Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Menantu Pilihan Bapak” as Want to Read:
Menantu Pilihan Bapak
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Menantu Pilihan Bapak

3.63  ·  Rating details ·  70 ratings  ·  16 reviews
Nak kata kahwin paksa, tidak pula. Kerana dia rela bernikah dengan lelaki pilihan bapak. Seri Haji Salam tidak pandai buat keputusannya sendiri. Anak bongsulah katakan. Ikut sajalah cakap orang tua. Tak rugi mana pun. Lagi untung adalah.

“Jadi, macam mana ni?” - Bapak

“Entahlah. Ikut bapaklah.” - Seri

Memang Seri anak bapak. Semua keputusan bapak yang buat. Dia tahu, bapak ak
...more
Paperback, 570 pages
Published September 2014 by Fajar Pakeer
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Menantu Pilihan Bapak, please sign up.

Be the first to ask a question about Menantu Pilihan Bapak

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.63  · 
Rating details
 ·  70 ratings  ·  16 reviews


More filters
 | 
Sort order
Ella
Jan 18, 2017 rated it liked it
2.8*
Orang kata kalau dah berkenan usah tangguh membeli. Saya pula jenis yg dah suka ditangguhkan dulu. Bukan apa..fikir budget. A mth later pergi Mph novel dah takde..tanya stock pun zero..Popular, lagilah takde. Menanti hampir 2 tahun mencari buku ni dimana2. Finally jumpa di Bookcafe..rupanya novel karya Sarnia Yahya..No wonder macam biskut larisnya. Alhamdulillah..

As usual, karya dia lebih kepada issue kekeluargaan and mostly are kehidupan orang biasa2. For this, I salute. Back to this novel,
...more
Nonieღserenity2bliss
Sep 06, 2014 rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM13. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Sarnia Yahya ialah one of the very few authors yang novelnya N akan baca without even reading the synopsis. Tapi bila baca tajuk novel ni and then baca nama penulis, N terpinga-pinga juga dua tiga kali. Dari tajuknya sahaja, rasanya kita boleh tahu ia pasti novel yang mempunyai sedikit sebanyak unsur komedi. Dan N dah baca hampir kesemua novel Sarnia Yahya and so far beliau tak pernah tulis nove
...more
Wan Amalyn
Oct 23, 2015 rated it liked it
Shelves: wan-baca-2015
2 1/2**

Naskhah ini, plot ceritanya 'ok' saya suka. Kisah tentang hubungan Seri dan Bapak sangatlah saya suka. Bagaimana cara Seri tunjukkan rasa sayang dan kasihnya pada Bapak. Bagaimana hubungan Seri dan adik beradiknya yang akrab dan rapat (kecuali dengan Abang Chiknya - abangnya yang sulung yang bermasalah). Dan yang paling utama, bagaimana penerimaan Seri pada calun menantu pilihan Bapak yang kemudiannya menjadi suaminya. Saya juga suka bagaimana Seri 'tazkirah' Abang Chiknya. Semuanya saya
...more
Sakura Lina
Mar 01, 2015 rated it liked it
ikatan kekeluargaan agak kuat dalam novel ini.. watak2 saling berkaitan antara satu sama lain mcm dlm drama korea or telenovela.. agak santai dan tiada konflik yang menyesakkan jiwa kecuali perangai abg chik yg seperti si tanggang moden.. mujur insaf di akhir cerita. walaubagaimanapun novel ini mengandungi adegan lovey-dovey hubby wife yg mungkin sesuai tu bacaan org dewasa shj. terdapat juga beberapa typo error yg dikesan di dlm nvl ini.. tp itu tidak mencacatkan jln cerita.
Intan  Musa
Mar 20, 2015 rated it liked it
Sebuah novel tentang ikatan kekeluargaan. Best!
Seri sangat sayang bapaknya, Haji Salam sehingga soal jodohnya di serah bulat-bulat kepada bapaknya. Dia percaya reda orang-tua membawa berkat. Rumahtangganya bersama Khalif sangat bahagia. Dia serta Kak Ijan dan Abang Jainya sanggup melakukan apa saja untuk kebahagiaan bapak mereka. Cuma Abang Chiknya sahaja yang telah lupa semua pengorbanan bapak mereka. Seri kecil hati dengan Abang Chik kerana menghina Haji Salam serta suaminya, Khalif. Namun di
...more
Norliza Yusop
Sep 07, 2014 rated it really liked it
Sarnia kali ni dgn Menantu Pilihan Bapak .. menarik tajuknya ...bila dh baca mmg menarik krn ia citer biasa2 saja dgn org2 yg juga biasa2...dan semua watak2 juga biasa ada ..

