Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Catatan Matluthfi” as Want to Read:
Catatan Matluthfi
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Catatan Matluthfi

3.87  ·  Rating details ·  983 Ratings  ·  182 Reviews
Kalau kalian suka baca diari orang, mungkin kalian suka baca buku ini, walaupun orang yang suka baca diari orang lain belum tentu dia pasrah bila orang terbaca diari dia.

Segala kisah-kisah mistik, fatamorgana, dan epik ada dalam buku ini (ha???). Namun sudah pasti tidak mampu menandingi kisah realiti dan pemerhatian tajam penulisnya.

Buku kedua Puteh Press ini pasti akan me
...more
Paperback, 243 pages
Published November 15th 2014 by Puteh Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Catatan Matluthfi, please sign up.

Be the first to ask a question about Catatan Matluthfi

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Dyh Usen
Dec 13, 2014 rated it really liked it
Shelves: lain2-pub
Sapa hat dok follow blog Mat, video dia, memang akan beli buku ni.
Hat ada kat tangan la ni pun dah cetakan ke3 baq ang. Feh!

Kalau orang tanya best dak buku ni?
Catatan biasa ja. Hang pun boleh tulis. Kumpui semua status fb, tweet hang, dah siap. Tapi sebab yang tulis adalah Mat jadi hang paham-paham ja la no. hahaha

Kata biasa ja, tapi awat 4*?
Mat kata kalau letak 3* hang komunis. Lol

Tahniah Mat. Semoga maju jaya dengan tulisan, video & pelajaran. (okey -_-, bajet Mat baca hang punya review.
...more
Kamaliah
Sep 25, 2015 rated it really liked it
I like his book as much as I like his youtube. His words are so cynical. Reminded me of myself back then.... Hah! Who am I kidding.... Ngeh ngeh ngeh... Neway, being cynical is not a talent. Not born with it. Can't be inherited. It is a practice makes perfect. Hence... its tiring when people don't understand when you're being cynical.... Heh!
Hajar
Nov 17, 2014 rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
22-12-2014

Bak kata Dyh, kalau kumpul status fb, tweet dan juga blog post kita yang tak berapa nak ada tu pun boleh cetak jadi buku. Tapi sebab nama tak ada commercial value maka faham-faham sahajalah kan? Lol

Banyak catatan yang buat kita senyum dan ketawa. Ada juga yang buat kita rasa tersindir. Dan ada juga yang buat kita berfikir panjang. Terserah kepada penafsiran dan penerimaan masing-masing. :)

Tapi saya lebih suka baca catatan tentang Mama, Ali, Anis dan Aina. Entah. Mungkin sebab kisah-kis
...more
Amy Thea
Nov 26, 2014 rated it liked it
overrated.

tu je aku nak simpulkan.
mungkin selama ni menerima mesej dr Mat melalui medium video, tweet. madahnya lebih bersifat terus & simple.

mesejnya ada, sarcasm mcm biasa.
tapi itulah, mediumnya berbeza.
plus, dorang da bgtau few parts taken from his blog, etc. ha..faham- fahamlah.

grafik & design menarik.
Limau Nipis
Seriously, I don't know what the hype is all about.

Ok, mungkin sebab aku bukan gen y.

Towards the end, I find it much more amusing with his anecdotes of his family members.

Mungkin sebab aku seorang ibu dan isteri yang sayangkan keluarga #choyyy#
Aini Akmalia
Jan 05, 2015 rated it liked it
Saya bukanlah peminat Matluthfi, jadi saya tidak mengikuti setiap tulisan beliau di blog mahupun media sosial. Namun sejak beliau datang ke Jordan pada April 2014 yang lalu, bersempena Festival Multimedia Se-Jordan (FEMES) 2014, saya perlahan-lahan mula mengikuti beliau di laman media sosial dan menonton beberapa video-video beliau. Jadi, kemunculan buku ini adalah sesuatu yang baru buat saya.

