Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Aku, Dia dan Pinky Promise” as Want to Read:
Aku, Dia dan Pinky Promise
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Aku, Dia dan Pinky Promise

by
4.39  ·  Rating details ·  362 ratings  ·  86 reviews
Siti Saleha berumur 33 tahun. Tidak miliki kerjaya yang membanggakan dan mempunyai tunang yang mengecewakan. Dia mengharapkan satu keajaiban berlaku, membawa dia kembali ke alam persekolahan dan membaiki segala kesilapan lalu. Andai diberi peluang pulang ke masa lampau ada 10 senarai yang dia ingin ubah. Tapi, dalam 10, hanya dua impian yang penting untuk dia perbaiki.

...more
Paperback, 593 pages
Published July 2014 by Fajar Pakeer
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.39  · 
Rating details
 ·  362 ratings  ·  86 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Aku, Dia dan Pinky Promise
Don ツ
Jul 04, 2014 rated it it was amazing
Shelves: bacaan-bm, mine
Saliha 33 tahun. Belum berkahwin. Kerjaya yang tak kemana. Tunang yang asyik menangguhkan perkahwinan. Disimpulkan, hidupnya tak bahagia. Semasa di bukit St. John Melaka,selepas Saliha membuat permintaan di 'wishing well'. Dia tiba-tiba tergelincir dan pengsan. Apabila bangun, dia kembali ke zaman persekolahan tingkatan 5. Kejutan demi kejutan dia alami, ayah yang dirindui masih hidup, Sara yang tiba-tiba jadi budak kecil, kawan-kawan dan kisah cinta monyetnya yang tak pernah dia ingat.

Dengan
...more
Dyh Usen
Jul 04, 2014 rated it it was amazing
Kalau kau masih merungut yang boringnya asyik baca novel melayu yang masih dok angkat jalan cerita yang sama, kau patut baca novel ni!
Dan kalau kau rasa pernah jadi.pelajar sekolah menengah sewaktu era tahun 98 ( yang zaman tu ada ct nurhaliza, sukom, filem2 hindustan yang dah mula ambil Amitabh Bachan jadi bapa Shah Rukh Khan) kau patut baca!
Dan lagi satu, untuk PUAN PENULIS, minta tolong sangat2 buat cerita JasonAria tu cepat2. Jangan dok gantung sangat :p

p/s: kalau ikut tahun ct saleha, puan
...more
Ras
Dec 04, 2014 rated it really liked it
Shelves: favourites

Nampaknya buku ini sudah membawa ramai pembacanya mengimbau kembali zaman persekolahan dulu. Selalunya budak nakal macam Azri ni memang ada aura yang tersendiri. Jadi tidak hairanlah kalau Siti Saleha terpikat. Tahniah kepada penulis untuk jalan cerita yang menarik ini.
Zairaidah Abu Hassan
Dec 28, 2018 rated it really liked it
Sesuatu sangat bila dah dapat habiskan naskhah hebat ni. Dengar2 dah start shooting untuk drama dan next project kisah ini akan bergabung dengan Step Back dalam novel Couple. Semoga dipermudahkan. Amin...

Sebenarnya banyak typo dan banyak kali jumpa jadi annoying plak. Kisahnya memang lain dari yang lain. Harap-harap setting untuk tahun 1998 biarlah real macam dalam drama Reply 1987.
Disangka memang betul-betul ada time travel tapi bukan sebenarnya. Watak Siti Saleha memang seorang yang degil.
...more
Hajar
Jul 05, 2014 rated it really liked it
Shelves: favorites
31-08-2014:

Walaupun sudah berusia 33 tahun, Siti Saleha (Sal) merasakan dia belum mencapai apa-apa kejayaan dalam hidupnya. Dia hanya berkerjaya biasa-biasa dan masih belum berkahwin walaupun sudah bertunang. Justeru dia mengharapkan yang dia mampu mengubah perjalanan hidupnya daripada awal andai diberi peluang untuk kembali ke masa lalu.

