Jump to ratings and reviews
Rate this book

Moştenitoarea

Rate this book
„Am fost de mai multe ori intrebata ce m-a facut sa scriu un roman istoric despre infiintarea orasului Freiburg. Am avut mai degraba motive sentimentale. Atunci cand soarta m-a adus tocmai aici, am fost mirata de asemanarile dintre orasul meu natal, Sibiu, bogat si in traditii germane, pe care nu l-am putut uita niciodata, si aceste locuri. De la fereastra vad muntii care-mi amintesc de natura de acolo, unde mi am petrecut copilaria fericita. Si arhitectura celor doua orase este asemanatoare, ceea ce este explicabil, dat fiind ca landul Baden a fost vreme indelungata sub dominatie habsburgica, intocmai ca si Ardealul. Dar am avut si alte motive. Printre ele, fascinatia istoriei unei familii princiare pragmatice, ducii Zahringer, numiti «intemeietorii de orase», care au infiintat, pe langa Freiburg, orase ca Villingen, de la izvoarele Dunarii, Berna, Fribourg, din Elvetia, si altele, cu o arhitectura specifica, cu o conceptie unitara, foarte precisa, neobisnuita pentru acele vremuri, sfarsitul primului mileniu, cand se incheia o epoca, pentru a face loc alteia, noi.“ - Lidia Staniloae

242 pages, Paperback

First published November 1, 2012

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Lidia Stăniloae

6 books2 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
0 (0%)
4 stars
1 (33%)
3 stars
0 (0%)
2 stars
1 (33%)
1 star
1 (33%)
Displaying 1 - 2 of 2 reviews
Profile Image for Ana Daniela Ratiu.
212 reviews4 followers
October 17, 2021
MOSTENITOAREA

Cand am cumparat cartea, am ales-o din doua motive: mi-a placut foarte mult coperta si faptul e scrisa de autoare romanca. De pe coperta am aflat ca e si sibianca ca mine ❤ si ca e un roman istoric. M-am asteptat sa vad doar date si ani si razboaie ca in manualele de istorie, dar am descoperit istorisiri foarte interesante.

Ni se dezvaluie aici istoria familiei princiare, a celor doi frati Bertold si Conrad, duci de Zähringer care au infiintat mai multe orase, printre care Freiburg, Villingen, Berna din Elvetia si altele.
Mai multe personaje fac parte din istorisiri, si ceea ce mi-a cam displăcut sunt dialogurile foarte lungi, de fapt monologuri. Ducii fiind iubiti de multi supusi, au si foarte multi dușmani care ravnesc la pozitia lor si pun la cale planuri de detronare, atacuri, tradare, omoruri, răpiri.... Incep prin a incerca sa o omoare pe fiica nelegitima a lui Bertold si a iubitului secret al acesteia, fiul unui negustor foarte bogat si apreciat, despre care ni se dezvăluie pe parcurs ca e fiu de vita regala, fiul nelegitim al regelui Franței. Pt ca asasinarea fetei da gres, reusesc sa o răpească pe tanara Adelheid si intre timp il ataca miseleste pe iubitul acesteia, Bodo, iar intr-un final ii ucid si tatal... Asasinii sunt mai multi tradatori ai ducelui, iar unul dintre ei e ministerialul Eglord care vrea sa ajunga la conducere prin casatoria cu Adelheid... Lupte sangeroase se vor da pt a putea sa o elibereze pe fata si pt a razbuna moartea ducelui Bertold.

O istorie captivanta.
🍁🍁🍁🍁
Profile Image for Ivona.
53 reviews18 followers
July 29, 2019
Deși pornește greoi, romanul istoric cu ușoare note de tragedie shakespeariană se dovedește captivant, și chiar dacă nu reușește foarte convingător să redea atmosfera de epocă, compensează prin bogăția notelor istorice. Recomandat și amatorilor de povești de dragoste, dar mai ales pasionaților de istorie și, de ce nu, celor care iubesc călătoriile literare. Dacă plănuiți un sfârșit de săptămână în Germania, în Baden-Württemberg, Moștenitoarea Lidiei Stăniloae va fi companionul perfect, indiferent dacă aterizați pe aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg, pe Karlsruhe / Baden-Baden, pe Friedrichshafen sau chiar Memmingen.

