Democracy opens in 490 B.C., with Athens at war. The hero of the story, Leander, is trying to rouse his comrades for the morrow’s battle against a far mightier enemy, and begins to recount his own life, having borne direct witness to the evils of the old tyrannical regimes and to the emergence of a new political system. The tale that emerges is one of daring, danger, and big ideas, of the death of the gods and the tortuous birth of democracy. We see that democracy originated through a combination of chance and historical contingency--but also through the cunning, courage, and willful action of a group of remarkably talented and driven individuals.
Alecos Papadatos and Annie DiDonna, artists behind the international phenomenon Logicomix, together with writer Abraham Kawa, deliver a graphic novel bursting with extraordinary characters and vibrant color, one that also offers fresh insight into how this greatest of civic inventions came to be.
Ένα νέο graphic novel κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος, επτά χρόνια μετά το υπέροχο Logicomix. Κι αν σκεφτείς ότι το σκίτσο, τα χρώματα και το σχέδιο τα έχουν φτιάξει οι ίδιοι άνθρωποι (ο Αλέκος Παπαδάτος στο σχέδιο και στην ιδέα και η Annie Di Donna στο χρώμα), καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για ένα εξίσου μεγαλεπήβολο, συγκλονιστικό έργο. Στην ομάδα αυτήν τη φορά προστέθηκε ο αξιόλογος συγγραφέας του φανταστικού και μελετητής Αβραάμ Κάουα. Όλοι μαζί χαρίζουν επιτέλους και στο ελληνικό κοινό τη «Δημοκρατία», την ιστορία της Αθήνας τον 5ο αιώνα π. Χ. και τη γέννηση και την εξέλιξη της έννοιας της δημοκρατίας (το κόμικ κυκλοφόρησε πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).
Το βιβλίο αποτελείται από πέντε κεφάλαια στα οποία εκτυλίσσεται η ιστορία του Λέανδρου, ενός νεαρού που υπήρξε μάρτυρας της δολοφονίας του τυράννου Ίππαρχου από τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα και του πατέρα του στον γενικό χαμό που ακολούθησε. Ο Ιππίας και ο Ίππαρχος, γιοι του τυράννου Πεισίστρατου, κυβέρνησαν την Αθήνα από το 527 ως το 514 π. Χ. οπότε και δολοφονήθηκε ο Ίππαρχος. Ο Λύσανδρος, παραμονές της μάχης του Μαραθώνα το 490 π. Χ., αφηγείται στον σύστρατό του Θέρσιππο την ιστορία της ζωής του γεμάτος φόβο για την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει και θα επιτεθούν στους Πέρσες.
Η ανατρεπτική αφήγηση κόβει την ανάσα ενώ το σκίτσο είναι άρτιο και αναπαριστά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εποχή, τους ανθρώπους, τους πρωταγωνιστές. Ευφυής η εναλλαγή του πλαισίου των εικόνων σε κάποιες σελίδες (από το σκοτεινό των μαχών ως το αττικόμορφο, εμβληματικό πλαίσιο του 2ου κεφαλαίου). Εκπληκτική η αναπαράσταση της Αθήνας του 5ου αιώνα με την Ακρόπολη να δεσπόζει πάνω από όλα και όλους, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (μάλλον) να έχει γίνει τόπος αγοράς, με την υποβλητική ατμσόφαιρα της πομπής των Παναθηναίων, την Πυθία να λέει τους χρησμούς, το υποβλητι΄κα σκιτσαρισμένο Μαντείο των Δελφών, με τη θεά Αθηνά ανυπέρβλητη ως μορφή. Όλα υπέροχα και καλοφτιαγμένα!
Ο Πεισίστρατος, ο Σόλωνας και ο Κλεισθένης, οι γεννήτορες της έννοιας της δημοκρατίας, ιστορικές προσωπικότητες αμφιλεγόμενες ακόμη και σήμερα, με τις έννοιες ολιγαρχία, τυραννία, εξουσία να είναι αλυσοδεμένες και να αλληλοεξαρτώνται απόλυτα η μία από την άλλη. Ιδεολόγοι ή δολοπλόκοι; Πόσο εύκολα στήνονταν οι χρησμοί ώστε να εξυπηρετούν τα πολιτικά συμφέροντα; Και ποιανών τα συμφέροντα; Πώς λέγεται η ιδέα προς την οποία σπεύδουν οι χαρακτήρες του κόμικ και οι πολίτες των πόλεων-κρατών της αρχαιότητας;
Εκτός από τον χρωστήρα, μου άρεσε και η πένα! Το κείμενο είναι λυρικότατο, όχι ξερό ή στείρο, ενέχει και προσωπική υπογραφή του δημιουργού με καλαίσθητες εκφράσεις και παρομοιώσεις, σαν αυτήν της ανέμελης εφηβείας του Λύσανδρου με καλοκαίρι, το οποίο τελείωσε απότομα όταν σκότωσαν τον πατέρα του! Με μαεστρία άφταστη, ο Λέανδρος αντρώνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, έρχεται αντιμέτωπος με τις δολοπλοκίες κια την τέχνη της πολιτικής, τη διαπλοκή, το σκοτάδι της πλεονεξίας και το φως της ζωγραιφκής που χειρίζεται άψογα. Ένα παιδί μεγαλώνει, αναπτύσσεται, εξελίσσεται, έρχεται αντιμέτωπο με την κατάρρευση στερεοτύπων που τον γαλούχησαν για καιρό. Και μετά; Πώς θα χειρστεί τα νέα δεδομένα; Πώς θα πείσει τους Αθηναίους για το καλό της πολιτείας;
Ευρηματικοί και οι παραλληλισμοί της «Δημοκρατίας» με τη σημερινή εποχή. Στο σηημείο όπου οι Σπαρτιάτες έχουν καταλύσει την Αθήνα, η συμπεριφορά τους, η ανακατευτική τους στάση σε πολιτικά και πολιτειακά θέματα μου θύμισε τη σημερινή κατάσταση με τους συμβούλους και τις εντολές της Τρόικας για το χρέος του ελληνικού κράτους. Σίγουρα, ο στόχος των δημιουργών δεν ήταν να πολιτικοποιήσουν, έστω και με υποννούμενα, την ιστορία τους, απλά διαπίστωσα με θλίψη ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και δυστυχώς το ελληνικό μυαλό δε μεταστρέφεται με τίποτα!
Βασισμένοι στον Αριστοτέλη, στον Θουκυδίδη και στον Ηρόδο ο Αλέκος Παπαδάτος και ο Αβραάμ Κάουα γράφουν μια μυθοπλασία, αναμιγνύοντας επιδέξια την πραγματικότητα με τον μύθο και την Ιστορία. Στόχος των δημιουργών ήταν «να πούμε την ιστορία ανθρώπων σαν κι εμάς, ανθρώπων που διαχρονικά έρχονται αντιμέτωποι με τα κύματα που σηκώνουν τα κατακλυσμιαία ιστορικά γεγονότα και παλεύουν να τα κατανοήσουν» (σελ. 208). Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αλφαβητικά κατά όνομα κυρίου προσώπου ιστορικά σχόλια για πληρέστερη κατανόηση του πλαισίου στο οποίο κινείται η ιστορία και διαφώτιση ως προς τον ρόλο των πρωταγωνιστών, σε ευσύνοπτη μορφή που δε με κούρασε.
Ένα graphic novel γεμάτο ιστορία, διαχρονικότητα, αξίες, πολιτική και πολιτειακή ιστορία, ένα εμβληματικό έργο ουδέτερο, αμφίπλευρο, διδακτικό, ανθρώπινο, ενδιαφέρον, ευκλεές, περίλαμπρο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη!
Του δίνω άριστα,τόσο για το σχέδιο, όσο και για την αφήγηση! Συνδυάζει την ιστορία ενός φανταστικού προσώπου, με τα πραγματικά γεγονότα της ιστορίας (ή, τελοσπάντων, όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μαζί με κάποια λογικά συμπεράσματα-αλλά ας μην πιάσουμε αυτό το θέμα εδώ) και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η προσωπική ιστορία ενός Αθηναίου, από την εποχή των τυρράνων Ιππία και Ιππάρχου έως τη μάχη του Μαραθώνα. Συνοδεύεται από πολύ χρήσιμο παράρτημα με σχόλια.
Αγάπησα πολύ το graphic novel αυτό επειδή με απλό,κατανοητό κι ευχάριστο τρόπο εξηγεί έννοιες δύσκολες κι εξιστορεί καταστάσεις που πολλές ομοιότητες έχουν με τη σύγχρονη εποχή- κι αποδεικνύουν περίτρανα τη διαχρονικότητα της ανθρώπινης φύσης.
Υπέροχο, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους δημιουργούς του!
readathon17 Book 2: a comic book based on real events or a true story
To be honest, I thought it was going to be boring. Last time I dealt with ancient Greece, I was in high school. But of course I was wrong. The book talks about the birth of democracy in ancient Athens through the personal story of a fictional young man that lived during that time. I re-learned many things I had forgotten and it made me question some things I had learned in school and realize how thing really must have been (e.g. how the oracle system in Delfi worked).
Ένα από τα καλύτερα graphic novels που έχω διαβάσει, και στην λίστα με τα αγαπημένα μου. Μπορώ να πω με υπερηφάνεια πως είναι αντάξιο του "Logicomix: An Epic Search for Truth" και προσωπικά, προτιμώ την "Δημοκρατία" ένα τσικ παραπάνω.
Η 'Δημοκρατία" αφηγείται την ιστορία του Λέανδρου, μία ιστορία αγάπης, προδοσίας, εξιλέωσης και εκδίκησης (όχι, δεν είναι άρλεκιν σε κόμιξ) στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., με τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου και τα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούσαν, να παίζουν μείζονα ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.
Η πλοκή είναι απίστευτη, γεμάτη αγωνία, πρωτοτυπία αλλά και ωραίο χιούμορ που δίνει μια πιο ανάλαφρη αίσθηση στο βιβλίο όταν το χρειάζεσαι. Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχουν τα όνειρα/οράματα του Λέανδρου, που κάνουν την "Δημοκρατία" ακόμη πιο βαθιά και συναισθηματική.
Η αριστοτεχνική, ατμοσφαιρική και σχεδόν ποιητική γραφή του Αβραάμ Κάουα σε συνδυασμό με τα πανέμορφα και ζωντανά σχέδια του Αλέκου Παπαδάτου και της Annie Di Donna συνιστούν ένα εξαιρετικό βιβλίο που είναι σίγουρο πως θα μείνει αξέχαστο και στους αναγνώστες, αλλά και σε ολόκληρο τον λογοτεχνικό χώρο.
An amazing effort by the authors. I was pleasently impressed by the way they managed to compile such vast works, spanning from Ancient tragedies and history studies to more modern, scientifical interpretations and specullations. I also found quite pleasing the way they introduced, as they call them themselves, "easter-eggs", which are scattered throughout the story and are only revealed to the unsuspecting reader at the end of the novel, in a vast, well compiled glossary, or comentary. I recomend to the new readers not to read this glossary first, although it may shed some light on the story, but at the same time it might also spoil it's ending and overall atmosphere. Just read it after you finish the novel and enjoy the details the story kept hidden to the unaware eyes.
The reason I'll give it a mere 3 stars raiting (although I would give it a 3.5, but the app won't allow this) is actually the most important and defining feature of this novel - it's graphic dimenssion. Although the art is overall good (not impressive though, but original none the less), the way the illustrator makes use of the technics of capturing movement, sound and passing of time, is, at least in my oppinion, somewhat faulty. Some clear inconcistencies emerge, as for example, some technics more suited for comic books (like the capture of fast body movement of some characteres) that seldomly appear, but somehow disrupt the overall realistic and naturalist tone adopted in the rest of the novel. Also, the timing and pacing of the story is sometimes slowed down by "over paneling" some key moments. An inner dialogue of Leander seems to strech way too much, only because of this faulty panneling. Other key moments like the revolt at the beginning seem to be rushed. Also, the amount of details on some of the panels that stretch on two pages (and these tend to appear also.at key moments of the story) is also underpar, giving and overall feeling of emptines and uncompletion.
There is also present a moment which again I found rather faulty. I'm talking about a dream seqeunce in which Athena, Appolo and Dyonisus appear, claded in modern clothing and discussing... Nietzsche. Some 4th wall breaking is also atempted, but the whole scene seemes somewhat unnecessary, given that, until that point, no other such intervention was suggested. Again, this gave a feeling that it was introduced on a rush, just to cram some more details, mostly concerning the dychtomy of Appolo and Dyonisus.
But overall I found this novel to be quite a good read. The fact that it introduced me to some of the Ancient myths and stories, but also some facts I was unaware of regarding the Ancient Atheninas, allowed me to enjoy the book, despite the faults I listed above. I strongly recommend this novel to all readers that not only enjoy the Classics, but are also fond of History with all it's "trials and tribulations".
"Γιατί η ιστορία της δημοκρατίας δεν είναι παρελθοντικη• είναι ένας αγώνας συνεχής και καθημερινός." για την ιστορία, για το σκίτσο και για τα σχόλια στο τέλος! το αγάπησα!
Πολύ ενδιαφέρον. Προσωπικά μου άρεσε το Logicomix ��ίγο περισσότερο αλλά και πάλι ένα πολύ ωραίο δείγμα σύγχρνου ελληνικού κόμιξ που αναφέρεται σε μια λίγο δύσκολη περίοδο της Αρχαίας Αθήνας για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά. Πολύ αξιόλογη δουλειά αλλά το σχέδιο των εικόνων θα το προτιμούσα ελαφρώς πιο συγκεκριμένο και λιγότερο αφηρημένο. Σε ορισμένα σημεία ήταν λίγο δύσκολο να ακουλουθήσω με ακρίβεια. Γι'αυτό και τέσσερα και όχι πέντε αστεράκια.
Μια πολύ ωραία απόδοση των κρίσιμων για την διαμόρφωση της Αθηναϊκής δημοκρατίας χρόνων από το Σόλωνα μέχρι και τη μάχη του Μαραθώνα, από την οπτική γωνία ενός απλού αλλά σκεπτόμενου πολίτη.
A great story, and I was so happy to have read it now, after quite a few classes about Ancient Greek History, because I got the references and I knew the History of what was happening, that made me just so excited!! And I really liked how the story and Leandro, and how it worked with the history background. Also really liked the Gods' interventions - I just love the idea that the Gods can be everywhere
Once I sat myself down and forced myself to read more than 2 pages, it wasn't so bad. Still had a devil of a time remembering and distinguish the names though. And NOT a fan of the annoying twit protagonist Marty Stu sort dude. Bleh.
Great stuff. I had read their other graphic novel Logicomix about Bertrand Russel, so when I heard this was coming out I was pretty excited. Ancient Greeks!
A few short comments: Democracy! is much shorter than Logicomix, and in some ways I wished it would've been longer. There are some really neat ways the authors bring the Greek characters to life: Cleisthenes is an worldly aristocratic sophist on par with Plato (or his characters), Isagoras is a sneaky scheming politician ("of reputable family, but I know not where" [thanks Herodotus]), Cleomenes a brute of a Spartan if ever there were one (Isagoras offered his wife to him, you know![ibid.]), Aeschylus sneaks onto stage, a poet only too aware of poetry, and our inspired potter protagonist, Leander, a fictional construct brought to a fictional narrative, embodies the spirit of artistry with Athena to guide him past politics and love to truth (what else?). But because it is short, many of these vivid portraits are mere glimpses leaving you wanting for more.
The truth is, this book is written more like historical fiction or the dramatic retelling of a historical event than the literary display which I'm describing. And for the most part, that is good. The authors' strength lies in the cohesive narrative that develops out of, and then beyond, Herodotus. And so sometimes, lying awake at night, I dream of a different, lengthier Democracy! in which Leander (the potter) speaks to me, rather than of history. But my dreams are not what is at stake here.
Great art, great story, and the skilled use of the historical narratives and features of Ancient Greece make Democracy! enjoyable and interesting and perhaps even inoffensive to those with a critical eye toward historical accuracy. Recommendation: Like graphic novels or Ancient Greece? Go for it.
(Postscript. There's a bit about Dionysus and Apollo doing the Nietzschean thing of humanity. Athena brings the two halves together. Let us forgive them this framing device. It works well enough!)
I disegni non sono di quelli che definirei oggettivamente belli ma hanno una loro particolarità che li rende comunque accattivanti. Nonostante il tema sia pesante Leandro ci narra molto bene la storia, la gente lo ascolta volentieri, e pure il lettore si trova a farlo con gran trasporto. Racconta la propria vita, dalla gioventù all’età adulta, che procede di pari passo con i cambiamenti politici di Atene. Mutazioni che, negative o positive che siano, conservano sempre e comunque una nota di delusione, in quanto costruite su sangue, denaro e menzogne. Non avrei mai immaginato di appassionarmi così ad una lettura sulla politica della Grecia Antica. Che altro dire? A scuola storia dovrebbero insegnarla così :)
This is what all graphic novels should aspire to be: solidly entertaining, well crafted, intelligently written ... This is the tale of the invention of democracy, or as near to it as we're likely to get, primary sources being understandably scarce. The story focuses on Leander, a young artist caught up in the events unfolding around him. Although this is, as they say, "based on a true story," (i.e. fictionalized to an unknown degree) it has the weight of history to it. It doesn't feel as if any important details have been left out. It flows well, and is much more engrossing than you'd expect the story of an abstract concept to be. This is quality work, well worth your time.