Tanpa disangka, suatu kejadian aneh telah berlaku selepas Sal jatuh dan pengsan. Sedar-sedar dia telah kembali ke tahun 1998. Bagaikan dejavu, Sal berusaha
...more
Wan  Farahana
Aug 03, 2014 rated it it was amazing
Shelves: novel, favorites
Alhamdulillah..done!

Selesai baca, one thing come across my head is untungnya jadi Siti Saleha.. :)

Review:
Siti Saleha gadis berusia 33 tahun, berkerjaya biasa-biasa sahaja, graduan universiti yang mana tempat yang sama dia belajar bersama dua sahabatnya Lina dan Hanim. Mempunyai tunang yang kacak Daniel seorang model. Tapi ada sesuatu yang sering mengganggu fikiran dia. Kalau lah masa boleh di putarkan kembali, kalaulah mesin masa doreamon benar-benar wujud, dia ingin kembali ke 16 tahun
...more
Juliza
Oct 19, 2015 rated it really liked it
(LOVE IT! Terima kasih Don, cadangkan buku ini.)

Oh, hamba suka buku ini. Sudah lama hamba tidak merasa keterujaan begini apabila membaca sebuah novel kasih sayang. Aku, Dia & Pinky Promise (ADPP) memberi semula rasa minat hamba pada novel begini. Tetapi iyalah, mungkin saja hati kering (kononnya) hamba mulai kebal dengan aksi tembak, tikam dan darah dari buku-buku sebelum ini dan hamba merasa tiba masanya membuang ilmu syirik itu. Haha.

Baiklah, tentang ADPP, sesuatu yang hamba paling suka
...more
Zurianita Manab
Jul 24, 2014 rated it it was amazing
Siti Saleha yang sering terasa dalam hidup dia, ada sesuatu yang kurang. Rasa menyintai seseorang yang dia tak kenal. Rasa rindu yang kuat tapi dia tak pasti untuk siapa.

Seringkali Siti Saleha ingin kembali ke zaman silam untuk mengubah kisah perjalanan hidup dia. Dan takdir membawa dia kembali ke zaman persekolahan. (tak boleh cerita mcm mana nanti spoil lak :D )

Dan dari benci pada seseorang, rasa cinta mula bertapak. Azri yang sentiasa ada di sisi Siti Saleha. Azri yg menjadi "guardian angel"
...more
kuzzeen
Aug 07, 2014 rated it liked it
Shelves: read-2014, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM14.00. Pm je...

SETUJU.... untuk kau dan aku yang dah lelah membaca kisah nikah-paksa-kahwin-rela, naskah ini alternatif paling tepat. Fresh n Captivating.

Maaf, kalau aku tersilap. Ini karya ke-7 penulis yang dah boleh dikategorikan sebagai senior (biarpun ini karya pertamanya yang masuk dalam dunia pembacaan aku). Dan... x perlu dipersoalkan hal-hal teknikal untuk naskah bercetak, almost PERFECT! Cuma, terrrperasan; penggunaan font untuk naskah2 Fajar Pakeer agak
...more
Intan
Aug 03, 2014 rated it really liked it
Tamat pembacaan pada 3.20 pagi. Unik. Serius bila dah baca susah nak letak. Teringat zaman sekolah bila baca novel ni..penuh pancaroba dan onak duri cerita cinta siti saleha dan azri. Suka dengan watak azri
Mrs.  Norfy
Mar 17, 2015 rated it really liked it
Auwww! Novel ni so comel dan lain dari yang lain!Suka!!!

Kalau boleh putarkan masa ke zaman sekolah, mmg aku nak tukar aliran sastera tu ke aliran sains. Nak belajar rajin2 n janji tak nakal2 n nak selalu score highest marks kat sekolah! Tapi tulah susah nak jumpa doraemon.