Apa yang saya perhatikan, tulisan Matluthfi secara luarannya mencuit hati, sarkastik dan humor semata-m
...more
Don ツ
Nov 17, 2014 rated it really liked it
tak tau nak kategori bm/bi. english pun patut gak ni. kalau korang2 standard bi ala kadar, better sedia kamus.

bahasa dia bak hang. berselirat dan men'kiut'kan hati. ewh. kiut ke? patutlah ramai dok minat kt mat. suma dah macam nk tukaq bahasa kedah teruih. tak caya? baca la. "appleiaq". kau tergeliat lidah.

enjoyable half of the book. the other half quite heavy - tang sentuh bab sosio-politik.

tahniah.
Sharulnizam Mohamed Yusof
Nov 23, 2014 rated it liked it
Shelves: blog, life
Matluthfi90.

Carilah di Youtube. Video-videonya melucukan. Dan lorat utaranya, aduh! Pekat lagi likat. Tapi yang pasti, dia tidak menghiburkan secara kosong. Ada mesej yang mahu disampaikan. Dia kreatif dalam menyampaikan, dan dengan mudah "memikat" jiwa muda.

Dan juga mereka yang pernah muda. :)

Bagi aku, Matluthfi selamba dalam karyanya. Aku mengikuti video-videonya sejak mula tersebar orang berkongsi di Facebook. Mungkin sekitar 2-3 tahun yang lepas. Sejak hari itu, aku menjadi follower (bukan s
...more
Shahkang
Dec 17, 2014 rated it liked it
Catatan seorang vlogger Malaysia yang tak perlu kita perkenalkan. Jujurnya rasa muka hadapan buku boleh diperbaiki lagi sebab tak nampak apa-apa yang melambangkan Mat Luthfi, di samping judul buku yang sedikit halus. Tak mustahil ada orang tak sedar ini buku Mat Luthfi kalau tak tengok terlebih dahulu muka hadapannya di FB/Twitter.

Berkenaan isinya, penulis memang terkenal kesengalannya. Itu kekuatan Mat lewat karya-karyanya (termasuk video). Banyak catatannya yang membuatkan kita tersenyum deng
...more
Plainqoma
Dec 12, 2014 rated it liked it
Shelves: 2015
Lebih kepada short stories dan sesetengahnya diambil dari blog penulis sendiri. Ada juga cebisan-cebisan ayat dan cerita berdasarkan video penulis dan laman twitter. Jadinya, kalau yang tidak mengenali siapa Mat Luthfi mungkin akan beranggapan buku ini sangat hype kerana best tapi ianya bukan, but more to popularity penulis actually. Ini lebih kepada anekdot pengalaman penulis and you can't expect this to be oh so awesome kinda book. Buku ini ringkas, fun tapi percampuran bahasa inggeris dan mel ...more
Mobyskine
Nov 22, 2014 rated it liked it
Tak pernah came across his blog/facebook. Jadi semua catatan di buku ini adalah benda baru bagi aku.

Sinis, deep dan buat aku termenung panjang. Skipped few pages at the back (political matters, which aku tak berapa minat nak baca).

Belajar rajin-rajin Mat!

ps: Ilustrasi lawa!

Ainur
Jul 26, 2015 rated it really liked it
3.5

Great read.

I find his writing funny (not surprise), significant, and deep. I like how he shares his life in Aussie.

Never stop writing and sharing, Matluthfi!
Qhistina Ma
Jan 05, 2015 rated it it was amazing
Aku habiskan Catatan Mat Luthfi ni sambil dengar lagu Sheila On 7 - Melompat Lebih Tinggi.. macam kena je ritma...

Oh ye..aku punya cetakan ke-6, tahun 2015..hari ni baru 1 Mac 2015..Cetakan Ke-6..

legend.

Najwa  Hanis
Mar 12, 2017 rated it really liked it
Because I've only watched two or three of his videos and never read his blog, so to me best je tulisan dia. Mainly because of the humor. Not only he can write, but he can do poems too. Decent poems. That skill, I admire. My most favorite poem is Malam. It's beautiful and really fits the attached illustration. There are those which is cynical, outspoken, imaginative, a memory or even a bit sad. Overall, he is a creative person. Keep it up. Another thing, I salute his mom! Really maam? You read go ...more
anahashim
Jan 05, 2015 rated it really liked it
Recommends it for: everyone
Recommended to anahashim by: randompic
Assalamualaikum wbt,

Catatan Matluthfi, semua berkaitan dengan catatan harian beliau, mahu dari sudut pelajaran, makanan, keluarga, pensyarah , tidur, politik, ilmu, isu semasa dan macam-macam lagi.Satu buku yang mencatat setiap perinci kehidupan Matluthfi.Kadang-kadang memang susah kita nak baca fikiran orang, termasuklah Mat Luthfi,apa yang beliau fikir tak sama dengan apa yang kita fikir.Apa yang beliau faham tak sama dengan apa yang kita faham.SARCASM.Semua berunsur SARCASM. Sebab itu SARCAS
...more
Siti Yang
Nov 25, 2014 rated it really liked it
Terbaik!

