Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Tersuka Tanpa Sengaja” as Want to Read:
Tersuka Tanpa Sengaja
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Tersuka Tanpa Sengaja

4.06  ·  Rating details ·  324 ratings  ·  42 reviews
Kali pertama mereka bertemu, Farhah dituduh mahu mencalarkan kereta Syed Arif. Tak cukup dengan itu, identitinya dicurigai.

“You pandang apa?” sergah Farhah. Dia juga sudah menutup bahagian dadanya mengunakan tangan.

Syed Arif membeliakkan mata, tidak percaya dengan tindakan perempuan gedoboh tersebut.

“I tak selera pun nak pandang you. I’m just shocked that you are actually
...more
Paperback, 613 pages
Published August 25th 2014 by Idea Kreatif Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.06  · 
Rating details
 ·  324 ratings  ·  42 reviews


More filters
 | 
Sort order
Yuni
Jan 23, 2016 rated it it was ok
Shelves: 2016, novel-melayu
1. Tak kiralah trend terbaru ke ataupun dah lama berkembang pesat, tapi saya tak perlukan pendapat awak, cik penulis dalam novel ini. Novel ini menceritakan tentang Syed Arif dan Farhah so kalau nak bertukar point of view dari sudut farhah or syed arif, still boleh dipertimbangkan. Tetapi kenapa penulis nak menyibuk join sekaki? Perlu ke? Ada kami (pihak pembaca) minta ke?

Contohnya: "Apa hendak jadilah dengan anak-anak perempuan Datuk Ahmad Alias ni?.....Dapat suami penyangak, baru padan muka Fa
...more
Azizah
Aug 25, 2014 rated it it was amazing
Shelves: grc-2014, favorite
4.75 star..

Adrenalin tiba-tiba memacu laju kadar pembacaan..:P

Buku yang pertama dari penulis belum baca pun lagi. Jadi kena abaikan perbandingan sama ada lebih baik atau sebagainya.

Kisah picisan bak kata penulis tapi pada KakChik kisah Syed Arif-Farhah (SA-F) ini memang lain sikit dari yang lain. Walau pada dasarnya perkahwinan yang terjadi tu ala-ala kahwin paksa tapi secara suka rela je pun. Perkenalan yang sengaja juga memang buat kita sendiri aje.

Latar belakang yang keduanya juga berbeza. T
...more
Dyh Usen
Oct 17, 2014 rated it liked it
Aku kira Datuk Ahmadlah punca segala-galanya. Farhah jadi begitu dan Katrina jadi begini.
Dan dalam bayangan aku Katrina itu adalah Katrina Kaif si heroin filem hindustan. Ya antara heroin kegemaran aku. Katrina.
Dan aku rasa watak Katrina merebel itu kena pada tempatnya.
Eh, macam tersuka tanpa sengaja pula dengan Katrina :-D

Tahniah penulis kerana berjaya melakar cerita beremosi.
Nonieღserenity2bliss
Aug 25, 2014 rated it really liked it
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM16. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Best jugak. Cerita yang straightforward and tak banyak conflict and most importantly, setiap ayat yang dituturkan oleh Syed Arif tidak pernah gagal membuat N cair...



creme brulee
Dec 09, 2015 rated it liked it
Shelves: owned
Cerita very straightforward ~ very easy to read.
Sha Mohamed
Aug 10, 2018 rated it liked it
Terbaca tanpa sengaja dan terus jatuh cinta dengan watak Syed Arif yang suka bagi ayat-ayat yang mampu membuatkan Sha senyum sepanjang pembacaan.. Cerita pun straightforward dengan konflik yang tak berat.. Satu kelainan bila perkahwinan antara Syed dan Farhah bukanlah berkontrak bagai walaupun perkahwinan mereka tanpa cinta.. Memang membuai perasaan novel ini..
azian2575
Dec 28, 2014 rated it liked it
Farhah & Syed Arif

Memula tu..

Syed Arif: I takde selera pun nak pandang you. I'm just shocked that you are actually a girl dressed up like a boy.

Pertemuan demi pertemuan, Syed Arif membuat perjanjian 'gila' dengan Farhah.. Jadi kekasih sementara, untuk menunjukkan dia adalah lelaki sejati bukan gay!


Lama-kelamaan..

"Mak tak pernah paksa abang kahwin dengan Farhah pun. Abang kahwin dengan Farhah lepas abang buat solat Istikharah. Bila hati abang dah tetap dan yakin, baru abang lamar Farhah hari
...more
Emoon
Aug 24, 2014 rated it it was amazing
Shelves: malay-novels
Suka3x!!!!

Cerita ni best sgt kan???

Keunikan pasangan tu yg menarik sgt...

Ni adalah novel yg sy bc tanpa ada skip pages lately..

Tahniah Cik Penulis, hasil karya kali ni tip top sgt! Semoga dpt mewujudkan karya2 yg lbh unik lg di masa2 akan..

Eeyta
Aug 28, 2014 rated it it was amazing
membaca karya kedua pena kayu membuatkan saya membaca tanpa henti ... watak farhah dan syed memang berbeza dari novel-novel yang saya baca akibat kahwin tanpa cinta/paksa... tahniah pena kayu atas karya yang sangat menarik dan lain dari yang lain... u will be my fav author ...
 Kak Zie
Aug 30, 2014 rated it liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Baca prolog je dah meleleh air mata.. Bila dah baca, sakit hati la pula.. Kenapa...? Baca la sendiri.. :D

p/s: http://kakazz.blogspot.com/2014/08/te...
Issofea Keisha
Aug 28, 2014 rated it it was amazing
Dr. Syed + farhah lovely couple.....tahniah PK cerita yg pelbagai emosi...
Mrs.  Norfy
Apr 09, 2015 rated it it was amazing
Habis baca novel ni dua minggu lepas. Terlupa nak update. So, ingat2 lupa inti novel ni. heks! Tapi tak pernah lupa kat si HERO. Azri tu kan kelakarrrrrrr sangat!!!!. KELAKAR! HENSEM! SWEET! TAK ROMANTIK TAPI MANIS! Memang asyik tersengih2 bila bace novel ni. Teringat buah hati sendiri yg perangai mcm ni. hikhikhik.

Overall BEST!!!! Tak rugi baca n simpan novel ni.
mRs bOo ^_^
Aug 25, 2014 rated it really liked it
yeayyy habis TTS


best cerita ni betapa cutenya Farhah n Dr Syed....
buku ni more kpd kekeluargaan
gaya penyampaian cik writer still sama mcm DCSL

totally in luv dgn watak Dr syed..

pendek kata best la..
nilam
Aug 25, 2014 rated it really liked it
x nk komen panjang2 sbb ramai org dah baca..sy je ketinggalan..tp yg pasti cerita ni best..x boring dan meleret..PK memang x mengecewakan..cerita ni bg saya lg best dr doa cinta seorang lelaki..sebabnya sy lg suka Syed Ariff ni..hehe
Ummu Sulaim
Jan 23, 2016 rated it it was ok
Shelves: idea-kreatif
cam budak kecik je perangai syed arif ni..hmmmm..
Husna Idris
Dec 19, 2015 rated it liked it
they just cant run from the cliche-ness oh well. but its good.
Nur Maryam
Nov 10, 2015 rated it really liked it
Besttt...Santai dan kelakorr
Marana Mulim
Feb 16, 2018 rated it it was amazing
Masa saya beli novel ni, saya tak tahu tengah tayang kat tv sebab memang jarang tengok tv. Lepas tu pun saya langsung tak tengok drama tu, cukup bagi saya baca novel ni. Sebab saya betul-betul jatuh cinta kat tulisan PK lepas baca novel ni.

Saya suka watak Dr Syed, sejuk hati(walaupun itu hanya imagination dalam novel, hihi). Waht you do, set it on 'cuba jaya'. Tu lah review saya untuk novel ni, hihi.
Aira safirah
Oct 17, 2017 rated it it was amazing
best and interesting
Reen Syazreena
May 16, 2019 rated it liked it
3.5/5
Mazz
Sep 19, 2014 rated it it was amazing
"You come to love not by finding the perfect person but by seeing an imperfect person, perfectly" ~ Sam Keen

Baca buku Pena Kayu ni kena sematkan dalam kepala yang heronya Syed Arif memang bukan mat jiwang..kalau tak, takkanlah ada ayat-ayat ini :

"You perempuan ?"
sebab Farhah pakai baju gedoboh dan berseluar besar ala-ala clown..Syed ni mat smart

"Sebenarnya you yang ada tahi mata"
ini luahan Syed pada Farhah bila Farhah kelebet mukanya sewaktu date di McD..direct sungguh Syed ni kan, cakap takde t
...more
Liyana Leiah
Aug 30, 2014 rated it it was amazing
Mengenali Farhah, berbeza dari waktu saya mengenali Nadine.
Farhah sangat berbeza. Tetapi saya sayang dan sukakan Nadine dan Farhah.
PK bijak menyusun plot dan membuatkan saya tertanya-tanya mengenai liku hidup Farhah.

Ingin saya nyatakan, saya 'benci' dengan PK. Dalam TTS, air mata saya jatuh beberapa kali. Antaranya sewaktu Datuk Ahmad Alias menampar Farhah di rumah Rin, semasa Farhah curi-curi melawat Datin Khalidah di rumah mereka, malam Syed Arif membawa Datuk Ahmad Alias ke rumah mereka dan
...more
Rosniyati Othman
Dec 13, 2014 rated it it was amazing
even though there is cliché plot which is kawin tanpa dasar cinta tapi I like dr syed punya azam to make marriage work and dia tak nak jadi duda dalam masa terdekat...hhahaha. .macam tu la bagus kan...once u married there's no turning back...and farhah..loves the character because she's strong tapi bila bab katrina tu hadoiii..sakit jiwa betul dengan langau sorang tu..and dato ahmad alias..really? putting your own daughter in jail will make u daughter need u?? huh...pelik betul org2 kaya ni ya.. ...more
Zarinah Ahmad
Sep 02, 2014 rated it really liked it
Assalammualaikum...

Pena kayu tahniah kerana dapat menghasilkan sebuah karya yang cukup perisanya.
Bagus kisah Dr.SA dengan Farhah nie, kisah nie bukan pasal kahwin paksa tapi saya seronok dengan watak Dr.SA yang sememangnya amat sengal dan amat sesuai dengan Farhah yang amat lurus . Kisah kurang kasih sayang drpd kalangan kelas atasan yang biasa kita dengar cukup utk menyempurnakan naskah ini. Saya follow cerita nie dari jauh dan sangat teruja bila naskah dia keluar dan hasilnya amat memuaskan.

S
...more
Zara Zulfakri
Aug 27, 2014 rated it really liked it
yeah. done baca novel ni start pukul 10 mlm sampai 2.30 pagi...

tersuka tanpa sengaja memang bez. dan i pun dan tersuka tanpa sengaja dekat DR. SA!!!

novel ni sesuai sangat pada sesiapa yang memerlukan light reading bagi menghilangkan stress , tak berserabut dan sempoi .. Dan PK dah berjaya buat saya tertipu pada watak Ina .. ingatkan memang betul apa yang Dr.SA cakap tentang Ina tu. adoi lahhh .. hahah. tahniah kak PK ..
Qamar
Aug 25, 2014 rated it really liked it
2015 - Novel #30

TAMAT! Cerita yang paling ditunggu. Seronoknya baca sejak cerita ni masih lagi cerpen. Sikap selamba Farhah & sengalnya si Doktor Syed seronok dibaca.

Kesian Farhah tau sebab kena sisih tapi dua beranak nih keras hati. Katrina pula tak faham bahasa. Asik lah nak kejar si Syed walaupun dah tahu Syed dah kahwin. Nyampah gilerrrr....

Best tau. Lain ore lain citarasa.
Mu'iz Bakar
Nov 12, 2016 rated it liked it
My first Malay read after Ombak Rindu and that was 4 years ago! This one was a little bit draggy and too cheesy, to be honest. Oh, and some parts were offensive. But it's okay. I enjoyed it. NOW I CAN WATCH THE TV ADAPTATION! YAAASS!
Isma Zahara
Nov 09, 2016 rated it really liked it
Beli dah lama..tapi baru nak baca.
Menarik tertarik...suka gandingan Dr. Syed & Farhah...bersemangat baca..tak sangka PK berjaya buat IS berkobar-kobar nak baca karya beliau yang lain.

Keep it up!
Aliza Nai
Sep 13, 2014 rated it it was amazing
Seriously, I suka sangat dengan cerita ne.PK memang tidak pernah mengecewakan.Jalan cerita yg berbeza jika dibandingkan dgn yg pertama. Watak Syed Arif yg bagi I tersangatlah macho. Macho sebab berani mempertahankan hak dia. Farhah yg polos tapi setia. Tak menyesallah baca buku ne.
rara
Dec 05, 2015 rated it really liked it
best betul kalau dapat suami mcm syed arif..
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Bahasa Hati Kita
  • Temu Duga Cinta
  • Seteguh Fayqa
  • Dia...Mr Model
  • Yang Dia Pilih
  • Cinta Kita
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Awek Pisang Goreng
  • Dia… Random Guy
  • Cinta 11 Syarat
  • Aku, Dia dan Pinky Promise
  • Mama Mia Shaza
  • Kerana Satu Janji
  • Gadis Edisi Terhad
  • PA Untuk Dia
  • Lazuardi
  • Dia Segalanya
  • Dah Jodoh
See similar books…