Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Vele hemels boven de zevende” as Want to Read:
Vele hemels boven de zevende
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Vele hemels boven de zevende

4.05  ·  Rating details ·  6,518 Ratings  ·  581 Reviews
Lou is 12, Eva 36, Elsie 42, Casper 46 en Jos 71. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan. In Vele hemels boven de z ...more
Paperback, 272 pages
Published October 31st 2014 by Prometheus (first published January 2013)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Vele hemels boven de zevende, please sign up.
Popular Answered Questions
Eva Yes, i think you can. It's very much about the struggle of leading the life you want to lead. Everybody struggles more or less and life is never…moreYes, i think you can. It's very much about the struggle of leading the life you want to lead. Everybody struggles more or less and life is never perfect, but all the characters in the book strife to make it so, It's also about happiness, and what's needed to be happy. It's not the same for everyone. What do you think?(less)
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Griet
May 29, 2013 rated it it was amazing  ·  review of another edition
weet er iemand hoe je die rating ongedaan kan maken? een dochtertje van vrienden heeft dat met mijn telefoon gedaan en nu kan
ik alleen het aantal sterren nog wijzigen, terwijl ik mij niet geroepen voel om mijn eigen boek sterren toe te kennen...
Maaike
Jan 24, 2016 rated it it was ok
Een lekker en snel tussendoortje, gelijk een Leo of een Chacha. Ge eet dat gemakkelijk op, het is bekend en goed en licht en wat te zoet, maar ge gaat u die ene zot goede Chacha nooit herinneren, want ze smaken toch allemaal hetzelfde.
Dit gevoel had ik bij het debuut van Op De Beeck - te licht bevonden om memorabel te zijn, te gezocht, te hé-het-is-2013-en-ik-gebruik-uw-taal, met woorden als schoon en shrink en fucking. Wat behaagziek en heel makkelijk te lezen, maar daardoor dus wel een pagetur
...more
Bert
Wat als een boek de ene dag de hemel (zelfs boven de zevende) in geprezen wordt, en de volgende dag diep de grond wordt ingetrapt?* Dan ben je benieuwd. En dan ga je lezen. En dan weet je niet wie je gelijk moet geven. De roman leest vlot. Is vaak meer dan ontzettend herkenbaar. Doet lachen. Roert en ontroert. En toch blijft er wat honger. Wat als dit slechts een voorstudie was van de roman die Op de Beeck over een jaar, of twee, zou uitbrengen?


*Soms merk je hoezeer de boekenwereld een produkt
...more
Laurence
Ik ben precies een moeilijk mens aan’t worden. Niets dan ontzettend positieve reviews hier, en ik had helemaal niet datzelfde gevoel.
Misschien komt het wel door het centrale personage Eva. Ik miste herkenbaarheid, ze leek nooit echt. Teveel een sprookjesachtige afspiegeling van iemand die te goed is voor de wereld.
Hetzelfde met de liefde tussen Casper en Elsie. Ook te sprookjesachtig. (Maar kom, daar wil ik me nog overzetten, liefde kan zo zijn)
En hetzelfde met het taalgebruik. Ik vond het nooi
...more
Nele
Jul 18, 2014 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Ik las in 2014 blijkbaar, meer dan 2 jaar geleden. Ik wist bijna niks meer. Nu herlas ik, in een paar dagen. En hij was nóg mooier, 8 sterren als dat kan, graag. Want Griet schrijft de woorden precies zoals ik zou willen en zoals ik ze wil lezen. Zo recht naar het hart. In nederigheid dank ik haar. Ze is een heldin.
Kathleen
Nov 13, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2015
Serieus onder de indruk van dit boek. Ik ben blij dat ik het ein-de-lijk heb gelezen. Het was heerlijk menselijk en herkenbaar in vele aspecten omdat de zoektocht naar geluk en een plek die we "thuis" kunnen noemen, de basis voor ieder van ons vormt.
Irene
Mar 19, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Lou van 12, Eva van 36, Elsie van 42, Casper van 46 en Jos van 71. Vijf mensen die op een bepaalde manier allemaal met elkaar te maken hebben. Los van elkaar hebben ze allemaal hun eigen problemen. Allemaal proberen ze op hun eigen manier gelukkig te worden door het geluk te vinden.

