’ van Olga Ponjee te lezen en te recenseren hield ik mij gelijk van harte aanbevolen. Ik had de aankondiging van het boek al voorbij zien komen bij de uitgeverij LetterRijn en wist toen al dat ik graag het verhaal wilde lezen. Dit kwam voornamelijk doordat bij het lezen van de achterflap tekst mijn gedachte uitgingen naar verhalen van mijn opa & oma rondom de watersnoodramp in 1953 waar zij toen middenin zaten. Tevens sprak het politieke aspect mij aan omdat dit iets is wat tegenwoordig heel erg aan de orde is en wereldwijd ernstige problemen geeft. Voldoende reden dus om het boek met nieuwsgierigheid te gaan lezen en te onderwerpen aan mijn kritische, toch eerlijke en respectvolle, recensentenblik.
Vanaf de eerste pagina’s merkte ik al dat het verhaal mij pakte. De gekozen bewoording, die goed past bij de jongeren hoofdpersonages en de YA doelgroep, leest moeiteloos en vlot door. De opdeling in hoofdstukken per karakter zorgen ervoor dat er geen verwarring ontstaat over wie zijn/haar belevingen je leest. Je leert in het begin eerst enigszins de belangrijkste karakters in het verhaal kennen voordat het geheel echt vaart krijgt. Ook al gebeurd er gelijk vanaf het begin genoeg.
Het boek bevat behoorlijk wat laagjes die je als lezer sturen richting het nadenken over hedendaagse problematiek in de (wereld)maatschappij en milieuproblematiek van tegenwoordig aantikken ondanks het een fictief verhaal is. Daarom denk ik dat het boek ook goed geschikt is voor een ouder lezerspubliek naast de YA doelgroep van het desbetreffende genre. Nu lijkt het hierdoor misschien een ietwat droog verhaal maar dat is zeker niet het geval! Er zit voldoende afwisseling in van avontuur, spanning, verdriet, liefde en bedrog waardoor het boek geen één moment verveeld.
Voor mijn gevoel verloor het verhaal naarmate het einde inzicht kwam wel iets van haar kracht. Het ging namelijk plotseling wel erg rap waardoor sommige gebeurtenissen niet geheel logisch op mij overkwamen of tot hun recht kwamen. Het leek wat afgeraffeld richting de laatste 20 à 30 pagina’s, het had wat mij betreft nog wel wat uitgebreider en rustig beschreven mogen worden. Ook bevonden zich voor mijn gevoel hier en daar wat losse onderdelen in het verhaal die ik niet geheel conform de belangrijkste gebeurtenissen kon plaatsen. Hoe kwam het bijvoorbeeld dat bepaalde karakters geworden waren zoals ze nu zijn, waarom handelen zij zo? Aangezien het hierbij niet om de hoofdkarakters ging, namelijk niet de jongeren, maar toch personen die een grote rol spelen miste ik bij hen toch wellicht enige uitwerking of redenatie voor hun gedrag tegenover de anderen. Toch heb ik absoluut genoten van dit sterke YA verhaal wat beangstigend genoeg ooit (of dichterbij dan wij denken) zomaar eens realiteit zou kunnen worden.
Het verdronken land klonk als een spannend verhaal, een dystopisch verhaal dat zich afspeelt in Nederland. Het deed me ook wel denken aan de tv-serie, Als de dijken breken.
Het boek begint met een enorme infodump, veel namen en plekken. De hoofdpersonages waren goed te volgen, maar alle namen van de bijpersonages waren wat veel. Doordat er zoveel informatie was, had het boek niet de beste start, maar na een aantal hoofdstukken werd het hartstikke spannend! Loekie komt terecht in een achtervolging, waarbij ze in levensgevaar is.
De eerste stop in onze buddy read was toevallig een cliffhanger middenin de achtervolging van Loekie.