În 1120, Conrad, fratele lui Bertold al III-lea, prinț de Zähringer, dă orașului Freiburg (am Breisgau) dreptul de târg. Deși actul original de constituire a orașului Freiburg ca libera civitas s-a pierdut, există numeroase copii după care el a putut fi reconstituit, confirmând astfel renumele de “întemeietor de orașe” al prinților de Zähringer, dar mai ales renumele de mari vizionari ai acelor timpuri.

În regiunea Breisgau, la marginea vestică a părții de sud a munților Pădurea Neagră, din zona istorică numită Suabia, prinții Zähringer oferă orașului de la poalele colinei pe care se găsea castelul lor, considerat de mulți, cea mai frumoasă construcție romanică a vremii, cel mai liberal act de constituție. În Freiburg-ul prinților de Zähringer, conducătorii orașului și preoții sunt aleși de cetățeni și mai apoi confirmați în funcție de către duci. Se garantează siguranța călătorilor care vin în Freiburg; cei care vin să viziteze orașul, negustorii și clericii orașului ca și cei care locuiec în afara zidurilor cetății sunt scutiți de dări. Și ca și cum toate aceste drepturi nu ar fi fost suficiente pentru a scandaliza societatea feudală de atunci, constituția Orașului Liber recunoaște pentru prima oară dreptul de moștenire al femeilor și de administrare a averii lor. Prin urmare, la egalitate cu bărbații, femeilor li se recunoaște dreptul la proprietate. În plus, fiecărui om i se asigură apărarea proprietății.

Odată cu declinul Franciei Orientalis, familia de Zähringer a fost prima pregătită să succeadă la putere asupra Germaniei de Sud-Vest. Suabia (sau Șvăbia; germană Schwaben), unul dintre cele patru ducate ale Franciei Răsăritene sau Regnum Teutonicum, cum mai era numită, alături de Franconia, Saxonia și Bavaria care includea Moravia și Carintia a reprezentat unul dintre centrele de putere principale ale Germaniei Medievale; ducii care guvernau Suabia fiind printre cei mai puternici magnați ai Germaniei și, prin urmare, pretendenți la titlul de Împărat (ai Imperiului Roman de Națiune Germană).

Cu toate acestea, familia cea mai notabilă care a stăpânit Suabia a fost cea a Hohenstaufenilor, înrudiți prin căsătorii cu Zähringerii și rivali ai acestora.

Zähringerii, pragmatici și vizionari, rămân însă “întemeieorii de orașe”, cei care au înființat pe lângă Freiburg, numeroase orașe în Germania și Elveția, precum Bräunlingen, Neuenburg am Rhein, Offenburg, Villingen, Weilheim an der Teck, Berna, Fribourg, Thun și altele.

Evenimentele din jurul semnării constituției orașului reprezintă baza pe care Lidia Stăniloae își construiește romanul istoric care urmăresțe viața lui Bertol al III-lea, duce de Zähringer, cavaler războinic, tragic răpus, cel mai probabil, într-o vendettă la Molsheim și a fratelui său, vizionarul Conrad I, cavaler strălucit și luptător nebiruit, căruia însă nu-i face plăcere să tragă spada și care îi va urma la conducerea ducatului. În lipsa unor informații istorice, intriga este completată de personaje fictive care întregesc tabloul acelor vremuri și încearcă să ofere o posibilă explicație a deznodământului istoric, în același timp în care ne oferă dimensiunea relațiilor de politică externă din jurul celor doi frați în plină perioadă a Cruciadelor.

Întreaga recenzie și selecția de citate pe blog - http://www.dinmansarda.com/mostenitoa...
Displaying 1 - 2 of 2 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.