Bila baca sinopsis belakang novel ni mesti korang ingat macam cite kartun kan sbb bole pegi ke zaman masa sekolah padahal dah 33tahun si Saleha ni. Tak sangka penulis pandai main twist2 cerita n throwback yang cun senang nak
...more
Ogy Yusof
Apr 15, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
akak memang tak ingat sangat versi yang asal. cuma seingat akak kisah watak utamanya amnesia dan adalah sedikit here and there. ok, terus baca...

puan penulis cantik Anna Lee dengan kisah cinta kebiasaannya tidak manis bergula. untuk yang ini pun, lori gula elok tak terbalik. cumanya pembaca akan terasa satu perasaan halus dalam jiwa sepanjang pembacaan kisah siti saleha dan azri. bermula dengan impian saleha, kalau dia kembali ke masa lampau dan dia kembali! kembali di zaman persekolahan,
...more
Tiara Sapphire
Feb 06, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
aku rasa macam tertipu juga dengan penulis sebab ingatkan Saleha memang betul time travel rupa-rupanya hurmm bacalah sendiri. masuk bahagian dua kisah Azri dan Saleha dah jadi makin sedih, masing-masing ada alasan sendiri yg menyebabkan cinta mereka tergantung sepi. pendek cakap kalau dah jodoh tu tak ke mana walaupun ada saja halangan dan rintangan buat mereka.

selain kisah zaman sekolah yg best my favourite part juga ialah time Saleha melamar Azri. awww sweetnya~
...more
Faradina Azlin Azahar
Jul 12, 2014 rated it it was amazing
mangai ohsem seyh.. mmg berbaloi bangun pagi2 weekend drive gie opis FP tuk beli. hahahahaha... terasa cam nak sambungan laie jer... sangat romantik dan sangat sangat sangat sangat manis. x sangka ada org yg blh amnesia sampai camtu skali. kawan2 dan family mmg nampak sangat penting dlm membantu membetulkan keadaan. pasni, every secret must be kept at someplace for backup. yerla. kalu tahap ilang ingatan macam si Siti Saleha nie.. mmg sedihla org sekeliling. uhuhuhuhu.. tp ciannyer Azri.. ...more
Haq Raihah
Dec 15, 2014 rated it it was amazing
Kelainan! Itu yg aku cari utk meraikan novel yg ke-50 aku!(erk!? Novel yg ke-50 pon nk raikan?)

Aku berhrp novel yg ke-50 aku hok aku nk beli mempunyai kelainan drp novel aku yg lain. Dan ya! Novel Aku, Dia & Pinky Promise ialah novel yg ke-50 aku...

Apa yg aku hrpkan termakbul... Dan apa yg mengejutkan aku, novel ni memang lain drp yg lain! For first time in my life, aku beli/baca novel lastly hero tu...hero tu...(beli & baca sendiri ;-) )

Bhgian 1 -- I like it! I love it!
Bhgian 2 --
...more
Harnani Husin
Jul 28, 2014 rated it it was amazing
selesai sudah. cerita yg menarik. suka dgn jln ceritanya. Buatkan saya teringat masa sekokah. Ada bab yg sama saya lalui huhu.
Penggembaraan Siti Saleha kembali ke tahun 1998 tu yang buat saya terhibur. Konon nak ubah masa hadapan tunangnya Daniel. Alih-alih terjumpa Azri Amri dan geng samseng kampung dusun. Haru biru cerita Siti Saleha ni.
Yang jadi tanda persoalan. Siapa Azri. Sebab masa hadapan Siti Saleha tiada Azri.
Siapa sebenarnya Azri Amri pada Siti Saleha ni. Jom kita baca kisah mereka.
...more
Wan rohani harun
Apr 09, 2018 rated it it was amazing
What a steal. Was thinking of getting this book and also other books from the author, but luckily I found this book at a book sale! Grabbed it for rm10!!!!

I absolutely love this book and i love the author! To me, her books are unique. If I were to put her in a category, i would have put her in the same category as another beloved author of me, nurul syahida...

I pray that she will come out with more books in the future...
Afifah.
Jan 18, 2015 rated it really liked it
Sedih :'(

Kuatnya Azri.
Sha Mslvoe
Feb 11, 2020 rated it it was amazing
Ya Allah its been a long time i didnt open my Goodreads. Baca buku lupa review.

Just came across with this title.. tak sangka dah jadi drama kt tv3. Congrats writer. You deserve it!

Finally i can share my review.. i got arc tahun 2013.. mengigil² nak share kat Goodreads. But tahan je sebab belum launch.

Well.. here we go!!

Brilliant!I am in love with this book.Aku Dan Dia Pinky Promise was a 'time-travel' romance that I absolutely loved. I was hooked from page one till the end. I loved all of her
...more
Naira2975
Jul 14, 2014 rated it it was amazing
Shelves: 2014
Book #74 - 2014

Wau wau wau! Loving this book dari kulit ke kulit. I think i've mentioned this before; i dont like cerita cinta di alam persekolahan BUT this one is an exception sebab ada sebabnya kenapa ia mesti diceritakan.

Amnesia. Cerita mengenai siti saleha (klasik nama dia but I liked it more sebab lebih suweet daripada nama-nama yang moden yang berbelit-belit) dan something like cerita "back to
The future" but in this case, back to the past. So part cerita "back to the past" ni yang seronok
...more
Jeijue
Aug 01, 2014 rated it really liked it
Story yg sgt lain dr novel biasa...cerita cinta yg sgt luar biasa...dan penulis berjaya membawa pembaca ke sisi yg lain...tak sempurna mcm mana sekalipun...dugaan yg dtg byk kali mcm mana sekalipun....harus percaya pada Janji Allah....& Must Read!!!
nzyilla
Feb 20, 2015 rated it really liked it
Shelves: favorites
Akhirnya, habis jugak baca ADDPP.
Sis AL, macam mana sis dapat idea nak buat cerita yang lain daripada yang lain ni?

Ok, proceed je review.
Suka dengan ADDPP yang banyak gunakan teknik flashback. Boleh faham apa yang nak disampaikan. Ayat-ayat yang digunakan santai dan tak berbunga-bunga. Mula-mula baca di bahagian 1, banyak berlaku kisah di sekolah antara Sal dengan Azri, memang jujur, saya katakan, saya fikirkan sekolah menengah rendah saya walaupun sekolah perempuan sahaja. Memang akan ada
...more
Ctsue
May 23, 2015 rated it it was amazing


Cerita Zaman Sekolah? Ya bukan taste aku, TAPI aku silap sebab aku suka cara penulis menggarap kisah Saleha, Azri, Hanim, Suffian, Daniel dan rakan-rakan yang lain. Tersenyum sendiri baca gelagat budak-budak sekolah bercinta dengan kenakalan masing-masing.

Banyak teka-teki yang bermain di minda dan membuatkan aku tak boleh berhenti membaca untuk dapatkan jawapan. Azri kemalangan dan mati?Tidakkk,aku tak boleh terima... jadi siapa pulak Ray yang berperwatakan seperti Azri. Kenapa Saleha tak ingat
...more
azian2575
Jan 09, 2015 rated it liked it
Siti Saleha & Azri a.k.a Ray

Terimbau kenangan semasa di zaman sekolah bila baca novel ni.. sungguh aku rindu zaman tu, walaupun dah tinggalkan alam tersebut 20 tahun yang lalu.. errrkk tua dah! huuuu

Terbayang Azri dengan baju kemeja putih dan suar hijau tua. Sal dengan baju kurung putih dan kain biru muda..
Dengan nakal si Azri tu.. Memang pe'el budak-budak lelaki sekolah menengah! Sangat suka usik-usik budak pompuan.

Rupanya si Azri ni dah lama suka kat Sal.. Sejak Tingkatan 1!
Dan sebenarnya
...more
Khaulah Zulkifli
Sep 14, 2014 rated it really liked it
najah kata : tak mungkin sejarah boleh berubah.
cik tim kata: fairy tale
cik lala kata : menarik. dua kali koma. hilang ingatan. tapi ada gaya drama korea. winter sonata.

jalan cerita menarik. sbb dia main dgn masa. buat org keliru. sama ada kembali ke masa lampau atau bermimpi. paling tidak, koma.

tapi penulis pandai menyusun jln cerita.

gaya cerita pun ok. bahasa ok. santai.

watak-watak semuanya as you meet in daily life. tak da terlalu baik or terlalu special.

penulis bijak bermain perasaan
...more
nilam
Jul 14, 2014 rated it it was amazing
ni antara cerita yg buat sy sbg pembaca berdebar2 untuk menanti sampai penghujungnnya..sgt lah BESTTT... cerita kali ni jugak mmg lah awesome seperti nukilan lain2 Anna Lee.. tp cerita ni antara cerita yg buat sy menangis kot..agk sedih sikit bila Azri akhirnya kehilangan upaya..tp tetap HAPPY ENDING.. :)

thank you Anna Lee utk pinky promise ni...cepat2 buat novel baru lg..mmg lah x sbr nk baca..;)
Sakura Lina
Nov 13, 2014 rated it it was amazing
Awesome.. tu je yg aku blh kata tentang nvl ni. dah lama x baca nvl yg aku rasa syg nk berhenti. rasa nk keep going baca je.. kisah percintaan azri and siti saleha mmg tragik tp mujur happy ending. kalau dah jodoh,berpisah berbelas tahun pun ttp akan bertemu jugak. bila baca kisah diorg kat zaman sekolah,teringat kisah aku n hubby dulu. huhuhu2x.. kitaorg x bercinta zmn sekolah tp bila dh kije baru jupe blk. x sangka selama ni jodoh dh ada depan mata pun.. Overall,aku suka novel ni..
fizzrosie_
Nov 24, 2014 rated it it was amazing
Shelves: my-feveret
I luve luve luve so much 200% hahahahahah
seriously highly recommend

luve azri .. kapten hoki pasukan sekolah , , pandai melukis , ketua samseng sekolah tp caring habis dgn perempuan yg dicintainya Saleha aduhaiii so sweet punyala berjanji smpi 16tahun dapat juga bersama . so much .

p/s lps ni akan repeat reading heheehe
...more
Haziqah Idris
Dec 09, 2015 rated it really liked it
Terima Kasih Anna Lee sebab dah membunuh 'my mentality stereotype of malay romance novels'.
Takde karakter lelaki yang overdose kaya, kacak, dan lain-lain lagi. Dan karakter perempuan yang overdose yang lemah lembut, cantik, pengalah dan lain lain lagi.

Aku suka cerita ni sebab ringkas dan 'straight-to-the-point'.
Ann
Jul 26, 2014 rated it it was amazing
Selalunya aku mmg tunggu novel anna lee. Walaupun aku jrg bc novel cinta melayu,tapi buku ni mmg cukup menarik hti aku utk baca tanpa skip sikit pun.
Yg penting, babak novel ni tak ada buat rasa nak muntah, tak boring, bukan kahwin paksa dan tak ada adegan merajuk pujuk memualkan.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Rooftop
  • Shhh... Rahsia
  • Dheo's
  • Kanvas
  • Ali Alauddin
  • Terang  Bulan
  • Magisial
  • Andai Tiada Dia
  • Venom Suria
  • Infiniti
  • Seindah Tujuh Warna Pelangi
  • Chan Rak Ter... Aku Cinta Kamu
  • Dua [Two Soul Will Unite]
  • Parut
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Kiambang Bertaut Jua
  • Maia
  • I Promise
See similar books…
256 followers
Anna Lee is a published author living in Kuala Lumpur, Malaysia. Writing fiction since 2009. Before Anna Lee, she also known as Zuliana Abuas and Julia Esqa.

She holds a Bachelor's Degree in Economic (Natural Resources) from the University Malaysia Terengganu a.k.a KUSTEM. Previously, she worked in Oil & Gas Industry before she decided to be full time writer.

Her first novel Viva Sakura (2009)
...more
“Apabila sudah cinta, hati sudah cukup untuk memandang.” 2 likes
More quotes…