Menghiburkan dan sinis.
Sooraya Evans
May 18, 2016 rated it liked it
Overrated.
Akuismeudy
Dec 03, 2014 rated it liked it
Shelves: 2014
Tak sampai sebulan dah cetakan kedua. Gila betul.
Asri Yussof
Ini adalah buku pertama Matluthfi. Menarik, kelakar dan deep. Apa yang kita tonton di youtube Matltuhfi dan beberapa tulisan beliau di blog, dikumpulkan dan diterbitkan di dalam buku pertama ini. Mengikut data jualan, buku ini terjual lebih dari 150 ribu naskah. Ini betul-betul mengejutkan industri. Populariti Matluthfi betul-betul menjadi penangan yang luar biasa. Pun begitu, memang kandungan bukunya sangan bagus dan deep untuk dicari hikmah-hikmah yang tersembungi (Amboi tinggi melambung aku m ...more
Ida
Jun 26, 2017 rated it it was amazing
Tak pernah tak kelakar.
Nadia
Jun 07, 2018 rated it it was amazing
Srsly besttttt. Asyik trsenyum jeee lolololol. Penyusunan pon mmg nais. Awal2 humor/komedik, then masuk religion/philosophy ada politics gak.
Farah
Oct 13, 2015 rated it really liked it
Merangkak jugaklah aku baca benda alah ini. Aku beli sebab nama "Mat Luthfi" je kot dengan buku ni dapat title 8 minggu berturut-turut Bestseller Malaysia kat popular, hah, no wonderlah aku beli benda ni. Content dia biasa-biasa ja, macam personal diary or blog. Aku memang jenis kasi high expectations, (orang kata tak bagus tapi it's a habit kan) so aku expect buku ni kasi "that feels", aku tak tahu macamana nak olah tapi aku ingat buku ni akan kasi something yang inspiring and buat aku adore ka ...more
Syazmini Ghani
Feb 08, 2015 rated it liked it
sebuah buku oleh Matluthfi yang merupakan seorang vlogger yang terkenal. sebab video beliau kelakar dan best, saya tertarik untuk membeli buku ni sebab pastinya ia menarik. tengok illustrasi kulit buku pun dah tau.

tapi sedihnya, buku ini lebih kepada catatan yang kita pernah baca. sebagai peminat tegar, mungkin kita dah terbaca di twitter atau FB Matluthfi. memang bukan semua tapi boleh dikatakan lebih daripada separuh buku ni

walaupun ia catatan pribadi Matluthfi, background Matlutfi sebagai seo
...more
Fffeewl
Jan 28, 2015 rated it really liked it
first, memang banyak pun catatan dia actually ambil dari blog. walaupun blog pun tak tahu mana pergi sekarang. tp untuk sesiapa yang tak pernah peduli mesti suka lah kot kisah secubit dia. saya suka je sebab dia kelakar. dengan gambar2 yang saya wonder dia edit sendiri atau apepejela.

tp still prefer videos after all. ahaha. satisfaction gitu. mat ni jenis imaginasi tinggi ke ape? yang ni pun curious gak ah. papepun suka je buku dia ni. lepastu warna warni ahahah

p/s dia tak selit ke satu post pa
...more
Asma Abdullah
Jun 28, 2015 rated it it was ok
Sekarang orang jual populariti dgn penulisan. Nasib la. Sampai adik ak pun terbeli buku ni sebab ingatkan se'best blog n vlog dia. Lain baca tulisan atas kertas dgn atas skrin. Bahasa dia kena lain. Tu antara sebab ak tak suka kot. N dari segi inputnya. Korang boleh habiskan baca buku ni dlm masa sehari kalau korang jenis y akn cepat2 habiskan buku y korang tengah baca (sebab x berat lansung contentnya) ataupun kalau korang jenis kurang sabar n cepat bosan, korang baca 2-3 pages pastu terus simp ...more
Aween
Jan 06, 2016 rated it really liked it
Hilarious. I find it very catchy and easy reading. Unputdownable ! I adore how he can write so many things. Its like the ideas just flowing from his head and straight to be written down. I spoke 'bahasa Kedah' as well so its very easy to understand. (others also will find it very light!).

His experience in Aussie add to another reason why I wanted to visit that region so much.

If you are a bibliophile and love travelling, you'll sure love this company throughout your journey ;)
Zaid
Jan 10, 2015 rated it liked it
Bahagian awal cerita pasal personal life Mat, takde apa yang menarik.

Bahagian tengah Mat banyak kritik sosial, kalau baca sekali lalu, nampak macam melawak semata, tapi sebenarnya ada banyak mesej untuk berfikir.

Lepas tu koleksi puisi Mat, yang ni pun sedap. Banyak refleks pasal alam, dan gambar kucing.

Aku nak bagi 3.5 bintang tapi Goodreads tak bagi, so aku bagi 3 je.
Siti Salha
Jan 18, 2015 rated it it was amazing
Catatan Mat Luthfi ni make sense untuk orang-orang yang follow blog dan youtube dia. Kalau tak pernah tahu, lepastu tiba-tiba nak baca lepastu cakap entah apa-apa buku ni, memang susah nak cakap la.

Tiba-tiba lately asyik terkeluar sepatah dua loghat utara. Bukan sebab buku ni semata-mata, boleh jadi sebab sisa-sisa duduk Merbok tiga tahun dulu kot.
Ainaa Akemi
Feb 05, 2015 rated it liked it
Beli cause expect catatan Mat Luthfi yang tidak di share, sadly more like compilation from blog. Certain stories seem to be mess up, bercampur. Baca story A eh tiba-tiba dah sampai B.

Still Catatan Mat Luthfi membuat kita berfikir and teach us.
Ema
Jun 09, 2016 rated it liked it
Tak pernah tengok vtube dia pun. Ada bakat dalam penulisan. Kalau dia jadi penulis buku fixi, aku beli kot.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Saiful Nang: Kisah Orang Menang
  • Di Hamparan Shamrock Ku Seru Nama-Mu
  • DIAgnosis
  • 1511H [KOMBAT]
  • Travelog Dakwah: Meniti Hari Esok
  • Sunan Musafir (Bagaikan Puteri, #6)
  • Langit Vanilla
  • CERPEN
  • Denyut Kasih Medik
114 followers
Mat Luthfi atau nama sebenarnya Muhammad Luthfi Bin Rohime merupakan seorang vlogger dari Malaysia. Beliau dilahirkan di Kedah. Saluran youtubenya disenaraikan antara 10 saluran Youtube paling popular di Malaysia pada tahun 2012. Beliau meminati kumpulan Hujan dari Malaysia.

Walaupun lahir di Kedah tetepi beliau pernah bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Kota Kuala Kangsar selama 3 tahun(2003
...more
More about Mat Luthfi

