Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Saat Hilang Cintamu” as Want to Read:
Saat Hilang Cintamu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Saat Hilang Cintamu

4.01  ·  Rating details ·  149 ratings  ·  16 reviews
Izzara Helina – Tujuh tahun hidup di negara orang, kini dia kembali dengan semangat baru. Biarpun hati masih terluka, masih tercalar, namun Izzara tetap cuba untuk berdiri teguh di negara sendiri. Tapi malang kerana ketenangan yang dicari dirosakkan oleh pertemuan dengan seorang lelaki yang tinggal di kondo sebelah. Dan ya, ini bukan jiran mithali atau juga jiran pilihan. ...more
Paperback, 845 pages
Published August 2014 by BOOKU ENTERPRISE (first published January 1st 2014)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Saat Hilang Cintamu, please sign up.

Be the first to ask a question about Saat Hilang Cintamu

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.01  · 
Rating details
 ·  149 ratings  ·  16 reviews


More filters
 | 
Sort order
Yuni
Nov 30, 2014 rated it liked it
Novel ni boleh dibaca sebagai bacaan ringan. Rasanya mostly novel dari penulis ni, aku boleh kategorikan sebagai bacaan ringan. of course lah kan.

Sweet cara Raqy tunjukkan rasa sayang dia pada Zara sampaikan ada part tu aku rasa macam pelik pula. Like ia ke ada lelaki melayu macam ni. XD Kalau ada, memang bertuahlah girlfriend or isterinya.

Tak berapa setuju cara Raqy tanggani masalahnya selepas accident tu. Ok, sebulan dua maybe boleh diterima sebab emosi tengah down masa tu. Tapi kalau sampai
...more
Nonieღserenity2bliss
Sep 03, 2014 rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM21. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Not the best by the author tapi tetap enjoyable nonetheless. Pada N, ia tak on the same par as Maaf Jika Aku Tak Sempurna which is one of my favorite novel by Acik Lana.

Ada some parts cerita ni mengingatkan tentang adegan-adegan dalam cerita Korea. Kalau dalam drama Korea, pasti lelaki popular akan jatuh cinta dengan perempuan yang biasa-biasa, mula-mula benci and gaduh pastu barular jatuh cinta.
...more
Kiki
Dec 23, 2014 rated it really liked it
Another novel by Acik Lana and I read this shortly after I read "Akadku yang Terakhir"... I gotta say, I like this better.

Dari segi characters dan jalan cerita, somehow, I felt like ada Korean-typical type... I don't really watch Korean drama, tapi the last Korean drama yang I watched was about a group of guys in a popular band, and this girl acted jadi boy. I don't really remember the story tapi I feel the same vibe when I read this novel.

Saat Hilang Cintamu mengisahkan tentang seorang lelaki y
...more
rara
Jan 28, 2017 rated it really liked it
best.
Afifah.
Jan 20, 2015 rated it liked it
3.5*
Mrs.  Norfy
Feb 24, 2015 rated it liked it
Hi, Assalamualaikum.^^,
First of all, Saat Hilang Cintamu is okay! Not the best novel from Acik Lana if compared with Maaf Jika Aku Tak Sempurna which is one of my favorite novels. hihiks . Permulaan cerita bagi I seronok and rasa sweet giler sbb Izzara and Raqy asik bergaduh and sikap Izzara yang comel bila berhadapan dgn Raqy. Ada rasa nak tahu apa kisah seterusnya. BUT, bila Raqy dah start falling in love dgn Izzara betul2, perasaan membuak buak ingin tahu apa seterusnya cerita jadi 30%. (Menu
...more
Que Razali
Oct 18, 2014 rated it really liked it
Shelves: favourite-author
AWESOME!!! Kisah Raqy dan Izzara yang sungguh menyayat hati. Kesetiaan dan kesabaran yang ditunjukkan kedua-duanya memang mengkagumkan. Acik Lana masih mengekalkan bisanya itu! Paling best part Raqy melamar Izzara. Terbaik! Tahniah buat Acik Lana.
Farra Wahida
Dec 23, 2016 rated it liked it
tak tau nak review macamana...
first time rasanya baca novel yang ada cerita pasal karier penyanyi..bila baca teringat filem sembilu pulak..
kategori bacaan ringan sebab tak ada konflik sangat dalam novel ni.
tahniah acik lana.
Intan Safinaz
Mar 14, 2015 rated it really liked it
Komen saya... jalan ceritanya dimulakan dengan perkenalan dengan si jiran hantu aka Dayyan Idraqi penyanyi terkenal dengan jiran baru nama Izzara Herlina ...kelakar pun ada bila jiran hantu tu rasa bengang bila jiran dia ni boleh dek kan dia jer...hahah padan muka..tapi atas sebab-sebab dan banyak kejadian maka boleh plak jadi baik..dan boleh jatuh cinta..Konflik bermula lepas Dayyan dilanggar oleh seseorang dan kemudian mengubah hidup Izzara..macam-macam yang jadi..

Anyway best jugak la walaupun
...more
fizzrosie_
Nov 23, 2014 rated it really liked it
memang tertunggu2 karya acik lana .dapat je novel terus baca .so far karya acik memang x mengecewakan ..kisah izara yg tinggal berjiran dgn artis sensasi dayyan .saling jatuh cinta pastu berkahwin tapi tragedi melanda bahgia mereka ..so sad bila dayyan lumpuh and memilih utk berpisah ngn izzara .nsb baik izara ni jenis yg setia huhu ..by the way .kisah yg simple xde bnyk plot sgt xde antagonis sgt ..so far so good .
mrsbudu
Oct 05, 2014 rated it it was amazing
macam biasa all time favorite -acik lana..
jalan cerita yg menarik . sebab kali ni ade unsur kekeluargaan yg di ketengahkan ..
tapi apa yg jd kat Dayyan x tragik mcm jadi kat qalif (pelangi cinta buat suami)
tapi still sedih kat izzara sebab suami dia tibe2 lumpuh dan buang dia...
nasib laaa dayyan sembuh.. ok sy suka ending begini. saya x leh trime klo ending mcm PCBS... huwaaaa!
Mazz
Feb 20, 2015 rated it it was ok
For someone yang dah tulis banyak buku, dah dikira penulis bestseller, I expected more. What a letdown. Agaknya selepas Pelangi Cinta Buat Suami penulis ni dah rasa terlampau comfortable in her safe zone.
Nur Maryam
Nov 09, 2015 rated it really liked it
Shelves: best
For me..
SHC ni salah satu novel yang terbaik juga dr Acik Lana(pada sayalah)..

Sweet bergula..Santai..Dan I like.
Jemmy
rated it liked it
Feb 01, 2015
CR Hamid
rated it liked it
Jun 15, 2015
Hezyrena
rated it liked it
Jan 23, 2018
Nur Ainn
rated it really liked it
Oct 15, 2014
Liebe Schatz
rated it it was ok
Jun 29, 2015
Norliza Yusop
rated it it was amazing
Sep 09, 2014
Jeklin
rated it really liked it
Jan 07, 2018
Lynn Nina
rated it it was amazing
Sep 29, 2016
Penchinta Novel
rated it it was amazing
Jun 06, 2015
mQ0717
rated it really liked it
Nov 11, 2014
Ainaa
rated it it was amazing
Aug 26, 2016
Erlin
rated it it was amazing
Oct 29, 2014
Aisha
rated it liked it
Sep 26, 2014
Hidayah m noh
rated it liked it
Sep 02, 2014
Sameerasyraf
rated it it was amazing
Sep 15, 2014
Anis Nasuha
rated it did not like it
Dec 01, 2015
Nuraaini Najmi
rated it liked it
Oct 28, 2015
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »