Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pluche” as Want to Read:
Pluche
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pluche

3.89  ·  Rating details ·  695 ratings  ·  78 reviews
Pluche is de persoonlijke en openhartige autobiografie van Femke Halsema over haar jaren in de landelijke politiek. Twaalfenhalf jaar zat Halsema voor GroenLinks in de Tweede Kamer, maar op 17 december 2011 nam zij afscheid. Van vertegenwoordiger van een collectief wilde ze weer individu worden.

In Pluche blikt Femke Halsema voor het eerst terug op haar leven in de Tweede K
...more
Paperback, 392 pages
Published March 4th 2016 by Ambo | Anthos (first published September 26th 2014)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pluche, please sign up.

Be the first to ask a question about Pluche

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.89  · 
Rating details
 ·  695 ratings  ·  78 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Pluche
Hanneke
Aug 15, 2018 rated it liked it
Het is feitelijk niet fair om de memoires van een persoon te beoordelen en daaraan een ster toe te kennen. Men kan natuurlijk wel een cijfer geven voor het taalgebruik en de mate van opgewekte interesse in hetgeen waarover verslag wordt gedaan. Welnu, ik vind dat Femke Halsema heel goed schrijft. Aanvankelijk bleef ik erg geinteresseerd in haar ervaringen als jonge parlementarier en het was vooral heel wetenswaardig te lezen hoe men met elkaar omgaat in de Tweede Kamer. Wat een wespennest! Femke ...more
Mart
Mar 20, 2016 rated it really liked it
Om Halsema te quoten: 'Ik heb niks met je partij, maar jij was wel oke'. Ja, ook ik zou zo iemand zijn geweest. Altijd beter natuurlijk dan veel van de idioten die ze tegen is gekomen in haar loopbaan, met alle gevolgen van dien. Bij vlagen was Pluche een zeer indrukwekkend boek. We wisten allemaal dat ze meerdere malen was bedreigd, maar niet wat het nu echt met haar deed.

De eerlijkheid van Halsema in Pluche maakt het boek zo interessant. Ze durft kritisch naar zichzelf en haar naaste medewerke
...more
Arjen
Mar 16, 2019 rated it really liked it
Ik ben geen fanatieke lezer van memoires. Te vaak strandde ik in saaie vertellingen waar net te veel ijdelheid in doorklinkt. Pluche is anders. Mooi en met zelfspot geschreven.

Femke Halsema beschrijft haar politieke loopbaan in de tweede kamer op een erg toegankelijke en interessante manier. Echt leerzaam! Van de landelijke politici heeft zij, samen met André Rouvoet mijn politieke interesse het meest aangewakkerd. De periode die ze beschrijft heb in als nieuwsconsument intensief gevolgd. Veel
...more
Marike
Sep 19, 2017 rated it really liked it
Interessant inkijkje in de politiek. Heb het soms met verbazing gelezen, ik vond het erg interessant. Mooi ook hoe Halsema zelfkritiek niet schuwt.
Irene Rademaker
Aug 31, 2020 rated it really liked it
Shelves: 2020
Interessant boek, helder opgeschreven, leest heel prettig.
Persoonlijk vond ik het leuk om meer te weten te komen over de politieke verhoudingen en gebeurtenissen van toen ik zelf nog te jong was om het te snappen (of nog geen interesse had in de politiek). Bijvoorbeeld de opkomst van en moord op Pim Fortuyn, 9/11, de inval in Irak door de VS, de opkomst van het populisme in Nederland, de Kunduz missie.
En interessant om het perspectief van een vrouw in de politiek te lezen, en de obstakels en ve
...more
Lennart
Feb 21, 2017 rated it really liked it
Shelves: books-i-own
Femke Halsema zat 12 jaar in de Kamer voor GroenLinks. In die twaalf jaar gebeurde 9/11, werden Pim Fortuyn en Theo van Gogh vermoord, kwamen met het populisme politici als Verdonk en Wilders op en groeide GroenLinks uit van een marginale partij tot een, uh, iets minder marginale partij. Het waren ook de twaalf jaar waarin ik zelf politiek bewust werd.

