Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Laat je hersenen niet zitten” as Want to Read:
Laat je hersenen niet zitten
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Laat je hersenen niet zitten

3.18  ·  Rating details ·  151 ratings  ·  23 reviews
Lichaamsbeweging houdt niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Beweging baat het brein, en daarmee de gezondheid, van de wieg tot het graf. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico's op het ontwikkelen van dementie.

Toch worden we wereldwijd steeds minder actief
...more
Paperback, 176 pages
Published October 7th 2014 by Athenaeum-Polak & Van Gennep
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Laat je hersenen niet zitten, please sign up.

Be the first to ask a question about Laat je hersenen niet zitten

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.18  · 
Rating details
 ·  151 ratings  ·  23 reviews


Filter
 | 
Sort order
Cynthia Schultz
Feb 20, 2016 rated it liked it
Boeiend, maar wat droge stof. De boodschap is heel duidelijk maar ik zou het zelf ook graag wat praktischer zien. In dit boek wordt vooral onderzoek na onderzoek aangehaald en dat is na 100 pagina's al wel een beetje saai.
Wendy
Apr 22, 2018 rated it it was ok
De lessen die ik Erik Scherder zag geven op tv vond ik fantastisch. De manier waarop hij dingen uitlegde ( ook al wist ik waar hij het over had) was super. Dat had ik ook verwacht in het boek. Er waren wel een aantal dingen zodanig beschreven, maar veel minder dan verwacht. Het is vooral een opsomming van wetenschappelijke artikelen. Als ik dat had willen lezen, had ik een meta-analyse opgezocht. Ik vond er weinig vaart in zitten en met name droge opsommingen en opdreunen van uitkomsten. We moet ...more
Ysgrublaidd
May 21, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: science
Erg interessant boek over wat bewegen met je hersenen doet. Het gaat vooral in op onderzoeken die gedaan zijn in het verleden bij groepen als: dementen, kinderen, Downers, Schizofrenie, Depressieven enz. En verklaard daarnaast de resultaten van die onderzoeken op een wetenschappelijke manier. Het is redelijk kort en bondig geschreven op een normaal denk niveau. Waardoor je geen universitaire graad hoeft te hebben om dit goed te kunnen begrijpen. Verder staan er zo nu en dan anekdotes in over geb ...more
Joantine Berghuijs
Jan 27, 2019 rated it really liked it
Interessante weetjes over de hersenen
Robin
Mar 04, 2019 rated it really liked it
Laat je hersenen niet zitten is een boek dat iedereen, naar mijn mening, een keer zou moeten lezen. Heel simpel gezegd heeft iedereen hersenen en is iedereen erbij gebaat deze zo lang mogelijk gezond te houden.

In dit boek schrijft Erik Scherder, aan de hand van vele wetenschappelijke studies, wat voor een invloed de levensstijl heeft op de gezondheid van je hersenen.

Van studies met betrekking tot het verminderen van de klachten bij dementie door meer te bewegen tot en met studies die aantonen da
...more
Jelle
Dec 07, 2017 rated it it was ok  ·  review of another edition
In feite is dit boek een groot overzicht van wetenschappelijke literatuur op veel verschillende onderwerpen. Helaas heb ik saaie(!) overzichtsartikelen gelezen die boeiender en beter geschreven waren dan deze.
Wouter
Feb 10, 2018 rated it liked it
Shelves: non-fiction, dutch
Een interessant boek, maar wordt na een tijdje erg droog.
Karin
Nov 04, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
All the inspiration you need to take better care of your brains!
Nienke De Bles
Aug 28, 2017 rated it really liked it
Erik Scherder schrijft op een heel prettige manier. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen en onderzoek op een leuke enthousiaste manier en niet puur om het maar over zichzelf te hebben.
Sanne
May 30, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: bought-in-2017
Erg interessant om te lezen, en erg gemakkelijk te begrijpen.
Anouk
Mar 19, 2017 rated it it was ok
Love neuroscience, hated this book... Boring and repetitive, not at all challenging my brain like Scherder said I should (and I even tried to read it walking through my room at some point xD)
Patrick Houweling
Dec 07, 2014 rated it it was ok
Shelves: non-fiction, brain
(in Dutch:) Geprikkeld door een lezing van professor Scherder ben ik dit boek gaan lezen. De boodschap is overduidelijk: bewegen is goed voor je hersenen. De manier waarop deze boodschap wordt gebracht, is echter weinig aantrekkelijk.