The graphic novel “Democracy” by Alecos Papadatos, Abraham Kawa and Annie Di Donna (swipe to see the cover), tells a violent, romantic historical fiction about a boy called Leander who lives in a time of tyrants and sees his family caught up in the violence of the times. Along the way he meets the Goddess Athena who tells him to keep painting vases (which he loves to do), and Cleisthenes, who gives him a lesson in democratic principles. Of course this graphic novel does not deeply elaborate what happened during the golden age of ancient greece, but it gives you an overall perspective of life during tyranny and after. All in all, it was a really good and entertaining book to read in an afternoon.
Αξιοπρεπές, όμως υποφέρει από τις ίδιες ασθένειες που ταλανίζουν το σύνολο των ελληνικών γκράφικ νόβελς (δεν είναι και πολλά) αυτού του βεληνεκούς: Δεν είναι σίγουρο για το κοινό στο οποίο απευθύνεται (εφήβους; ενήλικες;), δεν διαθέτει χαρακτήρα στο αισθητικό κομμάτι (δεν μου έμεινε ούτε μια εικόνα, έστω σαν afterthought) και ασχολείται με προβλέψιμα θέματα εντοπιότητας (σουβλάκι, τζατζίκι, μουζάκα και δημοκρατία), υποθέτω με την ελπίδα να κάνει το πέρασμα σε ένα διεθνές κοινό. Παρόλα αυτά, η ιστορία είναι διαβαστερή, οι επιλογές στην αφήγηση γερές και η γενική αίσθηση είναι ότι έχει πέσει πολλή δουλειά στη δημιουργία του.
The origin of democracy- not an easy topic to tackle in a graphic novel, but it's done well, with a lot of context, an appealing storyline and with insightful political, economical and social commentary which are still relevant. The only downside is the large cast of characters which can be hard to keep track of, but overall, a much thought provoking read than the usual graphic novel. Another example of using a visual media to explain difficult conceptual issues.
Assigned reading for my "Readings in the Graphic Novel" course. This book is based on the historical founding of democracy as we know it back in ancient Greece told from the perspective of a youth who lived at the time.
Leander has aspirations to be a pottery artist, not so much interested in working in the family business. But he holds his father in very high esteem. When the uneasy tensions in Athens boil over into an uprising and assassination of the current ruler (called a tyrant in a way has gained different connotations over the years) that leads to his father's death. He's forced to flee his home and hides in the temple of the Oracle where he learns more about the history of his family and the gods. He also develops a personal relationship with the goddess Athena that guides him in the future choices he makes.
What I liked about the narrative was the intertwining of mystical with historical. Leander has encounters with Athena where she speaks to him and gives him wisdom. The reader cannot help but interpret this was really happening. Leander's story is without a doubt a coming of age narrative in which the character grows through the choices that he makes and the experiences he undergoes. The focus stays on him, but peripherally, the reader is exposed to the goings on and important character who have their place in ancient history and/or legend.
As far as the artwork, I enjoyed it. It borrows heavily from surviving pottery art. I liked how certain pages had borders that brought to mind the scrolls on temples or the entablatures and architraves that one might have seen on a Greek temple, or even motifs from pottery. I liked the way the figures are drawn, very expressive, fitting the narrative, to my mind.
In our class, we talked extensively about how the panels changed to fit the tone of the scenes, and this is very evident to the reader/viewer of this graphic novel. Some pages look a lot like printmaking art, and others conform more to the typical comic book format.
While this book did not impact me as much on a personal level, I appreciated it for what it was. The historical elements, the Greek mythology, the artisty and the central coming of age drama. I believe it earns four stars from me.
The story of the birth of Athenian Democracy brought to the Comic Book medium in a feature-length Graphic Novel; the full meat-and-potatoes story of dictators, revolution and an impending, unifying war with the Persians.
Just as dramatic as it sounds, just as encapsulating too; Democracy tells you all you need to know through the Ancient Greek Theatre storytelling device of the speaker and this speaker is our protagonist and fictional character of Leander, reciting the tale of Athens demise and rebirth to his fellow nerve-wracked Athenian Soldiers awaiting their post-Spartan-defeat clash with the Persians, the battle for the very defense of Greece herself.
The story doesn't take sides in the inaccurately recorded history of these events, instead using a fictional character as protagonist to avoid this problem; this is quite refreshing as it's a clear step away from bogged down stories like those mishandled in Movies such as 300 and a refreshing step away from the done-to-death Ancient Greek 'war of the gods' stories.