Naast over de grote gebeurtenissen beschrijft Halsema ook over de verhoudingen binnen de Kamer, partijpolitiek (waar Halsema duidelijk nooit iets
...more
Arnoud Boer
Mar 20, 2016 rated it liked it
Pluche is een goed leesbaar verhaal. Op enig moment wordt het een beetje langdradig vanwege de vorm: bijna alleen maar in chronologische volgorde vertalen anekdotes van de politieke jaren van Femke Halsema. Sterke punten van het boek zijn a) de inkijkjes in haar persoonlijke emoties bij de politieke gebeurtenissen in haar tijd voor, tijdens en na haar Tweede Kamer-periode en b) de gezonde zelfkritiek op 'het politieke bedrijf' in het algemeen en haar eigen functioneren in het bijzonder. Dat geef ...more
Niki Schoondergang
Nov 09, 2016 rated it really liked it
Een ontzettend interessante inkijk in de jaren dat Femke Halsema in de politiek zat. Ze heeft heel veel sleutelmomenten meegemaakt en kan daar vlot, intelligent en meeslepend over schrijven. Ook was het voor mij een "ohja, dit is er allemaal de afgelopen jaren gebeurd" boek.
Smeuïg maar allesbehalve vies. Het gaf mij wel de bevestiging dat de politiek echt NIETS voor mij zou zijn
Malou Brouwer
Mar 08, 2016 rated it really liked it
Goed boek! Grappig, fris en openhartig. Ook een hele fijne kijk op de Nederlandse politiek, en toegankelijk voor mensen die niet zo bar veel van politiek weten.
Ilze
Nov 25, 2019 rated it really liked it
Interessante inkijk in afgelopen 15 jaar Nederlandse politiek, met crises als Ayaan Hirschi Ali, Kredietcrisis, Balkende. Maar het boek deed me ook realiseren waarom GroenLinks niet mijn partij is.
En fascinerend om te lezen hoe het is als vrouw, fractievoorzitter te zijn, de enorme druk (en bedreigingen) en hoe dat zich dan ook privé uitspeelt.
Jeffrey Prins
Sep 04, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018
Tussen ‘99-‘05 werkte in de TK als medewerker (voor PvdA). Voor mij bied het boek geen nieuwe inzichten, behalve de inhoudelijke zoektocht die GL heeft/had (wat ik overigens waardeer). Oordeel over PvdA hard maar terecht. Ik ben Halsema veel meer gaan waarderen.
Linda
Sep 18, 2017 rated it really liked it
Interessante inkijk in het politieke leven in Den Haag, vergezeld van een aardige dosis zelfkritiek. Het boek is vrij 'droog' geschreven, en heeft, vanwege de overwegend chronologische tijdlijn soms iets weg van een 'en toen, en toen'-verhaal. Dezelfde 'droge' schrijfstijl zorgt echter voor bondige analyses en rake typeringen, en deze maken het boek zeker de moeite waard.
Rianne Poot
Oct 20, 2018 rated it it was amazing
Politieke memoires die weglezen als een roman. Haar stijl is prettig en haar zelfreflectie op haar carrière verfrissend.
Manuel
Feb 04, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: own
Goed boek vol zelfreflectie.
Jan Geerling
Nov 08, 2016 rated it really liked it
Of je nou iets met Groen Links en Femke hebt, of juist helmaal niet, maakt niet uit. Voor mensen die graag een kijkje achter de politieke schermen willen is dit boek smullen.

Van Politici verwachten media en publiek vaak ja of nee antwoorden. Erkennen dat er zoiets bestaat als een grijs gebied zorgt ervoor dat een politicus gebrek aan transparantie wordt verweten. Hierdoor blijven politici in de ogen van het publiek vaag en laten niet altijd het achterste van de tong zien.

Daarom is dit boek een v
...more
Rowie
Mar 04, 2016 rated it really liked it
Shelves: nederlandstalig
Sommige stukken gingen iets te lang door op dezelfde kwestie, maar wat was het interessant om belangrijk politiek nieuws vanuit een andere hoek belicht te zien. Vooral de passages over hoe de media omging met het partij programma van GroenLinks en er, onbedoeld of niet, een ander beeld van neerzette.

Halsema weet de gebeurtenissen afstandelijk te aanschouwen, maar toch komt het dichtbij zodat het interessant blijft. Ik kan mij vinden in haar houding over het vrije woord en dat heb ik eigenlijk n
...more
Myrte
Feb 04, 2017 rated it it was amazing
Ik had nooit gedacht dat ik politieke memoires zo spannend zou kunnen vinden. Enige zeer lichte teleurstelling is dat ze weinig ingaat op hoe GroenLinks na haar vertrek veranderd is, maar daar kan ik alleen maar begrip voor hebben na het lezen van de laatste paar bladzijden en de wens van Femke om een meer beschouwende rol te hebben ten opzichte van de politiek.
Ze had er van mij nog 100 pagina's achter mogen plakken en ik hoop dat dit een heleboel andere oud-politici inspireert om ook hun memoir
...more
Jeannette
Feb 14, 2017 rated it it was ok
Het lukt me niet om dit boek verder uit te lezen, na 1/3 gestopt. Ik merkte telkens tegenzin als ik weer tijd had om ermee verder te gaan.
Politiek interesseert me doorgaans bijzonder, en een kijkje van binnenuit de Haagse politiek moet toch heel interessant zijn.
Mw Halsema schrijft ook best onderhoudend. Maar wat is het 'verhaal' sáái!
Helaas een teleurstelling, terwijl ik mw Halsema's politieke carrière wel bewonder.
Mark Jansen
May 06, 2016 rated it really liked it
Interessant overzicht van Femke Halsema haar periode als politica. Wat weer eens bevestigen wordt is dat ze een stuk progressiever was dan grote delen van haar aanhang - en dat er leiderschap voor nodig was om de partij te doen bewegen in haar richting. Iets waar ze uiteindelijk aardig in geslaagd is.
Addy
Aug 02, 2016 rated it it was amazing
FEMKE HALSEMA HAS FINALLY WRITTEN HER POLITICAL MEMOIRES! Which means finally, I can read the book that has been on my pre-order list since June 2014! It may have taken her a long time, but I’m happy to say the book was worth the wait.

Curious why? Check out my full review on: http://addypolet.com/2016/07/12/pluch...
...more
Emma Rosendal
Mar 04, 2016 rated it really liked it
Een interessant inzicht in de Nederlandse politiek van de afgelopen vijftien jaar. En Femke is gewoon een topwijf.
Hartger Wassink
Jul 24, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: nonfictie-ned
Als trouw stemmer op GroenLinks en uiteraard ook Femke Halsema vond ik het bijzonder boeiend om dit inkijkje in haar politieke leven te lezen. Het heeft mijn bewondering voor haar en andere politici vergroot. Het werk in de Tweede Kamer blijkt noeste arbeid waarbij het van groot belang is het eigen gelijk aan de kant te kunnen schuiven om soms op de millimeter vooruitgang op een thema met een tegenstander te kunnen maken. Om die twee redenen weet ik nu zeker dat ik niet geschikt voor ben voor po ...more
Asta Schmitz
Informatief maar ook saai. In eerste instantie vond ik het interessant om alle gebeurtenissen opnieuw de revue te laten passeren want door alle ontwikkelingen rond Circus Trump was ik ondertussen allerlei dingen van toen vergeten. En Halsema biedt ook informatie over wat er achter de schermen gebeurde die ik toentertijd niet had. Ik heb meer dan eens op haar gestemd en heb daar geen spijt van, ze lijkt me nog steeds integer en capabel. Maar na 300 bladzijdes had ik genoeg van de toon en de opsom ...more
Mariëlle
Ik had de dwarsligger-versie van dit boek bij me voor onderweg, maar uiteindelijk heb ik het grotendeels op de bank en in bed gelezen.