Naar aanleiding van een lezing van Griet Op de Beeck ben ik begonnen in dit boek zonder mij echt te hebben verdiept over de inhoud. Ik vond het prachtig. De zinnen, de wijsheden over het leven en vijf mensen die, in
...more
Ine
Dec 10, 2013 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: 2013
Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck won in 2013 de publieksprijs van de Bronzen Uil en werd in de pers lovend onthaald als ‘Een weergaloos boek’ (De Standaard) en ‘Een wondermooi debuut’ (HP/De Tijd). Vrienden van me bleken eveneens enthousiast over deze roman. Benieuwd naar wat de nieuwe literaire generatie van Vlaanderen te bieden heeft, begon ik dus met hoge verwachtingen aan dit boek.

De roman beschrijft het leven van vijf hoofdpersonages: Lou (12 jaar), Eva (36 jaar), Elsie (
...more
Hanne Breban
Jan 08, 2014 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Even ben je helemaal verloren in de levens van Lou, Eva, Elsie, Casper en Jos, om daarna een stukje van jezelf terug te vinden in ieder van hen - in de een natuurlijk een wat groter stuk dan in de ander.

Vele hemels boven de zevende is mooi in haar eenvoud. Het taalgebruik is even wennen, maar past bij de schrijfstijl. Hieronder las ik dat het gebruik van u en gij 'liefdeloos' en 'zakelijk' zou zijn. Voor mij gaf het net een herkenbare en kwetsbare toon aan het boek. Net als de overschakeling tus
...more
Marcia
Nov 17, 2014 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: literatuur, vlaams
2017: Bij het herlezen blijft dit boek fantastisch. Poëtisch, herkenbaar en een echte tranentrekker.
Mijn complete recensie lees je op Boekvinder.be.

Vele hemels boven de zevende is een fantastisch mooi boek. Allereerst de schrijfstijl; deze is betoverend (zie leesupdates voor enkele mooie quotes). Vervolgens de personages; het boek kent vijf hoofdpersonages, die afwisselend het perspectief vormen. Wat ik heel knap vond is dat ieder personage zijn eigen stem had, iets wat in boeken met meerdere PO
...more
Kelly Eeckhaut
Jun 16, 2014 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Jawadde zeg, die Griet kan er iets van. Dat dit goed zou zijn, dat dacht ik wel, maar zo goed? Ik heb gebleit, ik heb gelachen, ik heb mijn vriend eens extra goed vastgepakt toen hij thuiskwam. Ik heb genoten van de simpele woordenschat, de korte maar vaak krachtige zinnen, de Vlaamse herkenbaarheid, in schrijfstijl en qua scènes, puur en echt en rauw. Uitgelezen op twee dagen tijd, maar het zal wel nog eventjes nazinderen, denk ik.
Inge Vermeire
Jul 08, 2015 rated it did not like it  ·  review of another edition
Ik begrijp niet wat iedereen zo goed vindt aan dit boek en ik had echt moeite om het uit te lezen. ‘Vele hemels boven de zevende’ is het product van een mediahype en daardoor een spijtig bewijs dat aan de Vlaamse literatuur geen al te hoge eisen gesteld worden. Een bekende naam verkoopt nu eenmaal beter.
Ik had me beter gehouden aan de waarschuwing van de schrijfster zelf, helemaal in het begin van het boek: 'Op het einde gaat ze dood, nu hoeft ge 't ook niet meer te lezen.'
Er is veel waaraan ik
...more
Dawn
Mar 15, 2016 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favorieten
Ik heb een dag geen boek aangeraakt en dat zegt veel. Ik moest even bijkomen van dit boek.
Zoals velen las ik eerst 'Kom hier dat ik u kus' voordat ik het debuut besloot te lezen. Het duurde even voordat ik de verhoudingen tussen de hoofdpersonen begreep. De eerste 100 pagina's pakten me nog niet echt, maar daarna werd ik helemaal meegesleept in de wereld van de vijf hoofdpersonen. In het bijzonder die van Lou en Eva. Zeer aangrijpend, met stof om over na te denken. Het prachtige Vlaams van Grie
...more
Myriam
Feb 02, 2013 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: novel
Een onverwachte en aangrijpende wending redt 'Hemels' van een Lieve Kitty-gehalte en overschaduwt (gelukkig) de vele verwachte en voorspelbare wendingen. 'Schoon' geschreven, voor minder kan een auteur niet gaan, maar op iets meer mag een lezer wel hopen. Het mooiste zijn de 'onaffe' zinnen van Jos, wiens getormenteerde gedachten zo langer blijven hangen dan die van de andere personages.
Misschien waren de verwachtingen hoog gespannen en speelt dat mee, maar toch.
Echo's van Geertrui Daem (wiens d
...more
Diederik
Apr 10, 2013 rated it really liked it  ·  review of another edition
Toen ik het boek begon te lezen, dacht ik bij mezelf, ‘als het boek maar niet eindigt .... ‘ zoals het nu daadwerkelijk eindigt.
Ik dacht diep ontgoocheld te zijn.
Maar Griet Op de Beeck vertelt het verhaal zo mooi. Ik vond het bijzonder intelligent opgebouwd en vlot lezend. Het einde waar ik zo voor vreesde, was uiteindelijk aangrijpend mooi.
‘Vele hemels boven de zevende is een veelstemmige roman, die je onmogelijk vrijblijvend kunt lezen. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar.’ Dit lees je
...more
Danielle
Oct 09, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: 2017, favorites
Na ‘Kom hier dat ik u kus’ dit boek gelezen van Griet op de Beeck. Tot tranen geroerd, wát een verhaal. Zo indringend, heftig en intens beschreven. Heel knap dat Griet het thema eenzaamheid op zoveel manieren heeft belicht zonder dat het verhaal onnavolgbaar werd. Een van mijn favorieten!
Zoë ☆
Mar 25, 2018 rated it it was ok  ·  review of another edition
N o p e XD The ending was the best part though
Julie Mestdagh
Dec 20, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
"Gij kunt alles, uw leven is van u, niet vergeten!"