De eerste 100 pagina's gaan over bejaardentehuizen, ziekenhuizen en gevangenissen: allemaal ver van mijn bed. De anekdotes sneeuwen helaas onder in de lange beschrijvingen van vele wetenschappelijke studies. De boodschap van deze eerste helft van het boek: inactivi
...more
weaverannie
Dec 23, 2015 rated it liked it
In DWDD moet je het bont maken om naast Matthijs v. N. druk over te komen. Het is Erik Scherder gelukt. Het gedoe ergerde me mateloos en ik was dan ook van plan zijn boek niet te lezen.
Toch nam ik het mee uit de bibliotheek.
Het boek boeide me meteen. Het is goed leesbaar, de onderzoeken die beschreven worden zijn interessant, het commentaar erop zinnig. Scherder is hoogleraar aan de VU en aan de Groningse universiteit en zijn studenten kunnen ruim voldoende inspiratie opdoen voor toekomstig ond
...more
Jeroen Nijs
Dec 18, 2014 rated it liked it
Bewegen is goed, niet alleen voor je hersenen, maar voor je hele lichaam. Als die boodschap na het lezen van dit boek nog niet duidelijk is, dan heb je zitten slapen. Het spoort je aan om na te denken. Niet alleen over je eigen gebrek aan beweging, maar ook hoe er in dit land in dat opzicht met ouderen wordt omgegaan.

Scherder schrijft zoals hij praat, dus als je hem wel eens bij DWDD hebt gezien weet je wat je kunt verwachten: een enthousiast, kundig en grappig verhaal. Hij haalt veelvuldig onde
...more
Petran
May 01, 2015 rated it really liked it
Een heel toegankelijk boek. Het leest prettig weg. Er zitten zeker interessante stukken in, het boek geeft ook zeker nieuwe inzichten. Maar veel zaken zijn mij en ik denk velen met mij (gelukkig) al bekend. Ik denk dat velen van ons immers wel weten dat bewegen goed is voor lichaam en geest of dit op z'n minst intuïtief wel aanvoelen. Aan de andere kant ken ik ook heel veel mensen die dit wel weten, maar dit helaas toch niet toepassen in hun dagelijks leven. Toch maar weer even de auto pakken na ...more
Marcel
Sep 10, 2016 rated it it was ok
Vooral een verzameling van studies die een bepaald verband tussen hersenactiviteit en beweging vinden. Echter, er wordt geen concreet advies gegeven wat voor actie nu te ondernemen (behalve dan dat men 'meer moet bewegen'). Ook ontbreekt de causatie tussen veel van de studies en de daaropvolgende suggesties van auteur. Al met al een matig boek, in tegenstelling tot de lezingen die auteur geeft!
Christian
May 29, 2016 rated it liked it
Interessant en actueel onderwerp, semi-wetenschappelijk geschreven en daardoor toegankelijk voor een breed publiek. De boodschap is duidelijk, maar door alle (259!) onderzoeken die worden beschreven beginnen de getallen en conclusies je een beetje te duizelen.
Wel erg goed dat er de laatste jaren meer aandacht komt voor de gezondheidseffecten van niet-bewegen.
Femke
Jun 30, 2015 rated it it was ok
Ik had er meer van verwacht. Er wordt in 204 pagina's met talloze onderzoeken gezwaaid waarvan de conclusie is: je moet bewegen. Dat lijkt me wel duidelijk. Het boek is geschreven in vertel-stijl, als je de man eens hebt gezien dat hoor je hem gewoon praten tijdens het lezen. Hoewel hij boeiend praat, kon ik er al lezend amper bij blijven. Open deur en niet erg interessant allemaal.
Gertjan Jong
Apr 07, 2016 rated it liked it
Voor mij persoonlijk niets nieuws en soms wat opsommerig geschreven. Maar de boodschap is duidelijk! Je moet de man echt live hebben meegemaakt, zoals ik, zodat je zijn passie voor onderzoek in je kan opnemen.
Fleur
Sep 04, 2015 rated it really liked it
Heel interessant boek, veel van geleerd en op een hele leuke manier geschreven. Maar wel erg ingewikkeld, alle termen en dingen van de hersenen waar ik geen weet van heb snapte ik ook niet heel erg goed
Arthur Barhorst
Jan 25, 2015 rated it it was ok
DWDD-Hype. Aanvankelijk interessant, maar feitelijk open deur.
Elly
Jan 26, 2017 rated it did not like it
Laat dit boek maar zitten. Waardeloos boek als je het mij vraagt met een iets te gelovig tintje.
Hans Vloemans
Jan 03, 2015 rated it it was ok
Thema is duidelijk, we moeten meer bewegen. Boek wordt al snel een herhaling van de boodschap en is erg matig geschreven.
Tim Bastiaanse
rated it liked it
May 14, 2018
Vera
rated it liked it
Apr 12, 2015
Johanneke
rated it it was amazing
Feb 09, 2016
Sonja
rated it liked it
Sep 29, 2017
Els
rated it it was ok
Sep 13, 2017
Luce
rated it really liked it
Oct 10, 2015
Yves
rated it really liked it
Jul 08, 2017
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
5 followers
Prof. Dr. Erik J.A. Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie en hoofd van de gelijknamige afdeling bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook is hij hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Beide universiteiten kende hem de onderwijsprijs toe, mede bepaald door studenten. Hij wordt beschreven als een bevlogen spreker, zijn onderzoek focust zich met name op ...more
“Zij moeten de kans krijgen om een betere opleiding te volgen, bijvoorbeeld onder werktijd en niet in hun vrije tijd. Dat laatste zou een te grote investering van henzelf betekenen, zeker als je beseft dat er een matig maandsalaris tegenover staat.” 0 likes
More quotes…