Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De lege stad” as Want to Read:
De lege stad
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De lege stad

3.86  ·  Rating details ·  714 ratings  ·  102 reviews
Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland ooit heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. De binnenstad waar ze opgroeide, wordt volledig verwoest en bijna de helft van Katja’s familie komt om. Samen met haar man Daniel neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Katja i ...more
Paperback, 298 pages
Published April 2015 by Ambo|Anthos (first published March 12th 2015)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De lege stad, please sign up.

Be the first to ask a question about De lege stad

Community Reviews

Showing 1-30
3.86  · 
Rating details
 ·  714 ratings  ·  102 reviews


More filters
 | 
Sort order
Dolf Patijn
Jul 23, 2015 rated it it was ok
Waarschijnlijk ben ik een van de weinigen die niet dolenthousiast is over dit boek. Af en toe had ik het gevoel dat ik wat stijl betreft een jeugdboek zat te lezen. Niks mis mee, maar het is volgens mij niet als jeugdboek bedoeld. Het staat vol met oorlogfeitjes, wat waarschijnlijk goed is voor degenen die niet veel van WW II afweten en dat zullen er steeds minder zijn, maar voor mij was dat niet nodig. Ik vraag me zowieso af of de mensen zelf wel zoveel informatie hadden in die tijd. In dit boe ...more
Annelies
Apr 11, 2016 rated it liked it
Een mooie historische roman dat is dit boek zeker het verhaal speelt zich af in het jaar 1940. Katja maakt genoeg mee samen met haar man Daniël in deze zware tijd. Op het blog van Rachelleest.nl staat een mooie en goede recensie over dit boek.
Marijke
May 19, 2015 rated it it was amazing
wat een aangrijpend boek....je wil blijven lezen absoluut een aanrader
Ingrid Verschelling
Apr 22, 2015 rated it really liked it
Veel boeken heb ik al gelezen van Simone van der Vlugt en ik houd het meest van haar historische romans. “Rode sneeuw in december” vond ik heel mooi en beeldend geschreven. Ook “Jacoba, Dochter van Holland” over de Hoekse en Kabeljauwse twisten was een erg leuke geschiedenisles. De geschiedenis gaat leven als Simone van de Vlugt het beschrijft.

De historische roman 'De lege stad' van Simone van der Vlugt is een boek dat zich afspeelt in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Katja is pas getro
...more
Serena Cloos
Apr 06, 2015 rated it it was amazing
Shelves: ebooks
Wow, het is dat ik tussendoor nog even moest slapen en werken, anders had ik dit boek echt in 1 ruk uitgelezen. Ik ben altijd gefascineerd geweest door boeken die zich in de tweede wereldoorlog afspelen, dus ik kon niet wachten tot ik dit boek in mijn bezit zou hebben. En ik ben niet teleurgesteld!!!
Het verhaal gaat over Katja die na het bombardement in Rotterdam ineens de zorg krijgt over haar broers en zussen. Moeilijk voor een meisje van 21 om ineens met zo'n last op te worden gezadeld.
Alle i
...more
Jessie
Jul 16, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018
Ik heb dit boek lang laten liggen, omdat ik twijfelde of ik het wel een mooi boek zou vinden. Maar het is prachtig! Ik vind het erg mooi geschreven en Van der Vlugt heeft een goed beeld geschetst van het dagelijks leven tijdens de tweede wereldoorlog. Misschien dat ik het boek normaal gesproken vier sterren zou geven, maar omdat het me zo is meegevallen in dit geval vijf. De tekst op de achterflap doet naar mijn mening geen recht aan het emotionele, inhoudelijke verhaal. Als je van historische r ...more
Anke
Apr 10, 2018 rated it liked it
Een mooi boek en in tegenstelling tot (veel) andere oorlogsboeken wordt dit verhaal verteld vanuit een ‘gewone’ Rotterdammer. Ik vond het wel jammer dat de emoties erg vlak waren, er was weinig verdriet toen haar ouders overleden en ook toen een aantal geliefden werden opgepakt, was er weinig angst ofzo.
Ciska Bokhorst
May 11, 2018 rated it liked it
Het begon goed met de beschrijving van het bombardement, maar uiteindelijk was het best oppervlakkig. Wel vol met historisch kloppende feiten. Maar had er toch iets meer van verwacht.
Mandy
Oct 28, 2018 rated it really liked it
Ik vond het een prachtig boek wat ik vlot heb gelezen. Ik had echt een inkijkje in het leven van Rotterdam destijds.
Enige punt van kritiek is dat de gevoelens met weinig diepgang worden beschreven.
Emily
Sep 25, 2015 rated it it was amazing
Shelves: on-my-shelf
Blog Review
It's been a long time since I've read a Dutch book but when I picked this up I know it would NOT disappoint. Simone's writing always brings me so much joy even though it's usually about terrible moments in our history as a country. This specific book is about the second World War which took up a major part of our history. Even thought it's ben 60+ years since we were freed from the Nazi's, It's still a major part of our identity.

