Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Temu Duga Cinta” as Want to Read:
Temu Duga Cinta
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Temu Duga Cinta

by
4.16  ·  Rating details ·  156 ratings  ·  33 reviews
Polos tetapi berani, itulah Qurratul ‘Ain. Dingin dan beku, pakej bersama sarkastik, itulah Megat Uzair. Mereka ditemukan ketika ‘Ain hadir temu duga. Di situlah bermula segalanya.

“Oh! Baru saya ingat. Nama awak sama dengan nama monyet peliharaan arwah atuk saya.” ~ Uzair

Betul-betul menduga kesabaran. Setiap kali bertentang mata, pasti jiwanya diduga dengan sindiran tajam
...more
Paperback, 640 pages
Published June 2014 by Idea Kreatif (first published January 1st 2014)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.16  · 
Rating details
 ·  156 ratings  ·  33 reviews


More filters
 | 
Sort order
Nonieღserenity2bliss
Jun 17, 2014 rated it it was amazing
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM16. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Memang best from start to finish. Tahniah buat penulis kerana percubaan anda dalam menghasilkan novel romantik comedy ini berjaya!


Ada saja adegan-adegan dan dialog-dialog yang menghiburkan. Chemistry 'Ain dengan Uzair sememangnya tak boleh dipertikaikan from the first moment they met.


Suka dengan watak 'Ain yang terlalu polos tapi tabah berdepan dengan rencah hidup. N suka dengan wataknya yang b
...more
Mai
Apr 14, 2015 rated it liked it
Shelves: mairead-2015, sold
Buku untuk dijual RM12,berminat PM

Wow, berbeza sungguh buku kedua penulis dgn yg pertama,
Pengunaan POV 1 dan bertemakan Komedi romantik.
Bila dah terbaca kenyataan itu di awal2 muka surat makanya saya pon
Pasrah ahaksss drama je,(almaklum saya mmg kurang gemar genre sebegitu).

Secara keseluruhan saya suka kisah ini,biasa-biasa aje tapi ada manisnya

mRs bOo ^_^
Jun 22, 2014 rated it liked it
salam sume.. hello ≥^.^≤

cmne bley ku xperasan sudah di up.. ngee

TDC dapat terus ku baca xsimpan2 dah lama tunggu

very simple story xheavy pn konflik

permulaan atr ain dan uzair mmg out uzair dgn kata2 sinis menyentap hati grr (҂⌣_⌣)ᕤ
ain pulak dgn sikap cepat melenting n blur (⊙.⊙)
.. mmg xsebulus la dorg ni
apa saja keluar dari mulut uzair adalah arahan cannot say no always yes

muncul plak ikram @ bos ain yg hensem yang macho carring sweet talker.. cara layanan mcm suka pada ain
ajak ain berdating ka
...more
Hajar
Jun 18, 2014 rated it liked it
07-03-2015

Menarik juga kisah ni. Tak terlalu tipikal. Cuma kekangan masa buatkan saya lambat nak habiskan pembacaan. :)

Apa yang saya suka:

1. Watak utama tak digambarkan terlalu sempurna. Hero bukanlah lelaki berjawatan CEO yang memandu pelbagai kereta mewah dan pastinya tak bermulut manis. Uzair tu sangatlah sinikal orangnya. Haha.

2. Watak Uzair ni macam guardian angel buat Qurratul 'Ain ('Ain). Tak kelihatan tapi selalu ada untuk 'Ain. Watak sinis dan sarkastik tu hanya nak 'cover' perasaannya
...more
nilam
Jul 01, 2014 rated it liked it
cerita ni simple..x terlalu berat mcm yg first..tp ada kelainan buat kita tertarik dlm cerita ni..cuma

sy nk tau sangat mcm mana Ikram dan Suraya tu boleh berhubungan..sebab kisah mereka x diceritakan sgt..sebab penulis gunakan POV1..tp terasa nk tau sgt..sebab watak Ikram ni x berapa hidup dlm cerita ni..
Jumay
Jun 23, 2014 rated it really liked it
Qurratul ain seorg gadis yg comel dan polos....
Megat uzair seorg yg sarkastik...

kedua2 mrk ada sejarah pahit yg membelenggu kehidupan mrk sejak dr kecil...sejarah pahit yg membtkn kedua2nya kurg ksh syg dr darah daging sendiri...

Ain dan uzair ditemukn dlm satu temuduga yg dihadiri ain...ditemukan dlm insiden2 kecil yg tidak mungkin ain kenang....namun bertitik tolak dr pertemuan itu, ain dan uzair mula berkwn...walau pun kata2 yg keluar dr mulut uzair amat sinis dannmenyakitkn hati ain tp uzair
...more
W. N. Izzaty
Oct 04, 2018 rated it really liked it
[BOOK 73]

Temuduga Cinta by Ridhya Iman.
.

Best!
.

Ni buku kedua RI yang kubaca selepas Titian Cinta.
.

Seperti kata penulis, buku ni bergenrekan romantik komedi dan menggunakan POV 1. Untuk aku yang sejenis kurang gemar komedi ni, amazingly, I love this book. Dari awal lagi, ku duk gelak sorang-sorang.
.

Ni cerita tentang 'Ain yang gigih cari kerja, akhirnya 'tertemuduga' kat Gemilang Holdings. Dari hari pertama lagi, dia asyik berjodoh dengan Uzair, mamat sarkastik. Banyak scene yang kelakar. (Okay
...more
Zurianita Manab
Jul 01, 2014 rated it it was amazing
Kalau tanya saya, saya akan kata.. ini salah satu buku yang wajib baca tahun ini. Lengkap segala rasa .. dari mula2 ketawa sampai dekat2 lasta tu saya menangis jugak...

Tahniah Ridhya Iman .. cubaan anda berjaya :D
Mrs.  Norfy
Apr 19, 2015 rated it it was ok
Okay. Mula-mula baca rasa eksaited sbb kelakar. Tapi bila dah sampai tengah, tak tahu kenapa rasa nak skip pages. rasa nak cepat abis n baca secara rambang. kenapa tah . ;(

ade masa nanti, I try to read it again ok. n i will edit this review inshaaAllah.
Izzati Aisyah
Jul 11, 2014 rated it it was amazing
Novel kedua kak Ridhya kali ini lebih santai. Bila baca kisah Ain dgn Uzair nie asyik nak tergelak jer manjang. Tapi part2 last tu adalah part yang menyentuh perasaan sikit. Mula2 baca mmg tak menahan betul dgn watak Uzair, sangatlah sarkastik. Kalau saya jadi Ain pun tak tahan juga dgn perangai dia tapi sebenarnya Uzair nie lain daripada yang lain. Dalam sikap menyindir dia tu, ade lagi sifat yang "tersembunyi". Yang tak disangka. Kalau nak tahu kenalah baca ya. Overall, TDC nie best. Banyak il ...more
Aliza Nai
Jul 10, 2014 rated it it was amazing
Awesome!! I suka sangat dengan jalan cerita dia yg santai dan sengal. 'Misteri' yg ada pada cerita ini membuatkan I tak sabar nak habiskan bacaan. Bagi I novel nie perlu ada utk dijadiakn koleksi.
Jessy
Oct 28, 2017 rated it really liked it
Karya penulis yang saya paling suka setakat ini. Kisah yang lebih ringan, santai dan semestinya mencuit hati. Banyak kali juga tergelak terutamanya masa interview tu. Mahu lima minit juga tergelak di situ. Sungguh! Sangat kelakar. Tak boleh tahan bila Ain mula speaking. First time lah saya dengar term 'village nurse' dia tu. Nasib baiklah Encik Ikram tu sporting dan senyum saja. 🤣 Tapi realitinya memang betul. Memang banyak graduan yang nama saja degree holder tetapi bahasa Inggerisnya ke laut. ...more
Amalia Masrom
Dec 29, 2014 rated it really liked it
Jujurnya, buku ni biasa-biasa. Tapi, aku suka cara penceritaan penulis. Tak serabut kan kepala aku yang memang sedia serabut. Hiks!

Aku suka ending cerita ni bila Mak ceritakan semua tentang Uwais.
Dan bila 'Ain balas,

"Banyaknya awak sayang saya."

Phew!
Menusuk ke hati ayat ni.

Tahniah penulis!
Naira2975
Jun 21, 2014 rated it liked it
Shelves: 2014
Book #72 - 2014

Not bad. Permulaan cerita yang agak kelakar. When I say this, to the point sampai I burst out laughing. But... Somehow towards the end, it became just a wee bit boring. Hehe..

