Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Vertrouwd voordelig” as Want to Read:
Vertrouwd voordelig
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Vertrouwd voordelig

liked it 3.00  ·  Rating details ·  168 ratings  ·  22 reviews
Emmen, eind jaren tachtig. De zestienjarige Vincent Hensel is zojuist voor de tweede keer van school gestuurd. Hem rest niets anders dan zijn dagen te slijten in de Blokker-winkel van zijn ouders. Daar, tussen de droogrekjes en citruspersen, haat hij alles wat hem voor de voeten komt: plaats en provincie, winkel en klanten, maar vooral: zijn vader.

Vertrouwd voordelig besc
...more
Paperback, 256 pages
Published August 2014 by Prometheus
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Vertrouwd voordelig, please sign up.

Be the first to ask a question about Vertrouwd voordelig

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
liked it 3.00  · 
Rating details
 ·  168 ratings  ·  22 reviews


More filters
 | 
Sort order
Gijs Zandbergen
Nov 14, 2018 rated it it was ok
Shelves: nederland
Ik heb het uitgelezen, maar daar is ook alles mee gezegd. Spottende en onderkoelde kritiek op alles en iedereen in het winkelcentrum van Emmen, behalve op zichzelf. Terwijl daar toch genoeg aanleiding voor is. Een boek zonder zelfreflectie. Als Peter voor de tweede keer van school gestuurd wordt, heeft niemand van zijn familie daar belangstelling voor. Anderzijds is zijn belangstelling voor anderen niet veel groter. Boek van een lamlendige puber die zich superieur voelt aan volwassenen, geschrev ...more
Ñuzzle
Jun 21, 2019 rated it really liked it
Ik neigde meer naar 3,5 ster. Een droogkomische observatie van de provinciaalse winkelstraat waarin de Blokker nog domineerde. Het deed me denken me denken aan mijn jeugd, waar ik in de Blokker de vele smurfen en David de Kabouters uitvoerig heb bekeken. Lezen met een glimlach.
Clary
Sep 10, 2014 rated it liked it
Shelves: drenthe
Vorige week verdedigde Daniël Lohues in het Dagblad van het Noorden neef P., die in zijn boek Vertrouwd voordelig zijn heimat Drenthe flink te kakken zet. Lohues, die enkele weken eerder overtuigend uiteenzette waarom emigranten de dorpen waarin ze zijn opgegroeid niet moeten afvallen als ze eenmaal stad of zelfs Randstad hebben ontdekt, kan niet anders dan zijn neef - onmiskenbaar Peter Middendorp - verdedigen; dat is 'ie nou eenmaal zijn hele leven al gewend te doen.

Want dat neef P. geen lieve
...more
Gerben
Dec 01, 2014 rated it really liked it
Wat een prachtig boek.

Voor hoogopgeleide linksmensen die Geenstijl als verboden terrein beschouwen en zichzelf in plaats daarvan verplicht voelen tot literatuur, is er maar weinig hoop op een kans dat ook hun onderbuik eens goed geleegd kan worden. Totdat 'vertrouwd voordelig' werd geschreven. 'Vertrouwd voordelig' is reaguren voor gevorderden. Literair reaguren, zo eloquent, zo keihardgrappig, dat de tranen soms over je wangen biggelen.

Vincent groeit op in Emmen en hij haat het. Drenthe als a
...more
Arnoud Boer
Oct 01, 2016 rated it liked it
Een vermakelijke tragikomedie speelt zich af in Emmen, de hoofdstad van treurnis. De zoon van de eigenaar van de lokale Blokker struikelt van mislukking naar mislukking. Zijn omgeving brengt het er al niet veel beter vanaf. Weet hij zich te ontworstelen aan deze mistroostige omgeving of is hij genetisch gedoemd om zijn vader op te volgen in het door asbest geteisterde pand aan de lokale hoofdweg, wijn drinkend uit een pak en misgrijpend naar zijn in Groningen studerende vriendinnetje?
Marijn Roos
Feb 20, 2015 rated it it was ok
Net als elk ander gewoontedier, ben ik een trouw volger van sterren. Als Nrc dan vijf van de vijf sterren geeft voor dit boek, verwacht ik Nederlandse Dostovjeski of Garcia Marquez te lezen krijgen. Maar 'Vertrouwd voordelig' is niets meer dan een schematische afzeikroman. Continue komen de koopjeswand, de witte gebreide shawls, de winterjacks en een ooit gemaakte reis naar Frankrijk langs, allemaal verteld door een jongen die iedereen afzeikt omdat hij geen spiegel heeft. Tuurlijk, in Emmen geb ...more
Martijn van Es
Dec 07, 2016 rated it really liked it
Het leven in een provinciestad is niet makkelijk als 16-jarige. Zeker niet als je, zoals Vincent Hensel, continu mislukt op school en moet werken in de Blokker-winkel van je ouders. Terwijl vader Bé werkt aan een glorieuze toekomst voor zijn winkel, drijft Vincent steeds verder af van alles. Deze roman lijkt op het eerste gezicht een afrekening met Emmen, en met de middenstand in het bijzonder. Maar wie doorleest ziet Middendorps beschrijving van de universele worsteling met wat het leven ons br ...more
TienD
Oct 21, 2014 rated it really liked it
Wat een lamlendig boek, vanwege het verhaal. Eigenlijk gebeurt er weinig. De kracht zit in de herkenbaarheid, met name voor mensen 'uit de provincie' die ook een Blokkerwinkel in hun woonplaats hebben. De beschrijvingen van de personen zijn uit het leven gegrepen. Wat me vooral van het boek zal bijblijven, is de humor (winterjassen, Hendrik Jan de tuinman, de Emmer Courant,.....). Ik heb er hardop om moeten lachen. De relativerende toon vond ik geweldig. 't Kon minder.
Rosa Timmer
Nov 06, 2016 rated it it was ok
Natuurlijk een must voor iedereen die in Drenthe werkt of woont. Middendorp is niet complimenteus over de Drent, en daardoor vind ik vooral het begin grappig. Toch gaat het op een gegeven moment vervelen, het constante cynisme. Middendorp is op zijn best als hij de hoofdpersoon zichzelf een beetje kritisch laat bekijken. Tot slot loopt er nog een interessant verhaallijntje door het boek over een dodelijk ongeluk, maar dat wordt eigenlijk tekort gedaan en afgeraffeld.
Niels Kastelein
Oct 03, 2014 rated it liked it
Wat een hilarisch boek -soms slapstick, soms grof - is dit. Wellicht confronterend voor liefhebbers van Drenthe of de Blokker, maar juist een fantastisch kader om de eenzaamheid, bijna uitzichtloosheid, van het bestaan van Vincent Hensel te schetsen. Doordat je alles hoort vanuit het perspectief Vincent, ontdek je langzamerhand ook zijn tragiek (is hij echt de enige die zich afvraagt hoe zijn opa om het leven is gekomen?) en zijn afbrokkelende sociale leven. Mooi.
Joke Kolthoff
Jan 10, 2017 rated it liked it
opgroeien in een middenstandsgezin in Emmen bezien door de ogen van een jongen die opgroeit in de hoofd winkelstraat van deze provinciestad. Zijn ouders hebben een winkel in huishoudelijke artikelen en moeten mee veranderen in de vaart der volkeren om te overleven. Het speelt zich af in een tijd dat Halt nog niet bestond, anders was hij vast en zeker een klantje voor Halt geweest.
Marijke
Dec 31, 2014 rated it it was ok
Ik had hoge verwachtingen van dit boek maar die werden niet waargemaakt. De enige reden dat ik het uitlas is omdat ik toch op vakantie ben en tijd zat heb. Ik heb gelukkig kunnen lachen om de herkenbare Blokker beschrijvingen omdat ik er zelf ooit werkte, maar de rest van het verhaal was weinig aan.
Hans van der Veeke
Aug 09, 2015 rated it really liked it
Boeiend boek om te lezen. Wel een hoog afzeikgehalte over Emmen en de mensen die daar woonden, maar ook een mooi tijdsbeeld van een puberjongen in een te kleine stad, die niet weet wat hij met zijn leven aan moet. Ik kijk nu al uit naar de film.
Jean
Dec 23, 2014 rated it really liked it
Shelves: fiction
Een schrijnend boek, bijna als De Avonden, maar dat is wat mij betreft van de buitencategorie. Peter Middendorp is een van mijn favoriete columnisten, romans schrijven kan hij dus ook. Soms iets teveel op zoek naar de lach naar mijn smaak, maar als geheel mooi en raak.
Aninha
Nov 14, 2014 rated it liked it
de sfeer is goed getroffen, herkenbare kneuterigheid. de compositie is niet goed. Het is meer een leuke reeks aan elkaar geplakte columns dan een uitgebalanceerde roman.
Christine
Feb 11, 2015 rated it it was ok
Het verhaal pakte mij niet echt, maar ik ben dan ook nog nooit in Emmen geweest.
Johanna Haagsman
Sep 06, 2014 marked it as to-read
Krijgt lovende woorden van Tommy Wieringa, dus ben wel benieuwd geworden.
Roelof
Apr 03, 2016 rated it liked it
Shelves: fiction
3,5 sterren
Ditlev
Nov 30, 2014 rated it it was ok
Een mooie poging maar er kan nog veel verbeteren om een prachtig boek te worden
Jan
Jul 24, 2015 rated it liked it
3.5
Frederieke
Mar 22, 2015 rated it liked it
Middendorp schetst een interessant beeld van Emmen, opgroeien in Drenthe en de Blokker.
Katelijne
rated it it was ok
Sep 24, 2015
Annette Koster
rated it it was ok
Nov 10, 2016
Kathleen
rated it liked it
Apr 02, 2019
Leo
rated it liked it
Dec 23, 2015
Anika Abbing
rated it liked it
Aug 27, 2016
John
rated it really liked it
Mar 01, 2017
Wouter
rated it liked it
Jul 02, 2018
Hendrikje
rated it liked it
Feb 01, 2015
Bertjan
rated it liked it
Dec 08, 2014
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »