Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Lamaran Untuk Teman Hati (L.U.T.H)” as Want to Read:
Lamaran Untuk Teman Hati (L.U.T.H)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Lamaran Untuk Teman Hati (L.U.T.H)

by
3.97  ·  Rating details ·  194 ratings  ·  40 reviews
Tinggal sebumbung dengan Tengku Luth Daniel a.k.a jejaka Idaman Malaya? Itu kejutan yang Uzma Haseena@Uma terpaksa terima demi mencari duit poket sementara cuti semester dan juga demi sahabatnya, Tengku Hasya.

Kali pertama melihat Uma, Luth tak rasa apa-apa. Hari-hari jumpa, di rumah dan pejabat, hatinya mula tergoda dan dia mula jalankan misi menggoda.

“Uma... please don’t
...more
Paperback, 544 pages
Published August 2014 by Idea Kreatif
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Lamaran Untuk Teman Hati, please sign up.

Be the first to ask a question about Lamaran Untuk Teman Hati

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Nonieღserenity2bliss
Aug 25, 2014 rated it it was amazing
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM17. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Bak kata orang Jepun, "Kawaii!"



Pada N, L.U.T.H. is much better than Dia...Mr. Model.

There's not a single dull moment dalam kisah Luth dan Uma ni. Dorang memang sweet and N sangat suka personaliti dorang yang berbeza. Luth, a repent playboy, masih ada 'taring' as far as Uma is concerned sejak kali pertama bertemu dengan Uma.

Nasib baiklah the drama part tak heavy sangat. When Uma macam nak larik
...more
Kamaliah
Feb 17, 2015 rated it liked it
Shelves: my-collection
well!! if i thought DMM is full of sweetness, then LUTH would be overflowing with granulated sugar. not brown sugar mind uuuu but granulated sugar... having said this, i had a great time reading this book... just skip few diabetic pages and u get a good story there.

as i've read DMM, I cant help but to compare both books. what i derived from the comparison was, i wish uma was set up with mika instead luth coz i like mika better. not to say i dont like luth but i like mika better n i definitely l
...more
Yuni
Mar 25, 2015 rated it liked it
Shelves: 2015, novel-melayu
First time baca buku dari penulis ini. So tak boleh nak bandingkan dengan novel2 dia yang lain. MUNGKIN akan try cari novel2 nya sekiranya ada kesempatan.

Too much sugar, sweety. Takut obes je nanti. Sweet, yes it is. Cuma macam agak flat jalan cerita dia. Macam boleh agak what's next.

Satu persoalan timbul sebab lepas baca buku ni, yuni baca buku Mama Mia Syaza pula. Soalan: Memang wajib yek pakaian untuk wanita penggoda dalam novel melayu perlu pakai skirt ketat tak cukup kain, baju merah meny
...more
Hajar
Aug 25, 2014 rated it liked it
16-09-2014:

Tentang L.U.T.H

1. Masih ada yang mengingati Tengku Luth Daniel (Luth) teman baik Mika dalam kisah Dia...Mr Model? Haaa, kali ni penulis bawa kita mengenali Luth pula.

2. Luth yang kita kenali dengan sikap suka bersosial tu memang dah berubah 100% selepas mengenali Safa. Dan disebabkan Safa dan jadi isteri Mika, Luth letakkan Safa as a benchmark untuk calon isterinya.

3. Pertemuan pertama antara Luth dengan Uzma Haseena (Uma) umpama cinta pandang pertama buat Luth. Apatah lagi Uma yan
...more
mRs bOo ^_^
Aug 25, 2014 rated it really liked it
hai...

LUTH LUTH LUTH
hehehe
saya suka la cite ni much much much much better dari DMM

LUTH tidak terlalu fantasi story dia mcm hero n heroin yg mmg wujud
LUTH not 100% perfect ada kisah silam
UMA just a simple lady org kg anak yatim tooo naif
LUTH handsome itu perlu baru semangat nak baca hehe
LUTH sweet overdose mcm makan caramel yummy

konflik
LUTH xbanyak konflik pn just biasa2
saya rse writer perlu sesuatu kelainan la
4 next novel mayb konflik more challenging heavy or unexpected

ending
masa baca tu xper
...more
nurazirahvu
Nov 21, 2014 rated it liked it
it is just me or what ?

bgi sya jln cite ne biasa2 je mcm dia mr model but a little bit better than DMM. just like what i always say .. x de magnet jiwa sya dgn novel ni..

pda yg ska novel yg sntai n tk berat blh lah .. just not for me.
 Kak Zie
Sep 01, 2014 rated it liked it
Dalam kehidupan yang sebenar, aku tak suka kawan sebaya aku jadi kakak ipar.. Dalam novel takpe, aku boleh je baca... :)

p/s: Nak letgo novel ni. Jika berminat, boleh hantar mesej di facebook. https://www.facebook.com/azyma.abubak...
Issofea Keisha
Aug 26, 2014 rated it it was amazing
Love u till heaven(LUTH) n u're my angel (UMA) sweet sgt nama panggilan si suami dn isteri... Mmg serius best citer ni...selepas DMM, FM wawa sekali lg berikan hadiah kpd pembaca, cerita yg sweet berganda, 1 word to describe everything AWESOME....❤ ...more
W. N. Izzaty
Jun 12, 2018 rated it really liked it
[BOOK 27]


LUTH (Lamaran Untuk Teman Hati) by Wawa Taufik. .

Sukaaaa!!!! .

Ni cerita tentang Luth dan Uma. Luth yang pernah khilaf, terpaut hati pada seorang gadis yang sangat naif dan suci. Boleh tak ku nak Luth jugak? Luth is a go-getter. Apa yang dia nak, dia mesti usahakan sampai dia dapat. Tapi in a gentleman way la. .

Daripada awal sampai akhir, ku suka Luth. .

Luth yang sangat transparent. Bila dia suka, dia cakap suka. Bila dia sayang, dia tunjuk. Dan paling penting, bila dia menyampah dengan
...more
Sha Mohamed
Nov 13, 2018 rated it liked it
Kisah cinta yang menarik dan sweet.. Konflik yang tidak terlalu berat.. Simple tapi sweet.
Ms. Firda
Aug 27, 2014 rated it really liked it
Yeay, finally sampai ke perkataan "tamat" . #luth - yg amazing, yg kelakar, yg romantik, yg kacak dan paling tahan luth yg gatal . #luth ni mmg unik. Dan #luth sgt unik..! Dr start n habis ada sahaja peel si #luth . mengusik uzma tanpa rasa jemu. Gap umur bkn penghalang kebahagiaan. Yg penting bagaimana mencorakkn kebahagian itu. Ni novel ke3 yg i baca dr penulis Wawa Taufik. Yg pastinya mmg tak mengecewakan. Suka gila dgn luth walau gatal2 keladi.. uma yg baik giler pun tak tersampuk sama ..heh ...more
kuzzeen
Sep 29, 2014 rated it it was ok
Shelves: read-2014, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM15.00. PM je...

Bagi sesiapa yang sukakanya naskah ringan-santai yang sweet-overdose, bolehlah memiliki naskah ini. Dan jika suka plot, adegan dan ayat pasangan bercinta yang mampu membuat anda terawang-awang, naskah inilah.

(for me).... not my cup of tea. Terlalu banyak plot/scene/dialog yang terarah ke bilik tidur... :(
Emoon
Aug 25, 2014 rated it it was amazing
Shelves: malay-novels
Falling in love again with LUTH!!!! After Mika..... Hehe.... Gatal sungguh!

Anyway, congrats to Wawa Taufik
You did it again!

Awesome sgt!!!
Yazlina Saduri
Apr 21, 2018 rated it did not like it
Okay, saya takfe lah meluat dengan Uzma, mungkin tak sampai jati sebab dia macam baik sangat, macam stock ustazah. Luth bagi saya tak macho walau dibayangkan pernah jadi kasanova, pun tak sampai hati nak meluat sebab katanya dia dah taubat tak nak join the wild people lagi dah. The wild people macam Marina (yang suka 'menonggang magarita,", aikk magarita bukan irang biasa sip atau paling brutal teguk ke?) tu macam sampah untuk orang baik-baik stock Tengku yang dah diberi hidayah. Saya rasa kasih ...more
Cikgu Izanorliza
Aug 30, 2014 rated it it was amazing
TAJUK NOVEL : LUTH..LAMARAN UNTUK TEMAN HATI
PENULIS Wawa Taufik
PENERBIT : Idea Kreatif

Kesungguhan Tengku Luth Danial memikat uzma membimbitkan rasa BAHAGIA, MANIS TAHAP DIABETES, n KONPEM KEBABOOMSSSS....
MEMANG PEMBACA AKAN terpikat lah...

LUTH yang sengal
LUTH yang sibuk dengan hutangnya
LUTH yang tak makan saman
LUTH yang berayat Cinta Bergula
LUTH yang menggoda Umanya
LUTH yang angau dengan Umanya
LUTH yang gatal dengan Umanya
LUTH yang setia dengan Umanya
LUTH yang nakal dengan Umanya
LUTH yang rindu
...more
Qamar
Aug 25, 2014 rated it it was amazing
Novel - #32

LUTH sangat sweet overdose. Luth ni antara salah satu watak dalam Dia...Mr Model. Haaa... so watak dia kembang Di sini. Berkenalan dengan Uzma, bff adiknya buat dia nak Uzma sebagai teman hidup.

Selamba je dia sweet talker dengan Si Uzma tu. Sehingga laa Luth melamar. Bila dah kahwin, ada laa halangan & cabaran. Bonda Luth tak suka plus ada langau nama Marina. Masa ni macam menyampah dengan tindakan Uzma. Terlalu cepat nelatah & tak terima suaminya dengan sepenuh hati. Nasib Lu
...more
Naira2975
Dec 08, 2014 rated it liked it
Shelves: 2014
Book #96 - 2014

A huuuggeeee improvement from the first book that I read.ada juga kisah dari the first book dalam buku ni.tapi bagi orang yang belum baca buku tu it's ok.masih boleh dibaca lah. Not a heavy read.tapi kind of reminds me of bill bora's book. Lelaki kaya kahwin dengan perempuan tak berapa kaya tapi berupa dan ibu tak berkenan sebab ada calon lain yang dile ih suka.jalan cerita not unik tapi it's not bad.part-part romantik tak berapa romantik
D'maya Arey
Aug 30, 2014 rated it really liked it
suka watak LUTH..seorang yang romantik, nakal dan pandai melayan isteri...
WaNie Jud
Oct 22, 2015 rated it it was amazing
suka suka suka...si luth yg handsome,manja,romantik,gedik gatalll!!! tp lg suka si mika...hahahaha...
Rosniyati Othman
Nov 15, 2015 rated it really liked it
every sinner has a future..this book describes it..makes me thinking..and looking back at my life back then..

Naqiah
Sep 26, 2018 rated it really liked it
Boleh dapat diabetes kalau baca! Banyak babak-babak yg sweet! For someone who craves for a sweet couple, LUTH will be for you.

Conflict pon tak meleret & berat. A very easy to read book
Norliza Yusop
Aug 26, 2014 rated it really liked it
L.U.T.H- mcm biasa juga..tersuka tanpa sengaja dgn tajuknya! L.U.T.H. adalah nama watak hero…L.U.T.H juga singkatan nama tajuk citernya… Lamaran Untuk Teman Hati - sgt menarik dan Kreatif! Itu yg saya rasa!

Okey…kisahnya tdk terlalu berat utk dibaca....isu dibawa juga biasa ada dan dpt diterima dgn baik! Luth dr DMM menjd watak utama dgn pasangannya,Uma ..si gadis manis yg juga kwn baik Hasya, adik Luth.

Dari awal pertemuan, ada rasa suka dihati Luth tp tdk mudh krn Uma bkn mudah didekati nak2
...more
Haq Raihah
Dec 15, 2014 rated it it was amazing
sweet! dr awal sampai habis m/s aku suke giler dgn watak Luth yg sweet...berbanding DMM...aku lebih suke LUTH...aku suke watak hero n heroin dlm cite ni...walau pon tanpa restu ibu Luth...diorang tetap mempertahankan cinta mereka hingga ke gerbang perkahwinan...diorang same2 berjuang mempertahankan cinta mereka...sbb tu aku suke kedua-dua watak dlm cite ni...kalau sesetengah novel lain, heroin lembik...cepat putus asa...tp Uma tak! she's brave! <3 Luth n Uma...
Zara Zulfakri
Aug 27, 2014 rated it it was amazing
sebenarnya dah lama habis baca novel kak wawa ni.. seriously cerita kak wawa memang tak mengecewakan.. if someone look for simple and sweet novel, u should read this book...

silapnya luth bila dia biarkan keseronokan menguasai diri. tapi Allah kasi dia peluan untuk berubah, dan dia berubah menjadi manusia yang lebih baik.

naifnya Uzma tak bermakna dia lemah. dia tak biarkan kesusahan menghalang dia untuk berjaya.
Aida
May 28, 2015 rated it really liked it
I absolutely LOVED this book! I read it in one day; I could NOT put it down! We hear the story from Luth's mind, and it just flows so smoothly. It was really fun being inside her mind. I could very easily imagine everything that was happening.

There are two aspects of this book that just absolutely excelled - the setting and the characters!

http://likeabirds.blogspot.com/2015/0...
Joan Grace
May 20, 2015 rated it it was ok
Uma's character was too good to be true. I don't fond the her character as much as I do towards Hasya.

Luth's affections towards Uma was too sweet i.e. I think too much.

Well, overall, I don't really like the story line. Too sweet, not good for health!
Azilah
Oct 20, 2014 rated it really liked it
Berbanding dgn novel DMM saya rasa novel ni lg menarik..

LUTH you are sweet like candy...sbb tu UMA pn cair

Yang penting konflik dlm novel xde la berlebihan sgt...snng nk hadam

To writer good job and keep it up...





Aliza Nai
Sep 09, 2014 rated it it was amazing
I suka jalan ceritanya walaupun simple tpi pengolahannya menarik. Watak Luth yang berpendirian tetap dan bertanggungjawap memang I suka sangat walaupun bermacam rintangan, dia masih setia disamping Uma. So thumbs up lah!
nur
Dec 09, 2014 rated it it was ok
Entahla,walaupun aku dah baca 2 novel wawa taufik,tp jalan cerita lebih kurang saja.
Cerita ni hanyalah klise dan tiada konflik yang berat yang menjadikan novel ni kurang menarik
Klara
Sep 26, 2014 rated it it was amazing
Best..rugi tak baca..
« previous 1 3 4 5 6 7 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Yang Dia Pilih
  • Jangan Benci Cintaku
  • Hanya Dia...Cinta
  • Lelaki Sedingin Dia
  • Untuk Semua Dosaku
  • Tersuka Tanpa Sengaja
  • Bahasa Hati Kita
  • Kerana Satu Janji
  • Kalau Memang Harus Begitu
  • Wasilah Cinta Weera
  • Cinta Kita
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Kalau Sudah Berkenan
  • Dah Jodoh
  • Terukir cinta
  • Cooper-K