Kthanksbai
Norhasmeza
Jun 26, 2014 rated it it was amazing
Shelves: rak-buku-mieza
simple story, tak byk konflik dan yg plg penting kelakar tahap guling2 ..
tahniah ridhya iman.. :)
Sadatul Akma
Dec 18, 2014 rated it it was amazing
the best novel of idea kreatif after Dia Random Guy...
Kisah yg sgt menarik.. Tak rugi beli & baca ^^
Qamar
Jul 18, 2014 rated it it was amazing
It's a nice story. Kelakar & sweet memanjang. Kisah yang ringan sahaja. Takdelah berat dan tangkap leleh.

Cerita yang penuh rahsia awalnya. Siapa Ain? Siapa Uzair? Siapa Ikram? Apa hubungan mereka? Dan macam-macam lagi. Sampai rasa nak selak belakang terus. Opss... hehehe...

Sikap sarkatik Uzair dan sikap polos si Ain sangat menghiburkan. Tapi tulah Si Uzair ni sarkatik sangat. Macam nak gigit je. Hahahaha... nasib Ain ni sabar kalau tak mahu perang baling parang. Hahaha... But bila diaorg da
...more
Faradina Azlin Azahar
Jul 12, 2014 rated it really liked it
ngeeee.. memang sengal tau si Ain.. mcm2 hal dia buat. tp mmg yg kelakar ada. yg bodoh pun ada gak. hahahaha..

tp mmg x nampak tau twist kat situ.. tetibe jer.. pastu baru OOOOOOO.. apalah En. Ikram tue. haishhh..

tp kehidupan ain mmg sgt sadis!! huhu.. sangat jujur gak. n saya suke perjalanan cerita ain. hehehe
Hana Efryna
Jul 07, 2014 rated it it was amazing
suka watak uzair. dlm duk srkastik, dia act ade wtk yg blh buat org tertarik. bidan lijah.. u r the best. Mail kembung bkn mail lambung, awk buat sy xkering gusi. hehe.. pape pun, cite ni mmg best. cukup rncah. ade lwk, ade sedih.. :) tahniah kak ridhya
nurazirahvu
Again, sya x tau nak rate brapa.

Bca smpai ms 200 lebih then skip msa kena tangkap basah.
sy mmg x ska kisah cinta sebelum kahwin yg meleret or panjang sgttttt...

Cuma satu, uzair ni mmg something lah lps kahwin. Trus berubah 359 darjah
Ms. Firda
Jul 07, 2014 rated it it was amazing
dah lama tunggu kisah ain n uzair nih..super awesome! mmg best sgt!
Jamaliah Basir
Jul 16, 2019 rated it it was amazing
My fevret...cukup rencah dari awal ke akhir..😆
Daten Aida
Aug 17, 2014 rated it really liked it
sgt menarik..kelakar....
Eeyta
Aug 28, 2014 rated it liked it
not bad..
Syahafiza Hizal
Jul 24, 2014 rated it really liked it
menarik
Najwa Annisaa
Aug 13, 2014 rated it it was amazing
Besttt sangat. Menepati dengan citarasa saya.

Tahniah Penulis!
Fiza
Jan 28, 2017 rated it it was amazing
Best pulak cerita ni. Rugi pulak x baca awal² dulu :D
Lindz
Sep 26, 2016 rated it really liked it
Shelves: lindz
Bacaan santai yg menghiburkan. Managed to khatam all Ridhya's. Its obvious kematangan Ridhya dari segi penulisan. From her 1st to her current. Keep it up sis!
Rina
Jun 19, 2014 rated it liked it
E xpected more... uwaaaa..suka lagi TC.. awal mmg lawak..inche hubby bc pun tergelak.. tp lepas mcm cepat sgt express..smpai xsmpt nak feeling ...
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Bahasa Hati Kita
  • Seteguh Fayqa
  • Tersuka Tanpa Sengaja
  • Awek Pisang Goreng
  • Yang Dia Pilih
  • Cinta Kita
  • Aku, Dia dan Pinky Promise
  • Cinta 11 Syarat
  • Dia...Mr Model
  • Mama Mia Shaza
  • Dia Segalanya
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Dia… Random Guy
  • Lazuardi
  • Salju Kyoto
  • PA Untuk Dia
See similar books…