In tegenstelling tot wat de logica voorschrijft las ik eerst de 2e roman van Griet Op de Beeck, "Kom hier dat ik u kus", alvorens haar debuutroman "Vele hemels boven de zevende" ter hand te nemen. Ik was wég van "Kom hier dat ik u kus". De opbouw van het boek maar vooral de schitterende herkenbare, alledaagse typisch Vlaamse dialogen deden mij met overtuiging 5 sterren toekennen aan het boek. Het spreekt voor zich dat de verwachtingen dan ook ho
...more
Puck
Apr 30, 2016 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Ik heb gisteravond dit boek uitgelezen en daarna in bed er nog even om gehuild.

Tjeezus, wat een vreselijk mooi boek. Niet te geloven dat dit een debuut is!

Vele hemels boven de zevende vertelt het verhaal van vijf hoofdpersonen - Lou, Eva, Elsie, Casper en Jos - die allemaal proberen gelukkig te worden in deze wereld. Ieder persoon heeft zijn eigen problemen: Lou zit in de 1e van de middelbare school, Elsie krijgt een buitenechtelijke relatie met Casper, en Jos drinkt te veel. Maar Eva, mij
...more
Dolf Patijn
Feb 22, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Het romandebuut van de Belgische Griet Op de Beeck is indrukwekkend. Het is een familieverhaal verteld vanuit verschillende personages dat af en toe angstwekkend dichtbij komt want het mag dan een in en in Vlaams geschreven verhaal zijn, qua thematiek is het door en door internationaal. Het is herkenbaar want in iedere familie is wel wat aan de hand. Het bracht bij mij in ieder geval herinneringen boven aan mijn eigen jeugd en deed me terugdenken aan het gezin waarin ik opgroeide, zelf al waren ...more
Kruimel
Jan 05, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Weggeblazen door dit boek.
Nele Van schepdael
mooi boek, je houdt het wel niet droog als je een gevoelig zieltje hebt bij de laatste dertig pagina's
Paul
Jan 21, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Prachtig boek vind ik het. Ontroerend mooi. Griet heeft er alvast een fan bij. Een aanrader!
Ria
Jul 16, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Vijf personen, één verhaal. Vele levens onder één hemel. Eindelijk gelezen.
Bijzonder dat er uit vijf personen in de ik-vorm wordt verteld. Mooie zinnen, houd van de Vlaamse taal. Vloeiend en vlot geschreven. Waarom dan zoveel met Engels vermengd en 'ge' en niet overal 'gij'?

De titel kom ik uiteindelijk twee keer tegen, had het nu ik er over nadenk mooi gevonden als dit een 'gezinsuitdrukking' zou zijn. Éen woord en je weet wat men bedoelt. Misschien is dit nu juist wat er mis was in deze famili
...more
Iwan
Nov 25, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: gelezen-in-2016
2)
'Hoe dat voelde toen ze voor het eerst een jongen had gekust, dat wou ze weten. ”Dat was fantastisch", zei ik, "vele hemels boven de zevende." (p 228)