“Ik heb het eerste deel gelezen! Wil eigenlijk direct verder, maar beheers me nog maar even.” (boekiemonster85) “Ik vond het verwarrend dat er namen als VOC en HEMA gebruikt werden, voor organisaties die anders zijn dan zoals ik ze ken…” (jufwillemijnopallstars) “Ik moest in het verhaal komen, heb de eerste bladzijdes meerdere keren gelezen, want ik begreep het niet.” (nikkileest) “Als je begint met lezen val je midden in een verhaal. Een hoop info die ik niet begreep.”(jufw3ndy) “Het werd gelukkig snel spannend en je wil door blijven lezen!”(manon_neke) “Na een paar hoofdstukken was het fijner lezen en kwam ik er goed in. Toch vond ik het soms nog steeds verwarrend. Met wat jullie al zeiden over VOC, HEMA … ” (booksandparis_)
Jacinto komt over als een hele lieve jongen, maar vindt het lastig om de juiste keuzes te maken. Door de hulp van een zelfverzonnen superheld, overwint hij zijn angsten en komt het uiteindelijk goed met hem.
Felix is de zoon van een belangrijke politicus. Hij wordt ontvoerd, maar is dat eigenlijk een verbetering van zijn leven of niet…
“Jacinto is lekker gevaarlijk bezig […] ik heb medelijden met Loekie. Ben benieuwd hoe het gaat eindigen.” (jufwillemijnopallstars) “Het verhaal van Felix en Loekie lees ik zo weg, maar bij Jacinto moet ik vaak terug lezen.” (jufw3ndy) “Volgens mij staat er nog veel te gebeuren..” (nikkileest).
Zoals je kunt lezen, waren wij het eigenlijk allemaal wel met elkaar eens. Sommige stukken waren heel verwarrend en andere stukken waren makkelijk te lezen. Aan het einde van onze buddy read zaten we nog met vragen. Deze vragen zal ik niet delen, want dat verklapt iets over het einde. Over het einde hadden we in ieder geval een aantal vragen 😉
Ik wil Olga Ponjee bedanken voor het opsturen van de boeken, wij hebben met veel plezier een buddy read gedaan en willen dit in de toekomst vaker gaan doen.
Afgaande op de cover, schat ik dit boek meer in als een kinderboek dan een Young Adult, echter het verhaal is op sommige punten echt wel te heftig voor een kinderboek, vandaar dat het zich wel classificeert als een YA.
Het verhaal komt eng dichtbij. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat er in Nederland zo'n noodweer uitbreekt en alle dijken doorbreken zodat half Nederland overstroomt. Het is zelfs al een keer gebeurd (Watersnoodramp). Ook de politieke spanningen die verwoord worden in dit boek zijn redelijk actueel. Het zou zomaar allemaal echt kunnen zijn.
Loekie Laroes is degene die we het eerst leren kennen, een dochter van een Journaliste. Felix is de zoon van de premier en Jacinto moet het land ontvluchten met zijn ouders maar er zitten bepaalde dingen hem dwars.
Hoe dit zich allemaal ontvouwd, ga ik natuurlijk niet vertellen, ik kan je wel vertellen dat het een leuk, spannend boek is, waarbij je jezelf soms even moet bedenken dat dit niet echt is.
Ik heb er erg van genoten. Ik lees het boek begin 2021, en zoveel dingen erin zijn ontzettend actueel. Wie had er in 2018 kunnen denken dat we in Nederland een avondklok zouden krijgen? Ook politiek zaten er veel actuele punten in. Is iemand die een menigte ophitst er verantwoordelijk voor als die mensen een moord plegen? Wat is belangrijker, de economie of nu voor mensen zorgen? "Zij met een 8 voor Latijn en een 0 voor empathie." Het was heel leuk dat bepaalde herkenningspunten in Nederland erin terugkwamen. Zeker ook de twee torens waaruit ze uiteindelijk uitzenden.