The Artwork is interesting, largely talented, but with moments of looking like it was rushed. The 'ye olde world' dialogue sometimes feels rushed too, to the extent that it's almost arbitrarily confusing instead of thematic or contextual; and it's here that the Book hits the snag that makes it a very good read, but not a fantastic one.
A fantastic, unbiased look at Athenian growing pains with some needless dialogue that absolutely deserves your reading attentions.
Exceptionally well done and researched story about the birth of democracy in Greece. End of the book has a note on sources followed by commentary on historical characters mentioned in the graphic novel. This would be a decent place to start a high school student or a "history not for me" adult on the birth of Western democracy.
Serious parts are leavened with humorous scenes, some of them featuring the goddess Athena, slayer of giants and unreason.
An ancient Greek story about the birth of democracy and the circumstances that led to it. The narrative (based on true primary sources) is crafted really well with a commoner as a protagonist (Leander) whose life we follow. The characters are brought to life and their triumphs, faults, failures and virtues are laid bare as they grapple with the ideals of the day. A good insightful and well-researched commentary on ancient Greek democracy. The book ends with the battle of Marathon against the Persians as Athenians fight to keep their ideas (and systems) alive.
I liked the juxtaposition of Sparta and Athens as two opposing states and ideals (Sparta - a militaristic, regimented, oligarchic state and Athens - a more democratic, economically stable, art-loving state). Sparta had a good role - both subtle and brutal - to play in the birth of democracy. This is covered well in the book.
The artwork is fantastic though not as good as Frank Miller's 300 (also based on a Greek tale - The battle of Thermopylae) or even the artist's other magnum opus 'Logicomix'. Especially the panels on Athena's dream sequences are fantastic.
I loved Logicomix and Democracy didn't disappoint either.
The authors choose to narrate the story from the point of view of a common man during the emergence of a powerful new form of government of the people. The story is set in Athens, half a millennium before Christ, when a democratic government existed only in the minds of a few.
I guess one would find many parallels between the events of the book, the political motivations of the characters and how their personal feuds play into their ambitions, and the underlying tensions between the rulers and the subjects with the present times, or with probably any time in our world's history. Makes you wonder - we could be raging ahead in technology and systems, but have our incentives and ways of achieving our goals advanced?
Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια απ' όλες τις απόψεις (Εικαστική, σεναριακή κλπ). Η κύρια πλοκή παρακολουθεί γεγονότα που στιγμάτισαν την γέννηση της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας ενώ αναπόφευκτα γίνονται και παραλληλισμοί με το παρόν. Η μεγαλύτερη ίσως δύναμη του βιβλίου είναι πως παρουσιάζει τα γεγονότα κάπως αμφίσημα με αποτέλεσμα τα τελικά συμπεράσματα να επαφίενται στην κρίση του αναγνώστη. Παρ' όλα αυτά δεν μου άρεσε το σύντομο περιστατικό μεταξύ Αθηνάς - Φοίβου - Διόνυσου που παρεμβλήθηκε στην κύρια πλοκή.
"If we stand for anything, it's the fact that it doesn't end. It never does. Endings take us back to plots. Back to thinking we're the good ones and all the others are bad. And that kind of thinking always brings out those who act by themselves, for themselves. The great men. The leaders. Those that would be tyrants, and those who would save us from tyrants. Those that take peoples' dreams . . . and make them their own." An incredible Greek fable on the subject of democracy in the form of a graphic novel.
I feel like this should be required reading for high school history. Or maybe civics.
In particular, the afterward conveys a really great perspective on the nature of historical truth.
This is violent, but I'm tempted to read it to my 6-year old anyway, as I think it would spark her thinking about the voting she sees us do in a different (better framed) light.
A much better book than Alecos Papadatos previous (Logicomix). All that it promises, it delivers, with an epic climax on the battle of Marathon, and the start of the subsequent golden age of Athens. I can't recommend it strongly enough!
Μία πολύ καλή δουλειά. Ιδιαίτερα απόλαυσα τα σχόλια και τις σκέψεις των δημιουργών. Το σχέδιο κοντά σε αυτό που μου αρέσει ως προσωπικό γούστο. Η ιστορία ενδιαφέρουσα αν και έχω ένα συναίσθημα απορίας για το τι μου άφησε να θυμάμαι. Θα χειροκροτήσω όμως την δημιουργικότητα και την έμπνευση!