Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Gouden jaren” as Want to Read:
Gouden jaren
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Gouden jaren

3.47  ·  Rating details ·  489 ratings  ·  75 reviews
`In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.
`In 1961 zond de televisie 24 uur uit per week.
`In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.

Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterh
...more
Paperback, 350 pages
Published September 8th 2014 by Atlas contact (first published January 1st 2014)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Gouden jaren, please sign up.

Be the first to ask a question about Gouden jaren

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.47  · 
Rating details
 ·  489 ratings  ·  75 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Gouden jaren
Kat
Dec 24, 2014 rated it it was ok
Fantastisch onderwerp, middelmatige uitvoering. Gouden Jaren leest lekker snel weg, en het is ongelofelijk als je beseft hoe snel die ontwikkelingen nu eigenlijk zijn gegaan in Nederland. Meer dan eens was ik verdomd blij dat ik nu en niet toen leefde (preventief een kunstgebit bij je trouwen op je 18e om je schoonouders niet met toekomstige tandartskosten op te schepen. Ai ai ai).

Tegelijk laat de auteur veel kansen liggen. De simplistische schrijfwijze is natuurlijk een smaakkwestie. Persoonlij
...more
Tamára
Jul 04, 2019 rated it it was ok
Dit is precies wat je krijgt als je een babyboomer over babyboomers laat schrijven. Niet te doen dit boek. Het begon nog wel aardig, met wat quotes van mensen uit die tijd, maar zodra het over transport etc begon ben ik echt afgehaakt. Leuk dat Schiphol met x procent is gegroeid, maar wat hadden de mensen er zelf aan?

Dit had óf een boek moeten worden met keiharde cijfers, óf een boek waar meer de sociale kanten van al deze veranderingen aan het licht komen. Verder geen woord over gastarbeiders o
...more
Ilse
Jun 12, 2018 rated it liked it
Shelves: 3-stars, 2018, non-fiction
*3.5 stars

*Nederlandse review onderaan/Dutch review at the end*

The premise of this book was so good and interesting and I enjoyed the first half of the book so much that I would have given it 4.5 stars with ease but the subjects got just a bit less interesting as the book went on and while the chapters were short some, especially later on were just not interesting.
The book switched between facts and percentages to anecdotes and own experiences and in my opinion it kept it interesting for the mo
...more
Berit
Dec 09, 2017 rated it really liked it
Shelves: dutch, 1960s
Ik weet niet wat het over mij zegt dat ik dit boek, aangeprezen als "een feest van herkenning voor vijftigplussers" zo boeiend vond, maar het was echt verrassend leuk. Ik kwam het toevallig tegen in onze kleine, lokale (maar zeer goed gesorteerde) boekhandel en nam het direct mee. Het was zo'n boek dat je oppakt, waarvan je de achterkant leest, even doorbladert en dan denkt: deze MOET mee naar huis. Vervolgens heb ik het in een paar dagen uitgelezen.

In Gouden Jaren schetst Annegreet van Bergen
...more
Gerbrand
Aug 23, 2017 rated it really liked it
Shelves: non-fiction-nl
Als je al wat ouder bent is dit boek een feest der herkenning. En voor jonge mensen een aanrader om te weten hoe snel alles is veranderd in maar 60 jaar tijd! Bijzonder leuk om te lezen. Je hebt het in twee avonden uit. Veel foto’s.

