Jump to ratings and reviews
Rate this book

Малкото таласъмче #2

Още по-голямото приключение на малкото таласъмче

Rate this book
Изминала е цяла седмица от „Голямото приключение на малкото таласъмче“. А цялата седмица е много дълго неприключенско време за едно таласъмче. Когато есенните дъждове наводняват дупката му, Таласъмчо тръгва да подири нов дом в едно още по-голямо приключение, което разчупва границите на фантазията! През горещи пустини, джунглести джунгли, морета от мляко, и разбира се, острови на съкровища! От ледения полюс, та до къщичката на автора! По суша, въздух и вода, та чак в Страната на Сънищата, където нищо не е такова, каквото изглежда. Очакват Ви двойно повече приключения и тридесет края, които можете да достигнете!

След феноменалния успех на експерименталната приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“, Никола Райков ни кани на едно още по-голямо приключение в дебрите на детското въображение. В своя уникален стил, обикнат от читателите, той смесва бивалици-небивалици с остроумни закачки и умело жонглира с думите в търсене на доброто и човешката топлина. Никола Райков уверено е надскочил своя дебют, добавяйки в своята палитра ярък диалог, динамично действие и мащабен размах. Резултатът е "ОЩЕ ПО-ГОЛЯМОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ на малкото таласъмче"!

124 pages, Hardcover

First published May 14, 2014

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Nikola Raykov

6 books43 followers
Nikola Raykov is born June 21st, 1981 in Stara Zagora, Bulgaria.

He has written and published adult-oriented SF, fantasy and dystopias, including a film script. They have garnered various Bulgarian awards.

However, he rose to fame with the first of his children's books, written for his three-year-old son: "GameTale: The Big Adventure of the Little Gremlin". The book wins 7 awards and nominations and goes trough 4 reprints in two years.

His second book "GameTale: The Even Bigger Adventure of the Little Gremlin" goes on to win the most prestigious award for children's literature in Bulgaria - "Konstantin Konstantinov". Nikola Raykov is the youngest author to receive the honorable award.

He is well-known for his opinion against copyright laws. He shares all his work with the readers under Creative Commons.

---
Biography in Bulgarian:

Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино. Започва да публикува свои статии, разкази и повести. Пише кино прегледа на телевизия ММ. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България.

Творчеството му получава признание. Късият му научно-фантастичен разказ "Хардуерен проблем" е избран в селекцията на списание "Усури". През следващата година фентъзи разказът с български фолклорни елементи "Пеперуда", писан в съавторство с Димитър Стефнов, заема второ място на ежегодния конкурс "Таласъмия". Няколко месеца по-късно неговият филмов сценарий "ВЛЕЗ" печели наградата за „най-добър филмов проект“ на международния фестивал за кино в Балчик. През следващата година антиутопията "Изневяра" влиза в селекцията на антологията "Секси хоризонти".

Никола Райков режисира и монтира документални и рекламни клипове и филми, създава графични и уеб дизайни, твори в разнообразни области. От няколко години живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и 3 годишния си син, за който написва експерименталната приказка-игра "Голямото приключение на малкото таласъмче". След феноменалния успех на първата книга на бял свят се появява и "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", с която печели и най-престижната награда за детско творчество в България "Константин Константинов".

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
69 (84%)
4 stars
6 (7%)
3 stars
7 (8%)
2 stars
0 (0%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 8 of 8 reviews
Profile Image for Слави Ганев.
66 reviews14 followers
August 24, 2014
Да си бавачка не е лесно, драги ми читателю. Трябват ти много, много умения: да си кукловод, главен архитект по строене на замъци от карти, майстор сладкар, магистър по редене на пъзели, оцветяванкограф, доктор по игрология и още какво ли не... но има и по-лесен начин: да разтвориш тази шарена книжка и да се разходите заедно с детето в нейния магичен свят.

И така аз бях бавачка (или бавач?!) на едно малко момиченце и приключенията на Таласъмчо ми свърши прекрасна работа.

"А-а-а колко приказна книжка!", бяха първите ѝ думи щом я видя и започна яростно да разлиства, за да разгледа картинките, които между другото са също толкова изпипани като в първата част. Даже веднага ви прикачам любимата картинка на малката Радостина:

Тя я описа с едно "при-и-и-и-ка-а-а-а-зно-о-о-о". Явно тази дума за едно дете е голям комплимент :) Едва ли може да предположите колко я гледахме и какви аргументи изтъквахме докато изберем кое таласъмче на нея е най-сладко. Накрая решихме, че най-"миличко" е оригиналното с керемидената козина, а първи негов подгласник е бялото с кафяво петно около окото.

Освен, че качеството на илюстрациите е същото, авторът е запазил стила и "механиката" на книжката. Отново имаме едно приказно начало, което води малките и големите читатели към няколко избора. Типично за книгите-игри развитието на сюжета е въпрос, който детето решава (или пък възрастният, който няма търпение да разбере какво става). Тук обаче отделните елементи, или епизоди, са по-дълги от онези, които може би помните от първата част, а самата книжка също е по-дълга. Дам... приключението на Таласъмчо наистина е още по-голямо.