terhibur! itu yg saya rasa! isu yg dibawa tdk berat dan dlm bacaan santai ...tiada konflik besar! berkisar ikatan kekeluargaan yg erat dan rapat! tersentuh dgn kasih anak pd bapak yg tiada taranya!

keseluruhan? citer yg bagus dgn nilai kekeluargaan yg kuat...blh dibaca walau ada bahasa dewasa!!!
Jaja  A
Dec 06, 2016 rated it really liked it
best ku suka..bacaan santai.gelak2 sedih2..kasih syg antara keluarga..family bonding..suami yg gatai dan sengal...tahniah sarnia yahya
Mjfejirah
May 05, 2019 rated it did not like it
saya suka ini buku sebab seronok mau baca
Ogy Yusof
Jun 13, 2016 rated it really liked it
menarik garapan puan penulis Sarnia Yahya untuk buku ini.. penuh pengisian, penuh kasih sayang. tak perlu watak utama yang kaya raya, tak perlu heroin yang cantik bergaya.. Tapi sengal gak kan khalif, hero si seri nih.. sesuai sangat padanan watak khalif yang sengal dan seri yang anak bapak tu.. Apa-apa semua dulukan bapak. sampai jodoh pun ikut kata bapak.. apa semua yang dilakukan semuanya diberitahu pada bapaknya.. nasib baik khalif punya ciri seperti haji salam, bapak seri..

menariknya, wala
...more
Noorhasnizah
Sep 06, 2014 rated it it was amazing
Shelves: fajar-pakeer
kisah kasih sayang antara anak & bapak...bapak adakah keutamaan hidup Seri...sehingga teman hidup pun adalah pilihan & restu bapak..seri terlalu sayangkan bapaknya...pilihan bapak memberikan seri teman hidup yg baik..khalif adalah pilihan bapak...khalif yg nakal..sengal..romantik..sukakan hotel...suka honeymun..memang best la karya kak sarnia kali ni...romantik komedi..paling sakit hati adalah abang chik yg lupa diri...
Jumay
Sep 14, 2014 rated it it was amazing
sebuah kisah yang santai dan mudah untuk dihadam….aku suka karya ni sbb ia bkn lah kisah golongan korporat or konglomerat tp ia kisah org biasa2 spt aku….

di sini segalanya bermula….seorang anak yang patuh dengan pilihan ayahnya….bersuamikan seorang driver lori…namun begitu, kasih nya seorang suami, romantik dan gediksnya si suami membuatkan kita rasa macam nak letakkan diri sendiri di tmpt seri….kdg2 geram gak dgn kegedikskan over dose si suami tu…..hihihi….tp apa pun sy suka dgn karya ni….
mRs bOo ^_^
Sep 08, 2014 rated it liked it
salam hai sume..


MPB.. hahaha
saya baca pn terikut watak hero gelak ehehe.. gelak mst ada gaya

hermm
simple je story dia btl2 kisah kekeluargaan xde org kaya xde org miskin just biasa kete pn perdana je paling best vespa hhuhu..

suke sgt kesengalan watak s khalif ni alahai serius bila baca hahaha mst gelak gedik sesangat..

apa2 pn MPB just nice i like it
Faradina Azlin Azahar
Sep 14, 2014 rated it really liked it
baca dan rasa sangat-sangat memahami... seakan-akan kehidupan sendri yang sebenar, nampak lebih realiti dan lebih dapat diterima... ahaks... cam ukur baju di badan sendri, dan baju mmg muat2 dan cantik2 aja.. hehhee
Issofea Keisha
Oct 21, 2014 rated it it was amazing
Karya sarnia yahya kali ni cukup santai dan terasa begitu dekat di hati....tiada konflik yg berat membuatkan santai membacanya.. Tahniah..
azian2575
Sep 01, 2016 rated it liked it
Seri & Khalif

Detilnya = Detailnya
Haiihhhh, apalah nasibb..
Bica Bie
rated it it was amazing
Sep 10, 2014
Lisakyu85
rated it it was amazing
Oct 01, 2014
nilam
rated it liked it
Oct 13, 2014
Ctsue
rated it really liked it
Oct 23, 2016
Mawar Putih
rated it really liked it
Jul 11, 2019
Zarinah Ahmad
rated it really liked it
Sep 22, 2014
Eeyta
rated it it was ok
Jan 03, 2015
Zarlina Ahmad
rated it it was amazing
Feb 04, 2017
Edayu
rated it it was ok
Jul 27, 2016
Mas Hamzah
rated it liked it
Jan 10, 2015
Sapp73
rated it liked it
Oct 07, 2014
Shima Awang
rated it liked it
Jan 10, 2015
Syeena Syina Hamdan
rated it really liked it
Jun 15, 2015
Nidea
rated it liked it
Jan 14, 2019
Norhasmeza
rated it liked it
Sep 07, 2014
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »