Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “The Unsung Hero (The Unsung Hero, #1)” as Want to Read:
The Unsung Hero (The Unsung Hero, #1)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

The Unsung Hero

(The Unsung Hero #1)

4.43  ·  Rating details ·  330 ratings  ·  52 reviews
Dan Dia mengajar manusia apa yang tak diketahuinya... ayat 5, Surah al Alaq

Kissing cousin?
Huh?!
Bagi Deraman tak berdosa.

Bagi Blackswan, sangat berdosa!
Sumbang mahram! Dari Blackswan bertukar kepada angry bird.
Sombong menonggek!

Blah cam tu je dari Deraman, lelaki serigala jadi-jadian!

Ketika semua kesayangan ditarik dari seorang insan, dia tewas. Tapi seorang insan yang te
...more
Paperback, 1156 pages
Published September 2014 by Karyaseni
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

Showing 1-30
4.43  · 
Rating details
 ·  330 ratings  ·  52 reviews


More filters
 | 
Sort order
Cik Pah
Sep 03, 2014 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Kamaliah
Sep 01, 2014 rated it it was amazing
Abam One mmg Unsung Hero... he walks the talk. tabik spring!! N wakaf masjid, really terkesan di hati....

TBC...

Bismillah…

Rasanya macam dah lama benau tak review Novel Melayu. Semangat membaca tu terbang dibawa angin lalu…. Sket baik ada Abam Hero yang menarik ku kembali… Perghhhh!! Statement tak hengattt….. Ahaks… Akhirnya…. Selesai jua pembacaanku. Walaupun hati meronta tidak mahu menamatkan bacaan, apakan daya bukan aku penulis buku ini…

Penulisan Kakak MJ kali ini lebih santai dan schumel-sc
...more
kuzzeen
Feb 10, 2015 rated it really liked it
Shelves: read-2015, i-owned
Biarpun tercetak perkataan TAMAT pada m/s 1156... tapi instinct ku kuat mengatakan THE UNSUNG HERO akan di-sequel-kan.

Alasan;

i) Ada 'bayang-bayang' Riyaz dalam plot penceritaan selepas tragedi kehilangannya. Dan Irvan dikatakan sedikit cuak bila terlihat kelibat seseorang itu.

ii) Watak Sakinah 'ditutup' dalam naskah ini tapi 'bau'nya terembas merata-rata. Bau kerinduan seorang anak terhadap si ibu (Maryam) juga bau kebencian seorang suami terhadap si isteri (Bak).

iii) Si kecil Muhammad belum di
...more
Nonieღserenity2bliss
Sep 03, 2014 rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM23. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

To be honest, novel ni agak kurang berjaya men-capture sangat my attention compared to ILYS dan MyPI. I couldn't help but think, alangkah bestnya kalau novel ni diterbitkan time bulan puasa or raya tahun ni sebab the first part of the novel took place time bulan puasa. jadi banyaklah suasana puasa and raya yang digambarkan dalam kisah ini.

Tapi N sangat appreciate dengan pengisisan novel ini. Uns
...more
Azizah
Sep 05, 2014 rated it really liked it
Abang One memang the chosen one. (*_*)

Review: 20.09.2015

Penulis dah post makluman kesinambungan kisah ini, baru la KakChik teringat Abang One & Adik chik dah lama terperap dalam lemariputih.

Nur Muhammad Irvan@Deraman@Abang One
Dia tipikal anak lelaki tengah, yang sentiasa diminta mengalah untuk abang-abang dan adik-adiknya. Lima beradik yang rapat dan mempunyai gelaran along, angah, ateh dan su, tapi berbezanya dia cuma digelar Wan oleh babah, chik, bak dan bunda. Anak yang nakal ketika zaman
...more
Mai
Sep 07, 2014 rated it liked it
3.5 Bintang.

20 October 2015


Teringat tentang buku ini selepas manamatkan The One...
Nak ulang baca ermm bukan sekarang.
Nur Syakirah
Jan 06, 2015 rated it it was amazing
Novel yang secara tiba-tiba muncul...Mahu tak happy bila abah den belikan novel ni.Alhamdulillah!!!
Let's start...
Novel ini novel keempat daripada penulis bestseller Melur Jelita...Semua novel daripada penulis ini memang best...Ilmu?Sarat..sangat sarat...dari ilmu masakan...sampai ke ilmu agama..ilmu sains semua ada..Tak percaya?Moh pakat-pakat baca!Memang patutlah semua novel hasil garapan beliau menjadi bestseller!!!
Novel The Unsung Hero-Wira Yang Tidak Didendang atau nama comelnya HERO..mengis
...more
Farhana
Sep 05, 2014 rated it really liked it
Shelves: malay-novels, best
THE UNSUNG HERO (HERO)

Tun Maryam Keumalahayani a.k.a Maryam a.k.a blackswan

Mempunyai nama yg cukup klasik, seklasik peribadinya. Dia gadis yg bijak, santun bicara & tinggi budi perkertinya. Hidupnya dikongkong oleh bak (ayah) & bunda (mak sedara)nya membuatkan tutur katanya, tingkah laku & pergaulannya terbatas. Dalam diam, jiwa remajanya memberontak inginkan kebebasan, mahu keluar dari kepompong yg dicipta bak & bunda.

Pada usia 15 tahun, dia jatuh hati pada sepupunya, abang One
...more
Nisa
Oct 28, 2015 rated it really liked it
Saya beli novel ni, sebab terdorong..bila tengok kat goodreads, jumlah bintang...berbintang2. Bila 'ziarah' kedai buku di pekan, elok2 'the unsung hero' & 'the one' tinggal satu saja. Tapi, sebab ketebalannya, maka terperamlah novel ni hampir setahun lamanya. Novel ni, buat saya ketawa, menangis dan berfikir. Ketawa dengan gelagat Wan dan keluarganya yang sangat akrab..menangis bila, Wan hilang seluruh keluarganya hanya dalam satu malam..dan berfikir, nasihat2 yang gemulah chik dan babah ber ...more
Que Razali
Sep 20, 2014 rated it it was amazing
Shelves: favourite-author
Done! 1156 halaman berjaya dikhatamkan! Seperti biasa novel obes MJ xpernah mengecewakan sy selepas ASST, ILUS, MYPI. TUH... Karya yg membawa kita mengenal komander VAT69. hero yg xdidendang. Kisah yg sungguh menghiburkan jiwa. Penuh dgn ilmu yg xterjangka. Padat dgn aksi yg tampak real! Naskah keempat ini menampakkan sisi matang MJ. TAHNIAH buat MJ. Menanti karya kelima @ The Unsung Hero 2 mungkin? Btw, paling suka watak Haziq Gojes sbenarnya. Ekeke...
Nur Maryam
Novel ni bestttttttttt.....
Tapi ku rasa cm ada sekuel for this nvel laa...Tak habis penceritaannya...
Dan bg den...Firman masih d crta teratas kut..tp HERO ttp bestt..mcm biasa..kak mj's novels always best and superb..
ku paling suka nama maryam..Tun Maryam Keumalahayani...Ku sejak baca JBDM ni suka bebenoorr dgn sesuatu yg klasik.nvel ni besttt
Mrs.  Norfy
Mar 11, 2015 rated it it was amazing
Kalau ada 100 bintang, dah lama bagi!
Cik Milah Sekupang
May 06, 2015 rated it really liked it
Menarik dan tertarik jalan ceritanya tapi tak puas hati betullah bila Riyaz hilang macam tu saja. Tertunggu-tunggu kisah dia walaupun sedikit selepas dia hilang sewaktu operasi namun hampa.
Watak Tun Maryam tu dapat dibayangkan betapa dia sangat memendam perasaan dengan bah dan bunda. Bunda, ikut adat sungguh sampai aku rasa susahnya jadi perempuan Melayu walaupun aku sendiri perempuan. :)
Keseluruhannya, walaupun tebal gedabak buku ni tapi seronok dibaca dan tak rasa nak langkau-langkau bab seb
...more
Yuezzie Anna
Sep 05, 2014 rated it it was amazing
Best best best best! Tu ja yg boleh di ckp. Sapa2 peminat MJ mesti dptkan buku ni.

Pssstt! Lps baca akan ada yg tabik spring & suddenly jatuh Cinta dgn Abg polis
Lea Azleeya
Oct 12, 2017 rated it really liked it
The Unsung Hero... Novel yang tak mengecewakan jalan ceritanya.. Cuma novelnye agak tebal.. Tebal yang melampau.. hehe..

The Unsung Hero by Melur Jelita ni bukanlah novel biasa-biasa seperti novel lain yang agak klise dengan jalan cerita cintanya.. Novel ni banyak terisi dengan ilmu pengetahuan yang kita boleh ambil.. Banyak bende yang aku tak tahu pasal lebah, dah aku tahu serba sedikit.. Terselit juga ilmu agama di dalamnya yang mungkin boleh memberi kesedaran pada kita.. Tentang tempat-tempat
...more
Amalia Masrom
May 10, 2015 rated it really liked it
Entah kenapa, tinggal suku lagi muka surat novel ni, semangat nak baca. Haih. Aku terus loncat ke bab akhir. Dan ending dia puas hati. Cuma ada beberapa hal yang mengganggu pembacaan.

1. Aku tak selesa dengan watak Bak.
2. Aku rasa kehilangan momentum novel bila Babah dan Chik meninggal.
3. Aku pelik dengan panggilan Abang dan Adik antara Mariam dan Wan. Mungkin aku je yang pelik.

Aku harap, novel MJ lepas ni, menarik macam 3 novelnya yang lain.

:)
azian2575
Mar 07, 2016 rated it really liked it
Maryam & Irvan

Banyak pesanan & pengajaran..
Tentang semua makhluk Allah.. Manusia, binatang, tumbuh-tumbuhan..
Tentang agama juga tidak ketinggalan..

Tabik abang-abang hero VAT69!
Dunia tak tahu kewujudan kamu, tapi Allah tahu.. itu yang penting..
Lembu punya susu, sapi dapat nama ekk!
Haq Raihah
Nov 02, 2015 rated it it was amazing
Satu perkataan dah cukup untuk menjawab pertanyaan ;

What did you think about this novel?
-BEST!

The Unsung Hero
Wira yang tidak didendang
Wira yang tidak dikenali

Tidak mengapa tidak dikenali, asal Allah kenal. ;-)
Suria A.Rahman
Sep 04, 2014 rated it it was amazing
In Love. Waiting for more
W. N. Izzaty
May 07, 2016 rated it really liked it
Shelves: karya-seni-p2u
citer yang best cuma banyak sangat persoalan yang tergantung...walaupon ada sequel, tapi karya ni akan jadi lebih best kalau dinoktahkan semua persolan dalam buku ini sahaja...no need for sequel
Fiza
Sep 11, 2014 rated it it was amazing
X dpt digambarkan dgn kata². 10/5 bintang buat kak MJ. Tersgtla kagumnya dgn belasahan beliau. Ho rattt!!!! Ya Adik, Ya Abang! Ekekekkeeke
Rohaya
Sep 17, 2014 rated it it was amazing
kemah keming
ALIA
Aug 20, 2018 rated it it was ok
Shelves: read-2018
2.5 bintang

Sebenarnya dari awal (spesifiknya bab 2) lagi saya dah tau yg saya akan bagi rating yg rendah untuk novel ni. Mungkin disebabkan DNF (Did Not Finish) a book is not my style saya paksakan juga diri utk baca sehingga ke muka surat 1156 dan prosesnya memakan masa 8 bulan. Adakah saya menyesal menghabiskan masa yg begitu lama utk sesuatu yg bukan saya minati? Mungkin ya😅

Tak dinafikan MJ mempunyai ilmu yg luas ttg subjek yg disentuh dlm naskah ni dan saya faham beliau ingin berkongsi info
...more
Unsung Traveller
Dec 29, 2014 rated it it was amazing
Assalamualaikum wbt and yo !

Monday !!!

Untuk mencapai perjanjian yang dulu aku pernah buat makanya hari ni aku nak tulis review untuk novel Puan / mak cik Melur Jelita *sebab puan ni sama umur dengan mak saye* Makanya aku panggil mak cik .


Oh peminat Puan Melur Jelita tolong jangan marah dulu . Jangan spam . Muahaha bajet ja macam retis . Pui !

Haa hampa tau aku ambil masa seminggu lebih nak habiskan bacaan novel ni . Sebab korang pun tau kan novel ni sangat-sangat la gedebak ! Hahaha . Makanya tan
...more
Yazlina Saduri
May 27, 2017 rated it really liked it
Dah lama nak baca sekarang baru dapat. Tengok tebal buku memang dah tahu kena tarik nafas panjang, pasak ketetapan hati untuk commit siap-siap, kalau takde keberanian untuk kekalkan tempo pembacaan buku MJ, baik surrender.

Buku ILYS saya baca maybe tahun lepas. Kali ini dengan buku The Unsung Hero, terasa lagi nak bagi tabik spring kat MJ. Macam mana lah beliau boleh kekalkan momentum menulis kisah keutuhan cinta bersalut patriotisme dan kasih keluarga yang utuh. Irvan sungguh hebat dengan karakt
...more
Sha Mohamed
Mar 28, 2016 rated it it was amazing
Novel yang sangat panjang, berbunga-bunga dengan bahasa yang sangat cantik.. Penerangan mengenai VAT96, hero yang tak didendang.. Dalam masa yang sama terselit kisah cinta Hero dan Blackswan.. Dua sepupu yang halal berkahwin tapi diadik beradikkan.. Penerangan mengenai hidup dengan cara MJ.. Baca novel ini boleh buat Sha menangis (jauh dari encik suami, kalau tak kena gelak.. Hehehe) ketawa dan geram.. Memang sangat-sangat menarik.. Tak terasa kepanjangan novel ini tambah-tambah aksi Deraman yan ...more
Nurkhairina Azhar
May 19, 2019 rated it really liked it
Fairly a good read. I love the first few parts of the novel but as the story goes deeper, it kinda lost its charm. Ive read most of MJ’s writing and i love them all, but this one is somehow lacking in some ways. Probably because MJ left too many questions unanswered. I know this novel has a sequel, maybe the sequel will complement the loophole in this novel.
Zairaidah Abu Hassan
Dec 20, 2017 rated it really liked it
beli sebab sebelum2 ni novelnya best2...
yang ni jugak best dan sedih...
old school pon ye jugak...

romantiknya yang kelakar...
tapi cintanya serius...
macam mana tu???

mana nak cari perempuan melayu terakhir macam maryam tu...
harulee
Nov 29, 2014 rated it really liked it
Alhamdulillah, i managed to finish the book just in three days! again, kudos to Melur Jelita for her 4th book!

I love IRVAN & MARYAM! and... HAZIQ! love their characters and personalities! esp haziq, he made me laugh so much with his attitude.

my feelings were like roller coaster from the first few pages til the end, one part i was happy and the next i feel scared... scared of what the next page holds. I didn't cry like i cried when reading MJ's first three books... not sure if this a good th
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 next »
topics  posts  views  last activity   
THE UNSUNG HERO by MELUR JELITA 1 15 Dec 29, 2014 05:46AM  

Readers also enjoyed

  • Dia... Cinta Yang Kucari
  • Ya Maulana
  • Aku, Dia dan Pinky Promise
  • Seteguh Fayqa
  • Dekatnya Cinta (Adam & Hawa, #2)
  • Salju Kyoto
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • 13 Jam A380
  • Lazuardi
  • Mungkinkah
  • Mama Mia Shaza
  • Gadis Edisi Terhad
  • Dia… Random Guy
  • Akadku Yang Terakhir
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Suami Yang Kubenci
  • Bayangan Rindu
See similar books…

Other books in the series

The Unsung Hero (2 books)
  • The One (The Unsung Hero, #2)