Dit verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Ons land heeft een erge superstorm doorstaan, maar de dijken zijn doorgebroken en bijna het hele land staat onder water. Er is nog maar weinig te eten en de vluchtelingen vanuit het westen blijven maar komen. De paniek is compleet als premier Emir Berk, de eerste Turkse premier van ons land, wordt vermoord. Bij toeval raakt Loekie, de dochter van een journaliste hierbij betrokken. Haar beste vriend Jacinto doet een gruwelijke ontdekking in een van de vluchtelingenkampen en Felix, zoon van een populistisch leider, wordt ontvoerd na een feestje…De toestand van ons land verslechterd per dag. De drie pubers ontdekken gezamenlijk een complot dat de toekomst van ons land in gevaar brengt. Kunnen ze het nog tegenhouden? Je leert de drie hoofpersonen kennen als meer dan gewone pubers, ze zijn niet bang en nogal avontuurlijk ingesteld. Ze gaan tegenslagen niet uit de weg en proberen zich staande te houden in deze bizarre wereld. In alle drie kan je je inleven, je voelt wat zij ook voelen. Er zijn ook momenten die op mij onwerkelijk overkomen, zoveel geluk of toeval is wel wat overdreven. Het gaat ze soms net iets te makkelijk af. Om de beurt lees je de verhaallijn van Loekie, Jacinto en Felix. Omdat de hoofstukken vrij lang en uitgebreid zijn en omdat het een boek is voor Young Adults is, is dat geen enkel probleem .Normaal hou ik niet van perspectiefwisselingen maar in dit boek is het juist nodig om het op die manier te vertellen. Het komt uiteindelijk allemaal bij elkaar. De auteur heeft een vlotte schrijfstijl , de omgeving wordt zeer uitgebreid en levendig omschreven en ze durft actuele onderwerpen zoals klimaatverandering, de opkomst van het populisme en het vluchtelingenvraagstuk aan te snijden en dit tot een vlot leesbaar en spannend verhaal te verwerken. Het bevat genoeg actie, spanning en humor om door te willen lezen. Je wordt vanaf het begin al meegetrokken in het boek en komt er pas aan het eind achter hoe het nou eigenlijk zit.
Climate-fiction in Nederland Voor het eerst las ik hiermee een Clify, een climate-fiction. Een geloofwaardig, maar afschrikwekkend toekomstbeeld, een bedreiging door de klimaatverandering. Heerlijk avontuur om te lezen. Ik heb genoten van de strijd van 3 jonge mensen die blijven doorzetten om levens te redden. Een heerlijk YA-boek vol spannende gebeurtenissen. Door het taalgebruik, de namen en soms herkenbare personen en verhalen lijkt dit een verhaal dat in de nabije toekomst zomaar zou kunnen gebeuren…….
In een Nederland vol maatschappelijke spanning, politieke rivaliteit en vluchtelingen die verjaagd zijn door overstromingen en moeten zien te overleven in een afgeschermd getto zonder drinkwater, zonder warmte en zonder ruimte, komt een dreiging aan. Ongewild is Loekie, dochter van een journalist, getuige van de moord op de premier en heeft de bewijzen op haar mobiel. Felix, verwend zoontje van de rivaal van de premier, wordt ontvoerd door extreme geitenwollen types en moet in zijn pyama overleven. Jacinto moet het land ontvluchten met zijn ouders, maar besluit op het laatste moment op zoek te gaan naar zijn vriendin Loekie en ontdekt waarom zijn ouders in gevaar verkeerden. 3 Jongeren, bedreigd en achtervolgd, in gevecht met zichzelf en degenen die ze vertrouwden, komen steeds meer achter de levensbedreigende waarheid. Nederland lijkt gedoemd om als verdronken land te eindigen.
Het boek leest vlot en wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van 1 van de drie jongeren. Het verdronken land speelt zich af in Nederland. Nederland is getroffen door een superstorm met alle gevolgen van dien. Mensen zijn totaal verloren. Je valt meteen in het verhaal ,al zou je verwachten dat het bericht van ” Dit is geen oefening…. etc. ook in het boek zou voorkomen zeker in het begin, maar dat is niet het geval en de tekst op de achterkant van het boek lijkt meer een inleiding te zijn. Het verhaal heeft je echter wel meteen te pakken. Een superstorm in Nederland, ja dat zou in de nabije toekomst zo maar kunnen, zeker gezien de klimaatveranderingen, dus helemaal Climate Fiction is het ook weer niet.
‘Het verdronken land’ toont direct aan het begin een desastreus beeld van ons land. Na twee verwoestende watersnoodrampen staat de helft van Nederland onder water. Een totale chaos is het gevolg. Er is nauwelijks meer elektriciteit, onderdak of voedsel te vinden, er zijn veel doden gevallen en de grenzen zijn dicht. De enkeling die nog de beschikking heeft over financiële middelen, probeert aan boord te komen van een particuliere vlucht. De EU wil pas hulp sturen wanneer de regering weer enigszins orde geschapen heeft. Maar is dat niet veel te laat?
‘Het verdronken land’ kent een drietal hoofdpersonen, te weten Felix Rutgers, zoon van een vooraanstaand politicus, Loekie Laroes, dochter van een televisieverslaggeefster en haar beste vriend Jacinto Zondervan wiens ouders het land willen ontvluchten. Het drietal komt in benarde situaties terecht wanneer de Turkse premier van Nederland, Emir Berk, wordt vermoord.
“De knal kwam uit het niets. Eerst dacht Loekie dat het een explosie was. Een gaslek, ergens in het gebouw. Een onveilige generator die zichzelf had opgeblazen. Toen zag ze de vrouw in de gang naar de fietsenstalling. Haar lange groene haar. Het embleem op haar sweater. Het oog van haar pistool dan van Berk naar Loekie gleed.”
Terwijl de situatie van het centraal staande trio er met de dag slechter op wordt, ontrafelen de tieners een complot dat de toekomst van heel Nederland in gevaar brengt. Zijn ze samen sterk genoeg om het tij te keren? Je leest het in ‘Het verdronken land’.
Enfin, ‘Het verdronken land’ is bedoeld als jeugdboek of Young Adult zo je wilt, maar tjonge…wat een boek. Ik ben ervan overtuigd dat mening volwassene dit boek eveneens ademloos verslindt. Natuurlijk, het avontuur wordt beleefd door drie tieners, maar de politieke intriges en letterlijk grensoverschrijdende kwesties, maken het boek geschikt voor een veel breder lezerspubliek. Ponjee hanteert bovendien een fijne, vlotte schrijfstijl die daar eveneens aan meewerkt. De jong volwassen lezers én de volwassen lezer zullen de stijl van Ponjee als zeer toegankelijk ervaren.
“Felix wist dat hij zich uit de voeten moest maken. Nu. In de laatste paar woorden dat Ten Cate van hem stond afgekeerd. Maar het was of zijn benen op slot zaten. Alsof hij schreeuwde tegen zichzelf zonder geluid.”
Ik heb slechts één verbeterpunt en dat is gelegen in het feit dat sommige verhoudingen naar mijn mening wat ondoorzichtig zijn. Dat geldt overigens zowel voor de verhoudingen binnen de politieke fracties als voor de relatie van de hoofdpersonen jegens de politiek. Daar zou het verhaal wat beter mogen. Dat is echter slechts één aspect uit een verder zeer boeiend geheel.
Over de auteur
Olga Ponjee (1983) schrijft boeken, films en games. In haar vrije tijd maakt ze historische kostuums en metselt ze muurtjes van baksteen. Ze woont in een klein dorpje samen met haar vrouw, haar man, twee zoontjes, twee katten en drieduizend boeken.
Uitvoering
Uitgever: LetterRijn
ISBN 9789491875700
Hardcover, 330 pagina’s
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.