С Радостинка бързо прочетохме първата глава и после трябваше да решим на къде да потеглим. Практически това са си три книжки в едно изящно детско томче. Към коя от трите да се впуснете ще решите след тази глава:

1. Пътешествие до Африка, което може да се обърне с главата надолу (или краката нагоре). Аха. В Африка е топло дори да нямаш къде да се подслониш, но ако случайно кривнеш малко на север може и да я подминеш.

2. Морско приключение с Рачо Капитана! То води до неочаквани случки, изпълнени с дружелюбни пирати, съкровища и подводни градове.

3. И накрая: разходка в страната на сънищата, където можеш да си "изсънуваш" каквото пожелаеш и да се озовеш при някои познайници от първата част, а също едно доста лакомо бебе солетено чудовище (на мен това ми стана любимата част).

Радостинка веднага ме повлече към лодката "Параход" и заедно с Рачо заплавахме към едно безкрайно голямо море, после, както си пътувахме, на авторът му щукна нещо и като махна с ръка направи половината море от мляко със захар, "Ехааа! Аз искам от какао!". Добре че бяхме приготвили предварително какао с кексчета, защото последваха някои глави, изпълнени със сладки приключения.

След няколко такива невероятни действия на автора в книгата, кой се превръща в истински супер герой и направо ти се приисква да се запознаете, но не се безпокойте, дори него ще срещнете, стига да поискате.

Историята се върти все около неща, които са любими на децата: странни, мили и шарени животинки, пирати, сладкиши, плюшени животни, циркови представления, пухкави и добронамерени чудовища, коледните празници и пр. Може би това ще накара детето да се интересува от книжки и по-нататък. При всеки вариант за край на историята има и поука, която ще научи малчогана на нещичко: ако намери чужда вещ да провери дали не е на някого, да не преяжда със сладкиши и какво ли не. Аз харесах най-много края на гл. 20: "И Таласъмчо разбра, че понякога само с думи не става, пък дори и вълшебни. И че най-голямото вълшебство трябва сам да си го направиш."

Изключително ще се радвам ако Никола Райков успее да научи не само българските деца, но и тези по целия свят на някои от тези поуки. Може би детските книги шлифоват част от съзнанието ни в най-ранна възраст. Ако това е вярно как би могло нещо написано с такава любов и доброта да не ни направи по-човечни като възрастни?

Ах, да, щях да забравя. В случай, че искате да видите истински таласъм, потърсете в пералнята и около нея. Обикновено живеят наоколо. Ние погледнахме, но не открихме нищо, защото таласъмчетата се крият добре... или може би нашето беше отишло на някое голямо приключение.

Ин��ересно дали ни очаква "Най-голямото приключение на малкото таласъмче"?
Profile Image for Adi.
Author 3 books17 followers
March 9, 2016
"Още по-голямото приключение на малкото таласъмче" беше една от книгите, които Човешката библиотека отличи миналата година в Копнежа за човечни книги като "Носител на всенародна любов".
Има защо :)

Представяме го тук: http://choveshkata.net/blog/?p=5749#more-5749

Таласъмчо расте, а заедно с него расте и любопитството му. Жаждата му за приключения ще го отведе в нови земи, ще го срещне с нови приятели. А ние ще се забавляваме с него, четейки го на някое малко човече. Или просто на себе си.

Това е една от малкото детски книги, които могат да се четат с удоволствие от възрастни. И тези възрастни, без да се усетят, не само че стават отново деца, ами стават и любопитни деца.Може да си поръчате „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ от сайта на автора, Никола Райков. Ако сте сред читателите, които не могат да си я позволят или искате първо да я разгледате – изтеглете безплатното електронно издание.
Profile Image for Илияна Делева.
11 reviews2 followers
June 9, 2015
Още по-голямото приключение на порастването