Nonfiction Deals

  • Masters of the Air: America's Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany
    $15.99 $3.99
  • The Monster of Florence
    $10.99 $2.99
  • The Westies: Inside New York's Irish Mob
    $9.99 $1.99
  • April 1865 (P.S.)
    $11.74 $1.99
  • Jesus Is ______: Find a New Way to Be Human
    $7.99 $0.99
  • Scent of the Missing: Love and Partnership with a Search-and-Rescue Dog
    $17.99 $1.99
  • Lab 257
    $8.74 $1.99
  • How Not to Hate Your Husband After Kids
    $9.99 $2.99
  • Girl in the Woods: A Memoir
    $11.99 $1.99
  • The Power of When: Discover Your Chronotype--and the Best Time to Eat Lunch, Ask for a Raise, Have Sex, Write a Novel, Take Your Meds, and More
    $14.99 $2.99
  • The Last Lecture
    $10.99 $2.99
  • Love Wins: A Book About Heaven, Hell, and the Fate of Every Person Who Ever Lived
    $12.74 $1.99
  • Not Tonight, Honey: Wait 'Til I'm A Size 6
    $10.99 $1.99
  • The Defining Decade: Why Your Twenties Matter--And How to Make the Most of Them Now
    $11.99 $2.99
  • Heroes, Gods and Monsters of the Greek Myths
    $9.99 $1.99
  • Ladies of Liberty: The Women Who Shaped Our Nation
    $5.99 $1.99
  • The Ends of the World: Volcanic Apocalypses, Lethal Oceans, and Our Quest to Understand Earth's Past Mass Extinctions
    $12.99 $1.99
  • Feast: True Love in and out of the Kitchen
    $4.99 $1.99
  • The Last of the Doughboys: The Forgotten Generation and Their Forgotten World War
    $15.99 $1.99
  • Vaccinated: One Man's Quest to Defeat the World's Deadliest Diseases
    $10.99 $1.99
  • An Appetite For Wonder: The Making Of A Scientist
    $7.99 $1.99
  • Letters of Note: An Eclectic Collection of Correspondence Deserving of a Wider Audience
    $27.99 $2.99
  • Waiter Rant: Thanks for the Tip-Confessions of a Cynical Waiter
    $8.74 $1.99
  • Dakota: A Spiritual Geography (Dakotas)
    $13.99 $1.99
  • Restless: Because You Were Made for More
    $7.49 $1.99
  • Fifth Avenue, 5 A.M.: Audrey Hepburn, Breakfast at Tiffany's, and The Dawn of the Modern Woman
    $10.24 $1.99
  • The Song of the Dodo: Island Biogeography in an Age of Extinctions
    $16.99 $2.99
  • Happiness: The Crooked Little Road to Semi-Ever After
    $13.99 $3.99
  • Man-Eater: The Life and Legend of an American Cannibal
    $5.99 $2.99
  • Pukka: The Pup After Merle
    $17.99 $1.99
  • Buddhist Boot Camp
    $11.99 $1.99
  • Flour: A Baker's Collection of Spectacular Recipes
    $21.99 $3.99
  • The Longest Day: The Classic Epic of D-Day
    $12.99 $3.99
  • Van Gogh
    $9.99 $1.99
  • Woman's Worth
    $9.99 $1.99
  • Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet
    $5.99 $1.99
  • Do the Work
    $4.99 $1.49
  • The Lost Tribe of Coney Island: Headhunters, Luna Park, and the Man Who Pulled Off the Spectacle of the Century
    $4.99 $1.99
  • I Suck at Girls
    $10.74 $1.99
  • The Beauty Myth: How Images of Beauty Are Used Against Women
    $14.99 $2.99
  • A Mind of Your Own: The Truth About Depression and How Women Can Heal Their Bodies to Reclaim Their Lives
    $18.99 $1.99
  • The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?
    $17.99 $1.99
  • The Wright Brothers
    $12.99 $3.99
  • The Power of Moments: Why Certain Moments Have Extraordinary Impact
    $14.99 $3.99
  • Band of Brothers: E Company, 506th Regiment, 101st Airborne from Normandy to Hitler's Eagle's Nest
    $12.99 $3.99
  • The Last Black Unicorn
    $12.99 $4.99
  • Peace Is Every Breath: A Practice for Our Busy Lives
    $9.49 $1.99
  • Unshakeable: Your Financial Freedom Playbook
    $13.99 $3.99
  • Savage Harvest: A Tale of Cannibals, Colonialism, and Michael Rockefeller's Tragic Quest for Primitive Art
    $14.99 $1.99
  • The Affluent Society
    $14.99 $1.99
  • Londoners: The Days and Nights of London Now--As Told by Those Who Love It, Hate It, Live It, Left It, and Long for It
    $7.24 $1.99
  • Hell's Princess: The Mystery of Belle Gunness, Butcher of Men
    $5.99 $2.99
  • Life
    $11.99 $2.99
  • Seeing Further: The Story of Science and the Royal Society
    $13.24 $2.99
  • Grace, Not Perfection (with Bonus Content): Celebrating Simplicity, Embracing Joy
    $8.99 $1.99
  • The Promise and the Dream: The Untold Story of Martin Luther King, Jr. And Robert F. Kennedy
    $9.99 $1.99
  • Through the Eyes of a Lion: Facing Impossible Pain, Finding Incredible Power
    $9.99 $1.99
  • Why We Run: A Natural History
    $9.49 $1.99
  • Edgar Allan Poe: The Fever Called Living
    $5.99 $2.99
  • The Road to Jonestown: Jim Jones and Peoples Temple
    $12.99 $2.99