Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bahasa Hati Kita” as Want to Read:
Bahasa Hati Kita
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bahasa Hati Kita

4.27  ·  Rating details ·  203 ratings  ·  44 reviews
Satu ketentuan bila Qalam Azad a.k.a Que yang sinis dipertemukan dengan Dian Jehanna Puteri a.k.a Jed yang bengis. Bukan sekali dua, malah berkali-kali. Biar dielak, biar ditolak, tetap juga terjadi.

"Kalau kau rasa aku nak layan kau macam puteri kat sini, silaplah. Boleh cari orang lain." - Que
"Aku tak susahkah orang lain. Aku susahkan diri sendiri. Kau apa kisah?" - Jed

Je
...more
Paperback, 643 pages
Published July 2014 by Idea Kreatif Publications
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bahasa Hati Kita, please sign up.

Be the first to ask a question about Bahasa Hati Kita

Community Reviews

Showing 1-30
4.27  · 
Rating details
 ·  203 ratings  ·  44 reviews


More filters
 | 
Sort order
Ririn
Jul 08, 2015 rated it liked it
3.7 bintang

The best one out of the 3 books that I have read from this author, so far. It's more subtle, tidak menjolok mata like the other one ;-).

Novel cinta yang banyak peringatan (that's all I'm allowed to say ;-p)...but after reading this, I am more confused than before....hmmm... (view spoiler)

Terima k
...more
kuzzeen
Jul 24, 2014 rated it really liked it
Shelves: i-owned, read-2014
Pernahkah kau menghabiskan senaskah penuh bertemankan sebak dan sesak dada sepanjang masa? Air mata takan menitis dek pelaku yang sengaja ditamatkan wataknya dan bukan juga kerana konflik demi konflik bertimpa-timpa yang dicipta dalam plotnya.

Jangan dicari lampu lip-lap dalam naskah ini. Ini hanya cerita biasa. Ini kisah Jed yang dipinggirkan kedua orang tuanya kerana terlalu sibuk mengejar dunia. Ini kisah si anak yang tersasar jauh daripada landasan kekeluargaan hingga tega mengharamkan pangg
...more
Asmar Shah
Jan 12, 2017 rated it liked it
3.2* untuk Bahasa Hati Kita!

Maaf, kurang selesa dan suka dengan teknik narasi begini. Aku tak tahu kenapa walaupun sebenarnya takde masalah pun. Aku tahu teknik penyampaian cerita sebegini mungkin/memang sesuai untuk buku-buku romantis melayu supaya dekat dengan pambaca. Tapi apakan daya, aku tak dapat nak pujuk hati untuk suka teknik ini. Mungkin aku saja yang mengada-ada. Maaf kepada semua peminat naskah ini dan kaki kipas RM. Jangan kecam saya~

Ini adalah buku pertama penulis yang aku baca.

Owh
...more
Wan Amalyn
May 28, 2015 rated it liked it
Shelves: wan-baca-2015
^___^ (Saya dalam mood membaca karya Rehan Makhtar).

Ini naskhah ke-3 penulis yang saya baca. Dan entah kenapa sepanjang membaca naskhah ini hati saya sering lari mencari kelibat Trisy dan Jade (Rooftop Rant karya Hlovate) disela wajah Jed dan Que.

Tidak dapat dinafikan, naskhah ini sarat pengajaran, penuh pengisian. Namun dihujung-hujung cerita saya mula terasa hilang tumpuan. Pengulangan 'nasihat' yang berulang-kali di'tutur'kan, menjadikan saya agak terganggu (dan saya terasa agak meleret untuk
...more
Mai
Jul 24, 2014 rated it liked it
Mengambil masa yang agak lama utk menamatkan kisah ini,bukan sbb bukunya tapi bilik dilanda banjir seksa jiwa dan raga menyelamatkan buku2 yg ada.Pengalaman Ngeri juga lah.


Untuk kisah ini,permulaan cerita rasa amat teruja setiap teguran dari Que kepada Puterinya membuatkan air mata mengalir ceh..ceh feeling2 kita yg kena ceramah.
Tapi maaf bila di hujung-hujung itu saya dah lost,saya yg lost bukan cerita atau kisah mereka.
Walau apa pun tahniah utk penulis kerana cuba menyampaikan ssuatu dalam nas
...more
Kamaliah
Jun 04, 2015 rated it really liked it
Shelves: my-collection
Review.... mmmmmmm.....

Que... hebat orangnya....



Taaaaapiiiiiiiiiii..... QADR lebih hebat....



TBC... *peace*
Nonieღserenity2bliss
Aug 01, 2014 rated it it was amazing
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM18. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Memang best from start to finish. N suka dengan perbezaan personaliti antara Que dengan Jed.

N rasa antara Que dengan Jed, watak Jed lebih relatable. Rasanya kebanyakkan daripada kita pernah, at one point in our life, salahkan parents kita for things that went wrong in our own lives. Kita pernah gaduh besar dengan parents and when the parents tried to make amends, kita saja tunjuk besar kepala an
...more
mRs bOo ^_^
Aug 05, 2014 rated it it was amazing
salam .. lpe plak 1 more book

mcm biasalah karya RM xpenah mengkecewakan n menepati my taste huhu

BHK ni penuh dgn pengajaran. ayat2 RM cm biasa meruntun qolbu hihi

atr mereka bkn sapa sapa xkenal
mula perkenalan je jed dah angin dgn que mulut sinis x agak
pertemuan demi pertemuan dari xde rse apa2 timbul rse
jed nyata2 nmpk perasaan dia tp que sebolehnya dia elak hanya 1 sbb
batasan pergaulan dia menepis segalan apa yg jed rse..

bukan mudah que nk membentuk jed seorg gothic tapi hati cenggeng degil u
...more
Cik Pah
Dec 25, 2014 rated it liked it
Shelves: read-2014, karya-seni
Sekali sekala kena tazkirah dengan Que ada juga kot sepadan dengan muka ;P
Intan
Jul 25, 2014 rated it it was amazing
"Semua penulis akan MENINGGAL. Hanya KARYANYA sajalah yang akan ABADI sepanjang masa. Maka TULISLAH sesuatu yang akan MEMBAHAGIAKAN dirimu di AKHIRAT kelak..." .: Saidina Ali bin Abi Talib :


RM berpegang dengan kata- kata diatas dan saya bangga mengakui tulisan RM banyak memberi inspirasi dan pengajaran.bagi saya jujurnya ini novel RM yang paling saya suka..

Waiting next DCYKC!!
Izzati Aisyah
May 08, 2019 rated it really liked it
Ulang baca sempena bulan ramadan ni. Banyak pengajaran/kata-kata nasihat yang buat kita tersedar dan jadikan ia sebagai ikutan. Nak berubah boleh jadi sekelip mata boleh berubah tapi nak istiqamah tu yang payah. But, seorang Que dah buktikan dia boleh merubah Jed menjadi wanita besi yang menjadi penguat tatkala dia lemah.

Walaupun dulu mulut Que sinis jugaklah, bukan Jed je sentap, orang yg baca pun sentap gak 😂 Tapi kata2 itulah yang menjadi asbab & pendorong Jed untuk jadi wanita yang baik,
...more
Norliza Yusop
Aug 13, 2014 rated it it was amazing
BHK - Buku yg saya habiskan bermula tgh malam mencecah pagi! dh lama tk jd mcm ni..membaca dan membaca sampai tk rasa cukup!!! Ada istemewanya buku ini...buat saya baca dlm rasa sayu dan sebak! Jatuh simpati kasih pd Jed yang terabai perhatian dan terpinggir kasih sayang kedua tuanya krn terlalu sibuk dengan urusan bisnes memasing! Desakan rasa hati yg 'sakit' buat Jed hilang arah dan bertindak biadap! Rasa kesal geram pd kedua orang tua Jed yg terlalu mengikut kehendak hati mengumpul kekayaan s ...more
Madam Lola
Aug 29, 2015 rated it really liked it
Allah.. lama benar memeram buku ni. Kesihatan yang tidak mengizinkan membuatkan ML meninggalkan hal-hal duniawi seketika. and... I'm back with my favorite novelist.. RM...

Apa yang boleh ML katakan BHK ni, sarat, padat dan memang menyentuh rasa. Kengkadang apa yang dikatakan tepat2 kena atas hidung. Kita manusia pendosa yang sering kali leka dengan nikmat duniawi.. Bertuahnya seorang Puteri yang dianugerahkan seorang Que yang sangat hebat. Dia manusia ulung kerana bukan hanya berjuang untuk diri
...more
azian2575
Jan 07, 2015 rated it liked it
Dian Jehanna 'Jed' Putri & Qalam 'Que' Azad

Jed..
Inilah dia wanita yang nak cucuk dia dengan garfu dulu..
Inilah dia wanita yang cuba terjun tasik Sungai Tua..
Inilah dia wanita yang dipanggil ahli sihir jahat dulu..
Tapi sekarang, inilah wajah yang sesejuk mata memandang..

Que..
Tegurannya bernas tapi berbisa.. Naga pon takot! Tuan badan pon mengaku, heeeee
Saje je nak kekang hati dan perasaannya dari kalah dengan nafsu yang satu..
Bila hatinya mula pandai derhaka, jantung mula bekerja lebih dari b
...more
Mrs.  Norfy
Mar 11, 2015 rated it it was amazing
QALAM AZAD. Sejuknya hati dapat anak macam ni. Sejuk jugak hati dapat suami macam Que ni. ALLAH. Sepanjang baca novel ni, lidah ni tak putus2 sebut ALLAH. Damainya hati baca novel ni. Sape2 nak baca novel ni kene get ready dari segi minda sbb nanti Que nak bagi super-duper tazkirahhhhh.

Novel ni takde langsung pasal orang ketiga keempat kelima kesepuluh. Kalau Syakir tu nk dianggap orang ketiga pun tak sesuai sbb mmg Jed tak minat pun dgn Syakir. ehee. Ni kisah transformasi seorang DIAN JEHANNA P
...more
Qamar
Dec 28, 2014 rated it it was amazing
2015 - #2

Novel kedua. Nak kena sahut cabaran goodreads nak baca 50 novel. Baru dua ni.

Pengajaran yg terselit dalam ni memang banyak. Taat pada ibu bapa, buat baik pada semua orang dan paling penting dekatkan diri pada ALLAH.

Que sangat romantis lepas kahwin. Sebelum kahwin sangat sinis. Jed pula yg dulunya keras, kasar dan terpesong berubah menjadi seorang Jed yg alahai sangat lembut dan sensitif. Mudah menangis. Paling penting boleh tahan kasar dan sentap kata2 Que ni tau.

Apa2 pon best sangat. K
...more
Aylahusna Aily
May 11, 2016 rated it really liked it
Best sgt. Suka cara Que didik Jed utk jadi wanita besi. Hihi. Jed plak jenis rapuh hatinya, tapi demi Que dia sanggup belajar nak jadi srikandi yg besi hatinya. Bicara Que yg tegas tpi penuh isi, suka sgt. Sbb Que mcm lelaki idaman hati. Ahaks! Apa-apa pun keep it up RM :D
Afifah.
Dec 22, 2014 rated it really liked it
Aaa bestnyaa!!
Mask D
Aug 07, 2014 rated it it was amazing
Pada luaran nya Que (Qalam Ajad) nampak sangat sinis, sarkastik, mulut pedas. Sebenarnya dia tak tau macam mana nak berhadapan / bercakap dengan pereuN, ada dia ada sekelumit minat dalam hati, tu yang bila bercakap pedas-pedas saja yang terkeluar.

Menyesal pulak kita tak baca buku ni awal-awal semasa Ramadan hari tu, banyak pengajaran dan peringatan disamping amalan-amalan sunat yang boleh kita praktikkan namun selalu terlepas pandang. Semoga umur kita panjang dan bertrmu dengan Ramadan yang akan
...more
nurazirahvu
Jan 02, 2015 rated it it was amazing
one word, ALLAH

serious sya x tau mcm mna nk describe betapa "something"nya novel ini. Sungguh, jalan cerita tak berat dan tak meleret. Allah.

bila baca novel ni, buat sya rasa rindu sgt dgn ramadhan. rindu sgt dgn bulan mulia tu, nak2 lagi thn lps punya ramadhan sya sakit for 2 weeks. solat terawih pun x dpt buat. kurang pahaya aisehmen ~
betapa Que pertahankan Jed sampai menjdikn mereka halal. Que, i wish my one and only brother is just like you. but the fact is, adoilah ..

cuma.. sya org sabah so
...more
mrsbudu
Nov 15, 2014 rated it it was amazing
saya suka karya ni.. terbaik !
Issofea Keisha
Jul 25, 2014 rated it it was amazing
Betul2 jatuh cinta dgn watak que dan jed. Serious bahasa hati kita mmg hebat..i like
Yazlina Saduri
Feb 10, 2018 rated it really liked it
Dah lama simpan buku ni dan selepas mula baca suku buku, bersyukur sebab tan nyesal save the best for last... ala-ala gitu la sebab banyak dah buku RM yang lain saya dah baca. Ini yang akhir dalam simpanan sekarang.

Watak, saya rasa Que dan Jed antara gandingan kekasih yang terbest dalam banyak-banyak novel. Tranformasi Jed dari 'begitu' ke 'begini' membanggakan walau mungkin tak lah phenomenal sebab Jed ni sebenarnya muda dan kurang terdedah kepada kehidupan. Dia tak reti bersosial malah kawan
...more
Azra Yukiko
Feb 05, 2018 rated it liked it
Que nasihat Jed. Tapi sampai kat hati aku. Betul la "Bahasa Hati Kita".
Harnani Husin
Aug 19, 2014 rated it it was amazing
Shelves: idea-kreatif
Ini buku RM yang cara tulisannya ada sedikit kelainan. Buku ni banyak buatkan saya menganalisis diri sendiri juga.

Dian Jehanna Puteri aka Jed dan Qalam Azad aka Que. Pertemuan mereka tidak seindah mana. Mula bertemu pun dah bercakaran disebabkan mulut Que yang pada Jed terlalu bisa menegur dia di cafe Orange Range.
Que menegur Jed disebabkan Jed mengeluarkan kata-kata yang tak sedap didengar oleh telinga Que pasal ibu bapa. Que ni anak yang taat. Abang sulung yang baik pada tiga orang adik perem
...more
Mazz
Sep 11, 2014 rated it it was amazing
Something that is written from the heart, deserves more than a review, and when it's Rehan's, you know you'll have a hard time putting it down.

Saya membaca naskhah Rehan ini dengan penuh perasaan. Tidak ada satupun bukunya yang saya baca sekali lalu, semuanya saya ulang dan ulang lagi sehingga saya hafal setiap jalan cerita.

Jed & Que mengubah persepsi saya akan diri Rehan. Masya Allah adikku, tulisanmu kali ini benar-benar istimewa, sarat dengan pengajaran dan penuh dengan keindahan percinta
...more
Intan  Musa
Dec 04, 2014 rated it liked it
Sweetnya!
Dian Jehanna Putri atau Jed sering di panggil 'ahli sihir' oleh Qalam Azad (Que) kerana cara pakaian, mekap dan panas barannya. Tiap kali ada masalah, Que ada untuk Jed. Que membimbing Jed untuk jadi lebih baik. Selama ini Jed memberontak keraba dipinggirkan oleh orangtuanya. Hati Jed mula lentur dan dia mula merindui dan menyayangi Que, tetapi Que bersikap sekejap baik dan sekejap dingin. Jed keliru. Que mahu mendidik Jed untuk menjadi seorang Muslimah yang sejati dan bersedia untuk ja
...more
Faradina Azlin Azahar
Aug 19, 2014 rated it it was amazing
akhirnya dapat jua komen di goodreads,

ketidakcukupan masa untuk membuat review bagi semua buku2 yg dah dibaca bulan Julai-Ogos.. so let's start with BHK!

OHSEM!!!!!!!

Dah baca versi belog, mmg terasa super the ohsem... bila baca plak versi buku, perghhh nanges!!!

Nak gak org mcm QUE bagi diri ini yg terasa cam JED.. eh eh.. perasan plak.. haha.. okeyla life kite better than Jed... tp perjalanan hidup JED dan cara JED hadapi semua masalah mmg i lioke. hahaha... suke jadi jiwa kacau nie. hahaha..

QUE!
...more
Ogy Yusof
Dec 03, 2015 rated it really liked it
Dian Jehanna Puteri a.k.a. Jed dan Qalam Azad a.k.a. Que bertemu dalam suasana yang sungguh tidak menyenangkan. Teguran Que buat Jed angin kerana baginya Que masuk campur tanpa mengetahui kisah hidupnya yang dipinggirkan oleh ibu bapanya.. namun nasihat demi nasihat oleh Que walaupun dalam nada pedas dan sinis membuat hati Jed terbuka untuk melakukan kebaikan... mampukah Jed menjadi srikandi besi di samping suami pilihan ibu bapanya? Mampukah pula Que memimpin isteri yg dipilih ibunya ke jalan y ...more
Zarinah Ahmad
Aug 04, 2014 rated it really liked it
Cukup kalau rasanya saya kata cerita best
kisah Dian Jehanna Puteri anak kurang kasih sayang daripada ibubapanya
Nasib baik berjumpa dengan Qalam Azad yang tegas dan penyayang.
Kalau dah jodoh dimana-mana pun mereka akan bertemu.
bak kata pepatah ikan di laut asam didarat dalam kuali bertemu jua..

Tahniah.. Rehan Makthar..
« previous 1 3 4 5 6 7 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Tersuka Tanpa Sengaja
  • Temu Duga Cinta
  • Seteguh Fayqa
  • Cinta 11 Syarat
  • Mama Mia Shaza
  • Lazuardi
  • Awek Pisang Goreng
  • Dia… Random Guy
  • Kerana Satu Janji
  • Cinta Kita
  • Dia...Mr Model
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Gadis Edisi Terhad
  • Aku, Dia dan Pinky Promise
  • Suami Sebelah Rumah
  • Guy Next Door
See similar books…