The book takes place in the city of Rotterdam, which is
...more
Hannie Snels
Mar 31, 2015 rated it it was amazing
De lege stad van Simone van der Vlugt.

Nooit eerder heb ik een historische roman gelezen. Waarom niet. Nu gewoon omdat het me niet aanspreekt.
Maar deze titel en inhoud op de cover, sprak me zo geweldig aan dat ik dit boek persé wilde lezen.
Het hele verhaal gaat over de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam.
Meteen als je begint met lezen zit je meteen in het volledige verhaal. Het is op een fantastische manier geschreven en het is ontzettend ontroerend en emotioneel.
Tijdens het hele verhaal wordt je m
...more
Vera VB
Jul 10, 2015 rated it liked it
Shelves: dutch-literature
De pasgetrouwde Katja neemt na een bombardement op Rotterdam haar overgebleven broers en zusjes in huis. In het begin is er van de oorlog nog niet zo veel te merken, het leven gaat zijn gang. Vrienden van het pasgetrouwde echtpaar zijn joods en beginnen zich zorgen te maken. Ze moeten zich melden maar besluiten dat niet te doen en onder te duiken. Katja en haar man brengen het jonge gezin eten.
De ouders van haar man heulen met de vijand en de relatie met de schoonouders staat dan ook danig onde
...more
Maria
Simpel verhaal met oppervlakkige karakters. Het taalgebruik is eenvoudig en stereotiep. Ook spreekt het verhaal zichzelf soms tegen. Bv op pagina 8 is Ellie een levendig kind met wie moeder heel wat te stellen heeft. Op blz 12 is ze opeens rustig en teruggetrokken! Ellie komt verder niet meer in het boek voor omdat ze omkomt bij het bombardement dus misschien niet zo belangrijk maar toch..

Verder heeft vd Vlugt wel heel veel in dit boek willen stoppen, vind ik. De verschrikkingen van het bombarde
...more
Jeanette
May 01, 2015 rated it really liked it
Simone van der Vlugt beschrijft in een hoog tempo vijf Rotterdamse oorlogsjaren. Hoofdpersoon Katja maakt zo ongeveer alles mee wat je kunt bedenken: contact met het verzet, verlies van dierbaren, de hongerwinter en de zorg voor jonge familieleden. Gevoelens worden wel beschreven, maar de diepte mis ik. In de historische roman 'Rode sneeuw in december' kwam dit sterker uit de verf. Ondanks deze kritische punten vind ik dat de roman een goed historisch verhaal is van het leven van de Rotterdammer ...more
Hanneke Wildschut
Apr 19, 2015 rated it liked it
Goed leesbaar boek over Rotterdam in oorlogstijd. Als tweedegeneratie Rotterdams oorlogskind kende ik al veel verhalen en las ik dit boek met een gevoel van herkenning. Knap hoe ook de schrijfstijl meewerkt aan het tijdsbeeld.
Aanrader voor al die mensen die denken dat het wel meeviel, of dat zíj in opstand zouden zijn gekomen als ze dan geleefd hadden. Trieste gebeurtenissen die helaas elders in de wereld heel actueel zijn....
Babs Martens
Sep 16, 2015 rated it liked it
Heel toegankelijk boek. Zeer geschikt voor leerlingen die beginnen met volwassen literatuur. Onderwerp is Tweede Wereldoorlog, maar nu vanuit de Rotterdamse bevolking en in het bijzonder de hoofdpersoon Katja. De schrijfster heeft, zoals ze gewoon is, goed onderzoek gedaan. Leerzaam boek. Geen diepgravende literatuur.
Martina
Apr 23, 2015 rated it really liked it
Alweer een prachtig boek van Simone van der Vlugt, ik ben echt fan van haar (historische romans)!! Ik heb dit boek binnen 2 dagen uitgelezen, knap als je de lezers zo kan boeien!! Het verhaal speelt zich af in Rotterdam tijdens de 2e Wereldoorlog, dus was deze week zeker op zijn plaats, hoewel ik heel graag dit soort boeken lees. In ieder geval een aanrader.
Inge
Jan 31, 2018 rated it liked it
Mooi boek over de oorlogstijd in Rotterdam. Ik vond het wel meer een boek voor jeugd. Het is wat kinderlijk beschreven en vertelt in vogelvlucht van alles uit WOII. Niet veel nieuws en diepgang, maar het leest makkelijk en voor jongeren geeft het een goed beeld van die tijd.
Sabine Hamelink
Aug 10, 2018 rated it it was amazing
Laat je dankbaar zijn
Hanna
Nov 04, 2017 rated it really liked it
Shit ik wilde vroeg slapen maar mijn ogen konden dit boek niet loslaten. Ik ben de laatste jaren best wel gefascineerd door boeken over de tweede wereldoorlog en deze bracht het heel erg dichtbij!
Gertrud
Nov 02, 2016 rated it really liked it
Mooi boek over een gezin in de oorlog in Rotterdam.
Inge van weegen
Sep 20, 2015 rated it really liked it
wat een schitterend boek! Ik dacht dat ik niet zo van historische/oorlogs romans hield maar wel als het zo geschreven is.
Suzanne
Apr 26, 2015 rated it really liked it
Een fijn leesbaar boek. lang niet zo meeslepend als rode sneeuw in december op de een of andere manier.
Ilse Van der jagt
Simone van der Vlugt heeft met haar nieuwe historische roman wederom een echte pageturner afgeleverd. Het boek pakte me vanaf de eerste bladzijde. Ik heb het in krap 2,5 dagen uitgelezen.
Elsemiek Hoge
Mar 22, 2015 rated it really liked it
Wat simplistisch geschreven, maar absoluut een goed vakantieboek voor de liefhebber van historische romans.
Patrice Van Trigt
Jul 12, 2015 rated it liked it
Mei 1940. Rotterdam is de geboortestad van Katja van Kesteren. Ze houdt van de stad en haar inwoners. Katja komt uit een groot, hecht gezin en is als oudste dochter sinds een jaar als eerste uit huis. Ze is gelukkig getrouwd met Daniel die arts is in een Rotterdams ziekenhuis. Wanneer ze op 14 mei in de kruidenierszaak van haar ouders is en een handje helpt besluit ze haar jongste zusje Lieke mee naar huis te nemen. Het meisje is wat ziekjes en het is te druk in de winkel voor moeder om voor haa ...more
Kim
Jun 27, 2015 rated it liked it
Van Simone van der Vlugt las ik al eerder een aantal van haar thrillers. Ook begon ik ooit aan haar historische roman Jacoba, dochter van Holland om vervolgens halverwege te stoppen. Ik kwam er gewoonweg niet doorheen. Met haar historische roman De Lege Stad besloot ik nog eens een poging te wagen. Hier kwam ik dan weer wel doorheen. Misschien dat het onderwerp me meer aansprak, maar De Lege Stad blijkt een mooi boek.

De boek speelt zich af in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De pasgetro
...more
Herbert
Dec 25, 2016 marked it as icarus-xl

De historische roman 'De lege stad' van schrijfster Simone van der Vlugt is een indrukwekkend boek dat zich afspeelt in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te

...more
Sigried
May 19, 2016 rated it really liked it
Ik kende enkel de thrillers van Simone Van der Vlugt en was aangenaam verrast door deze historische roman over de bombardementen op Rotterdam tijdens de tweede wereldoorlog. De gruwel wordt niet geschuwd, maar wordt ook niet verheerlijkt. Door een breed palet aan personages komen beide zijden van het verhaal aan bod. Het geheel is hierdoor erg realistisch. Bovendien is De lege stad een goed gedocumenteerd boek. Soms komt dit een tikkeltje te geforceerd over omdat er feiten gegeven worden, die ni ...more
Desiree
Oct 26, 2015 rated it it was ok
Roman over Rotterdam tijdens de tweede wereld oorlog, van het bombardement tot na de bevrijding.
Dit boek valt volgens mij in de categorie boeken voor laaggeletterden.

De schrijfster heeft geprobeerd alle gebeurtenissen tijdens WOII in één boek (lees 1 familie) te stoppen en er toch een roman van te maken. Dat is niet echt een geslaagde combinatie hoewel het boek best vlot leest en een aardig overzicht van de gebeurtenissen in Rotterdam geeft.

Uitgebreid literatuuronderzoek kan toch niet voorkomen
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog
 • Magdalena
 • Zink
 • Nooit alleen
 • Moresnet: opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje
 • Meester Mitraillette
 • Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel
 • Antiglamour
 • Lieve mama
 • Costa del Sol
 • De ontmoeting (Muren van glas #1)
 • Ritueel (De Noordzeemoorden #3)
 • Hemelvaart
 • De wereld volgens GIJP
 • Hemelen
 • Miss Communicatie (Miss, #1)
 • De expat
 • Vrij spel
See similar books…
Simone van der Vlugt is an acclaimed Dutch author, well known for her young adult novels. The reunion was her debut novel for adults, it sold over 200,000 copies and was translated into German, French and English.
No trivia or quizzes yet. Add some now »