Таласъмчето е пораснало с … цяла седмица и съвсем му е време за нови приключения. То вече знае, че времето не е само минути, а има и часове. Голямата гора му е отесняла. Затова тръгва да види Африка, но може пък да попадне на Северния полюс. Да срещне някои от познатите герои, но в нови роли или пък съвсем нови и непознати животни и персонажи.
През това време е пораснало и детето и то с много повече. То задава много повече въпроси и изисква много повече отговори. Някои от въпросите стават трудни за родителите. И това е естествено. Защото с порастването децата и родителите трябва да изминат дълъг и криволичещ път. Тук историите на малкото таласъмче отново стават посредник чрез споделеното четене, съвместната игра и общите преживявания родители и деца да извървят стъпка по стъпка пътя на порастване и познание.
В новата книга –игра Таласъмчо среща други таласъмчета – приятелят Мърльо и женското таласъмче Сладуранка. А с това открива и правилата на общуването. Разбира какво е да се привържеш към някого. Тук Таласъмчо вече е по-смел. По-склонен е да опитва нови неща. Затова и в играта трябва да се намеси родителят – да покаже, да помогне. Тук четенето се прекъсва за да може детето да конструира предмети, а с тях и значения. Идеята да се включи и игра с карти също е добра и е много повече от мърчандайзинг. Защото става дума за поредно общо преживяване на детето и възрастния.
Малкият читател или слушател има възможност да открива различни пътища в историята. С математическа точност са изведени възможни краища на историята, като всеки от тях поражда любопитство, „а какво ако бях избрал другата възможност”.За това и четенето може да продължи дълго, а с това и дълго да продължи споделеното откривателство. В тази книга е разширено не само пространството, не само повече са обектите на познанието. Тук ще срещнем съвсем деликатно представени правила на общуването, идеи за изграждане на емпатия и толерантност. Ненатрапчиво авторът/родителят ще се издигнат като авторитет, който умее да поставя граници, защото с нещото, „ което е много лесно може да се прекали”.
А срещата с детето и писателя, пътуването в страната на сънищата ще ни покажат и силата на въображението. Съвсем по детски ще разбулят тайната на фикционалността. Ще разкрият пред детето тънките нишки на реално и въображаемо като това едновременно ще стимулира неговата творческа мисъл, но и ще му постави граница между реално и измислено.
И всич��о това в сюжета на търсене на нов дом. Който ще ни научи, че дом е там където има обич, разбирателство, уют и топлина. Домът е там където има приятели, където можеш да поканиш гости. Домът е там където с�� чувстваш добре във и със себе си.
Никола Райков отново подава ръка на деца и родители. Книгата –игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче” е още един мост към прик��ючението на родителството. И ако учители и класове успяват да намерят какво да правят заедно с нея, то това не отменя най-важната и роля, защото най-важните неща се учат у дома.

Profile Image for Alexander Draganov.
Author 28 books138 followers
July 2, 2014
Още по-голямото приключение на малкото таласъмче предлага нови весели приключения, които този път включват забавни приключения и интересни срещи с щрауси и папагали. Идеална за малчугани :)
Profile Image for Mira Baldaranova.
121 reviews31 followers
January 5, 2015
Втората книжка за Таласъмчо е не само с удвоен брой страници и приключения, но и разказва за вече порасналото (с цяла седмица) таласъмче, което е много по-смело и готово да пътешества из целия свят. И ако имате тайния код за достъп до сайта може да проследите колко богато на разклонения е било дървото на приключенския маршрут в тази втора книжка.

В нея Таласъмчо пътува по въздух, море и в сънищата си. Как сега да избереш накъде да поемеш? Изборът бе труден дори и за страстен читател като мен. Но ако сте по-мързеливички и не ви се чете много-много, ще ви подскажа един кратък път към най-дългата приказка – Таласъмчо пътешества в сънищата си. Страната на Сънищата е безкрайна и в нея живеят толкова много създания, че всичките книги на света не биха стигнали да ги опишат. Една вълшебна приказка, която така ще ви омагьоса, че няма и да разберете как сте се се върнали в началото на книжката и сте избрали глава към следващото пътешествие, към друг възможен край.

Тази книга е оригинална не само с безбройните забавни приключения, запомнящите се,чудати герои и с прекрасните илюстрации на художниците (имената им може да видите на последната страница), но и заради простичките и лесно достъпни интерпретации на важните теми в живота на всяко дете и неговите родители – приятелството, любовта, взаимопомощта, емпатията и мястото, където се чувстваме най-щастливи в големия свят около нас. Истини, които ние, родителите, често не можем да изразим с прости думи, а понякога дори не се досещаме, че са нужни на децата ни. Какво по-хубаво от туй да събереш в едно и четенето, и игрите, и с тях да изградиш магическата връзка между света на възрастните и на децата. Тази книга е едно вълшебство, което прилича на коледно, но всъщност си е НЕКОЛЕДНО, защото е нужно да се случва всеки ден в общуването с децата ни. Защото крехкият им свят се нуждае от талисманските си същества, за да стане по-подреден, уютен и безопасен за тях.

И така, мили деца и вие, уважаеми родители, отворете книгата, четете и се забавлявайте заедно, защото между вашите два свята има невидима, но важна връзка, която трябва да съхраним завинаги, за да бъде светът навън такъв, какъвто е видян в тази детска книжка – пълен само с добри герои и с вълшебства, които трябва сам да си направиш. И не забравяйте, че тази книга ви учи на нещо много важно – как да избирате какъв да бъде вашият свят.

Повече: http://knizhka-s-mishka.eu/
Profile Image for Книжни Криле.
2,954 reviews163 followers
June 23, 2016
И двете книги за Таласъмчо са написани с много оригиналност и чувство за хумор, и преди всичко – с много желание и любов! Ясно се усеща, че книгите са писани от внимателен родител, а главният им герой е едновременно чудесен въображаем приятел и образ, с който детето може да се идентифицира.

Прочетете пълното ревю на "Книжни Криле": https://knijnikrile.wordpress.com/201...
Displaying 1 - 8 of 8 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.