Jump to ratings and reviews
Rate this book

..... #1

Branna's offer

Rate this book
Branna is niet gelukkig als ze wordt uitgehuwelijkt aan de Mazumundische keizerszoon Memindel. Ze kent alleen de verhalen over machtige en uiterst gevaarlijke magiërs en de krijgers zonder angst, waarmee Yo-To-Mae Tsahinar al vele buurlanden heeft veroverd. Dankzij het strenge kastenstelsel op basis van oogkleur - en onder het toeziend oog van de Goden - is het al lange tijd een groots en welvarend rijk.

Hoe kan ze zich thuis voelen in een keizerrijk waar de kleur van je ogen bepaalt wie je bent? Hoe kan ze leven op een plek waar je hele leven bij geboorte al wordt vastgelegd? Hoe moet ze, naast de vele gevaren die haar prille regime als jonge keizersbruid bedreigen, ook nog een band met haar echtgenoot Memindel opbouwen, van wie ze zo verschilt?

De Mazumundische magiërs zijn evenmin blij met het huwelijk. Ze halen Séman, een jonge magiër, naar de hoofdstad om de prinses in de gaten te houden. De vraag is waar de loyaliteit van Séman uiteindelijk ligt en of zijn eigen bedoelingen met Branna wel zo zuiver zijn.

Uiteindelijk zal Branna offers moeten brengen en keuzes moeten maken, in het belang van haarzelf, haar geliefden en haar volk...

304 pages, Paperback

First published January 1, 2014

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Gaby Raaijmakers

6 books1 follower

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
1 (4%)
4 stars
9 (39%)
3 stars
10 (43%)
2 stars
3 (13%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 9 of 9 reviews
Profile Image for Cisz Geverink - Strasters.
741 reviews32 followers
October 3, 2017
"Wij zijn van koninklijk bloed; we moeten nu eenmaal offers maken om ons land in vrede voort te laten leven." ~ p7.

Met een voldaan gevoel sluit ik net het boek, wat een heerlijk verhaal! Prachtig om te lezen hoeveel positieve invloed één enkele vrouw ongemerkt kan hebben op de mensen om haar heen.

"Ze was zich nu bewust van de kracht die in emoties verscholen lag, maar ze vroeg zich ook af of het goed was om je aan je emoties vast te houden en ze te versterken." ~ p182

Branna's offer is het eerste deel van de fantasy serie van Gaby Raaijmakers. Branna is de dochter van Koning Conor en de rechtmatige opvolger van Lunläss. Omdat ze echter een meisje is hebben haar ouders bij de geboorte in het geheim besloten dat dit recht aan haar tweelingbroer wordt gegeven. Zodoende wordt Branna nu, jaren later, uitgehuwelijkt aan Memindel, de keizerszoon in Mazumundië. Een land waar alles anders is, waar men op basis van de kleur van hun ogen tot een bepaalde groep worden geplaatst binnen het kastenstelsel en waar men bidt tot andere goden. Hoeveel moet Branna inleveren om zich aan te kunnen passen in dit nieuwe rijk? Naast wat kleine spanningspieken wordt het verhaal veelal in een soort romanvorm verteld, wat alles behalve storend is, want het betreft een mooi verhaal. Er is veel aandacht aan de personages, de werelden en de diverse geloven besteed om het geloofwaardig te laten overkomen. De bijzondere band met de dieren van de mensen in Lunläss is mooi beschreven, en iets wat iedere dierenliefhebber wel zou willen denk ik. Geen overkill aan namen etc, waar je bij fantasy nog wel eens tegenaan kan lopen en het verhaal kakt geen enkel moment in doordat er bijvoorbeeld te veel 'droge' informatie wordt gegeven, alles wordt op de juiste manier gedosseerd. De auteur weet op een fijne manier je mee te trekken in de wereld van Branna!

"Sterven aan de hand van een sterke vijand was een dood die werd beloond door de goden." ~ p242.

Het is absoluut een uniek verhaal, en ik ben heel erg benieuwd naar het vervolg "Elins keuze", die gelukkig ook al klaar ligt om gelezen te worden! Dikke 4☆ voor dit mooie verhaal en deze bijzondere vrouw genaamd Branna...
Profile Image for Anneke.
Author 3 books
December 3, 2020
Ik wist eerst niet zo goed wat ik van het verhaal vond. In de eerste paar bladzijdes stonden een paar dingen die me verwarden. Maar hoofdpersoon Branna vond ik wel direct al een fijn personage om over te lezen. De wereld is interessant. Je komt er al snel achter dat er een vorm van magie is en een bijzondere band met dieren, maar hoe dat precies werkt leer je pas later in het boek. Ik had dat graag iets eerder uitgelegd gezien, maar het houdt je wel nieuwsgierig. Het gebruik van de namen vond ik soms wat verwarrend en ik ben ook nog wat foutjes in de tekst tegengekomen. Dat doet niets af aan het verhaal, maar het stoort mij wel.
Ik had eerst niet het idee dat ik verder wilde lezen, maar naar het einde toe wordt het toch een spannend verhaal. Je ziet dat je nog weinig bladzijdes te lezen hebt en dan vraag je je af of het allemaal nog wel goed zal komen. En dan moet je wel snel verder lezen om daar achter te komen.
Profile Image for Johanna.
Author 60 books24 followers
February 24, 2015
Branna wordt uitgehuwelijkt aan Memindel, de keizerszoon van Mazumundo. Ze wil eigenlijk niet weg it haar land, maar moet voorkomen dat haar eigen land wordt aangevallen. Op weg naar haar huwelijk gebeuren er al nare dingen en voordat ze kan trouwen is de toestemming van de goden nodig. Ze probeert er het beste van te maken, maar haar echtgenoot gaat al snel na het huwelijk weg om een oorlog te beginnen tegen een ander buurland. Branna merkt dat de mensen in het land waar ze nu is komen wonen een bepaalde status krijgen vanwege de kleur van hun ogen. Ze ontmoet er enkele van en er is een magiër die haar het paleis en de stad laat zien. De magiërs hebben een eigen agenda en hun invloed op de keizer is groot. Ook Memindel wordt door hen beïnvloed en Branna moet een groot offer brengen om de situatie te redden.
Het is een prachtig verhaal en ik heb het dan ook heel graag gelezen. Ik vind het goed in elkaar steken en erg knap bedacht. Ook de namen zijn mooi verzonnen. Jammer alleen dat sommige zinnen niet goed uit de redactie zijn gekomen en duidelijk te merken is dat die herschreven zijn, dat stoort tijdens het lezen wel een beetje. Daarom vier sterren, terwijl ik voor het verhaal er wel vijf kon geven. De verwachtingen die je als lezer hebt komen goed uit maar niet alles is voorspelbaar. De invloed die Branna heeft en de verschillen tussen de soortren magie vind ik knap gevonden. De laatste bladzijde van het boek geeft in het kort (misschien wat te snel) veel info en doet vermoeden dat er nog een vervolg op dit boek zal komen. Ik kijk daar graag naar uit. Dit boek is een aanrader voor de fantasyliefhebber!
Profile Image for Mara Ness.
Author 3 books18 followers
October 20, 2014
Toen ik de samenvatting van dit boek las, was mijn interesse meteen gewekt. Dat de kleur van je ogen bepaalt wie je bent, doet natuurlijk erg denken aan het kastenstelsel zoals bijvoorbeeld in India.

Tijdens het lezen vond ik de wereld (bijv. de band met hun dieren die Lunlässers hebben) en ook de overkoepelende verhaallijn erg interessant. De uitwerking had echter sterker gekund. Vooral de eerste helft van het boek wordt er heel veel gewisseld tussen perspectieven, vaak meerdere keren per hoofdstuk. Aan de ene kant is dat wel prettig, omdat je door die 'hapklare brokken' makkelijk even een (hoofd)stukje leest voor het slapen of in de bus. Aan de andere kant werkt dat ook storend, omdat er elke keer dat ik net een beetje in het verhaal begon te komen naar een ander personage/andere locatie geswitcht werd. Daardoor lukte het me niet goed om een band met de personages te krijgen. In de laatste ong. 100 pagina's begon het verhaal beter te lopen. Toen werd het een stuk spannender.

Al met al vond ik het een heel interessant concept, maar wel een dat - in elk geval voor mij - met een iets andere uitwerking sterker had kunnen zijn.
Profile Image for Johan Haneveld.
Author 85 books72 followers
December 28, 2015
The strongest aspect of this book was its overall plot. When I got over the fact that the idea of a society stratified according to eye colours was only of tangential relevance to the plot, I was able to enjoy the story about magic and eternal life. Lots of elements came together well in the end. I'm curious as to how the story will continue. I also liked the feisty titular character.
That being said I thought a lot of magical or otherworldly elements were introduced that did not have relevance to the plot- the different moons and the creatures effecting the changes, for example. Some Dutch authors tend to throw in every idea they have. If you like that, this book could be for you.
My main criticism and the reason I don't give four stars for this is the writing. It did get better at the end, but mistakes in perspective, repetition of words and construction of sentences and metaphors that didn't work sometimes took me out of the story. I also thought the action scenes were not very well written. A closer editorial look would have improved this! So, some promise but let down a bit by some poor writing habits. They can be improved, though!
Profile Image for Leen.
Author 14 books53 followers
January 21, 2015
In een andere recensie las ik over de diverse perspectieven die nogal storend werkten. Nu, ik liet mij daar niet door afschrikken. Dit Mazumundische verhaal over de dappere Branna die met keizerszoon Memindel trouwen moet, die in een rijk woont met gewoontes die heel anders zijn dan de hare, liet me niet onberoerd. Het feit dat de oogkleur waarmee je geboren wordt, zo'n invloed kan hebben op het verdere verloop van je leven, sprak mij erg aan toen ik de flaptekst las. Toegegeven, er waren wel wat sprongen op het vlak van perspectieven, maar niet in die mate dat dit écht storend werkte. Ik liet mij van het begin tot het eind meeslepen door de avonturen van Branna (koningsdochter), Séman (magiër), Memindel (keizerszoon) en finaal ook door Ladrón (prins van de Dieven). Het smaakt naar meer van dit!
Profile Image for Mark Doornbos.
Author 8 books11 followers
April 12, 2015
Na dit boek gelezen te hebben, had ik eigenlijk maar één woord in mijn hoofd, en dat is: mooi.
Ik vind dat Gaby heel goed is on het neerzetten van haar wereld, het omschrijven van haar personages, het scheppen van sfeer - ze weet daar echt iets moois te maken. Daarnaast maakt het verhaal nieuwsgierig, waardoor je zeker lezen blijft, want waar zijn de jonge magiër Séman en zijn meester bijvoorbeeld toch precies op uit?
Gaandeweg wordt het allemaal duidelijk, en de manier waarop was erg prettig, met een graduele opbouw van het verhaal waarbij er niet te veel personages tegelijkertijd aan bod komen. Wel moest ik wat wennen aan de frequente perspectiefwisseling en had ik wat moeite te onthouden wat de verschillen tussen alle steden, volkeren en bijpersonages precies waren, dus een wereldkaartje/namenlijst zou een mooie aanvulling kunnen zijn. Desondanks vond ik dit een zeer boeiend verhaal om te lezen, zeker tegen het einde werd het verhaal erg spannend.
Al met al een dikke vier sterren van mij, en als er een vervolg komt, ga ik het zeker lezen (zeker als Una daarin terugkomt ;))!
Profile Image for Marcel Van der rijst.
210 reviews2 followers
August 23, 2016
Welke kleur ogen heb jij?

Branna wordt uitgehuwelijkt aan een keizerszoon die ze nog nooit heeft gezien. Na een huwelijksnacht die niet standaard verloopt wordt haar man weggestuurd om oorlog te voeren in het zuiden. Ondertussen wordt ze onder de hoede genomen door een jonge magiër Séman, die haar de gewoontes en plaatsen laat zien in de Keizerlijke hoofdstad. Langzaam komt het nieuwbakken stel in de greep van een complot dat de gehele veiligheid van de bestaande wereld betreft. Kunnen ze dit nog tegen houden...

Gaby weet een interessante wereld op te bouwen. Hier en daar had ze best de wereld wat complexer mogen maken. Maar dat doet niet af aan het verhaal. Het leest lekker weg. Het is met humor en spanning geschreven. Je ziet Branna haar jeugdige onschuld verliezen en uiteindelijk weet ze de juiste beslissingen te nemen. Daarnaast eindigt het verhaal met een spannende climax, wat mij weer eens een honderdtal pagina's achter elkaar liet lezen.

Een dik verdiende 3.5 sterren en door het einde afgerond naar 4 sterren
Profile Image for Kelly Laan.
Author 18 books47 followers
July 20, 2016
Interessante concepten, een leuk plot en vooral een prachtige rijke wereldbouw die staat als een huis! De enige aanmerkingen die ik heb is op de spanningsboog, die ietwat oneven was, en dat ik met zoveel perspectieven misschien het gevoel had dat we aan de oppervlakte bleven van de personages en hun motivaties, maar de vlotte manier van schrijven en de prachtige wereld maakten dit meer dan goed.
Ik kijk uit naar het vervolg!
Displaying 1 - 9 of 9 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.