Femke beschrijft hoe het er in de politiek achter de schermen aan toegaat, en ze gaat ook in op hoe zij de politiek en alles eromheen van binnenuit beleefd heeft. Dit biedt een heel interessant inkijkje, al vond ik vooral het tweede deel boeiend, waarschijnlijk omdat ik de gebeurtenissen uit de jaren 90 zelf niet echt bewust heb meegemaakt; ik ben de politiek pas
...more
Cees Oomens
Jun 28, 2020 rated it really liked it
Boek beschrijft de 12.5 jaar dat Femke Halsema in de tweede kamer zat voor Groen Links. Zeer openhartig. Met humor geschreven en ze spaart zichzelf niet. Ik heb het toch wel vrij vlot uitgelezen, vooral omdat het duidelijk weer geeft hoe politiek in Den Haag eigenlijk wordt bedreven. Voor mij is het onbegrijpelijk waarom iemand deze ellende over zichzelf wil afroepen, want je kunt het onmogelijk goed doen. Dat Femke gestopt is met politiek snap ik, maar dat zij daarna toch weer burgermeester van ...more
Petra
Mar 20, 2019 rated it really liked it
Over het algemeen ben ik geen fan van autobiografieën, want wie ben jij dat je zo belangrijk bent om een boek te schrijven? Maar eens in de zoveel tijd weet ik me er toch in één te verliezen. Zeker deze van Halsema bleek veel interessanter dan gedacht. Uiteraard vertelt Femke haar verhaal over hoe het haar vergaan is in de politiek. Maar ze biedt ook een inkijkje in de politieke periode van toen. En juist die periode heb ik als jong meisje niet zo bewust meegemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld de moo ...more
Martyvanrijen
Apr 12, 2020 rated it liked it
Tja. Een beetje dubbel gevoel. Zoals ik ook altijd over Femke zelf heb eigenlijk. Ik bewonder haar aan de ene kant heel erg: stoere vrouw, heel slim en met een enorme drive, die, hoewel ze geen natuurtalent was als politica, toch de uitdaging aanging (en gaat). Maar soms wat drammerig, elitair, niet altijd handig in hoe ze zichzelf presenteert. In het boek is ze openhartig, ook vol zelfkritiek, maar juist dat openhartige stoort me soms ook: ze vertelt bv dingen over andere politici waarvan ik vi ...more
Rosa Timmer
Dec 30, 2017 rated it liked it
Ik heb het boek in twee delen gelezen, maar ik denk ook echt dat zij het in twee delen heeft geschreven. Ze zegt in de epiloog dat het boek soms maanden stil lag, en dat herken ik in de stijlbreuk.
Het tweede deel is ontzettend veel vlotter geschreven dan het eerste. Van mij had het hele eerste deel de prullenbak in gekund. Ze leunt er te veel op ‘humblebrags’. Waarbij ze zichzelf opzichtig en subtiel continu complimenteert met wie ze is en wat ze doet. Zoals dat ze het als een bijzonder feit pr
...more
Arne-Jan
Jan 07, 2017 rated it really liked it
Boeiend en openhartig, grote bewondering voor Femke Halsema dat ze dit boek heeft durven schrijven. Met terugwerkende kracht dan toch een van mijn favoriete politici van de beginjaren van deze eeuw. Hoewel Halsema soms wat naïef overkomt en af en toe last lijkt te hebben van Calimerogedrag, blijft vooral het beeld hangen van een krachtige en humorvolle politica die tegen de stroom in durft te varen. Opnieuw is de inkijk ook ontluisterend: achterkamertjes, persoonlijke belangen en spelletjes wege ...more
Yolly
Jul 28, 2019 rated it liked it
Boeiend inkijkje in de carrière van Halsema en in t leven van een landelijke politicus. Haar overwegingen als inhoudelijk zeer betrokken en serieuze dame zijn interessant om te lezen, je leert Halsema en politiek Den Haag wat beter kennen. Maar niet helemaal.... (waardoor je soms na een hoofdstuk achterblijft met het gevoel dat je even om het hoekje van de bios hebt mogen kijken terwijl je de hele film had willen zien).
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • De meeste mensen deugen
 • Het zijn net mensen: beelden uit het Midden-Oosten
 • Leon & Juliette
 • Mijn ontelbare identiteiten
 • Je hebt het niet van mij, maar...: een maand aan het Binnenhof
 • Het is oorlog maar niemand die het ziet
 • Grand Hotel Europa
 • Otmars zonen
 • Mens/onmens
 • Een goede man slaat soms zijn vrouw
 • Rinkeldekink
 • The Discovery of Heaven
 • Schilderslief
 • Schoonheid macht liefde
 • Hoe gaan we dit uitleggen
 • De autoritaire verleiding
 • Wees onzichtbaar
 • 't Hooge Nest
See similar books…
10 followers
Femke Halsema was inaugurated as the first female Mayor of Amsterdam on July 12, 2018.

Related Articles

If you haven't heard of record-smashing singer and songwriter Mariah Carey, is there any hope for you? Who else has sold more than 200 million...
46 likes · 20 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »