Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De man die werk vond” as Want to Read:
De man die werk vond
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De man die werk vond (De man die werk vond #1)

3.66  ·  Rating details ·  989 Ratings  ·  33 Reviews
Louis Tinner is eenzaam. Angstig beweegt hij zich door de bibliotheek waar hij werkt. Hij verlangt naar mooie vrouwen die goede boeken lezen en kijkt uit naar de komst van het koffiemeisje. Hij hoopt op boeiende gesprekken met literatuurkenners en wil ooit eens Brussel bewonderen, badend in zonneschijn. Maar het regent. De bibliothecaris doet niets. Hij is bang, en terecht ...more
Paperback, 153 pages
Published 1985 by Bert Bakker
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De man die werk vond, please sign up.

Be the first to ask a question about De man die werk vond

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Guy
Jan 29, 2008 rated it really liked it
Begin: “Wat ook mogelijk is, dacht de bibliothecaris op zekere ochtend, ik steek de boel in brand.”

Einde: “De woorden die hij prevelde waren niet te begrijpen, maar dat het belangrijke woorden waren, daar mogen wij zeker van zijn.”

Daartussen: Het verhaal van Louis Tinner: hypochonder, eenzaat, stoethaspel, bibliothecaris tegen wil en dank. Terwijl Prachtige ogen een afrekening was met Brusselmans’ studentenperiode lijkt De man die werk vond in te spelen op zijn situatie van dat moment: Brusselma
...more
Tjibbe Wubbels
Oct 09, 2009 rated it it was amazing
Shelves: dutch
geniaal!
Bavo Van Eyken
Jun 07, 2017 rated it really liked it
Eén van de eerste boeken van Herman Brusselmans, verschenen toen ikzelf slechts één jaar oud was. Dit doet natuurlijk stilstaan: ben ik oud? Of is Brusselmans jong? Of oud? Enfin, het maakt niet uit, we gaan toch allemaal dood. (Dit nihilisme is wellicht ingegeven doordat ik vlak nadat ik dit boek las, ben begonnen in Zeik en het lijk op de dijk.)

Zijn oeuvre, waarvan ik slechts een bescheiden percentage heb gelezen (wie leest er dan ook 70 boeken van dezelfde schrijver, tenzij die Jef Nys heet?)
...more
Pieter-Jan Ombelet
Feb 11, 2018 rated it really liked it
Heerlijke roman. Mijn eerste Brusselmans, en het beviel me goed. De korte lengte hielp om de verveling van het hoofdpersonage draaglijk te maken.

3,75*
Valerie Vaes
Nov 09, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
Mijn allereerste Brusselmans en ik moet toegeven: dit is heerlijk! Maar ik heb vernomen dat zijn recente werk niet van dit niveau is. Dus bij deze waarschijnlijk de eerste en laatste Brusselmans voor mij.
Jonas Veys
Jan 01, 2014 rated it really liked it
Beste voorbeeld van de vroege Brusselmans. Gortdroge mopjes en mijmeringen te over.
Adriana
Apr 27, 2014 rated it really liked it
Shelves: books
It's indeed amazing that a book that exploits so much someone's boredom isn't boring in itself. Louis Tinner is the kind of character that brings my aggressive side to light, though. I would probably beat someone like that up if meeting him in real life. And although the ending was predictable right from the very first pages, the reason why things happen the way they do in the end was a surprising turn.
All in all, I give this book four stars simply because I hated the main character in some mome
...more
Dirk-Jan
Feb 06, 2013 rated it liked it
Verveling wordt in dit boek tot een hogere kunst verheven. 150 pagina's lang lees je over de manier waarop bibliothecaris Louis Tinner zijn dagen in de bibliotheek doorkomt. Dit lijkt een saai gegeven maar is het allerminst. Het verhaal is wat anekdotisch van karaker en bevat genoeg grappige en wrange situaties om je als lezer geboeid tot het einde te houden.
Didie Van bommel
Jul 06, 2011 rated it liked it
Een soort 'De Avonden' maar dan anders.
Gert Van
Apr 01, 2012 rated it really liked it
Hilarisch en ondanks alles herkenbaar. Hier is de methode Brusselmans nog helemaal fris.
Nieke
Jan 18, 2012 rated it really liked it
Inderdaad, een boek over verveling dat niet verveelt.
Tim
Jan 06, 2018 rated it liked it
Klein, fijn met een teleurstellende finale...wat gegeven het thema eigenlijk een zeer gepaste finale is.
Jeroen
Jan 21, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
For me the best Brusselmans. Has a certain sad, melancholic quality as well as plenty of the traditional edgy and/or infantile Brusselmans humour.
Jan
May 31, 2014 rated it liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Filip Van der Poorten
Boeiend debuut van een nieuwe generatie schrijvers
Goedele Billen
Feb 12, 2017 rated it it was ok
De man die werk vond. En toch ook De man die kan schrijven. Tweesterren-boek. Niet bovenmatig boeiend. Droog. Gaat over verveling, dus... tja wat zal ik zeggen... Humor: ja. Hij zet knap een personage neer. De stem van de schrijver uiteraard zeer aanwezig. Maar geen overdreven groviteiten, toch niet. Word ik fan van zijn boeken? Vermoedelijk niet. Ga ik er nog een lezen? Ja, toch wel, ik ga het nog een kans geven.
Matthias Vannieuwenhuyze
Oct 15, 2013 rated it really liked it
Shelves: dutch
'De man die werk vond' (1985)

'Als ik om één boek herinnerd zal worden, dan wel dit.'
Dat wordt toch beweerd door mensen die mijn oeuvre niet echt appreciëren. Eigenlijk bedoelen ze: 'Die Brusselmans is geen Echte Schrijver, maar dankzij dit vod krijgt hij nog nét een voetnoot in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. - Herman Brusselmans in Humo


Deze roman is (in heel ruime termen) een vervolg op 'Prachtige Ogen' (1984). In die laatste rekent Herman af met zijn studentenperiode. Dit boek is ook
...more
Astrid
Sep 27, 2015 rated it really liked it
Ik weet niet meer wanneer ik dit boek precies gelezen heb - alleen dat dit het allereerste boek van Brusselmans was dat ik ooit las. En dat ik daarna nooit meer een boek van hem heb gelezen dat ik zo briljant vond als dit (al kwam een aantal latere boeken wel in de buurt, zoals de Guggenheimer-boeken). Vooral vanwege het feit dat er eigenlijk bijzonder weinig in gebeurt en hoe knap dat beschreven is. Als je 1 boek van Brusselmans wil lezen (en de man heeft inmiddels een enorm oeuvre!) kies dan v ...more
Diego Anthoons
Apr 17, 2014 rated it it was amazing
Fantastisch. Louis Tinner is bibliothecaris op het ministerie en verveelt zich daar steendood, een zeldzame klant of het bezoek van het koffiemeisje niet meegerekend. Toch verveelt dit boek geen seconde, vooral door de hilarische dialogen en de overpeinzingen van het hoofdpersonage, die alle twee vaak erg absurd zijn, maar daarom zeker niet minder grappig. 5 sterren voor dit geniale werk. Ik ben fan.
Steven
Dec 25, 2016 rated it really liked it
Ik ben lang de boeken van Brusselmans uit de weg gegaan maar sinds hij meer op tv verschijnt (ergens in een jury in een quiz bvb) en mij charmeert met zijn humor, heb ik de stap naar zijn romans gezet en dat is meer dan ooit de juiste keuze. Met personages als Tinner zit je constant te lezen met een glimlach op je gezicht.
Dringend op zoek naar 'Nog drie keer slapen...' want ik wil Tinner nog beter leren kennen (en onrechtstreeks de schrijver zelf)
Thierry
Aug 26, 2013 rated it it was amazing
Moderne klassieker!

Perfectionisering van Gerard Reve's "De Avonden".

Om een of andere reden vind ik Louis Tinner zeer geloofwaardig in dit boek,eigenlijk vind ik de originele Tinner het meest geloofwaardigste personage uit al zijn boeken. Zeer jammer dat hij met "Nog 3 keer slapen en ik word wakker" en "Trager dan de snelheid" deze anti-held totaal heeft verkracht.
luscious
Jun 29, 2013 rated it it was ok
"Maar hij vermant zich, de kreet Je Mag Al Blij Zijn Dat Je Werk Hébt! indachtig. Tegenwoordig, redeneerde hij later, is het een plicht verheugd te zijn om de noodzaak te moeten werken. Wie werk vindt, moet jodelen en bokkesprongen maken, na het onpeilbare leed van de werkloosheid. Het is belachelijk. De mens is niet gemaakt om te werken. De mens is gemaakt om te sterven." (p. 37)
Filip
Jul 11, 2013 rated it really liked it
Absoluut geen Brusselmansfan. Maar debuten zijn altijd iets anders.
En eerlijk? Ik kan mij wel voorstellen dat 's mans taal een verademing was in de Vlaamse lit anno 1985.
Nog niet té seksistisch en uiterst onderhoudend.
Tonwallast
Dec 31, 2013 rated it really liked it
Geestig boek over een bibliothecaris die zich te pletter verveeld. Sterk was vooral dat ieder hoofdstuk waarin al op zichzelf al heel weinig werd afgesloten met de zin: "en verder gebeurde er weinig opmerkelijks". Goeie mopperaar ook.
Mehdi
Feb 12, 2013 added it
good
Davy Buntinx
Jan 31, 2011 rated it liked it
Shelves: boekenkast
Typisch Brusselmans, heel amusant kort boekje voor tijdens een lange verplaatsing met bus of vliegtuig. Als je echter een verhaal wil ben je op de verkeerde plaats.
Ria
Dec 12, 2009 added it
De man die werk vond by Herman Brusselmans
Koen Duizings
Mar 07, 2015 rated it liked it
Brusselmans' ontzettend geestige droge humor tentoon gespreid in dit korte werkje. Echte diepgang mist echter.
Steven
Oct 31, 2008 rated it really liked it
Tussen veertien en zestien zowat alles gelezen van Brusselmans dat ik te pakken kon krijgen. Dit is waarschijnlijk het enige boek uit die periode dat ik nog eens zou kunnen lezen.
Jessica
Jun 20, 2015 rated it it was amazing
Tragisch, doch heeft mij enorm opgefleurd!

Een kort boek waar je minstens net zoveel over zou kunnen zeggen als dat het zelf dik is. Voor de werkende mens toch een hart onder de riem.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • De trein der traagheid
 • Vals Licht
 • Alles moet weg
 • De helaasheid der dingen
 • De komst van Joachim Stiller
 • De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, Mene Tekel
 • De avonden
 • Serpentina's petticoat: met tekeningen uit de hongerwinter
 • Giph
 • Een uur en achttien minuten
 • Geheime kamers
 • De donkere kamer van Damokles
 • De roos en het zwijn
 • Magnus
 • Dagen van gras
 • Houtekiet
 • Los
 • Blauwe maandagen

Other Books in the Series

De man die werk vond (3 books)
 • Nog drie keer slapen en ik word wakker
 • Trager dan de snelheid

Fiction Deals

 • Star Sand
  $3.99 $1.99
 • Chasing the Sun
  $3.99 $0.99
 • Hidden
  $3.99 $2.00
 • Jubilee
  $9.99 $2.99
 • Where We Fall
  $4.49 $1.99
 • Over the Plain Houses
  $9.99 $1.99
 • Mustard Seed
  $4.99 $1.99
 • Count Belisarius
  $8.99 $1.99
 • The Memory of Things
  $7.80 $2.99
 • Julie of the Wolves
  $6.24 $1.99
 • To Hold the Crown: The Story of King Henry VII and Elizabeth of York (Tudor Saga, #1)
  $11.99 $2.99
 • A House for Happy Mothers
  $3.99 $1.99
 • Georgia Peaches and Other Forbidden Fruit
  $9.99 $1.99
 • The Lace Makers of Glenmara
  $7.99 $1.99
 • The Quaker Café (Quaker Café #1)
  $3.99 $1.99
 • The Whiskey Rebels
  $12.99 $1.99
 • The Honest Spy
  $4.99 $1.99
 • Gone Crazy in Alabama (Ala Notable Children's Books. Middle Readers)
  $5.99 $1.99
 • We Are All Made of Stars
  $11.99 $1.99
 • Angry Housewives Eating Bon Bons
  $9.99 $1.99
 • Mercer Girls
  $4.99 $1.99
 • The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13 3/4 (The Adrian Mole Series)
  $9.99 $1.99
 • While the World Is Still Asleep (The Century Trilogy Book 1)
  $5.49 $1.99
 • Tulip Fever
  $11.99 $1.99
 • The Unfinished Work of Elizabeth D.: A Novel
  $9.99 $1.99
 • 600 Hours of Edward
  $4.49 $1.99
 • The Daughters of Palatine Hill
  $4.99 $1.99
 • The Cellar
  $3.99 $0.99