De poepdoos bij onze buren. Het teiltje waar meerdere kinderen 1 keer per week zich in wasten. Moeder die altijd thuis was en het huishouden deed. De was die hing te drogen rond de kolenkachel. Slechts 1 dag vakantie in het jaar want mijn vader was boer. Dan reden we
...more
Mark
Oct 23, 2017 rated it liked it
Shelves: non-fictie
Een boek voor als we 'dreigen te vergeten hoe goed we het hebben. Dat we dat vergeten, komt ongetwijfeld ook omdat we, wanneer we naar alle economendiscussies luisteren, het idee krijgen dat Nederland al jaren tegenslag na tegenslag heeft moeten incasseren en dat we bij wijze van spreken al blij mogen zijn dat er volgend jaar nog voldoende te eten is. Maar wanneer we ons losmaken van de actuele discussies en van een afstandje naar de wereld om ons heen kijken, beseffen we in welke weelde we leve ...more
Ciska Bokhorst
Sep 23, 2019 rated it it was ok
Op zich best interessant, maar soms iets te technisch en niet alle onderwerpen spraken me aan.
Conclusie: wat zijn we verwend anno 2019!
juulferg
Dec 10, 2019 rated it really liked it
Goed geschreven, heel interessant inkijkje in onze recente geschiedenis en heel confronterend hoe belachelijk goed ons leven in NL nu is. Dat alleen al maakt het de moeite waard.
Ilona
Nov 08, 2018 rated it liked it
Van 5 naar 4 omdat de stijl te kinderlijk is en omdat ze overal haar politieke mening doorheen gooit.
Van 4 naar 3 omdat ze het steeds heeft over "P." in plaats van een gewone naam voor haar man (wat voor dom en onzinnig iets is het nou om maar één letter te gebruiken voor een naam? Privacy ofzo? Alsjeblieft zeg).
Marjolijn
Jan 12, 2015 rated it liked it
Shelves: non-fiction, history
Vijf sterren voor het onderwerp. Het is een boek over het leven van mijn ouders. Dat is leuk. Minder leuk is de schrijfstijl van de auteur. Ik hou er niet van als ik non-fictie lees en voortdurend moet lezen (ook tussen de regels door, of via bijwoorden en bijvoeglijk naamwoorden) wat de schrijver allemaal vindt. Had het wat objectiever gehouden denk ik dan. Desnoods met een persoonlijke inleiding bij elk hoofdstuk.
Dolf Patijn
Twee-en-een-halve ster naar boven afgerond. Een wel aardig boek met leuke feitjes en wetenswaardigheden maar er had volgens mij veel meer ingezeten. Ik zou meer foto's en meer anekdotes willen zien en de schrijfstijl is ook wat houterig.
Rita
Dec 14, 2014 rated it really liked it
Zeer onderhoudend, luchtig, vermakelijk maar vooral informatief boek. Prettig geschreven. Vooral voor de Middelbare Medemens...
Met veel plezier gelezen. Wat ben ik toch veel vergeten. Elk hoofdstuk is verdere studie waard.
Ingrid
Dec 06, 2014 rated it it was amazing
Een 'o ja, dat was toen inderdaad zo' boek.
weaverannie
Apr 05, 2019 rated it liked it
Het is maar goed, dat ik het tweede boek, 'Het goede leven', in deze serie eerst heb gelezen. Als ik met dit deel was gestart, was ik aan het tweede waarschijnlijk niet begonnen. Niet omdat het zo slecht was, maar de onderwerpen spraken me minder aan en de door de schrijfster getrokken conclusies konden niet altijd mijn goedkeuring wegdragen. Niet alles wordt beter door alle materiële vooruitgang. Daarop wordt hier wel heel erg de nadruk gelegd.
Toch waren er ook in dit deel de nodige O ja-besch
...more
Sanne
Dec 17, 2017 rated it really liked it
Annegreet van Bergen beschrijft hoe het dagelijks leven in Nederland is veranderd sinds de jaren vijftig, en dat is behalve heel herkenbaar ook heel leerzaam voor iemand geboren in 1980. Wat is zo leuk vind aan het boek is dat het beschrijft wat er voor gewone mensen veranderde in de twintigste eeuw. Het belicht hoe enorm onze welvaart is toegenomen, iets wat we geneigd zijn als vanzelfsprekend aan te nemen. Heel vlot geschreven, leest lekker weg.
Marjolein
Jun 10, 2019 rated it it was ok
De charme van dit boek ligt grotendeels in herkenbaarheid, denk ik. Voor mensen van een latere generatie dan de voor-en naoorlogse, zoals ik, is het meer een opsomming van wetenswaardigheden. Best leuk in het begin, maar het geheel weet al snel niet meer te boeien.
Ook mis ik duiding, diepgang en bespiegelingen buiten het persoonlijke vlak. We kampen niet voor niets nu met de gevolgen van de zo zorgvuldig beschreven welvaartsexplosie...
Daniel1974nlgmail.com
Sep 01, 2020 rated it really liked it
Ik had eerlijk gezegd verwacht een geschiedenis van het Oorlogse Nederland te lezen. Maar in de plaats daarvan kreeg ik een persoonlijke trip down to memory lane. Waarbij vele passages enorm herkenbaar zijn. Het boek leest ook erg lekker en snel weg. Alleen daarom al zou ik deel twee binnenkort ook eens ter hand nemen.