1)
Niet zo indrukwekkend als Kom hier dat ik u kus. Maar in dit debuut laat Op de Beeck wel zien dat ze geweldig kan schrijven. De vertelstijl (meerdere ik-personen) deed me in de verte even denken aan De Metsiers van Hugo Claus. Behalve de vertelstijl en het geboorteland van beide auteurs zijn er verder gelukkig geen raakvlakken met het macaberst
...more
Ben Dictus
Jan 02, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: books-i-own
Ik had dit boek nooit gelezen als een goede vriendin het me niet had aangeraden ... ik ben blij dat ik het las.
Er zijn weinig boeken dat me stil krijgen of me écht doen nadenken over dingen. Dit boek had het ... ik moest het regelmatig opzij leggen om het te laten inzinken of om traantjes weg te vegen.
Dank u wel Greet voor dit mooie boek, een aanrader voor iedereen.
Nog een tip van mijn vriendin: niet lezen op een dip-dagje ;o)
Jil
Jan 26, 2016 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Heel mooi, indrukwekkend verhaal. Na veel positieve reacties te hebben gelezen, dacht ik dat het wellicht daardoor tegen kon vallen. Het tegendeel is waar. Het verhaal blijft ook wel hangen doordat het indruk maakte. Mooi was ook hoe het verhaal vanuit verschillende mensen wordt verteld.
Kelly Deriemaeker
Dec 21, 2013 rated it really liked it  ·  review of another edition
Ik vond het mooi, soms zelfs pijnlijk mooi, maar werd om de één of andere reden nooit helemaal meegesleept in het verhaal. Daarom vier ipv vijf sterren. Maar ik zou het wel aanraden aan andere lezers: een van de betere Nederlandstalige boeken die ik de laatste jaren heb gelezen.
Wendy Kroy
Aug 08, 2015 rated it did not like it  ·  review of another edition
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Elisse
Feb 01, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
weergaloos.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Woesten
 • Post mortem
 • Sprakeloos
 • Het smelt
 • War and Turpentine
 • Het hout
 • Post voor mevrouw Bromley
 • Tonio: een requiemroman
 • Godenslaap
 • Dertig dagen
 • Ik kom terug
 • Meester Mitraillette
 • Dorst
 • I.M. Ischa Meijer - In Margine. In Memoriam
 • Ventoux
 • Allemaal willen we de hemel
 • Pier en oceaan
 • De laatkomer

Fiction Deals

 • Mercy Among the Children
  $14.99 $1.99
 • Darkness There: Selected Tales by Edgar Allan Poe [Kindle in Motion]
  $1.99 $0.99
 • An Empty Cup
  $3.99 $1.99
 • I Like You Just Fine When You're Not Around
  $4.99 $1.99
 • Abby's Journey
  $4.99 $1.99
 • The Underground River
  $12.99 $2.99
 • The Word Game
  $4.99 $1.99
 • Fraulein M.
  $4.99 $1.99
 • The Lost Girls of Camp Forevermore
  $11.99 $2.99
 • Sister of Mine
  $3.99 $1.99
 • Bury What We Cannot Take
  $5.99 $2.99
 • Chomp
  $6.99 $1.99
 • Searching for Grace Kelly
  $15.99 $1.99
 • Bricking It
  $3.99 $1.99
 • The Fifth of March: A Story of the Boston Massacre (Great Episodes)
  $8.99 $2.99
 • Starfish
  $10.99 $1.99
 • Thunder and Rain
  $9.99 $2.99
 • All Grown Up
  $9.99 $2.99
 • The Light of Hidden Flowers
  $4.99 $1.99
 • Olive's Ocean
  $6.99 $1.99
 • Ecstasy
  $13.99 $1.99
 • The Elephant Keeper's Daughter
  $5.99 $2.99
 • The Virtues of Oxygen
  $3.99 $1.99
 • Home to Harmony (Harmony #1)
  $11.14 $1.99
 • Dog Crazy
  $7.99 $1.99
 • The Towers of Tuscany
  $3.99 $1.99
 • The Noticer: Sometimes, all a person needs is a little perspective
  $9.99 $2.99
 • Who We Were Before
  $4.99 $1.99
 • The Reluctant Midwife (Hope River, #2)
  $10.49 $1.99
 • Sin No More (Reverend Curtis Black)
  $10.39 $1.99
 • The List
  $7.99 $2.99
 • Lost & Found
  $5.74 $1.99
 • A Watershed Year
  $3.99 $0.99
 • Savage
  $3.99 $1.99
 • The Designer
  $4.99 $1.99
 • The Novice: A Story of True Love
  $10.74 $1.99
 • Go Away Home
  $3.99 $1.99
 • The Leaving of Things
  $4.49 $1.99
 • Train I Ride
  $6.99 $1.99
 • We'll Always Have Paris: Stories
  $9.99 $1.99
 • The Hidden Flower
  $9.99 $1.99
 • Greyhound
  $3.99 $0.99
 • The Heart Mender: A Story of Second Chances
  $9.99 $1.99
 • Lisette's List
  $11.99 $1.99
 • This Burns My Heart
  $10.99 $1.99
 • The Journeys of Socrates
  $10.99 $1.99
 • Annie on My Mind
  $9.99 $1.20
 • An Absent Mind
  $4.49 $1.99
 • The Book of Ruth
  $18.99 $1.99
 • Smoke
  $4.99 $1.99
 • The Sisterhood of Blackberry Corner
  $7.99 $1.99
 • The Covenant
  $11.99 $2.99
 • Digging In
  $5.99 $2.99
 • The Confessions of Catherine de Medici
  $11.99 $12.99
 • The Traveling Vampire Show
  $3.99 $0.99
 • The Long Way Home
  $3.99 $1.99
 • Martin Dressler: The Tale of an American Dreamer
  $11.99 $2.99
 • Going Home
  $3.99 $1.99
 • In Between Days
  $7.99 $1.99
 • The Girl in the Glass
  $9.99 $1.99
 • Super Sad True Love Story
  $11.99 $2.99
 • Prayers and Lies
  $14.99 $1.99
 • Go the F**k to Sleep
  $8.99 $1.99
 • Fat Chance
  $3.99 $1.99
 • Just a Couple of Days
  $17.99 $1.99
 • The Boleyn Inheritance (The Tudor Court, #3)
  $12.99 $2.99
 • The Girls from Corona del Mar
  $9.99 $1.99
 • The Daughter of Union County
  $4.99 $1.99
 • The Fighting Ground
  $6.49 $1.99
 • Embers
  $9.99 $2.99
 • The Sugar Men
  $3.99 $1.99
 • You Can't Keep a Good Woman Down: Stories
  $17.99 $1.99
 • The Last Storyteller: A Novel Of Ireland
  $11.99 $1.99
 • The Sleepwalker's Guide to Dancing
  $5.99 $1.99
 • A Dog's Purpose (A Dog's Purpose, #1)
  $9.99 $2.99
 • The Temple of My Familiar (The Color Purple Collection)
  $17.99 $1.99
 • Vengeance Road
  $9.99 $2.99
 • Ungifted
  $7.99 $1.99
 • Julie of the Wolves
  $6.99 $1.99
 • Mrs. Saint and the Defectives
  $4.99 $1.99
 • Stiltsville: A Novel
  $10.99 $1.99
 • To the Bright Edge of the World
  $11.99 $2.99
 • The Patriots
  $11.99 $1.99
 • The Flicker of Old Dreams
  $9.99 $1.99
 • All the Good Parts
  $3.99 $1.99
 • The Food of Love
  $3.99 $1.99
 • So Long, See You Tomorrow
  $11.99 $2.99
 • A Scattered Life
  $3.99 $1.99
 • Every Ugly Word
  $3.99 $1.99
 • A Memory of Violets: A Novel of London's Flower Sellers
  $11.99 $1.99
 • Desert God (Ancient Egypt, #5)
  $9.99 $1.99
 • Bloody Jack: Being an Account of the Curious Adventures of Mary "Jacky" Faber, Ship's Boy (Bloody Jack, #1)
  $8.99 $2.99
 • The Woman Who Breathed Two Worlds (Malayan #1)
  $3.99 $1.99
 • An Amish Buggy Ride
  $4.99 $1.99
 • Old Yeller
  $6.99 $1.99
 • The Secret Healer (The Secret Healer #1)
  $3.49 $0.99
 • Elizabeth Street
  $4.99 $1.99
 • The Gates of Rome (Emperor, #1)
  $4.99 $1.99
 • The Unkillable Kitty O'Kane
  $4.99 $1.99
 • It Is Well
  $4.99 $1.99
 • A Sinful Calling (Reverend Curtis Black #13)
  $9.99 $2.99
 • On a Cold Dark Sea
  $4.99 $1.99
 • My Lady Viper (Tales from the Tudor Court #1)
  $4.99 $1.99
 • Kings of Broken Things
  $4.99 $1.99
 • Edward Adrift
  $4.49 $1.99
 • The Restaurant Critic's Wife
  $3.99 $1.99
“Leef hard en goed en schoon en wild. Kijk goed, voel beter. Wees niet bang. Kies voor wat u blij maakt, wat het ook moge zijn. Durf proberen wat te lastig lijkt. Leg de lat hoog genoeg. Koester en laat u koesteren. Geef anderen wat ze verdienen, en uzelf minstens ook. Blijf hopen, willen, dromen, wensen.” 87 likes
“Het vervelende met gedachten is dat je ze niet kan ont-denken.” 47 likes
More quotes…