Lisette Boogert
Sep 27, 2018 rated it liked it
Interessant boek over toen en nu, zeker als twintiger een leuk inzicht hoe mijn oma en moeder door die tijd heen gingen. Ook een besef hoe goed we het nu hebben. Wel vrij beknopte informatie over elk onderwerp en er zouden meer anekdotes van mij in mogen, die zijn vaak het leukste!
Jan Dercksen
Jun 04, 2020 rated it liked it
Jeugdsentiment....leuk om te lezen....
Marloes Meuzelaar
Jan 30, 2019 rated it really liked it
Echt super interessant! Vol me leuke feitjes over vroeger waardoor je echt respect krijgt voor opa en oma.
Anita
Jun 01, 2017 rated it it was amazing
Ik vond het een heerlijk boek, en in tegenstelling tot andere reviewers vond ik het lekker weg lezen. Ze kon mijn aandacht goed vasthouden. Ik had t binnen een paar dagen uit.
Steffen
Nov 06, 2019 rated it liked it
Storytel
Annelies
Jul 15, 2017 rated it it was amazing
Paar jaar tgeleden gelezen: wat een herkenning. een boek om goed te bewaren en aan mijn dochters nog eens voor te lezen! "telefoon in de gang".
Annelieke
Dec 29, 2018 rated it really liked it
Spreekt tot de verbeelding en leest fijn weg.
Susanne
Mar 13, 2018 rated it it was ok
Leuk onderwerp maar elk hoofdstuk bevat twintig variaties op de frase “oh wat is het allemaal veranderd” en dat werd ik nogal zat.
RRJSlim
Jun 16, 2019 rated it liked it
Set's itself apart by quoting the observations of ordinary people and women in particular.
Haije Bergstra
Aug 13, 2017 rated it liked it
Shelves: society
Boek met een grote mate van herkenning. Miste in de boek de aandacht voor religie en met name de kerk, een belangrijke maatschappelijke 'dagelijks leven' component in de 50er en 60er jaren.
David Wolff
Jan 19, 2017 rated it liked it
Een aardig boek waarin een indruk wordt gegeven hoe ons leven de afgelopen 50 jaar is veranderd. Zo komt je als lezer te weten wat 'schuifkaas' is en realiseer je je dat de luxe waarin we nu leven niet zo lang geleden niet vanzelfsprekend was. Helaas is de manier van schrijven niet heel interessant waardoor je bij het boek op een gegeven moment het gevoel krijgt het te 'moeten uitlezen'.
Peter
Oct 09, 2019 rated it it was ok
Shelves: 2019
Boring summary of technological and lifestyle changes in the Netherlands between the 1950s and now. It feel like what it is: a collection of essays.
Mirjam
Sep 30, 2014 rated it it was amazing
Ten gevolge van de enorme economische groei sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is er ook in ons dagelijks leven ongelooflijk veel veranderd. Allereerst natuurlijk op het gebied van onze eerste levensbehoeften, zoals eten, kleding en wonen. Maar ook wat betreft gezondheid, mobiliteit, informatie en communicatie: internet en een mobieltje bijvoorbeeld zijn tegenwoordig niet meer weg te denken.
Toch kan ik me nog als de dag van gisteren herinneren dat onze buren bij ons voor een dubbeltje kw
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Het pauperparadijs
 • Jas van belofte
 • Rinkeldekink
 • Lichter dan ik
 • Leon & Juliette
 • Mijn moeders strijd
 • De meeste mensen deugen
 • Dit kan niet waar zijn
 • Schilderslief
 • Zondagskind
 • 't Hooge Nest
 • La Superba
 • Wees onzichtbaar
 • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
 • De mannen van Maria
 • Verloren grond
 • Je hebt het niet van mij, maar...: een maand aan het Binnenhof
 • Kolja
See similar books…

Related Articles

Last year, Buzzfeed culture writer Anne Helen Petersen struck a chord with her viral article “How Millennials Became the Burnout Generation.”...
99 likes · 16 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »